Gabriella Svanberg

Ung & asperger

Av Gabriella Svanberg den 2014-04-10 20:39

Idag vill jag tipsa om en riktigt bra länk: Habilitering & Hälsas nya hemsida http://www.ungochasperger.se/

Riktigt snygg, innehållsrik och bra.

ung-och-asperger

Det är få jag lär mig så mycket av som personer med asperger. Inte bara deras faktakunskaper är fascinerande utan tankesättet och sättet att bete sig. En underbar tjej beskrev sig själv som en "annan ras". Hon gillade katter och precis som att olika kattraser har olika beteenden har olika typer av människor olika beteenden, styrkor och svagheter.

I boken "All cats hav asperger" ges en fin skildring av detta.

IMG_5998

Somliga har svårt med ögonkontakt....

IMG_5990

somliga trivs i ensamhet i sin egna värld...

Att ha asperger är ingen sjukdom. Det är en samling beteenden som är av den grad att diagnos uppfylles. Egentligen tycker jag att detta med diagnos är fel. Jag gillar jämförelsen med kattraser. Personer med asperger är ofta mycket ärliga och raka. Det kan ställa till problem i vår värld, men egentligen är det ju inte individerna det är fel på utan världen. Personer med asperger kan ställa frågan varför man exempelvis säger "vi ses" om man inte tänkt ses, eller "å vad gott" om man inte tycker det....

Ja, som sagt. Det finns få som väcker så många tankar hos mig!

/Gabriella

Kommentera

ACT manual för missbruk

Av Gabriella Svanberg den 2014-04-03 21:42

Efter att ha jobbat inom missbruksvården ett bra tag var jag både fylld av idéer och frustration. Jag träffade den ene individen efter den andre som sökt psykiatrisk vård men nekats på grund av sitt missbruk. "Återkom när du varit drogfri en period, var svaret de ofta fick". Klienterna var intelligenta och förstod detta moment 22. Hur skulle de kunna bli drogfria, när det enda ångestdämpande medel de kände till var droger!?

Jag letade under många år efter en lämplig behandling där struktur och psykologiska redskap ges, men där ödmjukhet, medmänsklighet är inbakat i terapin/träningen. Då jag under många år arbetat med mindfulness och ACT blev jag glad när jag fann professor Kelly Wilsons bok: The Wisdom to Know the Difference - An Acceptance & Commitment Therapy Workbook for overcoming Substance Abuse.

IMG_2046

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Äntligen!

Jag for till New York och träffade Kelly Wilson och fick ok från honom att skapa en manual med inspiration hämtad från hans bok/grundfilosofi. Inspiration är även hämtd från Psykolog Fredrik Livheims mycket populära kurs " ACT - att hantera stress och främja hälsa".

IMG_1706

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.....och idag blev manualen klar!

IMG_6556

Vill ni veta mer så får ni gärna kontakta mig på gabriella.svanberg@sollevi.com

Ta hand om er! /Gabriella

Kommentera

Medkänsla kan förhindra självmord

Av Gabriella Svanberg den 2014-03-27 11:21

1400 människor tar sitt liv varje år i Sverige. Självmord är den vanligaste dödsorsaken för män 15-44 år och I USA sker ett självmord var 15e minut.

Det jag vill förmedla idag då jag ska föreläsa inom SiS (Statens institutions Styrelse), är förutom vikten av rutiner och dokumentation - bemötande. Jag vill ägna lite tid åt att bryta myter som råder och tala om skillnad i språket som gör en skillnad.

IMG_6614

Jag läste häromdagen om en fantastisk polis, Sgt. Briggs, som i över 20 år räddat människor från att hoppa från Golden Gate bron i San Francisco. Vad är det i hans språk som får dessa människor att kliva över räcket och ge livet en ytterligare chans?

Kevin Berthia som 2005 räddades av Briggs säger med egna ord:" "He never made me feel guilty for being in the situation I was in. He made me feel like, I understand why you are here, but there are alternatives."

"That an individual who doesn´t even know me could listen to me and hear my story and show me compassion gave me another reason to try again".

Personligen har jag hört många liknande historier och vill lyfta vikten av ett hoppingivande och ickedömande språk. Kan varmt rekommendera boken Water the Flowers  - Not the weeds. En bok fylld av små tips om hur vi kan vrida och vända på vårt språk och vår attityd. Titeln säger en hel del. Vattna blommorna - Inte ogräset!

