Gabriella Svanberg

En resa för själen - Mallorca 2017

Av Gabriella Svanberg den 2017-05-23 15:26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag kommer till mitt jobb på företagshälsovården. Stressrelaterat besvär står det på remissen jag får i handen. Hon har haft mycket att göra säger chefen lite övergripande. Jobbigt med livspusslet tillägger han. Hon är en duktig medarbetare, men hon behöver redskap för att hantera stress. Så kommer då dagen då jag ska träffa denna kvinna. Vi träffas i mottagningens entré, jag erbjuder kaffe  och vi går in på mitt rum vid Sergels Torg i Stockholm. Hon hänger av sig kavajen och hinner knappt sätta sig i fåtöljen innan hon brister ut i gråt.

"Jag behöver andas", säger hon.

"Det känns som om jag sitter på en karusell och bara inte vågar hoppa av. Hur mycket jag än kämpar känner jag mig konstant otillräcklig och när mörkret lagt sig och jag ligger stilla i min säng frågar jag mig, vad håller jag på med!?"

Kanske känner du igen dig. Kanske har du någon gång haft samma känsla. Jag har det. Och jag vet av mina 17 år som psykolog att det är många med dig och mig. Många som ibland ifrågasätter hur vi lever, hur vi värnar om våra medmänniskor och vår jord, hur vi har det i våra relationer, hur vi trivs eller inte trivs på våra jobb. Hur vi slits mellan våra olika roller och hur vi mer eller mindre anpassar oss för att passa in. För att duga.

När jag träffade Daniel Mendoza och han berättade för mig att han höll på att skapa ett nytt koncept - en resa för själen....förstod jag att han var på rätt spår....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I oktober 2016 hade vi vår första resa. I mars 2017 den andra. Resan i november 2017 håller på att fyllas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På bilden: (Jag, Daniel och Ulrika) Ulrika bor på Mallorca och har varit medarrangör på plats.

Jag läser kommentarer deltagare skriver. Jag funderar och reflekterar. Huset vi bodde i var fullkomligt magiskt. Maten av vår kock Bittan var fantastisk. Besöken till en ekologisk apelsinodling gav minnen för livet. Inspirationsföreläsningar som avlöstes med musik av en trubadur fick oss alla in i harmoni. In i samma andetag......  Allt i denna gudomliga miljö.

....men vet ni vad. Jag tror det allra finaste var att vi i fyra dagar fick vara oss själva. I fyra dagar släppa alla formaliteter och krav och ägna allt fokus på vackra samtal om kärlek och livet. I lugn och ro kunde vi utbyta tankar och reflektera kring de större frågorna, de vi sällan tar oss tid till i vår värld full av dagens brus. Full av måsten.

kan vi hjälpa oss själva att vara mer i nuet?.......

Besegra sina rädslor - hur gör man och bör man?......

Varför känner vi skam för att må bra?......

Lever jag eller överlever jag?........ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi ville att alla skulle känna sig fria. Fria att bara få vara.

 

 

 

 

 

här fanns inte plats för krav, måsten eller dömande....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Istället utrymme för reflektion och tankar om vad som egentligen är viktigt.

Egentligen....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paret som tog emot oss på den ekologiska vinodlingen berättade hur de tagit över gården efter sin pension. "Det är ett hårt jobb", sade den fine mannen, men han log och sa att det gav honom mening. Den inspiration han fick och den mening han kände var värt allt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi tar hand om våra kroppar, vi pratar om mat och om träning men ofta glömmer vi våra själar. Jag tror många av våra sjukdomar kommer av just själslig smärta. Någonstans inom oss känner vi att det skaver. Vi hör ett litet pip inom oss som säger något, men vi lyssnar inte alltid. Det är inte lätt att höra själens röst mitt i allt brus. Ibland behöver vi komma bort. Bort till stillhet för att ha ett möte med oss själva. Under ett mandelträd, uppe på en kulle är det lätt att komma till ro, att finna den stillheten och och den sinnesro vi ofta söker. Vi väcker en känsla inom oss och vi tar med den hem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ med oss i november 2017.

