Flickor är mer än prinsessor

Vi talar ofta om att kvinnor tjänar mindre. 20 procent eller så. Men vi talar inte lika ofta om att det beror till stor del på att kvinnor hamnar i yrken som är sämre betalda. Sen är det såklart märkligt varför dessa yrken över huvud taget är sämre betalda. Som varför en sopgubbe ska tjäna mycket mer än en sjuksköterska. Eller att många politiker tycker att vi ska värna om ROT-avdraget (bygg), men skippa RUT (hemtjänst). Eller att det är OK med privata bolag som går med vinst inom läkemedelsindustrin (som domineras av män) men inte inom hemtjänst (som har många kvinnliga ägare).

Men, tillbaka till det här med yrken. Många tjejer växer upp och saknar förebilder inom yrken som it-yrken och yrken som kräver en ingenjörsutbildning. Många tjejer tror också att matte och fysik är något för killar, medan de som tjejer ska välja mer omhändertagande eller kreativa inriktningar. Men såklart har det här inte med kön att göra, det finns omhändertagande killar och det finns tjejer som är mattesnillen. Det handlar bara om att skapa förebilder så unga kan se möjligheterna.

Därför var det så kul att i förra veckan kunna läsa om att Robyn ska hjälpa till att locka tjejer till ingenjörsyrket. Snacka om att göra något vettigt med sitt kändisskap. ”Once you gone tech you ain’t never going back”, sjunger Robyn i sin låt ”Fembot”. Nu vill artisten, tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, inspirera andra tjejer som är nyfikna på teknik att utforska och söka sig till den fortfarande mansdominerade teknikbranschen, skriver NyTeknik. Den 18 april anordnas endagsfestivalen Tekla på KTH, där 200 unga tjejer i åldrarna 11 till 18 får chansen att utforska modern teknik – allt från ”hardcore robotprogrammering” till musikproduktion.

Kommentarer