Genomgrott inom neuroforskning – se hur vi kan styra en robotarm med våra tankar

Neuroforskare världen runt försöker att knäcka koden för att förstå alla små signalfel som kan uppstå i hjärnan. Människor är förlamade, rörelsehindrade och vi kan inte alltid förklara orsaken.  Precis som att en lite bugg i ett datasystem kan skapa stora problem, kan små signalfel i hjärnan hindra en människa från att röra sig.

Med ny teknik lär vi oss att förstå hjärnan och dess kapacitet! Ett stort genombrott är Andy Schwartz forskning vid Pittsburghs universitet och Richard Andersens vid CalTech som visar hur vi med tankens kraft kan styra en robotarm.

Se det fascinerande reportaget i 60minutes där Jan Sherman med egna ord berättar hur hon via signalfel tappade all kontakt med sin kropp och blev totalförlamad. Jan Sherman såg det som en självklarhet att delta i en studie och visar idag hur hon med tankens kraft lärt sig styra en robotarm. Genom att tänka på att hon ska lyfta armen, dra den åt höger, hälsa på någon etc styr hon armen. Det kändes avigt till en början, men idag mer eller mindre lika naturligt som för oss alla. Vad tänker vi egentligen på när vi lyfter en arm!? Inte mycket, vi bara gör det….som hon själv uttrycker processen idag!

Detta ses som ett genombrott. Forskarna tror att det är början på något nytt. Kanske kan vi i framtiden på konstgjord väg hjälpa människor med andra sinnen som drabbats. Kanske kan människor som idag sitter i rullstol gå och springa igen, blinda få helt ny hjälp med sin syn, döva med sin hörsel. Hjärnan är mer adaptiv än man tidigare trott!

Framtiden är spännande!

Önskar er i vanlig ordning allt allt gott jag kan önska er!! /Gabriella

Kommentarer