Jag vill också slå hål på några vanligt förekommande myter:

1) Har man bestämt sig så har man

2) Suicid går inte att förhindra

3) Den som tar livet av sig talar inte om det

4) Tala inte om suicid - det smittar

Vi behöver våga tala mer öppet om självmordstankar. Vi behöver också vidga vårt perspektiv och titta lite mer förebyggande på vad som får en människa att må så dåligt att allt hopp försvinner. Ett självmord kommer inte som blixt från klar himmel. Det finns en lång historia av samvarierande faktorer. Det behöver inte alltid heller vara sjukt. Det kan faktiskt vara friska tankar under sjuka omständigheter. Vi kan alla drabbas av kriser, depressioner och självmordstankar och ibland kan solen försvinna helt bakom molnen. Då behöver vi hjälp för att finna ljuset igen.

Allt gott till er!

Gabriella

Kommentera

How to get at job at Google

Av Gabriella Svanberg den 2014-03-13 21:46

Jag läste igår en artikel om Sayan Isaksson vars restaurang Esperanto just fått en stjärna i guide michelin. En sak är att få en stjärna, en annan att hålla den kvar. Sayan beskriver vikten av öppenhet och att våga prova nya saker.

IMG_6227

Lite senare under dagen läste jag en artikel av Thomas L. Friedman som skriver i New York Times. Under vinkeln "How to Get a Job at Google" belyser han vad som efterfrågas idag, vad som ligger i tiden. Även han trycker på flexibilitet och förmågan att våga pröva sig fram och växa. Ur ett evolutionsperspektiv är tanken intressant. En gång i tiden var det de giraffer med längst halsar som överlevde, kanske är psykologisk flexibilitet det mest passande för dagens värld. I denna föränderliga snabba värld behöver vi vara lyhörda, medvetna, flexibla och anpassningsbara. Friedman beskriver att det inte är IQ som efterfrågas som nr 1 idag utan det han beskriver som "learning agility".Han belyser detta med dagens snabba tillväxt och påpekar att chefen som inte ständigt växer och utvecklar sig blir förbiväxt av sitt eget jobb. "Du måste utvecklas och växa snabbare än ditt jobb". De fem faktorerna som räknas till sk "learning agility" är : mental flexibilitet, självmedvetenhet, människoflexibilitet, förändringsbenägenhet, och resultatflexibilitet. Det handlar om att våga gå utanför sin comfort zone, vara beredd på alla utfall, men lära av eventuella misstag och gå vidare med de erfarenheterna.

IMG_8077

 

 

 

 

 

IMG_6162

 

 

 

 

 

 

 

Jag gör en koppling till det som efterfrågas inom psykologvärlden. Idag är det psykologisk flexibilitet som gäller. Förmågan att vara i nuet med full medvetenhet och öppenhet till det som är och agera i riktning mot sina värderingar.  Precis om en PT på ett gym är min uppgift att se vilken av delarna som kan behöva tränas lite extra för att få balans och denna psykologiska flexibilitet. I stjärnan ovan ser ni de 6 processerna man jobbar med och de går i varandra och ger tillsammans flexibiliteten. Några kör på utan inre kompass och behöver jobba med att förtydliga sina värderingar. Några behöver jobba upp sin självmedvetenhet och beteendeövervakning för att se var man gör rätt och fel, andra behöver jobba med initiering, att våga ta de där små stegen. Det vanligaste och kanske svåraste är dock att jobba med acceptansen. Vi har ett val att inte våga pröva nya saker och det är ok, men ska vi följa Sayans och Friendmans förslag att växa mer än våra jobb måste vi våga utmana våra egna gränser.  För att våga behöver vi vara beredda på alla tänkbara utfall och ge oss en god klapp på axeln för att vi vågade växa. Alla utfall blir bra. Antingen går det bra och då är det bra, eller så blir det en flopp och då har vi lärt oss en jäkla massa inför nästa steg. Acceptans är inte att tycka allt är bra, det är att ta det som är på konstruktivt vis. Det är att välja ett konstruktivt perspektiv. Ett perspektiv som hjälper. Vi tycker inte att det är bra när vi klättrar upp för ett berg och plötsligt drabbas av ett ösregn. Acceptans i detta läge är att notera alla tankar och känslor man får, men låta dem passera utan att hindra sin färd uppåt. Att inte fightas med sina tankar och känslor, utan låta dem vara likt en radio som står på i ett hörn utan att rubba det vi gör. Ett konstruktivt perspektiv kan också vara den insikten att raka vägar faktiskt inte skapar några duktiga förare!

