Carlsberg satsar på mindfulness

Carlsberg stod inför stora förändringar. Personalen var stressad och orolig för framtiden. Ledningen tog ansvar för personalens effektivitet och välmående och implementerade mindfulness. Här presenteras program och resultat!

IMG_2856

IMG_2712

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Då jag själv arbetat med mindfulness inom företagshälsovård i snart 10 år är det glädjande men inte förvånande att resultaten är positiva.

IMG_2713

 

 

 

 

 

 

Personalen skattar en tydligt ökad medvetenhet, uppmärksamhet och flexibilitet. Det handlar om att träna fokus så att man på flexibelt vis kan rikta det dit det gör mest nytta. Ibland inåt, ibland utåt. Ibland gentemot sig själv, sina behov och sin kropp, ibland mot kollegor eller organisation. Eller kanske zooma ut till ett ännu vidare perspektiv!?

IMG_2715

 

 

 

 

 

 

Studien som är gjord i Singapore visar att den fokuserade uppmärksamheten ökat! Det är viktigt om man ska kunna jobba fokuserat och inte låta sig störas av distraktioner såsom kollegors diskussion, pop-up fönster eller facebookmeddelanden.

IMG_2716

 

 

 

 

 

 

Fokus är en sak, men attityden är minst lika viktig. I träningen tränas förmågan att vara accepterande gentemot det som är. Det betyder inte att man struntar i saker och inte bryr sig, utan att medvetet släppa onödig energi på saker som inte går att förändra. Saker som är. De där tankarna om att ”vi borde gjort si….”, ”Han är en idiot”, ”Det kommer aldrig gå”, ”Jag kommer göra bort mig och folk kommer tycka att jag är en dålig chef” brukar vanligtvis inte tillföra något utan snarare ta energi. Att personalen på Carlsberg blivit både mer fokuserad och icke-dömande är lovande. Det är goda förutsättningar för både ökade resultat och ett trevligare klimat. Precis som utvärderingen visar:)

En metod som gynnar effektivitet och medkänsla och motverkar stress, ångest och utbrändhet. Det är något vi i Sverige behöver just nu. Jag ska göra vad jag kan för att bidra! Hoppas att även du gör det:) Låt oss sprida ett gott förhållningssätt!

Varmaste hälsning!/Gabriella

 

Kommentarer