Paula Ternström vågar vara modig

”Att vi ska vara så duktiga hela tiden är faktiskt farligt för hälsan!”

Vad betyder föreningen för dig?

Jag tycker klubben är fantastiskt! Det är kvinnor som stöttar kvinnor! Och så älskar jag Alexandra Charles och Ingemo Bonnier. Vilka inspirerande förebilder! Klubben är ett fantastiskt forum att mötas – för möten är det viktigaste och roligaste som finns.

Vilka hälsofrågor vill du lyfta inom 2,6?

Jag upplever att unga kvinnor är väldigt jagade. De ska vara några slags övermänniskor med jobb och barn och vällagad nyttig mat, träning och snäll dotter.

Att vi ska vara så duktiga hela tiden är faktiskt farligt för hälsan! Men sen ska vi komma ihåg att idag har en stor del av Sveriges unga kvinnor en utländsk bakgrund och lever helt andra liv. Jag skulle så gärna vilja fråga de somaliska kvinnorna hur de upplever det här med hälsa? Vad är viktigt för dem? Att deras dotter ska slippa bli omskuren? Att de ska få komma ut i arbetslivet? Den stora utmaningen blir att ta reda på vad är livskvalitet för de kvinnor som aldrig får komma till tals i vårt samhälle? Det brinner jag för och vill veta.

Du jobbar ju mycket som coach för andra, men vad inspirerar och driver dig?

Jag är ett teaterbarn. Jag förstår det mer och mer. Det är där jag har mitt hjärta, mina rötter och min själ. När andra säger att de har rötter i Norrbotten eller på Gotland eller i Iran så har jag mina rötter i Teatern. Där finns min trygghet. Där känner jag mig hemma. Där kan jag vara mig själv som man säger och att verkligen få vara sig själv är väl det vi alla strävar efter?

I vår spelas MatDesperat – berätta om konceptet och vad du önskar att publiken ska ta med sig efter föreställningen?

Ja, vi ska spela tre föreställningar på Boulevardteatern den14 och 28 mars, och den 12 april.

Jag har varit omringad med människor som haft ett komplicerat förhållande till mat så antagligen var det väl så att jag behövde bearbeta det. Teater är bästa terapin!

Sen när jag rannsakar mig själv märker jag att jag har en tendens till att bli träningsnarkoman, och det är ju inte heller bra. Nu i vinter fick jag ”trappa ned” min löpning från varje dag till varannan eftersom man kan ju slita ut kroppen. En viktig idé jag också hade var hur mycket mamma överför av sitt beteende till sin dotter. Flickor gör ofta precis som sin mamma. Kopierar sin mammas beteende och värderingar. Grynet spelar min mamma i en scen som Karin Thunberg skrivit, där dottern förtvivlat kämpar med mammans makt över henne. För visst har mamma makt. Farligt mycket makt. Grynet gör det jätteroligt. Föreställningen vänder sig till kvinnor i alla åldrar och män också för den delen. För de flesta män har ju kvinnor i sin närhet. En dotter, en partner och en mamma.

Många har blivit väldigt berörda av Linda Skugges text som gestaltar en ung kvinna med ätstörningar. Efter föreställningarna har unga kvinnor kommit fram och sagt; precis så är det! Då funderar jag över om Linda också varit där, eftersom hon skrivit så på pricken.

Och så får vi får ju också mycket skratt när vi i föreställningen är hos plastikkirurgen och sockerterapeuten…

Jag vill beröra med både humor och allvar. Och jag vill att vi ska fundera vilka värderingar och beteenden vi för över till våra döttrar.

Vad är livskvalitet för dig?

För mig är livskvalitet goda relationer och kärlek. Goda relationer är att lyssna på varandra, respektera och värdesätta varandra även om vi ser olika ut. I en sådan miljö skapas livskvalitet för alla.

 

Paulas 3 hälso- och livsstilstips

1. Dansa, spring och rör på dig – gärna utomhus.
2. Glöm inte att boosta ditt inre, med till exempel meditation.
3. Lyssna på din inre röst och gör det du drömmer om även om du inte tjänar de stora pengarna. Ingenting är så bra för hälsan som att använda din kreativitet. Men för det krävs mod! Våga vara modig!