Vårseminarium i Norrköping - 18 april

Nyheten publicerad: 2018-04-19

Vid vårens seminarium i Norrköping hade 4 föreläsare bjudits in och först ut var gynekologen och docenten Aino Fianu Jonasson. Temat var Forskning på vaginal hälsa och det vi fick reda på är att vaginan är ett område som man inte har forskat speciellt mycket på. De besvär som vi kvinnor kan ha i detta område är något som vi inte heller pratar speciellt mycket om. Enl en studie visade det sig att 46% av kvinnorna i denna studie tyckte det var jobbigt att prata om sina besvär tom när man sökte professionell hjälp och 24% hade inte ens sökt professionell hjälp. Aino gick sedan vidare in på tre olika åkommor och dess symtom och det var Bakteriell Vaginos, Vestibulit och Vaginal atrofi. Vi som var där kände att detta var en intressant föreläsning just utifrån att den gav oss mycket kunskap.

Därefter följde en kort information  av tandläkare Lena Sjöberg om Tobacco Endgame 2025 och deras arbete för ett rökfritt Sverige och en uppmaning att fråga våra politiker nu inför valet hur de ser på tobaksfrågan. 1,6miljonerklubben är en av de organisationer som står bakom detta upprop.

Nästa föreläsar var Thomas Sjölander, entreprenör från Norrköping som efter 3 år i Indien kom hem och fick en hjärtinfarkt på natten efter hemkomsten. Genom en vän som är läkare blev han rekommenderad att pressa sin rödbetsjuice vilket skulle ha en god verkan på hans kärl som har vidgast från en 85-årings nivå till idag en 43-årings nivå. Hjärt-lungfonden har givit forskningsbidrag för att forska kring rödbetans positiva inverkan på kroppen med inriktning mot att försöka sänka medicinkonsumtionen för hjärtpatienter. En spännande forskning att följa. Idag driver Thomas med en kollega ett företag i Norrköping som utvecklat framtagning av juicer med bär från Sverige och helt utan tillsats av socker. Tänk så mycket vi skulle kunna ta tillvara i vår natur. Att plocka bär kan ju för stunden kännas jobbigt men ger ju dessutom mycket frisk luft och motion. Bra att tänka på inför kommand bär och grönsakssäsong.

Sist ut denna kväll var Ulrika Bore´n beteendevetare och diplomerad mindfulnessinstuktör som vid 40 års ålder fick en  hjärntumör med epileptiska anfall på 20-30 ggr per dygn. Hon fick medicin och sedemera opererades hennes tumör bort med gott resultat och hon har idag inga epileptiska anfall. Under den svåra tiden med anfallen och hyperventileringen började hon fundera på om hon kunde lära sig att jobba med sin andning – att lite motverka hyperventileringen genom att ”pausa”, att lära sig avslappning och andning. Med denna kunskap efter operationen kände hon att hon inte ville återgå till sitt tidigare arbete utan lära andra hur man kan pausa i livet. Idag möter hon både privatpersoner och anställda vid företag för att förmedla sina erfarenheter. Ulrika har även skrivit två böcker, den ena en om sin ”resa” och den andra, en handbok om återhämtning.

En fin kväll som också avslutades med dragning i kvällens lotteri. Tack till alla besökare

Vid pennan Wivi-Ann Heurlin-Krantz

 

 

Vår ambassadör Wivi-Ann Heurlin-Krantz och gynekologen och docenten Aino Fianu Jonasson

 

Deltagare

 

 

Blogg: Lili Öst

Lili Öst

OOOOH så mycket kul att se fram emot!: Förra veckan den 8/3 var jag i Ljusdal och föreläste för ett gäng underbara kvinnor tillsammans med intressanta begåvade och härliga medaktörer. Alltid lika trevligt att träffa er ute i landet! <3... Läs mer »

Annonser

Bungypump
Efemina - Lösningen för dig som lever med ansträngningsinkontinens
Arcamea - Vår berättelse

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
MylanArcameaHemfridBioGaiaMatkomfortMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Gedeon RichterSvensk LivräddningMedilens Nordic ABNovartis Sverige ABSaxå BrukVinkällaren GrappePfizer ABiZafeAmgen ABBayerCoala LifePeptonic Mediacal ABScandicBoehringer IngelheimBig TravelMedilensVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika