Annette Lefterow tar vara på nuet

Nyheten publicerad: 2012-03-19

"Happiness is my everyday choice"

Berätta om ditt engagemang för 2,6 miljonerklubben?

2,6 och föreningen i sig som helhet är en fantastisk möjlighet för kvinnor att samlas och inspireras tillsammans kring olika ämnen för vår hälsa och framtid. Det känns viktigt att få vara delaktig och sprida både missionen och visionen vidare men även informera och vägleda fler kvinnor till 1,6 och 2,6. Som när jag själv hittade hit, blev jag både förundrad och imponerad över det breda utbud och den kraft som finns här. Vi bör bli fler och fler medlemmar och verka för att alla kvinnor får möjlighet att göra ett val, att gå med. Speciellt brinner jag för 2,6 som vänder sig till den unga kvinnan av idag. I denna nutid behövs fokus på hälsa och harmoni mer är någonsin och det är en grupp inom föreningen som kan växa med oanad kraft och i snabb takt. Precis som vår nutid!

Vad har du på gång just nu?

Så som symbolen i min logga (en massa bollar) har jag oftast många bollar i luften. Just nu jobbar jag som spadesigner med flera olika uppdrag internationellt. I Sverige förnyar jag ett spakoncept jag utvecklade för ett par år sedan, Water Lounge. Jag har precis rest runt om i Norden och utbildat instruktörer inom SATS i mitt konceptpass Yogalates. Jag är i slutspurten på min nya bok, lanserar en on-line wellness workshop och ska spela in en ny träningsfilm. I sommar blir det en ny yogaturné för Barnfonden med syfte att låta barn genom yoga hjälpa barn i Indien mot bättre hälsa. Sedan är det givetvis fullt fokus på 2,6.

Vad inspirerar och driver dig?

Som skulptören Carl Milles myntade "Låt mig verka medan dagen brinner" och som jag sett min far Kai, 92 år, passionerat ta vara på varje ny dag i livet, så gör även jag. Jag minns att jag redan i skolan som barn började föra anteckningar på allt jag ville göra och hinna med under dagen, veckan och hur jag ville fylla den med så mycket som möjligt. Det är väl det livet handlar om? Att få uppleva och förverkliga det man passionerat brinner för. Livet går fort. Det gäller att ta vara på nuet och balansera aktivitet och vila, verkställande kraft och tid för reflektion, tid för privatliv och yrkesliv. Inte konstigt att en av mina tre passioner då är yoga som bl.a. handlar om att uppnå balans i kropp, tanke och själ. Jag brukar även säga i det privata, yrkesmässiga och lustfyllda. På en klar första plats kommer wellness som för mig privat är den samling av kunskap, insikter och redskap jag använder för att manövrera och transportera mig fram genom livet. På tredje plats kommer kärlek och då menar jag kärlekens energi som finns i alla dess olika former och uttryck. Det är en kraft som påverkar oss starkt genom livet och som jag passionerat använder i allt jag gör.

Vad är Wellness och hur jobbar du med det? Hur kom du själv i kontakt med ämnet?

Wellness för mig personligen betyder kunskap och med det menar jag den kunskap som du, jag och alla behöver för att ta hand om vår hälsa och vårt välbefinnande på bästa sätt och utifrån de vi är. Min wellness är inspirerad av Ayurveda som bygger på principen att vi alla är olika och lever med olika behov för vår hälsa. Min egen wellnessfilosofi bygger på 8 vägar mot hälsa och välbefinnande: yoga, pilates, meditation, kost, träning hemma, ayurveda och spa, wellness utomhus och dans. Jag började att "samla" på min kunskap när jag i unga år drömde om en karriär som dansare och möte fysiska hinder i min kropp. Med viljekraft och fokus på att läka kroppen och eliminera smärta mötte jag många av de redskap som idag är min wellness. Trots fysiska begränsningar lyckades jag detta till trots och mycket tack vare yoga och pilates börja undervisa på Balettakademin i Stockholm när jag var 15år. Det var 1985 och jag undervisade där fram till 1997 då jag startade jag mitt första företag. Idag driver jag Wellness by Lefterow med fokus på spadesign, utveckling av träningskoncept och produkter samt utbildningar och föredrag. Jag har skrivit många böcker om just wellness och gjort träningsfilmer inom yoga, junioryoga, pilates och min egen favoritkombination, yogalates (yoga och pilates).