Mer info finner du på Kärlekens omtanke - Den kontinuerliga resan - Daniel Mendoza

Ta hand om dig!

/Gabriella

Kommentera

Ny BLOGG - Gabriellas Perspektiv

Av Gabriella Svanberg den 2017-05-23 05:52

Hej alla fina människor!

Det var ett tag sedan jag skrev. Många tankar har kommit och gått. Vi har alla olika perioder i livet. För mig är det ett nytt kapitel.

Jag är idag 43 år, mina tre barn är 16,14 och 11, jag är klar med min specialisering inom neuropsykologi och fyller i vanlig ordning mitt liv med det jag tycker är viktigt och vackert.

Förut har jag i denna blogg lyft neuropsykologi. Under mitt studerande och mitt forskande stötte jag ständigt på intressanta studier och var glad om jag kunde dela med mig.

Idag känner jag mig fullmatad med litteratur, studier, fakta och teorier. Jag inser att det finns många motstridigheter inom det mesta. Mycket vi vet om exempelvis vår hjärna men massor vi ännu inte har en aning om.

Det jag nu vill dela med er är mitt perspektiv. Mitt perspektiv baserat på att jag som psykolog träffat individer i nu 20 år. Har tampats med mitt eget liv och insett att det enda jag kan uttala mig om till 100% är just mitt perspektiv.

Välkomna!


Kommentera

Boksalong - Den Enda - en hyllning till kärleken och livet

Av Gabriella Svanberg den 2017-01-03 11:21

Boksalong - med fokus på kärlek - kärlek till livet

"Daniel Mendoza föddes i Uruguay år 1972. Efter år på flykt hamnade han slutligen i Sverige år 1981. Trots en mycket mörk och våldsam barndom gav Daniel aldrig upp tron på framtiden och kärleken"

Boken den Enda är en bok om den själsliga längtan och att finna den rätta. Men lika mycket om att finna sig själv. Den handlar om kärleken mellan man och kvinna, men speglar omtanke och respekt för allt levande.....ALLT levande....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trots Daniels och min mycket olika historia har vi i mångt och mycket kommit fram till samma slutsatser. Kort och gott tror vi lika starkt på kärlekens omtanke som den enda vägen till både inre frid och fred oss alla levande varelser emellan.

Receptet är ganska enkelt men inte lätt i denna värld av brus och störande moment som vill mata oss med felaktigheter. Felaktigheter om hur vi bör vara för att duga, se ut, göra, bli lika....

Som neuropsykolog är jag ju otroligt fascinerad av detta med hur vi formas av all input. Men ännu är det så mycket vi inte vet. Vi är ju bara i början av att förstå hur vi formas och hur vi alla påverkar varandra.

Jag har jobbat som psykolog i snart 20 år och vet inte hur många individer jag haft innerliga samtal med. Sammataget vill vi alla samma sak. Landa i en inre frid.

I boken Den Enda och i den tillhörande diktsamlingen Själens röst berörs någonting vackert. Mailen och recensionerna talar samtliga om samma sak.....

Recensioner på Bokus 

"Efter att ha läst klart Den enda av Daniel Mendoza har jag behövt några dagar för att bara vara i den tystnaden som uppstod inom mig efter att ha läst sista sidan. Tystnaden kanske är något av det finaste vi kan höra."

 

 

 

 

 

 

 

 

Med dessa ord vill jag bara önska er ett fantastiskt 2017 <3

/Gabriella

Kommentera

Vi vågade prova ett nytt koncept - En resa för själen

Av Gabriella Svanberg den 2016-11-16 15:05

Efter flera års arbete med missbruk och forskning inom området tog jag mig en paus i livet. Satt i stort sett under en palm hela sommaren och reflekterade kring olika frågor jag inte haft tid att tänka klart på. Vad jag och vi människor generellt tycks önska, må bra av och söker. Utbrändhet, stressrelaterad ohälsa, missbruk, psykisk ohälsa av alla dess slag, vad är det egentligen allt utmynnar i? Vad är det vi människor behöver? Vad är det vårt samhälle behöver? vår jord behöver?

