Operafestival i Dalarna med fokus på kvinnofrågor

Nyheten publicerad: 2012-06-04

Den 13-29 juli ordnar Vattnäs Konsertlada en fullskalig operafestival som inleds med en operapremiär, Benjamin Brittens vackra, omskakande The Rape of Lucretia, och avslutas med en opera picknick i det gröna den 29 juli. Konsertladan vill sätta agendan genom att lyfta fram dagsaktuell tematik ur operan: övergrepp och våldtäkt som krigsvapen – och väcka engagemang.


Marika Griehsel

Redan i samband med premiären den 13 juli kommer en utställning på temat Resolution att visas i Konsertladan - med bilder ur journalisten Marika Griehsels film om Margot Wallströms arbete med den nya FN-resolutionen för att stoppa användandet av våldtäkt som vapen i krigskonflikter, och med historiken kring Brittens opera. Operan, som uruppfördes i Glyndebourne 1946, bygger på Shakespeares dikt om romarinnan Lucretia, som utsätts för våldtäkt av en etruskisk general och tar sitt liv – men skrevs med andra världskrigets övergrepp i färskt minne.

Den 15 juli lanseras så konceptet Vattnäs Akademien, där Konsertladan genomför en hel dag med fokus på kvinnofrågor i samarbete med 1,6 miljonerklubben, Kvinna till Kvinna och journalisten Marika Griehsel. Efter föreställningen deltar Griehsel i en paneldebatt på temat "Opera - lek eller blodigt allvar?", där temat i operan ställs vid sidan om temat i filmen Resolution. Ett utsnitt ur filmen, som visades i SVT 2011, kan ses på http://www.resolution1960.se/youtube

 

Operatåget

Söndag 15 juli är också datumet för det specialchartrade operatåg som reser ToR Stockholm-Mora.

Biljetter: www.konsertladan.com eller www.siljan.se.

 

Medlemsrabatt

Medlemmar i 1,6 & 2,6 miljonerklubben får 10 % rabatt på biljettpriset till följande föreställningar och konserter:

Lucretia
Operaföreställning
15/7, 19/7, 22/7, 22/7 och 28/7

Julinatt
Härlig romanskonsert med hovsångerskan Pers Anna Larsson och Matti Hirvonen
21/7

Amazing Voices
Operaduetter ur Aida och Spader dam med hovsångerskorna Hillevi Martinpelto och Ingrid Tobiasson
27/7

Blogg: Lili Öst

Lili Öst

Omfamna din frustration - den är din känslobarometer in action!: Inte för att jag någonsin skriver bloggar som jag inte har en stark vision med, med dagens blogg är oerhört viktig att reflektera över, för idag ska det handla om frustration, och det är alltför må... Läs mer »

Annonser

Arcamea - Vår berättelse

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
BioGaiaMatkomfortMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Gedeon RichterSvensk LivräddningMedilens Nordic ABNovartis Sverige ABMathem i Sverige ABPfizer ABMediRätt ABAstellas Pharma ABAmgen ABBayerPeptonic Mediacal ABScandicDermoshopBoehringer IngelheimBig TravelMedilensVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika