Spelförståelse kan mätas i hjärnan

Hur gör Iniesta och Messi för att vara på rätt plats vid rätt tid? veta var de ska sätta ned foten? när de ska passa och när de ska skjuta i mål?

Det kallas spelförståelse, att hela tiden anpassa sig till nya situationer. Att vara dynamisk och kreativ och psykologiskt flexibel.

IMG_9684

 

Hjärnforksare har studerat toppspelarnas hjärnfunktioner och sett att deras exekutiva funktioner är extremt goda. De exekutiva funktionerna är just de delar som jobbar med informationsbearbetning och planerar, strukturerar, analyserar och verkställer eller håller tillbaka impulser.

IMG_9679

Predrag Petrovic, läkare och hjärnforskare vid Karolinska Institutet berättar i tv inslaget om aktuell studie där han tillsammans med sina kollegor studerat internationella forbolsspelares hjärnor.  Se inslaget  här: http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/fotbollsspelare-har-annorlunda-hjarnor

Detta är ej förvånande för den som  intresserar sig för neuropsykologi, men det är fantastiskt att se att resultaten var så markanta, att spelarna hade så mycket bättre exekutiv funktion.  För mig som jobbar med träningsprogram för just exekutiva funktioner leder det till spännande tankar. Vi återkommer till den vanliga frågeställningen arv eller miljö!? Hur mycket kan vi träna upp våra exekutiva funktioner? Hur bra var spelarnas funktioner från början? och hur mycket har de tränats upp av sitt spelande?  Kan även du och jag bli den där toppspelaren?:)

Nu är det ju ej enbart exektutiv funktion som spelarna behöver, men den flexibilitet och kreativa anpassningsförmågan kan ju användas till så mycket mer än på en plan. Samma förmåga kan hjälpa oss att säga rätt sak vid rätt tillfälle, söka jobb eller se rätt person vid rätt tillfälle. Helt enkelt sätta våra fötter i livet på rätt plats vid rätt tillfälle!

Spännande spännande!

Gabriella

Kommentarer