IMG_1702

Kram /Gabriella

Kommentera

Nytt förhållningssätt till stress

Av Gabriella Svanberg den 2014-03-06 22:11

 

IMG_6111

 

Missa inte Kelly McGonial: How to make stress your friend

Kelly belyser på ett otroligt inspirerande vis hur viktigt vårt förhållningssätt till stress är. Till och med så viktigt att det kan avgöra om vi får hjärtproblem eller ej. Kelly berättar om en studie där man sett att de som upplevde stressen som farlig fick ihopdragna blodkärl vilket kan ge hjärtproblem, medan de som såg stressreaktionerna som en naturlig respons behöll sina kärl rena och oförstörda.

Stress är ju en hotsignal i sig. Dvs en otillräcklighetskänsla som ger en hotsignal till hjärnan som då skickar ut stresshormoner. Responsen gör så att vi rustas för att överleva och då hjärnan fungerar likt en stenåldershjärna är vi programmerade för att fightas eller fly. Det var vårt sätt att överleva.

Olika saker kan sätta igång stressresponsen. Idag är det inte rovdjur eller naturkatastrofer som främst hotar utan våra inre krav om att inte duga eller räcka till. Vi får hjärtklappning, tunnelseende, oro och ibland ångest. Mitt i denna stund är vårt förhållningssätt avgörande. Noterar vi att det är vår kropp som bara vill hjälpa oss. Ser det som det är och accepterar symtomen  så ebbar de ut efter en stund. Blir vi istället  frustrerade och oroliga över det vi känner blir ju det ett hot i sig. Vi får en stress över stressen. En stress över att inte kunna reglera vår kropp, våra tankar och få stopp på det dunkande hjärtat. Vi har nog med stress i våra liv. Låt oss slippa oro för oron och stress över stressen!

Ta hand om er vänner! /Gabriella

Kommentera

Tidig upptäckt och tidig intervention är vägen

Av Gabriella Svanberg den 2014-02-20 19:32

Thomas Insel belyser hur vården för Stroke, AIDS och Hjärtproblem förbättrats markant de senaste åren. Psykiatrin och missbruksvården  har inte gjort samma framsteg. Psykisk ohälsa ökar och går nedåt i åldrarna. Se honom på TED.com

IMG_5846

 

 

Thomas Insel, chef för the National Institute of Mental Health (NIMH) förklarar att framgångsreceptet är tidig upptäckt och tidig intervention. Vi har inte tid att vänta på en hjärtattack innan vi sätter in åtgärder. Vi har heller inte tid att vänta på att någon ska försöka ta sitt liv innan vi gör någonting!

 

Länge har man trott att hjärnan är statisk, men idag vet vi att den är plastisk och träningsbar. Vi börjar se vilka delar av hjärnan som är skadade vid olika sjukdomar och vid missbruk och inte bara mediciner efterfrågas. Personligen tror jag att vi mer och mer kommer att kunna se små tendenser tidigt och då sätta in träningsprogram för att träna upp vår hjärna och därmed beteende. Jag har själv skapat ett träningsprogram för personer med missbruksproblematik. Jag återkommer med info om det projektet som uppskattats mycket av klienterna vilket är jättekul att höra. Blir ni nyfikna kan ni smygläsa lite om ACT-projektet på Statens Institutions Styrelses sida.

IMG_5858

Ta hand om er! Jag är tillbaka nästa vecka och ska fram till dess hålla ögon och öron öppna för all spännande hjärnforskning som pågår. /Gabriella


Kommentera

Jetlag och biologiska klockan

Av Gabriella Svanberg den 2014-02-13 22:24

Just hemkommen från utlandet är det lite extra spännande att tänka på vad som hänt i kroppen och hjärnan. På flygplanet serveras mat mitt i natten och det sägs ta 7 dagar för kroppen att vara helt inställd på det nya landets dygnsrytm. Nu var jag visserligen i Dubai med bara tre timmars skillnad och har sluppit de där tidiga mornarna vid hemkomst, när man ligger klarvaken kl 04.00 och väntar på att dagen ska gry.

IMG_4067

IMG_5703

 

 

 

 

 

 

 

Man talar om grader av jetlag i form av antal timmar som dygnsrytmen förskjutits. Beroende på var man åker kan kroppens dygnsrytm ligga före eller efter det verkliga dygnet.  Biologiska klockan är kroppens "klocka" i mellanhjärnan som ser till att vi har en vakenhet, god ämnesomsättning, hög kroppstemperatur och funktionsförmåga på dagen och att motsatsen sker på natten.

klockcell

 

 

 

 

 

Vi är inställda på en dygnsrytm, men den är påverkbar av solljus. Ca 2000 lux behövs för att påverka detta system.

