Susanne Fellbrink går sin egen väg

Nyheten publicerad: 2012-03-19

"Det finns en anledning till varför backspegeln är mindre än framrutan på en bil"

Vad betyder det för dig att vara ambassadör för 2,6?

Alla vill ju så klart må bra, men ibland rullar livet på så snabbt och man glömmer lätt att man själv har möjlighet att påverka en hel del för att få ut det mesta och bästa av sitt liv. Jag har tagit för givet att kroppen bara ska hänga med och lyda minsta lilla vink från min hjärna. Jag slarvar periodvis med träning och med vad jag äter. Jag sover alldeles för lite, och stressar och jobbar för mycket. Jag vet att många, många kvinnor i min ålder lever på ungefär samma sätt och att vi har orimliga krav på oss själva för att vi ska tycka att vi duger. Därför känner jag att jag som ambassadör för 2,6 har en möjlighet att både sprida och själv få inspiration, kunskap och tips på hur man ska kunna hitta en balans i livet. Det är också en väldigt bra plattform/nätverk för att få möta andra kvinnor för att dela med sig och få ta del av andras erfarenheter.

Vad tycker du är den viktigaste hälsofrågan idag när det gäller 2,6:or?

Att vara lite snällare mot sig själv och minska sina och omgivningens krav på hur perfekta vi ska vara . En av låtarna på min nya skiva heter "Krama sig själv först". Om man ska kunna vara en bra förebild för andra så måste man ju börja med att tycka om sig själv och de val man gör i livet. Ungefär som det funkar i flygplan när man får information om att man ska börja med att sätta syrgasmasken på sig själv innan man hjälper andra. Att träna, äta rätt och få tillräckligt med sömn för en god hälsa är ju ganska självklart för de flesta, men kan vara ack så svårt att genomföra i det dagliga stressiga livspusslet. Jag tror att det kan vara precis lika viktigt för hälsan att träffa någon man tycker om över en kopp kaffe och en god bulle, att strunta i tvätten och sätta sig ner och verkligen prata och umgås med sina barn och tonåringar, att vara en snäll medmänniska och verkligen slösa med leenden och komplimanger. Det kostar så lite men ger så mycket, både till mottagaren och till en själv. Att läsa en god bok, gå på konsert eller teater är hälsosamt och viktigt.

Du är ute och föreläser mycket där du framförallt träffar unga kvinnor runt om i landet, vad är din uppfattning om hur unga kvinnor mår idag?

På ett sätt tror jag att unga kvinnor idag är duktigare på att säga ifrån, de accepterar inte vad som helst och tar ingen skit helt enkelt. De törs stå upp för sina åsikter och är bra på att argumentera. Men samtidigt är kraven om möjligt ännu större på så många fronter idag än för några år sedan. Alla ska vara så perfekta, smala, alla ska blogga, vara kända och synas på alla sociala medier. Syns du inte så fins du inte osv och inte ens då räcker man till vilket lätt ger en känsla av hopplöshet. Vad är meningen helt enkelt? Nu när jag svarar på dina frågor så inser jag att alla nya låtar på min skiva handlar om just dessa frågor. En av låtarna heter också "Vad är meningen".

Jag är rädd för att många unga kvinnor (och män) känner sig uppgivna och vilse i tillvaron och problemet är att vi som är lite äldre kanske känner precis samma sak och inte kan vara det stöd och den trygghet vi skulle behöva vara för våra ungdomar.

Vad har DU lärt dig av publiken på dina föreläsningar?

Att jag verkligen inte är ensam och att vi känner ungefär samma sak och har ungefär samma problem överallt. Och att det är möten med människor som är så viktigt i livet. Att kunna stanna upp och lyssna på andra i olika samtal. Det ger så mycket. Att musik betyder mycket för mig har ju alltid varit självklart, men att min musik också skulle beröra andra på det sätt som visat sig var inte självklart men oerhört glädjande när jag insåg det. Det har gett mig kraft när jag behövt det. Jag har hittills använt många av mina låtar från förra plattan, Tid och Rum för att driva min föreläsning framåt. Nu kommer ju nästan alla låtar på den nya plattan också att ligga till grund för mina föreläsningar och det ska bli spännande att se om de låtarna tas emot med lika varm hand.

Din föreläsning heter "Att lyssna till sitt hjärta och våga följa sina drömmar" - vad är dina drömmar? Har du nåt exempel på ett tillfälle när du följde ditt hjärta när andra kanske rådde dig annorlunda?

Jag har egentligen ganska många exempel på när jag inte lyssnat på andras råd utan följt mitt hjärta.

En period när jag hade svårt att få livspusslet att gå ihop var när mina barn var små, min man studerade på annan ort veckovis och jag hade ett kvällsjobb som redigerare på en tidning. Jag hade blivit lovad ett dagjobb, men det kom aldrig till skott och jag våndades varje kväll när jag skulle åka till jobbet och måste ordna barnvakt till våra barn. Till slut blev det ohållbart vilket mer eller mindre tvingade mig att ta steget ut i det okända och följa min dröm om att sjunga på heltid. Jag startade eget företag till mångas för att inte säga nästan allas förtret. Jag som hade ett "riktigt" jobb! Hur skulle jag kunna klara mig på att sjunga? Men jag har inte ångrat mig en enda gång. Visst har jag fått slita hårt, men vad roligt jag har haft. Om våndorna inför detta handlar min låt "Lever idag" från min förra platta "Tid och Rum".

 

Susannes 3 hälso- och livsstilstips

1. Stanna upp och fundera över vad man kan påverka om man inte är nöjd med sin livssituation och om det är nåt som gör en ledsen. Kan jag byta jobb om jag känner att jag inte trivs eller vill nåt annat? Kanske byta vänner om de jag har gör mig ledsen och tar all min energi istället för att ge osv?

2. Att inte alltid följa andras fotspår utan hitta egna vägar som passar just mig. En av låtarna på min skiva "Ensam" handlar precis om det. Den kanske kan uppfattas som lite bitter vid första lyssningen, men för mig handlar den om att våga stå för sig själv, sina åsikter, sina val i livet och att inte alltid vara till lags för alla. Det gör ju att man heller inte blir omtyckt av alla, men det blir man ju inte ändå hur mycket man än vrider ut och in på sig själv kom jag fram till efter många års gymnastiska (pr-)övningar.

3. Sen gillar jag "Det finns en anledning till varför backspegeln är mindre än framrutan på en bil". Det som har varit är historia men du har möjlighet att påverka det som ligger framför dig.

En annan devis jag försöker leva efter är att ha ett varmt hjärta, rena händer och en någorlunda kall hjärna. Det sista är svårast.

 


Blogg: Lili Öst

Lili Öst

Omfamna din frustration - den är din känslobarometer in action!: Inte för att jag någonsin skriver bloggar som jag inte har en stark vision med, med dagens blogg är oerhört viktig att reflektera över, för idag ska det handla om frustration, och det är alltför må... Läs mer »

Annonser

Arcamea - Vår berättelse
Bungypump

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
BioGaiaMatkomfortMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Gedeon RichterSvensk LivräddningMedilens Nordic ABNovartis Sverige ABMathem i Sverige ABPfizer ABMediRätt ABAstellas Pharma ABAmgen ABBayerPeptonic Mediacal ABScandicDermoshopBoehringer IngelheimBig TravelMedilensVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika