Bygga värdighet eller bygga fasad

Av Gabriella Svanberg den 2017-07-06 10:56

Hej vänner,

 

 

 

 

 

Idag känner jag för att dela mina tankar med er! Jag har noterat ett uttryck jag hör allt oftare på mitt "terapirum".

"Jag vill känna mig värdig!"

Jag hör den meningen allt oftare. Och jag sitter en stund och reflekterar kring detta. Såhär går mina tankar.

Att känna sig värdig är enligt mig att kunna se sig i spegeln och tycka om och stå för den man i spegelbilden ser. Det handlar inte om att tycka att den människan man ser på något vis är perfekt (vad det nu är), men att se att det är en människa som gör allt den kan, menar gott, vill väl och gör allt som står i dennes makt att leva efter sina värderingar. En människa som tar hand om de resurser som finns, dvs tar hand om den kropp man har, tar hand om det man har runt sig, de platser man befinner sig på, de man har runt sig och de man på något vis kan påverka.

Jag ska utveckla detta om en stund.....

men slänger ur mig en fråga jag tror är viktig för oss alla att ställa oss:

"Bygger jag värdighet eller bygger jag en fasad?"

Vi hörs snart igen!

/Gabriella

 

Kommentarer

Marita skrev 2017-08-14 09:27:

Hej Gabriella,
Tack för att du delar! Jag känner att jag idag stolt både bygger och praktiserar värdighet, men hade en väldigt lång period i livet där jag använde mig av en fasad. Det har tagit år av träning, erfarenhet och mod att våga vara och känna mig värdig i en värld med mycket fasad.

Kommentera

Gabriella Svanberg

Gabriella Svanberg
Gör: legitimerad psykolog samt specialiserad i neuropsykologi. Jag har en bred yrkeserfarenhet och har i 15 år arbetat inom vuxenpsykiatrin på Karolinska sjukhuset, på LVM-hem med missbruksvård, samt på ungdomsfängelser och HVB-hem. Jag är idag privatpraktiserande med samarbete inom företagshälsovård och primärvård.

Intressen: Människor och kulturer. Varför vi gör som vi gör och är som vi är. Att vara med mina tre barn 15, 13 och 11 år och se dem skratta.

Hjärtefråga: Många! Skulle vilja lyfta upp vikten av medmänsklighet och ett mer lösningsfokuserat arbetssätt inom psykiatrin. Skulle vilja vara med och skapa möjligheter till meningsfull sysselsättning och arbete för långtidsarbetslösa. Det finns många oslipade diamanter där ute som skulle kunna göra en fantastisk insats och må bra om de fick chansen! Brinner också för missbruksvård och förebyggande insatser för ungdomar. Och sist men inte minst, stressen, vår käre vän som vi måste lära oss att hantera.

Kontakt: gabriella.svanberg@gmail.com

Våra aktuella bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

En fantastisk filmkväll med viktigt budskap!: Vilken trevlig kväll vi fick tillsammans på biograf Zita där vi bjöd in till förhandsvisning utav filmen Barnmorskan härom kvällen. Ni var många som kom och förutom filmupplevelsen var det intressa... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com

Scandicwww.lunginflammation.seAnnette LefterowDermoshopBoehringer IngelheimBioservoBig TravelMedilensAstellasOrkla HealthTorrhetskänsla i underlivet?Vi stödjer ÄldrekontaktStar for life i SydafrikaDoktorn.com