Återhämtning på olika vis

Jag läser i Idagsidan i SvD om  läkaren Pia Dellson som gick in i väggen. Jag tänker på våra stackars hjärnor och hur lätt det är att bli överansträngd idag! På den mottagning jag arbetar på brukar vi  jämföra en utbränd hjärna med en överansträngd lårmuskel. Precis som att vi ordineras återhämtning om vi tränat för hårt ordineras vi återhämtning för vår hjärna som kämpat för hårt.

IMG_1462

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lika svårt som det är att svara på frågan om vem som kan få en överansträngd lårmuskel är det att svara på vem som kan bli utbränd. Givetvis kan vi alla drabbas (även om vi inte alltid vill tro det), men processen kan se olika ut. Somliga är omedvetna medan andra maxar medvetet och vet att de lever på en farlig gräns. Maxar man hårt, blir det extra viktigt med återhämtning. Jag brukar även där jämföra det hela med idrott eller tankande av en bil. Kör vi fort behöver vi tanka oftare,  maxar vi vår träning behöver vi mer återhämtning. Ganska självklart egentligen. Eller hur!?

När vår hjärna är ansträngd behöver den få slappna av och vi kan komma in i detta avslappnande tillstånd på många olika sätt. Tänk er skillnaden mellan en hjärna som aktivt analyserar, räknar, bedömer, arbetar hårt kontra en hjärna som avslappnat lutar sig tillbaka och insuper en solnedgång på icke-dömande vis.

IMG_0683

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När vi jobbar med stresshantering handlar det om att skräddarsy lösningar från person till person. Förutom att jobba med vad som är våra stressorer så gäller det att hitta en skräddarsydd återhämtning. Vi har alla våra olika sätt att återhämta oss på och listan på olika metoder är lång. Egentligen handlar det om själva upplevelsen, att känna att man kan pusta ut, få ned axlarna och finna ett lugn.

Förutom styrketräning, yoga  och sömn kan det handla om att ta promenader, vara ute i naturen, uppleva ”solnedgångsmode” via mindfulnessövningar, men även musiklyssnande eller tittande på youtubeklipp på söta kattungar.kattsötis

 

I senaste bloggen från Doktorn beskrivs en vetenskaplig studie:

” the power of Kawaii” om hur tittande på youtubeklipp på söta kattungar kan ge signifikanta effekter på återhämtning.  Även sjungande i kör, snickrande, påtande i trädgården är återhämtningsstrategier många väljer såsom att bara sitta rakt upp och ned och andas en stund.

Personligen har jag mycket gott att säga om mindfulnessträning och även musik tror jag vi i framtiden kommer använda mer och mer. Några minuter per dag kan spela en avgörande roll!

Vi gör så gott vi kan! ta hand om er vänner! /Gabriella

IMG_1871

 

Kommentarer