Självmordsförsök – bara finnas där och lyssna

Nästan alla har en eller flera gånger funderat på hur det skulle vara att ta sitt liv. Slippa skiten, krånglet eller den gråa tillvaron som ibland kan kännas både hopplös och meningslös. Men för de allra, allra flesta är tanken flyktig och ersätts snabbt av förnuftet som säger till en att ”allt kommer ordna sig”. Och sakta men säkert börjar man komma tillbaka till verkligheten igen, ”det är ändå inte så tokigt det här livet”.

Men för 9 317 personer under 2012 stannade tanken kvar i huvudet och växte sig så stark att den behövde ageras på. Självmord är i dag den vanligaste dödsorsaken bland 15-24-åringar och så många som en tredjedel av alla som försöker ta sitt liv är under 25 år. 2899 barn och ungdomar.

Vi snackar mycket om bilolyckor och cancer  – men vi borde tala om det här!
1040096_520_292
Det är framför allt under sommaren och på högtider som antalet självmord och självmordsförsök ökar. Teorin varför det är så, är för att det är då man ser hur bra andra har det i förhållande till hur det egna livet känns. Man ser bilder på Instagram som visar skrattande människor kring en midsommarstång – själv var man inte ens bjuden till någon midsommarfest. Man ser på Facebook hur lugn och kärleksfull stämning kompisarna verkar ha på julen – hemma hos en själv är det bara skrik och bråk och hat.

Att unga mår extra dåligt på högtider och på sommaren beror också på att det plötsligt finns färre att prata med – mindre hjälp att få. Resurser dras in och ställen håller stängt. Och det är synd, för det här med att prata är oerhört viktigt. Ingen ska ensam behöva grubbla över sina mörka tankar. Men med det sagt, så ska det inte alltid finnas en lösning på det som unga mår dåligt över. Det handlar inte om att vi som vuxna ska hjälpa unga som vänder sig till oss att hitta lösningen på sin sorg – utan mer om att bara finnas där och lyssna och kanske komma med kloka råd hur de ska hantera sina mörka tankar. Alltså, lära sig att leva med dem.

För det här med att hantera mörkret är det inte alla som kan. Vi lever i ett samhälle där vi tror att alla andra är lyckliga och att lycka är det vi ska sträva efter och lyckas vi inte är vi misslyckade. Flera forskare och läkare jag pratat med angående unga som tar livet av sig, menar att många som gör det agerar på impuls. Det är alltså inte en lång depression, utan en snabb handling. Något jobbigt händer, kroppen och hjärnan reagerar med en obehaglig känsla och den unga personen klarar inte av känslan så hen agerar.

För att unga ska kunna komma till oss vuxna och prata om att de ibland mår så dåligt att de inte längre vill leva, måste vi börja jobba bort tabun som finns kring att må dåligt – till exempel genom att själva visa att vi gör det ibland.

 

 

 

Tips
Aftonbladets serie om självmord. Bra att media börjat skriva om ämnet som tidigare inte fick skrivas om på grund av den sk ”smittorisken”.

Tjejzonen – som lyssnar på unga tjejer. För det handlar oftast bara om att lyssna. Två öron.

Umo – bra text om självmord.

Kommentarer