Gyncancerdagen den 7 och 9 april

Gyncancerdagen 2014 äger rum på Södra teatern i Stockholm den 7 april och i Konferenscenter Wallenberg i Göteborg den 9 april. Rubriken för dagen är Nollvision – Ingen kvinna ska dö i gynekologisk cancer! Är det möjligt? Kan vi nå visionen?

Välkommen att anmäla dig, utan kostnad, om du vill vara med.

Varje år drabbas cirka 2 800 kvinnor i Sverige av gynekologisk cancer: äggstockscancer, livmoderkroppscancer och livmoderhalscancer. Syftet med Gyncancerdagen är att sprida kunskap om prevention och behandling av de här sjukdomarna.

Prevention handlar om gynekologisk cellprovtagning, HPV-vaccinering, tidig upptäckt och hälsosamma vanor. Alltså vad kvinnor själva och forskningen kan göra för att skydda mot gynekologisk cancer.

En av talarna är Karin Sundfeldt, professor och överläkare vid Sahlgrenska Cancercentrum, som tar upp ämnet tidig diagnostik. Karin Sundfeldt har forskningsanslag från Cancerfonden för sitt projekt om äggstockscancer, den mest dödliga av gynekologiska tumörer – på grund av att den upptäcks sent. 

Behandling handlar om hur nya metoder och en mer jämlik vård kan bidra till att fler patienter överlever sin cancer. Ledande forskare och läkare föreläser om vad som väntar patienterna den närmaste framtiden.

Arrangören Nätverket mot gynekologisk cancers ordförande Barbro Sjölander håller ihop dagen på bägge orterna. Hon kommer att presentera ett antal experter, bland annat forskare som tittar närmare på sambandet mellan levnadsvanor och gynekologisk cancer.

 

Källa: Cancerfonden.se