Woman in Red Borås

På Textile Fashion Center i Borås blev det verkligen den trevliga kväll vi hoppats på!

Det hela började med fantastiskt goda wraps till vilka det bjöds alkoholfritt mousserandevin (NBV fruktdrycker) samt Brämhults juice o smoothies, olika smaker. På samma våningsplan kunde man sedan under minglet gå till Minna o Bengt Engström Heino och prova skor!!

Lillemor Carlsson välkomnade alla med att turen nu kommit till Borås i denna kampanj, WIR, för kvinnohjärtat. Hälsade en gäst ” utanför” programmet, Abdullah, Välkommen in! Det bidrog till härliga skratt och snart avslöjade sig skådespelare Paula Ternström.

 

Ambassadörerna för 1,6 & 2,6 miljonerklubben, Lillemor och Paula berättade om föreningen och kampanjen Woman in Red innan det var dags för vår första föreläsare Christina H Opava leg fysioterapeut,med. dr. professor Karolinska institutet, Fysisk aktivitet vid reumatisk värk.

Ledgångsreumatism (reumatoid artrit) är en folksjukdom som drabbar cirka en procent av befolkningen, företrädesvis kvinnor. Ömhet, stelhet och smärta i lederna kännetecknar sjukdomen, men också en förlamande trötthet. Muskelsvaghet och nedsatt kondition är vanliga följder av sjukdomen, liksom risk för andra sjukdomar, framför allt hjärt-/kärlsjukdom, men också benskörhet och diabetes.

Med berättelsen om Annas, sin egen och Antonias reumatism speglade Christina den fantastiska utveckling som skett inom reumatologin och ingav hopp till alla dem som nu får sjukdomen. Det finns effektiva läkemedel och effektiv rehabilitering och mycket man kan göra själv för att må bättre, inte minst att vara fysiskt aktiv.
I Christinas forskargrupp har de utvecklat och utvärderat två program, PARA-programmet, fysisk aktivitet och träning varannan vecka under ledning av fysioterapeut. Träning och stödgrupper skedde på en gymkedja. Många föreslog gruppträffar på nätet istället. Då utvecklades  tRAppen som är en internettjänst och innehåller en stödgrupp och ett planeringsverktyg för den fysiska aktiviteten. Tjänsten utvecklades i samarbete med reumatiker, fysioterapeuter, webbdesigner och beteendevetare. Den finns gratis på svenska och engelska www.ki.se/nvs/trappen

Innan pausen presenterade Paula  boken, Lyckomyten ”en arg bok” om Lycka. Vilken fanns till försäljning.


 
Familjen Engström Heino och Ingrid Grankvist (till höger)

 

Det var sedan dags att visa skor från märket MINNA HEINO. Det gjordes i en ”familjär” show. Där maken Bengt var först på plan, gjorde entré kvällen till ära i röda skor! Sonen visade ett par skor han ”bor/lever  i”, Mamma Heli Heino kom dansande in i ett par skor som utgör bas i kollektionen dessa var naturligtvis för kvällen röda. Minna Heino själv matchade med ett par svartvita till de kläder hon nu också kommer ut med. Ingrid Grankvist, designer o vän var också med. Väldigt uppskattad skovisning!


Därefter kom hjärtefrågorna. Gunvor Finnas, överläkare och kardiolog, Kungälvs sjukhus,föreläste om Akut koronart syndrom – hjärtinfarkt och kärlkramp med kvinnlig vinkel. Vi lärde oss mycket om hjärtat av Gunvor som på ett lättförståeligt sätt förklarade för oss genom bildvisning om symptom på kärlkramp, förträngning i ett eller flera av hjärtats kranskärl och vad som händer vid hjärtinfarkt, om plack i hjärtats kranskärl brister och hur man kan gå in med en stent för att återställa blodflödet i kärlet med hjälp av ballongvidgning. Symptomen på kvinnor är inte så tydliga. Känner du någon form av olust, och /eller tryck över bröstet, tillkalla ambulans! Där startar omedelbart åtgärd redan på väg in till sjukhuset. Hon förklarade också varför hjärtpatienter har så mycket medicin och vad de är till för. Väldigt lärorikt.

Att hålla sig i form och vara aktiv med det man tycker är roligt är bra för hälsan. Vi fick en inblick i vad pilates är av Katja från Pilatescenter.

Alla medverkande kallades in på scen för att tillsammans med publiken dansa Bollywood dans ledd av Paula Ternström. Häftigt! Goa rytmer!

Vackra röda rosor överlämnades och fina vinster delades ut innan kvällen avslutades. Vi blev varma om hjärtat för allt positivt vi fick höra om arrangemanget och de fina goodie-bagsen.

Arrangörerna Lillemor och Ingela tackar de som kommit, alla medverkande och volontärer för en lyckad kväll tillsammans!

Hjärtligt Tack till: Akademibokhandeln, Arvidssons textil (Kinna), Blomster Design, Body shop, Borås Pilatescenter, Cassise, Indiska. Life butiken. Ljungbergs läder, Rotor samt Balder, NBV fruktdrycker, Brämhults juice och ICA Maxi.

Hjärtligt Tack också till fina goodiebags från RESIA med innehåll från förutom ovan nämnda företag, Colgate/Palmolive, Fazer, IKEA, Jabushe, MEDA, Sofiero kafferosteri, Sunstar GUM, Tena och Yves Rocher

 

Text och foto: Lillemor Carlsson