Tänk er kroppens olika celler som  arbetare. Vi har dagarbetare och nattarbetare. När solljuset når ögat får celler på ögat en signal och skickar vidare info  till hjärnan om att dagarbetarna ska börja jobba. De som sköter kroppstemperaturen aktiveras och även  ämnesomsättning och fysiologisk aktivitet kommer igång. Vi blir varmare och piggare.IMG_1163

Vid 21 tiden sker en frisättning av sömnhormonet melatonin. Musklerna börjar slappna av, tempot i kroppen sjunker,  vår ämnesomsättning går ner och vår temperatur sänks. Vi blir tröttare och tröttare av detta "sömnmedel" och vi somnar in. Ungefär vid 04 på natten är vår kroppstemperatur som lägst och vi är då som mest avslappnade. På dagen har vi varit aktiva och slitage har skett. Detta byggs upp igen på natten, då nattarbetarna bygger upp, kurerar, lagrar minne och lägger saker på plats i hjärnan. Ungefär vid 07.00 slutar vår melatoninutsöndring varpå vi successivt börjar komma igång igen. Detta kan dock påverkas av solljus. Under en vanlig solig dag exponeras vi för ungefär 100 000 lux och om vi utsätts för ljusexponering på ny tid i en veckas tid så har vår biologiska klocka ställts om. Detta sker när vi rest till en ny ort och exponeras för deras dagsljus en helt ny tid. För att minimera lidande är det bra att tänka att man alltid ska hjälpa biologiska klockan så mycket det går. Vet man exempelvis att ämnesomsättningen är låg på natten så ska man bara äta lätta saker då. Skiftarbetare som jobbar när kroppen är inställd på att sova får lära sig att ta hänsyn till detta. Även när vi reser kan vi ha detta i åtanke. Vill vi snabbt komma in i en ny dygnsrytm ska vi försöka få mycket solljus på morgonen i det nya landet och även reglera med mat. Det handlar ju att få de två olika klockorna i synk på så smidigt vis som möjligt.

Jag tror att vi i framtiden kommer att tala mer om detta med den biologiska klockan. Även om vi bor i samma land så kan vi ha klockor som skiljer sig åt någon timma hit eller dit. personligen kan jag knappt fungera på kvällen och inser att min melatoninutsöndring nog kommer igång ganska tidigt. Däremot slutar den också tidigt och gör att jag vaknar pigg. Tänk om vi i framtiden anpassar skola och arbete lite mer efter våra individuella klockor!? Vem vet?

Allt gott! /Gabriella

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

klockcell

Kommentera

Ny studie visar att vi kan förutse kognitiv styrka hos barn

Av Gabriella Svanberg den 2014-02-06 21:56

Professor Torkel Klingberg har tidigare påvisat att vi kan träna upp våra kognitiva funktioner såsom arbetsminne. Ungefär som vi tränar armmuskler kan vi träna hjärnans kapacitet och få bättre impulskontroll, initieringsförmåga, minne etc. Träningen går till på olika vis men bara genom att vi exempelvis aktivt står emot en frestelse,  tränar vi upp impulskontrollen. "Vi ser en chokladbit, noterar hur det vattnas i munnen, men avhåller oss för något högre syfte".

I ny studie har man tittat på hur man kan förutse kognitiv styrka.

Studien, som publiceras i Journal of Neuroscience och är den första i sitt slag

Vetskapen om hjärnans plastiska förmåga samt att vi kan förutse styrkan kan öppna många dörrar. Precis som att vi går till gym för att skapa de kroppar vi vill ha, kanske vi i framtiden skapar träningsprogram för hjärnan.

Ska bli spännande att följa denna utveckling!

Kommentera

"Survival of the focused"

Av Gabriella Svanberg den 2014-01-23 22:36

Överfulla workshops i mindfuless på WEF denna vecka i Davos. Symposier om Mindfulness Leadership, The Mindful leader och The art of Science of emotion lyssnas till av världens ledare. Mindfulness går ut på att medvetet rikta sitt fokus och det ligger i tiden.

IMG_5244

Huffpost skriver om de stora trenderna för 2014 och förutspår att vi går emot ett mindfullt samhälle. Ann Mack ansvarig för trednanalysen på JWT förklarar att hon tror att det är en  motreaktion till vår tidigare  överstimulerade,  teknikfokuserade livsperiod. Det har blivit hett att istället fokusera och rikta sitt fokus på stunden, på mer mänskliga upplevelser. Hon förutspår att trenden kommit för att stanna.  Den behövs då teknologiska utvecklingen inte stoppas utan fortsätter i full fart fram. Vi har låtit teknik styra oss, men nu försöker vi bli mer medvetna i vårt användande och finna mer balans.