Frågorna var många och allt utmynnade i ett enda ord KÄRLEK. Låter ju lite flummigt tänkte jag...men hur kan kärlek vara flummigt? Det handlar ju om acceptans, öppet sinne, tacksamhet, medkänsla, empati, vänlighet, tålamod, alla dessa vackra egenskaper som vi alla har i oss och som faktiskt kan tränas upp och bli mer när vi ger dem fokus. Hur kan vi odla detta tänkte jag.....

Jag hittade en resa. En resa Daniel Mendoza skapat. Jag sa att jag ville bidra om jag fick....

img_5315

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tillsammans med Ulrika Forsell (hälsoexpert) och Bittan Gustavsson (gudabenådad kock) som båda bor på Mallorca målade vi upp en vision, en drömbild. Daniel hade gjort huvudjobbet (det mesta!) men vi fick fylla på och skapa drömmen. Tanken var att skapa en miljö där tillit och medkänsla till varandra, sig själv och till allt runtomkring kan odlas och vattnas. Att i ett fantastiskt hus, på en fantastisk plats, med helt fantastisk mat , med ett inspirerande och kravlöst program, med underbara människor dela samtal om livet, om kärlek och bara få vara. Andas.

img_4645

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett fantastiskt hus, så vackert och samtidigt så inbjudande till att bara vara som man är

img_4659

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hittar inte ord....

img_4647

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kärlekens omtanke handlar inte minst om kärlek till jorden, djuren och naturen. Barbara inspirerade oss alla när vi fick lyssna till hennes berättelse och smaka på hennes biodynamisk viner på hennes egenskapade dröm - att driva en biodynamisk vingård

img_4676

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer om biodynamisk viner på: www.vinnatur.se

img_4672

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta landskap

img_4670

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagens skörd

img_4644

 

 

 

 

 

 

 

 

Bittan in action som skapar konst med mat...

img_4682

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daniel föreläser om medveten optimism och konstruktivt engagemang...

img_5012

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag talar om acceptans, och medkänsla och om det neuropsykologisk perspektivet på detta med kärlekens omtanke. Hur vi faktiskt skapar den vi vill vara genom att vara just den

img_5021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Responsen från denna resa talar sitt egna språk.

"Efter att ha kämpat med utmattningssyndrom i snart ett år var jag livrädd för denna resa. Men jag kände att jag bara måste åka......jag hade med mig mina sömntabletter men behövde inte använda dem en enda gång......tröttheten och den där fruktansvärt tunga känslan som jag känt under mer än ett år släppte och jag gick runt som på moln.....Så vad var det som hände egentligen? jag tror att det var helt enkelt att vi fick möjligheten att bara vara oss själva, att lyssna inåt och följa våra hjärtan. Alltså att på riktigt bara vara utan några krav, måsten och tillgjorda relationer. jag har under dessa dagar fått träffa helt fantastiska själar, suttit ensam under ett träd och tittat på soluppgångar, legat och tittat på stjänhimlen i timmar, lyssnat på fåglar, trädens sus, syrsor, hundar, tokiga tuppar m.m..... ...vågat utmana mig själv och mina rädslor...jag har gråtit och skrattat så jag fick ont i magen...."

Jag tror denna underbart fina människa jag lärt känna har rätt. Jag tror denna resa gör gott för kropp och själ.

En ny resa planeras in i mars. Vill du läsa mer eller kanske följa med så gå in på www.danielmendoza.se

Du är varmt välkommen!

Ta hand om Dig!! <3

/Gabriella

 

 

 

 

 

Kommentera

Älska var inte rädd - om inspiration och framtidstro

Av Gabriella Svanberg den 2016-07-05 13:27

Kära vänner!

Det var en tid sedan jag skrev. Varit upptagen med att leva på. Ibland hopar sig saker. Nu tid för andrum och reflektion!

IMG_7733

Jag har tänkt....som jag har tänkt.....och letat....letat efter vad som når oss människor. Vad som får oss att bli inspirerade, får oss att vakna till, tänka efter, se det goda men också det svåra. Se med öppna ögon.

