Om brustna hjärtan på Alla hjärtans dag

Kan man bli sjuk av ett brustet hjärta? Frågan kan tolkas på flera sätt och vilken dag kunde vara bättre för ett sådant ämne än Alla hjärtans dag den 14 februari?

Maria Eleonora – Hjärtats drottning

På Livrustkammaren på Stockholms slott visas just nu Maria Eleonora – Hjärtats drottning, en utställning om Gustav II Adolfs maka och drottning Kristinas mor. Intendent Ann Grönhammar guidade oss runt  och berättade med inlevelse om drottningens dramatiska liv och hjärtesorg.

Brustna hjärtan – finns de på riktigt?

Om brustna hjärtan ur ett medicinskt perspektiv berättade Per Tornvall som är docent och överläkare på Södersjukhuset. Brustet hjärta är en sjukdom som framförallt drabbar kvinnor och som nu uppmärksammas alltmer inom hjärtforskningen. På medicinskt språk kallas det takotsubo (på engelska Broken Heart Syndrome) och det är en form av akut hjärtsvikt som orsakats av att vänster kammare inte kan pumpa ut blod som det ska. Dock syns inga förträngningar i kärlen, och inte heller EKG eller blodprover visar några tecken på hjärtinfarkt. Brustet hjärta, takotsubo, anses vara orsakat av någon form av stress och trauma – plötslig eller långvarig.

Vi fick också lära oss att rent allmänt är stress en faktor som kan utlösa hjärtinfarkt. Sexdagarskriget 1967 och terrorattacken den 11 september 2001 är exempel på stressfyllda traumatiska händelser som ödelade livet för många människor och i vars efterdyningar ett extra stort antal akuta hjärtinfarkter rapporterades.

Musik och mingel i Stensalen

Ulf Bagge, trubadur och kännare av 1600-talspoeter, framförde en känslosam tonsatt dikt av Lars Wivallius: Maria Eleonoras klagovisa. Wivallius var samtida med drottningen och skrev dikten till henne efter att hon drabbats av djup hjärtesorg över att ha förlorat sin älskade Gustav II Adolf.

I pausen minglade våra medlemmar och njöt av cava och plockmat. När dagen var slut fick alla med sig varsin röd ros hem, dagen och hjärtat till ära.

 

 

Ann Grönhammar, intendent på Livrustkammaren, och Alexandra Charles hälsar välkomna

 

Mingel i Stensalen. Cecilia Kragsterman från vår engelska systerförening, Ingemo Bonnier, redaktör för vår medlemstidning, Susanne Samuelsson, marknadschef på Livrustkammaren och Harriet Gillberg från 1,6 miljonerklubben.

 

Susanne Samuelsson, Alexandra Charles och Bengt von Hofsten

 

Ulf Bagge sjunger Maria Eleonoras klagovisa – en tonsatt dikt av Wivallius som skrevs till drottning Maria Eleonora för att lindra hennes djupa hjärtesorg. Lyssna när Ulf Bagge sjunger en annan visa: Skulle jag sörja då vore jag tokot, av Lasse Lucidor.

 

 

Brustna hjärtan – finns de på riktigt? Docent och överläkare Per Tornvall gav oss det medicinska perspektivet på vad ett brustet hjärta är och orsakas av.

Mingel med cava och plockmat. Maten hade lagats av kvinnor i Botkyrka och levererats av Provins Mat, ett cateringföretag som specialiserat sig på ekologisk mat från olika kulturer och att ta tillvara på den matlagningskompetens som finns hos många utrikesfödda kvinnor i Botkyrka. För den som vill pröva på att själv baka de börek och labneh som serverades på Livrustkammaren finns recepten upplagda på SR:s hemsida, i samband med ett inslag i programmet Meny i P1