Jag tror henne. Jag tror också att vi människor behöver en motvikt. Olika informationskanaler sliter i oss och vill ha vår uppmärksamhet och vi behöver stanna upp och göra mer medvetna val.  Bara för att vi råkar ha fått bärbara telefoner kan det väl inte vara meningen att vi ständigt ska vara nåbara!?

IMG_5249

Google erbjuder sedan flera år tillbaka sina anställda programmet Search Inside Yourself(SIY).   Chade-Meng Tan, grundare till programmet förklarar vikten av att vi tränar upp 1) vår uppmärksamhet 2) vår självmedvetenhet 3) och att vi medvetet skapar goda vanor. Vi behöver mer fokus och mer medvetenhet för att göra smarta val.

Vi kan inte alltid göra smarta val, men vi kan göra så gott vi kan! /Gabriella

 

 

 

 

 

.

 

 

 

Kommentera

Låt oss ta lärdom av spelindustrin

Av Gabriella Svanberg den 2014-01-09 23:39

Vi läser om barn och vuxna som ägnar dagar och nätter åt spelande. Jag hörde senast idag  en person säga " jag tittade på klockan och såg att den var 23. Jag tänkte att jag skulle spela en liten stund till och nästa gång jag tittade på klockan var den 03"

Vad är det med detta spelande som är så speciellt? Som får miljontals människor att tappa tid och rum. På gott och ont. Jag faller in i tankebanorna gällande spelmissbruk, våra ungdomar och ovisshet om framtiden. Samtidigt tänker jag att vi borde ha mycket att lära av spelindustrin. Om vi hittar vad det är som triggar vårt belöningscentra så oerhört som spel gör, bör vi kunna utnyttja delar av det  inom arbetslivet och privatlivet.

IMG_5071

Se Tom Chatfields intressanta teori om hur spelandet belönar vår hjärna på 7 olika sätt!   Tom Chatfield: 7 ways games reward the brain

 

 

1) Vi får hela tiden ett mått på hur vi ligger till

2)Korta- och långsiktiva mål varvas

3) Vi belönas för vårt jobb/flit även innan vi når våra mål

4)Vår feedback är tydlig och kommer direkt kopplad till insats utan fördröjning

5) Det finns hela tiden element av ovisshet!

6) En förhöjd uppmärksamhet råder

7)Många spel uppmuntrar och belönar samarbete med andra

Hur vore det om varje arbetsplats såg till att belöna våra hjärnor på samma sätt som spelindustrin? Spännande tanke, eller hur?

Allt allt gott inför ett spännande 2014! /Gabriella

Bifogar en krönika som jag efter detta inlägg skrev i tidningen Doktorn mars 2014:

IMG_6050

 

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Gabriella Svanberg

Gabriella Svanberg
Gör: legitimerad psykolog med en femårig universitetsutbildning i botten. Hon har en bred yrkeserfarenhet och har i 10 år arbetat inom vuxenpsykiatrin på Karolinska sjukhuset, på LVM-hem med missbruksvård, samt på ungdomsfängelser och HVB-hem. Jag är idag privatpraktiserande med samarbete inom företagshälsovård och primärvård.

Intressen: Människor och kulturer. Varför vi gör som vi gör och är som vi är. Att vara med mina tre barn 8, 6 och 3 år och se dem skratta.

Hjärtefråga: Många! Skulle vilja lyfta upp vikten av medmänsklighet och ett mer lösningsfokuserat arbetssätt inom psykiatrin. Skulle vilja vara med och skapa möjligheter till meningsfull sysselsättning och arbete för långtidsarbetslösa. Det finns många oslipade diamanter där ute som skulle kunna göra en fantastisk insats och må bra om de fick chansen! Brinner också för missbruksvård och förebyggande insatser för ungdomar. Och sist men inte minst, stressen, vår käre vän som vi måste lära oss att hantera.

Kontakt: gabriella.svanberg@sollevi.se

Våra aktuella bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Stroke av söta drycker: Att läsk och även juice är väldigt sött och därmed inte bra att inta för mycket av har vi känt till ett tag nu. Men idag presenterar Svenska Dagbladet en svensk studie från Karolinska sjukhuset som... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com

Annonser

Rum och Trädgård Kistamässan 24-27 april
L'Oréal Paris Revitalift Laser
Upplev det klassiska kryssningslivet med 30% rabatt