Inom mitt jobb träffar jag dagligen människor. I mitt privatliv träffar jag dagligen människor. I ensamhet med mig själv möter jag mig själv. På något vis vill vi alla samma sak. Bli fria, respekterade för de vi är. Ge och få kärlek. Se det vackra i livet som också finns. Överallt.

Jag har följt forskning inom godhet, institut och institutioner som sprider gott, forum som talar om lycka, om positiv psykologi....

IMG_7743

IMG_7745

Idag kära vänner vill jag dela en hemsida med er! www.danielmendoza.se

IMG_7744

Gårdagens inlägg om att älska...om att leva...till fullo.... har över 800 delningar!! Sällan har jag sett så många kärleksfulla kommentarer. Så mycket tacksamhet spridas. Så mycket godhet. Så mycket kärlek människor emellan. Det är en sann glädje för mig att se!! Hopplöshet vänds till hopp, mörker vänds till ljus. Ord som berör för att de är 100% äkta, avskalade och rena på ett sätt som når oss.

IMG_7785

Mitt bidrag idag till att göra världen lite lite godare är att dela denna länk med er. Forumet för inspiration & framtidstro. Om ni missat denna fantastiska tidskrift så kika på goodnewsmagazine.se

Frågar ni mig, tycker jag att den ska ligga i varje väntrum, på varje kontor, på varje köksbord. Vi matas dagligen med all tragedi. Det är viktigt.....jag tycker inte vi ska blunda, men för att få framtidstro att gro behöver vi se förebilder, positiva exempel, allt det goda som görs, människor som gör vår värld vackrare. Jag tror det är dags att vi finner och skapar lite balans även på denna front!!

Var ni än befinner er önskar jag er allt allt gott!!! /Kram Gabriella

Kommentera

Carlsberg satsar på mindfulness

Av Gabriella Svanberg den 2016-03-03 20:09

Carlsberg stod inför stora förändringar. Personalen var stressad och orolig för framtiden. Ledningen tog ansvar för personalens effektivitet och välmående och implementerade mindfulness. Här presenteras program och resultat!

IMG_2856

IMG_2712

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Då jag själv arbetat med mindfulness inom företagshälsovård i snart 10 år är det glädjande men inte förvånande att resultaten är positiva.

IMG_2713

 

 

 

 

 

 

Personalen skattar en tydligt ökad medvetenhet, uppmärksamhet och flexibilitet. Det handlar om att träna fokus så att man på flexibelt vis kan rikta det dit det gör mest nytta. Ibland inåt, ibland utåt. Ibland gentemot sig själv, sina behov och sin kropp, ibland mot kollegor eller organisation. Eller kanske zooma ut till ett ännu vidare perspektiv!?

IMG_2715

 

 

 

 

 

 

Studien som är gjord i Singapore visar att den fokuserade uppmärksamheten ökat! Det är viktigt om man ska kunna jobba fokuserat och inte låta sig störas av distraktioner såsom kollegors diskussion, pop-up fönster eller facebookmeddelanden.

IMG_2716

 

 

 

 

 

 

Fokus är en sak, men attityden är minst lika viktig. I träningen tränas förmågan att vara accepterande gentemot det som är. Det betyder inte att man struntar i saker och inte bryr sig, utan att medvetet släppa onödig energi på saker som inte går att förändra. Saker som är. De där tankarna om att "vi borde gjort si....", "Han är en idiot", "Det kommer aldrig gå", "Jag kommer göra bort mig och folk kommer tycka att jag är en dålig chef" brukar vanligtvis inte tillföra något utan snarare ta energi. Att personalen på Carlsberg blivit både mer fokuserad och icke-dömande är lovande. Det är goda förutsättningar för både ökade resultat och ett trevligare klimat. Precis som utvärderingen visar:)

En metod som gynnar effektivitet och medkänsla och motverkar stress, ångest och utbrändhet. Det är något vi i Sverige behöver just nu. Jag ska göra vad jag kan för att bidra! Hoppas att även du gör det:) Låt oss sprida ett gott förhållningssätt!

