Fartfylld fotboll och spännande föredrag i Linköping

Nyheten publicerad: 2018-10-16

Fartfylld fotboll var temat på en salong i Linköping 13 september.

Vi samlades på Linköpings Arena för att se en spännande fobollsmatch där LFC vann över Rosengård med 2-1. Eftermiddagen hade också ett annat syfte än att se damfotboll.

LFC:s förra klubbdirektör Maria Hagström, själv fd spelare i LFC , berättade om genusperspektivet i fotbollen. En sakta men säker positiv utveckling kan man se men fortfarande är det så att damerna tilldelas sämre speltider, mindre sponsring och ofta mindre träningstid men framförallt som allsvensk spelare betydligt sämre lön.

Maria beskriver fotbollen på denna nivå som ett yrke. Träning och matchtid upptar större delen av veckan. Genomsnittslönen för en allsvensk damfotbollsspelare är 10.000 och för en manlig spelare i allsvenskan 100.000.

Det finns väl inget yrke och tur är väl det att man kan se så stora löneskillnader. Det är viktigt att vi är uppmärksammade på denna ofantligt stora löneskillnad, att vi pratar om det och kan uppmana ett intresse hos allmänheten att påverka de som styr hur medel tilldelas. En fråga som man borde kunna ta tag i lite snabbare än andra är sponsringen.

Att få företag att sponsra så att våra duktiga damfotbollsspelare på samma sätt som många manliga fotbollsspelare kan förverkliga drömmen att komma ut som proffs.För det krävs att man här hemma spelar på heltid och inte måste varva  träningstider med lönearbete och stress däremellan.

Ja det blev en hel frågor och diskussioner utifrån detta föredrag och att vi inom 1,6 & 2,6miljonerklubben kan se genusperspektiv även inom detta område.

 

      

Blogg: Maria Roswall

Maria Roswall

Hattkryssning, Almedalen och sommar!!!: Vilken underbar försommar vi har fått! Här på kansliet har vi i vanlig ordning hunnit med en hel del, bland annat firade vi in sommaren med en fantastiskt rolig och fin kryssning med M/S Birka. Ali... Läs mer »

Annonser

Efemina - Lösningen för dig som lever med ansträngningsinkontinens
Arcamea - Vår berättelse

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
HemfridBioGaiaMatkomfortMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Gedeon RichterSvensk LivräddningMedilens Nordic ABNovartis Sverige ABMathem i Sverige ABPfizer ABMediRätt ABAstellas Pharma ABAmgen ABBayerPeptonic Mediacal ABScandicDermoshopBoehringer IngelheimBig TravelMedilensVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika