Dolda Tillgångar, Hidden Figures

Nyheten publicerad: 2017-03-21

Recension skriven av 14åriga Sabelle Temesghen Beraki 

Året var 1962 och Sovjetunionen höll på att vinna rymdkapplöpningen mot USA. Under den här tiden så var samhället otroligt mansdominerande men vid sidan om det blev svarta kvinnor även extremt diskriminerade på grund av deras hudfärg och var tvungna att anpassa sig till rasismen. 

Men trots motgångar, domstolar och kamper så tar dessa tre genierna och det är inte mindre än tre svarta afroamerikaner vid namn Katherine Johnson, Dorothy Vaughn, Mary Jackson. Dessa tre kvinnor var nycklarna för Nasas uppskjutning. De var dolda tillgångar det vill säga tillgångar som ingen visste om, som ingen gav cred till.

Idag finns det många dolda tillgångar i världen som inte blir upptäckta förrän några år senare eller invandrare som kommer till Sverige med höga utbildningar och en stor utsträckning av kunskap men ändå blir placerade i lågutbildade yrken. Dessa fördomar mot människor måste upphöra med tanke på hur långt dessa svarta kvinnor kom i samhället tillslut, vem kunde tro att kvinnor som dessutom har en mörkare hudton kunde var nyckeln bakom Nasas uppskjutning? 

Filmen speglade alla svarta kvinnor där ute runt omkring i hela världen och man kände sig direkt mycket starkare efter filmen för att man har en plats i det svarta Community. Genom att se denna film så fick jag med mig mycket kunskap i bagaget som t.ex. en närmare inblick av hur svarta blev behandlade och diskriminerade men också denna vardags och strukturella rasismen som man behövde handskas med som svart på den tiden men även idag finns det brister som förhoppningsvis kommer återgärdas. 

Filmen var helt magisk och fantastisk och skulle rekommendera denna film starkt! 

Blogg: Lili Öst

Lili Öst

Hållbart tänkande: Följ mig på/gilla min facebook sida för boken SÅ KLART! Hur Du & Attraktionslagen blir ett vinnande team @attraktionslagenochdu Ny vecka - nya möjligheter! Även plats för nya tankemönster! Förra... Läs mer »

Annonser

Arken Hotel & Art Garden Spa | Hôtel Eggers | Varbergs Stadshotell & Asia Spa