Varmaste hälsning!/Gabriella

 

Kommentera

Hand in Hand i samarbete med 1,6miljonerklubben för Women´s Health movement in India!

Av Gabriella Svanberg den 2016-02-04 17:32

Mot New Delhi!

1,6miljonerklubben samarbetar med organisationen Hand in Hand. Vi åker till Indien för att studera  deras "Womens health project".

IMG_2315 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hand in Hand består av en samling oberoende organisationer, vars gemensamma mål är att skapa 10 miljoner jobb bland jordens fattigaste!

Hand in Hand India startades i delstaten Tamil Nadu med inriktning  mot barn, utbildning och hälsa. Hand in Hand India arbetar med fattigdomsbekämpning med ett helhetsperspektiv inom fem fokusområden:

  1. Stödja kvinnor
  2. Motarbeta barnarbete
  3. Stödja kvinnor genom självhjälpsgrupper och mikrofinansiering
  4. Stödja demokrati
  5. Förbättra hälsovården

Percy Barnevik som är huvudpersonen bakom detta fantastiska projekt har skrivit om sin resa i självbiografin " Jag vill förändra världen" (2011)

Välkomna att följa vår färd!

Efter mellanlandning i New Delhi går färden vidare med ett litet propellerplan till Indore, där väntar "Field Visits" i de olika byarna:

IMG_2206

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagen börjar med besök i ena byn Manducluster i Madhya Pradesh för att se hur Hand in Hand implementerar ett av sina hälsoprojekt - hälsospelet. En kvinna från varje by har fått gå en kurs gällande de viktigaste hygienfrågorna och hon har i uppgift att sprida informationen vidare i sin by. Då flertalet är analfabeter använder de ett spel. Ormhuvudena på spelplanen visar att frågan gäller något livsfarligt. Man slår med tärning och skall diskutera den fråga som pjäsen hamnar på.

IMG_2139

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Byarna är mycket fattiga och har stora problem med hygien och andra hälsofrågor. På bilderna nedan visas vad man ska göra och inte göra för att ta hand om sin hälsa.

IMG_2145 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hygienfrågorna handlar om att klippa naglarna för att minimera smuts och därmed infektioner, om ordentlig handtvätt med tvål, om att ha sandaler så att man minimerar risken för sår eller maskar som kan krypa in i kroppen via fotsulorna samt om hygien vid toalettbesök samt under menstruation.

Under hälsoutbildningen som kvinnan i byn håller demonstrerar hon med praktiska exempel. På bilden nedan visar hon hur man tvättar sina händer och hur smutsigt vattnet blir.

IMG_2212 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Förutom hygienspelet och hygienföreläsningen har man också hyrt in artister som har en föreställning där de via sång och dans beskriver vikten av hälsofrågorna. Hand in Hand har även en egen ambulans som åker runt till de byar som ej har tillgång till någon sjukvård och även en fantastisk volontärläkare. Denne fine man utstrålar värme och trygghet och byborna köar för att få hjälp med sina många åkommor.

IMG_2173 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När Hand in Hands projektledare kört oss runt och visat de olika delarna inom hygienmodulen går vi över till andra delprojekt. Mikrolån, mödravård och skola. Syftet med organisationen är att hjälpa till självhjälp. Det handlar inte om att ge gåvor eller bidrag utan istället ge mikrolån samt stödjande färdighetsträning. Kvinnan på bilden visar stolt upp sin lilla butik hon fått till tack vare mikrolån via Hand in Hand.

IMG_2242

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En annan kvinna har köpt några getter för sitt lån och på så vis startat en liten business.

IMG_2291

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_2211

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är en helt otrolig upplevelse att möta dessa kvinnor och män. Trots den smuts, sjukdomar och svårigheter de möter visar de upp en värme och en glädje. Vi välkomnas som om vi vore kungligheter och de svarar vänligt på de frågor vi ställer med hjälp av tolk. De är nyfikna och mer öppna än jag kunnat ana. Utan ord får vi en kontakt och mycket sägs med kroppsspråk och gester. Ett leende, en klapp, en tummen upp räcker långt.

