Kunskapsseminariet i Stockholm

Kunskapsseminariet i Stockholm blev en mycket lyckad tillställning med nästan fullsatt salong. Kvällen inleddes med att Alexandra Charles delade ut 1,6&2,6miljonerklubbens stipendium Vetenskapspriset till Professor Maj-Lis Hellenius och Journalistpriset till journalist Kerstin Weigl. Förutom diplom och ära fick de 10.000 kr vardera.

Kvällen fortsatte med att överläkare Harald Zetterkvist föreläste om lunghälsa, lunginflammation och vaccination. Han sa bla att alla över 65 bör vaccinera sig mot lunginflammation. Vaccinationstemat fortsatte med Erika Söderström från Valneva som informerade och gav vaccinationstips inför utlandsresan.

Därefter tog rehabutvecklare Susanne Palmcrantz vid och berättade om rehabilitering och robotik. Hon visade flera exempel på hur rehabilitering av strokepatienter kan ske på ett snabbare och mer effektivt sätt. Maj-Britt Lundkvist från Lycksele visade den ”robothandske” som hon använder vilket är en förutsättning för hennes arbete som djurskötare. Maj-Britt lider av artros.

Efter paus var det överläkare Greta Edelstams tur att berätta om gynstolen Kim som hon har utvecklat. Stolsitsen har värme och själva stolen är utformad på ett sätt som underlättar gynekologens arbete men är även positiv för patienten.

Dagens sista föreläsning ansvarade Polischefen i Region Mitt, Carin Götblad för. Hon beskrev sin egen ”resa” från förskollärare via jurist till polischef. Hon berättade om sitt jämställdhetsarbete inom polisen, sitt arbete som mentor för kvinnliga chefer och intigrationsarbetet inom polisen.

Kvällen avslutades med sång som gav fin julstämning av Miljonkören och Gaudia   under ledning av Elisabet Brander. Kören söker nya medlemmar så du som vill dela sångglädje kan kontakta Elisabet.

Ett stort tack till Ejes choklad som försåg oss med fina praliner. Stort tack även till utställarna Docrates, Bioservo och Swedish Posture som hade skänkt en ”sele” för en bättre hållning i en välfylld goodiebag.

 

Läs artikel i Aftonbladet här!