Träna bort dina ADHD symtom

Ny spännande artikel i The New York Times!

Läs den här

Daniel Goleman skriver om vikten av fokusträning för personer som har ADHD och lyfter aktuella studier inom området där man drar jämförelser med medicinering.

IMG_7500

 

–  ”Det handlar om att självreglera dina inre distraktioner”, förklarar Dr. Adam Gazzaley, neuropsykolog vid University of California.

 

 

 

 

 

 

Vad har du för tankar i ditt huvud just nu? Just när du läser denna text. Tänker du på vad du ska göra inför morgondagen? eller vad du inte får glömma imorgon bitti? eller att du borde ringt någon under dagen? Vad vet jag?

Det jag vet är att vi alla tänker en mängd tankar och jag vet att alla tankar inte hjälper oss. Jag vet av egen erfarenhet och av klienters, att våra tankar kan vara både onödiga och hindrande och att vi alla har detta mentala tjatter vare sig vi vill eller inte.

Jag har ett exempel från gårdagen där jag ägnade mig åt onödigt lidande i hela 20 minuter. Jag var på väg till jobbet och hade mitt första besök på företagshälsovården kl 08.00. Jag var aningen sen hemifrån och såväl buss som tunnelbana segade sig fram i extra långsam takt. Jag tittade flera gånger på klockan och insåg att jag skulle bli sen. Samma person jag blivit några minuter sen till vid ett tidigare tillfälle. Jag försökte vara närvarande, stanna upp och inte stressa upp mig i onödan men mina tankar levde sitt eget lilla liv och broderade ut en hel historia. Jag hann tänka att det var bra att jag mailat till receptionen, att han nog nu fick kaffe och att det ev. inte gjorde honom något att få sitta och vänta en lite stund. Kanske hade han något intressant att läsa? Omedvetet broderade jag ut olika scenarion, även om jag delvis hade glädje av mina mentala knep och inte bannade mig själv eller på annat vis skapade lidande. Väl framme vid jobbet sprang jag upp för trapporna och gjorde mig redo för att ursäkta mig och lite extra effektivt komma igång. Då såg jag att det var tomt i väntrummet. Vår receptionist sa att klienten ringt och meddelat att han var sen! Jag drog lite på mungiporna, tog en kaffe och smålog för mig själv när jag insåg att jag faktiskt ägnat mig åt en hel del onödigt lidande trots mitt aktiva arbete med saken:)

Jag brukar säga till mina klienter att vi ej jobbar på att tänka positivt. Vi jobbar på att tänka konstruktivt och framförallt jobbar vi på att minimera vårt onödiga lidande.

Det är till stor hjälp….men hjälper som sagt inte alltid!

IMG_2118

 

 

Kommentarer