IMG_2302

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_2224 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter lunch åker vi i flera timmar ut på landsbygden. Vägarna är dammiga och fyllda med hål som vi skumpar oss fram längs. Plötsligt stannar bilen ute i ödemarken och ett av alla trasiga små hus lyser nymålat i ljusblått. Via ett Hand in Hand projekt har en förskola renoverats. Stolt och fint sitter barnen när vi får kliva in och se deras kreativa klassrum. Wow! På väggen finns allt de ska lära sig: årstiderna, bokstäverna, några djur, kroppsdelar, färger etc.

IMG_2225 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fyllda av intryck åker vi vidare. Nu är det dags för den sista byn. Byn som är den allra fattigaste. Byn ligger vid en sjö men enbart under monsunperioden finns det vatten. Nu är det torrt och vatten är ett stort problem. Man har fått hjälp att borra en brunn, men vattnet har stora mängder kalk och är hårt. Så kalkrikt att stenarna i brunnen blivit vita och folket som dricker ofta får njursten. De är ovetandes om vad de drabbas av men Hand in Hand personalen har fått höra hur det ligger till via läkaren.

IMG_2280 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från denna by finns inga transportmedel. Blir någon sjuk brukar denne bäras av fyra andra människor ur byn. Bäras i flera timmar till närmsta sjukhus.

IMG_2281 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kvinnan på bilden ovan visar upp sitt ärr runt ena ögat och berättar att hon för ett år sedan vaknade på natten av att en tider gått in i hennes hus. Tigern hade följt efter en get som klivit in.

IMG_2285 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frågorna är många och tolken gör sitt bästa för att få med allt. Vi frågar vad de mest av allt önskar och svaren blir: att få vatten, en finare väg så att de kan ta sig till sjukhus lättare samt en bro som går över floden. Nu går det bra för barnen att ta sig till skolan, men under monsunperioden när floden är full med vatten kan barnen inte ta sig över. Det hindrar deras skolgång som de tycker är en viktig bit. Inte alla, men de som vill utvecklas och har drömmar.

IMG_2303 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är lätt att se alla saker som saknas, men inte lika lätt att säga hur de ska implementeras eller var man ska börja. Med stora ögon går jag runt i byn och försöker att lyssna och förstå deras situation. Det blir tydligt för mig att många faktorer spelar in. Kastsystemet och kulturen inte minst. Projektledaren förklarar att man låtit bygga toaletter i flera byar, men att få byborna att bryta sina invanda mönster tar tid. Efter mångårig tradition tar det tid att få in nya vanor och metodiskt byggs varje moment in steg för steg. Det handlar om att få människorna att förstå varför de ska göra en sak, varför det är så viktigt att använda en toalett, ha på sig skor eller tvätta sina händer.

IMG_2283

 

 

 

 

 

 

 

 

Skyltar sitter uppe och utbildningar ges.

IMG_2266 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_2215

IMG_2311

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Charlotte Bohman, en av de huvudansvariga för Hand in Hand i Stockholm försöker sätta sig in i kvinnornas situation och förstå deras behov.

IMG_2348 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trots all smuts och fattigdom strålar kvinnorna i sina färggranna saris. För 750 Rupies köper vi en fin sari som vi efter mycket möda lär oss att få på.  En läkare kostar 400 Rupies per dag vilket motsvarar ca 50 kr. För en liten summa kan mycket göras!

 

IMG_2351 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagen lider mot sitt slut.

IMG_2375

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är snart dags att lämna detta fantastiska land med stora problem men som också är fyllt av vackra platser och människor med mycket kärlek och värme.

Namasté

 

/Gabriella

Kommentera

Varför blir människor utbrända?

Av Gabriella Svanberg den 2016-01-21 20:48

Hej på er!

