Upplevd orättvisa motverkar empati

Det kan vara svårt att förstå hur vi människor kan vara så hatiska som vi kan. Så fanatiska, så empatilösa, så apatiska, så fantasilösa. Jag försöker att förstå och neuropsykologin ger mig några intressanta svar.

I en studie har man studerat hur vår empati triggas olika beroende på vad vi tycker om människan som lider. Man har satt upp ekonomiska spel och låtit somliga agera rättvist medan andra fått agera ”bad guys” och agera orättvist. När samma personer sedan utsatts för smärta har empatin triggats gällande de rättvisa medan åskådare istället fått hämndkänslor för de personer som agerat orättvist. Vill du läsa mer om studien se här: Det kan hjälpa oss att förstå hur människor kan begå bestialiska mord på människor. Människor som de föraktar och fruktar och inte känner någon empati för.

Andra studier visar vilka effekter empatiskt bemötande faktiskt kan ha och vad motsatsen kan leda till. När vi lider och bemöts av någon som på riktigt bryr sig och försöker förstå lugnas vårt system och vi känner oss lyssnade på och förstådda ( se studie). Det leder till ett välbefinnande som också fysiologiskt kan mätas och ge positiva effekter.

Man kan dela upp empati i olika delar:

1) kognitiv empati  – vår förmåga att förstå hur andra känner

2) emotionell empati – vår förmåga att känna det någon annan känner

3)medkänsla – att inte bara känna med, utan att också känna en impuls att vilja hjälpa.

Mycket handlar om fokus. Hur stor del vi riktar mot oss själva, mot andra runt oss och mot omvärlden i större perspektiv. Konsten är att få en balans mellan de olika fokus och flexibelt se situationer från olika vinklar.

Tänker du:

” Om jag stannar och hjälper denna man, vad kommer då att hända med mig?”

eller

”Om jag inte stannar och hjälper denna man, vad kommer då hända med honom”?

I en studie har man studerat olika ledare där en ledare peppade sina anställda genom att säga att ”vi ska vara bättre än våra konkurrenter” och en annan genom att säga ” vi ska bygga upp en fantastisk miljö”. Vem tror ni inspirerade sina anställda mest?

Man studerade ledarnas hjärnor och den mer empatiska ledaren som tänkte mer på sin omvärld uppvisade ökad aktivitet i det hjärnområde som har att göra med såväl fokus inåt som fokus utåt. Det område som integrerar tankar och känslor. Se studie:

Hur riktar du ditt? Hur riktar jag mitt? Något som tål att reflekteras över.

Var riktar du ditt fokus just nu? I detta ögonblick? /Gabriella

Kommentarer