Vilka glasögon ser du världen genom?

Av Gabriella Svanberg den 2016-04-05 19:49

Hej mina vänner!

Jag vill idag skriva om perspektiv - utifrån några olika perspektiv. Jag inspireras dagligen från olika håll och vill dela med mig av mina senaste intryck. Världen är som den är just nu och det blir för mig än mer tydligt att vi människor ser världen på olika vis.

IMG_8965

Jag vill inte argumentera  för vad jag tycker är rätt eller fel. Jag vill lyfta idén om att vi alla behöver öppna våra sinnen och bli lite mer öppna, flexibla & ickedömande. Inte så låsta i vår egen världsbild.

IMG_3588

Jag lyssnade idag till David Foster Wallace. Gillade hur han för en samling studenter beskrev detta med att öppna sinnet och lära sig att tänka på ett vaket och medvetet sätt. Jag gillade meningen: " It means being conscious and aware enough to choose what you pay attention to and to choose how you construct meaning from experience". På ett målande sätt beskriver han hur vi alla är så färgade av vår egen historia, vår egen världsbild att vi likt en fisk som har svårt att se vatten har svårt att se vad vi faktiskt är färgade av.

IMG_3559

Våra hjärnor är skapta för att analysera och konstant göra bedömningar. För vår överlevnad ska vi bedöma om det är för djupt, för högt, för stort, för smalt. Allt för vår överlevnad. Allt som är annorlunda ska vi vara lite skeptiska och rädda för per automatik. När vi sedan provat en sak och märker att det var gott, eller fungerade eller en människa var trevlig så "lär vi oss det" och vår hjärna formas och får fler och fler OK i sin minnesbank. Det gäller att inte tro på allt vår spontana reptilhjärna säger till oss. När den skriker: Akta, hjälp, var försiktig, gå inte dit, så kan det förvisso vara av godo, men skulle vi lyssna alltför mycket på dessa varningar skulle vår värld inte bli särskilt stor. Vi ser alla världen utifrån våra egna perspektiv formade av vilka vi är. Exakt samma situation kan således upplevas på så oändligt många vis.

IMG_3540

Harvardforskaren David Vago beskriver detta med perspektiv på ett genialiskt vis. Med modern apparatur kan han påvisa vilka delar av hjärnan som lyser upp vid olika typer av tänkande och input vi fokuserar på. Tänker vi kritiska tankar och upplever att människor vill oss ont, är farliga, ser ner på oss får vi en totalt annan kemi än om vi upplever tillit, känner välvilja och hopp.

IMG_3529

Hett inom forskningen idag är just detta med mindset. Hur vårt perspektiv påverkar vår stress, vår inre kemi, vår motståndskraft och till och med vårt DNA.

IMG_3329

Tänk bara hur olika vi kan tänka om vi får en svår uppgift. En person kanske tänker: "Det klarar jag aldrig", en annan: "o så smickrande att jag fick en så svår uppgift", en tredje: "Hur kan man vara så taskig och ge mig en så svår uppgift, måste vilja mig illa", en fjärde: " O, nu får jag chansen att lära mig något nytt" eller "jag vågar inte säga nej".

IMG_0067

Jag gillar tanken på att aktivt se saker utifrån olika perspektiv. Precis som att vi kan gå runt och kika på ett träd från olika håll kan vi ju faktiskt titta på en situation. Frågan är: Vilket perspektiv är mest konstruktivt i denna stund?

IMG_0062Jag vet inte vilka ni är som läser denna text. Jag vet inte vad ni tycker och tänker.  Jag vet bara att jag väljer att se er som mina vänner. Varför skulle jag inte göra det?

Allt gott till er alla!

/Gabriella

Kommentera

Gabriella Svanberg

Gabriella Svanberg
Gör: legitimerad psykolog samt specialiserad i neuropsykologi. Jag har en bred yrkeserfarenhet och har i 15 år arbetat inom vuxenpsykiatrin på Karolinska sjukhuset, på LVM-hem med missbruksvård, samt på ungdomsfängelser och HVB-hem. Jag är idag privatpraktiserande med samarbete inom företagshälsovård och primärvård.

Intressen: Människor och kulturer. Varför vi gör som vi gör och är som vi är. Att vara med mina tre barn 15, 13 och 11 år och se dem skratta.

Hjärtefråga: Många! Skulle vilja lyfta upp vikten av medmänsklighet och ett mer lösningsfokuserat arbetssätt inom psykiatrin. Skulle vilja vara med och skapa möjligheter till meningsfull sysselsättning och arbete för långtidsarbetslösa. Det finns många oslipade diamanter där ute som skulle kunna göra en fantastisk insats och må bra om de fick chansen! Brinner också för missbruksvård och förebyggande insatser för ungdomar. Och sist men inte minst, stressen, vår käre vän som vi måste lära oss att hantera.

Kontakt: gabriella.svanberg@gmail.com

Våra aktuella bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

En fantastisk filmkväll med viktigt budskap!: Vilken trevlig kväll vi fick tillsammans på biograf Zita där vi bjöd in till förhandsvisning utav filmen Barnmorskan härom kvällen. Ni var många som kom och förutom filmupplevelsen var det intressa... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com

Scandicwww.lunginflammation.seAnnette LefterowDermoshopBoehringer IngelheimBioservoBig TravelMedilensAstellasOrkla HealthTorrhetskänsla i underlivet?Vi stödjer ÄldrekontaktStar for life i SydafrikaDoktorn.com