Jag brukar vanligtvis hålla mig till vetenskapliga artiklar och hålla denna blogg ganska strikt till fakta och intressanta nyheter jag stöter på. Idag vill jag dock tala lite från hjärtat. Jag har i 10 år arbetat inom företagshäls0vård och så gott som dagligen träffat människor som drabbats av svåra stressymtom, diagnosticerats med utmattningsdepression, utmattningssyndrom, panikångest eller annan stressrelaterad problematik. Många har från början sökt hjälp för någon fysisk problematik såsom yrsel, ryggproblem eller bröstsmärtor, innan de hänvisats till psykolog.

En vanlig kommentar är: "jag är vanligtvis mycket stresstålig, jag har själv inte trott på det där med utbrändhet, jag ser det som ett misslyckande och svaghetstecken nu när det drabbat mig själv", men efter ett tag när de landat i vad som hänt kan de ofta se att de faktiskt tvärtom varit starka för länge. Ofta har kroppen varnat tidigare, men man har kört på. Lite till och lite till. Ofta handlar det ej enbart om den klassiska stressen ( ha mycket att göra). Av de som blir sjukskrivna handlar det lika ofta om kombinationer av stressorer i privatlivet såsom en sjuk anhörig, barn som har det jobbigt i skolan, en dålig relation, ett syskon eller föräldrar som tär etc. Högt upp på listan av orsaker ligger också känslan av att vara utsatt av en kollega eller chef.

Stress handlar om att känna sig otillräcklig och går en person runt på jobbet med ständig rädsla för att ej räcka till sprutar det ut stresshormoner från dag till dag som till slut kan leda till en utmattning. Ibland kan det handla om ens egna tankar och otillräcklighetskänslor, men ibland kan det också ligga hos kollegan eller chefen. Medarbetare beskriver att de gått på "äggskal" i flera månader av rädsla för en kollega eller chef,  rädsla för att få en syrlig kommentar, få dömande blickar eller påhopp via mail. Så gott som dagligen träffar jag människor som har ont i magen för att gå till sitt jobb. Ont i magen för att se den där människan som ger den där ifrågasättande eller nedvärderande blicken. Ont i magen för att gå in i lunchrummet. Ont i magen för att få ett ifrågasättande mail utan "vänlig hälsning" på slutet. Ofta är det små saker som sårar. Så små saker att var sak för sig ej varit värd att ta upp, men då de kommer dagligen har de tärt tills droppen urholkat stenen. I de fall då de kommer till mig har det inte sällan slutat med sjukskrivning.

Jag skriver detta dels för att påminna oss alla om att vara respektfulla mot vår omgivning. Att den där lilla kommentaren eller blicken faktiskt kan såra någon.  Jag skriver detta också för att förklara för den som är utsatt att det finns många i liknande situation. Att det finns många starka, kompetenta personer som till slut börjar tvivla på sin egen förmåga. Personer som ursäktar sig för att tårarna kommer för att de tror sig vara löjliga eller fåniga som gråter, som tror att alla andra är så "starka" och kan ta allt. Vi har alla en gräns och psykisk ohälsa kan ibland faktiskt vara en sund reaktion på en osund situation.

Ta hand om er! /Gabriella

 

Kommentera

Podd om hjärnan, hjälpmedel för ADHD & boost via naturen

Av Gabriella Svanberg den 2015-11-05 23:01

Här kommer tre aktuella tips!

Tips nr 1) Simon Kyaga och Anders Hansen har startat en podd. De kommer under hösten intervjua ledande neuroforskare och följa utvecklingen inom området.

IMG_0517

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tips nr 2) Lider man av ett neuropsykiatriskt funktionshinder och har en anställning så har man goda chanser att få bidrag på upp till 50000 kr för arbetshjälpmedel!

IMG_0518

Anders Pojkars specialist på försäkringskassan förklarar att många söker ersättning för hjälpmedel för hörsel och synnedsättningar men påtalar att nästan inga söker för hjälpmedel för sin ADHD eller Autismdiagnos.

 

 

 

 

 

Tips nr 3) Läs gärna beteendeforskaren Ming Kuos forskning vid University of Illinois om hur naturen stärker ditt immunsystem.

IMG_0519

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det var dagens 3 snabba tips!

