Operafestival i Dalarna med fokus på kvinnofrågor

Nyheten publicerad: 2012-06-04

Den 13-29 juli ordnar Vattnäs Konsertlada en fullskalig operafestival som inleds med en operapremiär, Benjamin Brittens vackra, omskakande The Rape of Lucretia, och avslutas med en opera picknick i det gröna den 29 juli. Konsertladan vill sätta agendan genom att lyfta fram dagsaktuell tematik ur operan: övergrepp och våldtäkt som krigsvapen – och väcka engagemang.


Marika Griehsel

Redan i samband med premiären den 13 juli kommer en utställning på temat Resolution att visas i Konsertladan - med bilder ur journalisten Marika Griehsels film om Margot Wallströms arbete med den nya FN-resolutionen för att stoppa användandet av våldtäkt som vapen i krigskonflikter, och med historiken kring Brittens opera. Operan, som uruppfördes i Glyndebourne 1946, bygger på Shakespeares dikt om romarinnan Lucretia, som utsätts för våldtäkt av en etruskisk general och tar sitt liv – men skrevs med andra världskrigets övergrepp i färskt minne.

Den 15 juli lanseras så konceptet Vattnäs Akademien, där Konsertladan genomför en hel dag med fokus på kvinnofrågor i samarbete med 1,6 miljonerklubben, Kvinna till Kvinna och journalisten Marika Griehsel. Efter föreställningen deltar Griehsel i en paneldebatt på temat "Opera - lek eller blodigt allvar?", där temat i operan ställs vid sidan om temat i filmen Resolution. Ett utsnitt ur filmen, som visades i SVT 2011, kan ses på http://www.resolution1960.se/youtube

 

Operatåget

Söndag 15 juli är också datumet för det specialchartrade operatåg som reser ToR Stockholm-Mora.

Biljetter: www.konsertladan.com eller www.siljan.se.

 

Medlemsrabatt

Medlemmar i 1,6 & 2,6 miljonerklubben får 10 % rabatt på biljettpriset till följande föreställningar och konserter:

Lucretia
Operaföreställning
15/7, 19/7, 22/7, 22/7 och 28/7

Julinatt
Härlig romanskonsert med hovsångerskan Pers Anna Larsson och Matti Hirvonen
21/7

Amazing Voices
Operaduetter ur Aida och Spader dam med hovsångerskorna Hillevi Martinpelto och Ingrid Tobiasson
27/7

Blogg: Gabriella Svanberg

Gabriella Svanberg

En resa för själen - Mallorca 2017: Jag kommer till mitt jobb på företagshälsovården. Stressrelaterat besvär står det på remissen jag får i handen. Hon har haft mycket att göra säger c... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
www.lunginflammation.seAnnette LefterowDermoshopBoehringer IngelheimBioservoBig TravelMedilensAstellasNordic ChoiceDocrates CancersjukhusOrkla HealthTorrhetskänsla i underlivet?Vi stödjer ÄldrekontaktStar for life i SydafrikaDoktorn.com