Vilka dagar vi haft i Almedalen!

Det har varit full fart från tidig morgon till sen kväll, vi har träffat många av er kära medlemmar och givetvis gjort allt vi kan för att skapa debatt och lyfta fram viktiga frågor kring kvinnors hälsa och andra samhällsfrågor. Vilka dagar vi haft! Puh, nu är vi hemma igen och samlar ihop allt vi fått med oss från dessa intensiva och väldigt lärorika dagar i Almedalen. På vår hemsida kan ni se filmklipp från en del av allting vi hunnit med. Gå gärna in och titta!

Här kan ni se klipp från våra seminarier i Almedalen: TILL KLIPPEN

Tillsammans med Svensk Demenscentrum och Friskis & Svettis promenerade vi för kvinnors hälsa, jämlik vård och ett demensvänligare samhälle. Promenaden avslutades med ett träningspass och här pustar vi ut.

Friskis & Svettis: Frida, Susanne, Melinda & Christer,  Demenscentrum: Wilhelmina Hoffman, och Alexandra!

Charlotta Huldt var givetvis på plats under våra dagar i Almedalen också! Här på promenad för kvinnors hälsa och jämlik vård.

Vi var också delaktiga, tillsammans med bland andra Rikspolischefen Anders Thornberg, och pratade om det viktiga ämnet våld mot kvinnor. Våld är en kränkning av mänskliga rättigheter och ett allvarligt folkhälsoproblem och enligt socialstyrelsen är det 11 000 kvinnor som är sjukskrivna pga våld. Europeiska Jämställdhetsinstitutet har räknat att våldet kostar Sverige 40 miljarder i rättskostnader, försäkringar, sjukskrivningar och personligt lidande. Det är viktigt att vi vågar prata om våld och att vi kommer in så tidigt som möjligt i processen för att stoppa och hjälpa till i förebyggande syfte.

En annan dag lyssnade vi på  Marjut Sohlman Carlström, ortoped överläkare och en av våra medicinska expert,  som berättade om problemen med artros och huruvida det går att operera. Cirka 65 procent av svenskar över 60 år har artros. Många tror att det är en sliten led, men det är brosket på leden som är dåligt. Det är en folksjukdom som är en genetisk utmaning. Rekommendationerna är att man ska gå ner i vikt, börja simma. Det är givetvis bra att tänka på vikten för de som har knä artros. Men ännu viktigare är att träna upp musklerna runtom artrosen. Vilken sport är mer beroende på personens intresse. Att cykla är bra vid knä artros, eftersom man inte belastar knäet direkt då. Det är viktigt att fortsätta med den idrott man är mest intresserad av. Som vi alltid säger!! Att röra på oss är det bästa vi kan göra för våra kroppar. Dansa, cykla, simma och skratta!

Marjut Sohlman Carlström, ortoped överläkare och en av våra medicinska experter.

Ja ni, det här blogginlägget kan bli hur långt som helst! Vi har haft inspirerande och givande dagar med fantastiska människor. Ni kan läsa och se mer på vår webbsida och på vår Facebook, här kommer ett litet axplock av alla duktiga och ambitiösa personer vi arbetat tillsammans med i veckan.

Ann Johansson, vice förbundsordförande Vårdförbundet, Cecilia Schelin Seidegård, Alexandra Charles, Johanna Adami, Christoph Varenhorst och Lena Ag.

Om kvinnors hälsa på Soberian.

Fatima Tamour, Kerstin Blomberg, Ella Bohlin , Solvig Ekblad, Somaya Alfelow, Johan Carlson, Alexandra Charles von Hoffsten på Soberian.

Vi hörs snart igen och se nu till att njuta av den otroligt fina sommar vi har ordentligt! Läs en bok, lyssna på vacker musik och rör på er ute i naturen!

Kommentarer