Ta hand om dig! /Gabriella

Kommentera

När känslostormar blir problem

Av Gabriella Svanberg den 2015-10-15 18:08

Några av landets främsta experter på känslostormar har samlats för att på Stadsbiblioteket i Stockholm tala om detta och om gränsen mellan normalitet och "sjukt". Sedan jag började arbeta inom psykiatrin år 2000 har jag förbryllats över hur man kan kalla en människa personlighetsstörd. För mig är termen dömande och jag förstod efter denna kväll att jag delade min uppfattning med  bla psykiatriker Predrag Petrovic och Professor Åsa Nilsonne (erfarna läkare inom psykiatrin). De har  lång erfarenhet av arbete med människor med diagnosen Borderline, Borderline personlighetsstörning eller Instabil personlighetsstörning. Varmhjärtat och sakligt diskuteras diagnosen och man enas om att begreppet Borderline personlighetsstörning både är missvisande och ofta kränkande.

IMG_9226

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Får man en borderline diagnos skall vissa kriterier vara uppfyllda. Bland annat pendlar man enormt i sitt känsloläge och kan inom loppet av en liten stund ha svängt från glädje och upprymdhet till hat, sorg och förakt.

IMG_9717

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I Predrags nyutgivna bok Känslostormar förklarar han ingående vad som faktiskt sker i hjärnan när våra känslor svänger och hur denna personlighet ofta blivit missuppfattad.  Med dagens kunskap om vår hjärna vet vi att vår amygdala (känslocentra) kan vara extra känslig och helt enkelt leda till en starkare känsloupplevelse. Vi kan mäta svängningarna och se hur människors centra kan triggas från ögonblick till ögonblick vilket kan förklara extrema känsloutbrott. På grund av okunskap har många människor blivit kallade manipulativa och uppmärksamhetssökande när de skurit sig i armar och ben eller dövat sin ångest med tabletter. Idag vet de flesta bättre, men vissa myter lever ännu kvar.

Jag vill varmt rekommendera Predrags bok för dig som vill lära dig mer om hur vår emotionella hjärna fungerar! I boken skriver Predrag Petrovic om vad emotionell instabilitet innebär, om hur känslor ofta styr oss, om belöningar och beroenden och om likheter och skillnader mellan ADHD och emotionell instabilitet.

/Gabriella

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Gabriella Svanberg

Gabriella Svanberg
Gör: Hej vänner! Jag heter Gabriella. Jag skriver här i egenskap av att jag är neuropsykolog, men är också mamma till tre fantastiska barn och medmänniska. Under mina 20 år som psykolog har jag fått möjlighet att träffa många fina människor och också fått en bild av vad vi på olika sätt tampas med i livet. Jag har specialiserat mig och forskat inom neuropsykologi och är fascinerad av hjärnan och det jag vill dela med er är mina tankar och reflektioner. Mina tankar och reflektioner om det jag ser via mitt jobb och via min vardag som gör att vi mår som vi mår och gör som vi gör. Jag har jobbat inom psykiatri, inom missbruksvård, inom ungdomsvård och inom företagshälsovård. Ena dagen jobbar jag med människor som inte har tak över huvudet och nästa dag med människor som känner en tomhet av sitt överflöd. Jag inser att rikedom, harmoni och lycka är något vi skapar inom oss själva.

Kontakt: gabriella.svanberg@gmail.com

Våra aktuella bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Vilka dagar vi haft i Almedalen!: Det har varit full fart från tidig morgon till sen kväll, vi har träffat många av er kära medlemmar och givetvis gjort allt vi kan för att skapa debatt och lyfta fram viktiga frågor kring kvinnors ... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com

Annonser

Arcamea - Vår berättelse
BioGaiaMatkomfortMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Gedeon RichterSvensk LivräddningMedilens Nordic ABNovartis Sverige ABMathem i Sverige ABPfizer ABMediRätt ABAstellas Pharma ABAmgen ABBayerPeptonic Mediacal ABScandicDermoshopBoehringer IngelheimBig TravelMedilensVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika