Ägguppropet

Nyheten publicerad: 2012-04-11

EU, gör något för att skona våra färska ägg!

I Sverige slänger vi ett stort antal felfria ägg varje år. Det är oacceptabelt! Ägg i svenska hushåll håller betydligt längre än det datum som nu måste vara stämplat på kartongen enligt EUs matmärkningsregler. Varför? Jo, så gott som alla svenskar förvarar sina ägg i kylskåp och svenska värphönsbesättningar är i princip salmonella-fria.

Ägg håller sig minst en månad efter nuvarande bäst-före-datum om de förvaras i kyla. Många konsumenter slänger ägg när bäst-före-datumet passerat, vilket orsakar ett matsvinn förenat med en miljömässig kostnad. Vi vill stoppa detta vansinne och slöseri med fullgod mat! Vi vill att EU-regeln som innebär att ägg måste bäst-före-stämplas med 4 veckor ses över, när våra ägg håller god kvalitet betydligt längre än så. Inte nog med att bäst-före-märkningen är onödigt kort, dessutom måste butikerna ta bort äggen från hyllan en vecka före detta datum (21 dagar efter värpning).

När det gäller andra matvaror bestämmer tillverkaren själv bäst-före-datumet och butikerna hur länge livsmedlen kan säljas. Om vi kan få bort denna EU-särregel för hållbarhetstider och bäst-före-datum på ägg, så kan producenter själva sätta bäst-före-datumet, och då självklart ta hänsyn till vår svenska situation. Det finns redan särskilda regler om att ägg måste kontrolleras för salmonellasmitta innan de sätts på marknaden i EU. Därför skulle borttagandet av denna särreglering vara harmlös.

Vi uppmanar Kommissionen att se över regelverket för att minska svinnet utan att för den delen tumma på matsäkerheten. Vi vill tro att en stark opinion kan påverka detta, och uppmanar härmed den svenska regeringen att driva denna fråga, så att vi får till en ändring snarast!

I väntan på detta hoppas vi att inga svenskar slänger ägg bara för att datumet gått ut! Ta dina sinnesförnimmelser till hjälp för att konkret minska matsvinnet. Nu är det Påsk och vi hoppas att alla ägg kommer till sin rätt!

Ingrid Strid, Sveriges lantbruksuniversitet

Alexandra Charles, I,6 miljonerklubben

Anna-Maria Corazza Bildt, EU-parlamentariker

Carl-Jan Granqvist, Måltidsupplevelser i Grythyttan

Louise Ungerth, Konsumentföreningen Stockholm

Margareta Frost-Johansson, Hushållningssällskapens Förbund

Per Baummann, Svensk Dagligvaruhandel

Örjan Brinkman, Sveriges Konsumenter

Blogg: Lili Öst

Lili Öst

Omfamna din frustration - den är din känslobarometer in action!: Inte för att jag någonsin skriver bloggar som jag inte har en stark vision med, med dagens blogg är oerhört viktig att reflektera över, för idag ska det handla om frustration, och det är alltför må... Läs mer »

Annonser

Arcamea - Vår berättelse
Bungypump

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
MatkomfortMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Gedeon RichterSvensk LivräddningMedilens Nordic ABNovartis Sverige ABMathem i Sverige ABPfizer ABMediRätt ABAstellas Pharma ABAmgen ABBayerPeptonic Mediacal ABScandicDermoshopBoehringer IngelheimBig TravelMedilensVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika