Höstseminarium i Skara!

Nyheten publicerad: 2018-10-22

Onsdagen den 26 september gick startskottet för Skaras engagemang i 1,6&2,6miljonerklubben. I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan arrangerade 1,6miljonerklubben ett första seminarium.

Ett femtiotal kvinnor och några män samlades i Olinsgymnasiets nyrenoverade lokaler för att lyssna på två intressanta föredrag, njuta av skönsjungande ungdomar och ta del av information om 1,6miljoner klubbens arbete.

Kvällen inleddes med mingel och en matbit. Därefter fylldes åhörarstolarna i stora salen och seminarieansvariga Wivi-Ann Heurlin-Krantz från Linköping öppnade seminariet tillsammans med en av Skaras kontaktkvinnor, Margareta Kraepelien Lundh.

Prisbelönta (utsedd till Årets diabetessköterska 2016) Monica Palm Burge redogjorde på ett lättsamt och förståeligt sätt skillnaden mellan diabetes typ1 och typ2 och hur vården av barn med diabetes typ1 fungerar i Skaraborg. Kunskap, ny teknik och nya hjälpmedel är oskattbara byggklossar i behandlingen av diabetesbarnen. Ett team bestående av läkare, sjuksköterskor, dietister m.fl. följer barnen och deras familjer och förutom all medicinsk behandling som barnen får, ordnas även trevligheter och läger för barnen.

 Elisabeth Solin

Föreläsning nummer två stod beteendevetaren och författaren Elisabeth Solin från Örebro för. Elisabeth Solin har skrivit en bok med titeln ”Tredje Åldern”, där hon intervjuat ett stort antal personer, experter och vanliga lekmän, om deras syn på att lämna yrkeslivet och bli pensionärer och även hur det öppnas nya möjligheter när man väl är pensionär. Elisabeth framförde sitt föredrag med humor och entusiasm och det syntes många leenden och igenkänningsnickar i publiken.

   Hugo Ljungkvist

Ett seminarium à la 1,6miljonerklubben består inte enbart av föreläsningar och kunskapsspridning utan innehåller även ett kulturinslag. Och inget passade väl bättre än att ”släppa fram” en av Olinsgymnasiets musikelever. Tillsammans med sin syster Elsa framförde Hugo Ljungkvist tre musikstycken, bl. en egenskriven låt och ett Beatlespotpurri. Det syskonparet vill vi höra mer av.

Positiv och glad stämning präglade atmosfären på Skaras första 1,6miljonerklubbarrangemang, där vi även hade Bröstcancerföreningen Agatha som utställare, ordnade ett lotteri med sponsrade vinster, pausgymnastik och försäljning av böcker och 1,6miljonartiklar, innan vi begav oss hem i kvällsmörkret.

Vår lilla arbetsgrupp bestående av fem personer (Maria Hultberg, Ewa Winberg, Aina Andersén, Camilla Andersén och Margareta Kraepelien Lundh) är redan i startgroparna för att planera nya trivsamma seminariekvällar och salonger. 1,6&2,6miljonerklubben har landat i Skara och kommer att stanna!

                                                                                       Margareta Kraepelien Lundh

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Jag minns min frisör och hur hon brukade behandla mig.: Corona-cut Lina (L): Hej, jag vill beställa tid.  Doktorn (D): Vi tar inte emot patienter nu i corona-tider.  L: Jag har covid-testat mig flera gånger men jag är inte sjuk. Eller jag är... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520