Lyckopodden och underbara underlivet

Så många som 15 procent av alla kvinnor lider av endometrios. 15 procent! Och ändå dröjde det till för bara några år sedan innan jag hörde talas om sjukdomen. Hur kommer det sig att en folksjukdom fått vara så osynlig så länge? Antagligen för att det är en kvinnosjukdom.
Det tar i genomsnitt sju till åtta år från det att man börjar förstå att man har mer ont än normalt vid menstruation tills dess att man får diagnosen endometrios. Det är även vanligt att kvinnor felaktigt får en eller båda diagnoserna urinvägsinfektion eller känslig tarm. Det här skapar onödigt lidande och kan också förvärra endometriosen eftersom man inte får rätt hjälp. I Lyckopodden gästades vi av Camilla Runberg som har endometrios och det var otroligt upprörande och frustrerande att höra hennes historia. Hur hon sökt hjälp men haft otur att komma till läkare som inte känner till sjukdomen. Nu försöker Camilla bli gravid och inte heller här har hon haft turen att träffa läkare som kan sin sak. Det är uppenbart att vi behöver mer forskning om endometrios så kvinnor kan få snabbare diagnos och kunskap om hur man på bästa sätt ska behandla sjukdomen.

vaginanaer430x647
Överlag behövs det mer kunskap om underlivet. Jag tycker det är märkligt att det fortfarande spekuleras i om kvinnan kan eller inte kan få vaginala orgasmer, om vi har en g-punkt eller inte, om det finns en mödomshinna. Det känns som att underlivet fortfarande är något mystiskt – som en enhörning eller nåt. Och dessutom är det otroligt hur mycket åsikter det finns om våra underliv. Till exempel kring hur mycket hår den får ha. Ja, det är lustigt att det mest naturliga och fantastiska som vi har på kvinnokroppen inte också kan behandlas som det allra mest självklara.

Några schyssta länkar
http://www.endometriosforeningen.com
http://car0.blogg.se/category/fittan-3.html
http://www.albertbonniersforlag.se/Forfattare/L/britt-marie-landgren
http://www.bokus.com/bok/9789170378041/kunskapens-frukt

Rubrikbild-Till-Poddsidan-520x260
Och stort tack till vår sponsor – Appen MyAsthma. Finns att ladda ner till din telefon – har du astma är den kanon att använda som hjälpmedel. Om några veckor kommer vi prata mer om astma med simmaren Emma Igelström som gäst. Missa inte det!

Kommentarer