Matkul-tur i Gamlestaden

Torsdagen den 20 oktober var vi ett härligt gäng damer från Göteborg som var med på en matkul-tur i Gamlestaden tillsammans med Anna Cederberg Gerdrup, journalist och författaren, till boken ”Från donsökaka till maklobe i Bergsjön”.

Syftet med bokprojektet är att belysa det positiva med det mångkulturella samhället via maten. Boken tar med läsaren på en resa genom Göteborg med elvans spårvagn, från Donsö i södra skärgården till Bergsjön i nordost. Matkul-turerna är en fortsättning på boken, vars syfte är att underlätta för människor från olika stadsdelar och kulturer i Göteborg att mötas.

Kvällen började med en guidning hos Moussas Orientlivs där Jamen Omeirat som arbetar i saluhallen och som också är med i boken, berättade om olika råvaror. Atiya Alzouby som kommer från Syrien, men som sedan två år tillbaka bor i Göteborg,  berättade om vad man äter till frukost i Syrien och hur man kokar arabiskt kaffe.
      

Därefter begav vi oss till Casa degli Italiani, den italienska kulturföreningen och en av de äldsta i Göteborg. Under middagen fick vi ta del av föreningens verksamhet, som bland annat omfattar språkkvällar, filmkvällar och matlagningskurser. Casa degli italiani är en medlemsförening, men alla som älskar Italien är välkomna att besöka föreningen. Anna och Atiya berättade också om bokprojektet och dess fortsättning som omfattar både föreläsningar och matkul-turer.