Du jobbar även med barn- och familjeyoga, hur skiljer sig det från annan typ av yoga?

Barnyoga, eller junioryoga som jag brukar kalla det, skiljer sig åt lite beroende på i vilken ålder barnet är. Upp till åtta års ålder handlar det mest om lek och att aktivera alla sinnen och ge utlopp för barnens fantasi. Efter åtta års ålder anses barnen ha uppnått en yogisk ålder och kan ta till sig mer vuxeninspirerad yoga, dock inte med samma andningsfokus. Barn och vuxna kan med fördel utöva junior- och familjeyoga tillsammans. Barnen har lätt för att hitta balansen och utför yoga med en skön enkelhet. Föräldrarna får kämpa lite mer! Men det är ju det som är poängen - att vi inser just det att vi behöver motverka tre viktiga faktorer i åldrandeprocessen: att vi blir stela, tappar styrka och får försämrad balans. Om vi börjar i tidig ålder och förstärker det naturlig, förebygger och motverkar vi att vi kommer ur balans och bort från den naturliga kraft och hälsa som vi alla bär med oss när vi är i balans. Som alltid med yoga, är det ett tankesystem som ger utrymme för reflektion och sanningar! Men kom ihåg, det är aldrig försent att börja. Kroppen är fantasisk och ger dig lika goda resultat i vilken ålder du än börjar. Yoga ger dig styrka, balans och smidighet i kropp, tanke och själ.

Vilken är din favoritstund på dagen?

Jag älskar att vakna upp till en ny dag. Morgonen är min bästa stund. Jag väcker min kropp, tanke och själ med yoga. Jag rattar in rätt tankesekvens med meditation. Brukar göra en liknelse till en radiostation. Det brusar lite lätt innan man hittar till rätt frekvens. Morgonyoga och meditation är som att borsta tänderna, fast i knoppen och kroppen! Sedan tillämpar jag olika ayurveda ritualer som t.ex. massage med silkesvantar och oljemassage innan jag går in i duschen.

Vad gör dig lycklig?

Livet. Tacksamhet. Möjligheter. Mitt eget motto är "Happiness is my everyday choice". Citerar Buddha – The only way to happiness IS happiness. Det blir givetvis ytterligare ett råd till alla läsare: Ta ansvar för din egen lycka. Den hittar du inom dig själv och i din tacksamhet för det du har idag. En enkel övning är att varje dag fokusera på 5 saker som du känner tacksamhet inför. Det leder till så mycket mer!

Och slutligen, har du någon hemlig last?

Den är nog inte så hemlig för mina nära och kära och det är nog inte så mycket till last men jag måste nog säga min barnslighet. Jag har väldigt lätt för att anamma barnets energi och är då givetvis passionerad i roliga sakar, gärna som lyser och blinkar! Man hittar mig ofta på designtorget och lampbutiker. Som exempel älskar jag att dekorera middagar och andra events med alla dessa möjliga roliga, tokiga och blinkande saker. Köper gärna leksaker istället för konstverk och viner till födelsedagsbarn i alla livets gyllene åldrar. Jag brås väl på min far som är 92 år ung och en "lek-konstnär". Lek är bra. Det föryngrar vårt sinne!

 

Annettes 3 hälso- och livstilstips

1. Lev här och nu! Vänta inte på den perfekta tiden att börja ta hand om dig själv. Den tiden är alltid just nu.

2. Gör något litet för din hälsa varje dag. Lite ger mycket! Ta minst 5 minuter om dagen i ensamhet och stillhet med fokus på andningen och fullkomlig närvaro.

3. Samla på kunskap om hälsa. Lär dig mer om dig själv. Utveckla din kompetens. Det ger både styrka, verkliga redskap, självinsikt och trygghet.

 


Blogg: Lili Öst

Lili Öst

Omfamna din frustration - den är din känslobarometer in action!: Inte för att jag någonsin skriver bloggar som jag inte har en stark vision med, med dagens blogg är oerhört viktig att reflektera över, för idag ska det handla om frustration, och det är alltför må... Läs mer »

Annonser

Arcamea - Vår berättelse
Bungypump

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
BioGaiaMatkomfortMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Gedeon RichterSvensk LivräddningMedilens Nordic ABNovartis Sverige ABMathem i Sverige ABPfizer ABMediRätt ABAstellas Pharma ABAmgen ABBayerPeptonic Mediacal ABScandicDermoshopBoehringer IngelheimBig TravelMedilensVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika