Operafestival i Dalarna med fokus på kvinnofrågor

Nyheten publicerad: 2012-06-04

Den 13-29 juli ordnar Vattnäs Konsertlada en fullskalig operafestival som inleds med en operapremiär, Benjamin Brittens vackra, omskakande The Rape of Lucretia, och avslutas med en opera picknick i det gröna den 29 juli. Konsertladan vill sätta agendan genom att lyfta fram dagsaktuell tematik ur operan: övergrepp och våldtäkt som krigsvapen – och väcka engagemang.


Marika Griehsel

Redan i samband med premiären den 13 juli kommer en utställning på temat Resolution att visas i Konsertladan - med bilder ur journalisten Marika Griehsels film om Margot Wallströms arbete med den nya FN-resolutionen för att stoppa användandet av våldtäkt som vapen i krigskonflikter, och med historiken kring Brittens opera. Operan, som uruppfördes i Glyndebourne 1946, bygger på Shakespeares dikt om romarinnan Lucretia, som utsätts för våldtäkt av en etruskisk general och tar sitt liv – men skrevs med andra världskrigets övergrepp i färskt minne.

Den 15 juli lanseras så konceptet Vattnäs Akademien, där Konsertladan genomför en hel dag med fokus på kvinnofrågor i samarbete med 1,6 miljonerklubben, Kvinna till Kvinna och journalisten Marika Griehsel. Efter föreställningen deltar Griehsel i en paneldebatt på temat "Opera - lek eller blodigt allvar?", där temat i operan ställs vid sidan om temat i filmen Resolution. Ett utsnitt ur filmen, som visades i SVT 2011, kan ses på http://www.resolution1960.se/youtube

 

Operatåget

Söndag 15 juli är också datumet för det specialchartrade operatåg som reser ToR Stockholm-Mora.

Biljetter: www.konsertladan.com eller www.siljan.se.

 

Medlemsrabatt

Medlemmar i 1,6 & 2,6 miljonerklubben får 10 % rabatt på biljettpriset till följande föreställningar och konserter:

Lucretia
Operaföreställning
15/7, 19/7, 22/7, 22/7 och 28/7

Julinatt
Härlig romanskonsert med hovsångerskan Pers Anna Larsson och Matti Hirvonen
21/7

Amazing Voices
Operaduetter ur Aida och Spader dam med hovsångerskorna Hillevi Martinpelto och Ingrid Tobiasson
27/7

Blogg: Lili Öst

Lili Öst

OOOOH så mycket kul att se fram emot!: Förra veckan den 8/3 var jag i Ljusdal och föreläste för ett gäng underbara kvinnor tillsammans med intressanta begåvade och härliga medaktörer. Alltid lika trevligt att träffa er ute i landet! <3 ... Läs mer »

Annonser

Arken Hotel & Art Garden Spa | Hôtel Eggers | Varbergs Stadshotell & Asia Spa