Gabriella Svanberg

Bygga värdighet eller bygga fasad

Av Gabriella Svanberg den 2017-07-06 10:56

Hej vänner,

 

 

 

 

 

Idag känner jag för att dela mina tankar med er! Jag har noterat ett uttryck jag hör allt oftare på mitt "terapirum".

"Jag vill känna mig värdig!"

Jag hör den meningen allt oftare. Och jag sitter en stund och reflekterar kring detta. Såhär går mina tankar.

Att känna sig värdig är enligt mig att kunna se sig i spegeln och tycka om och stå för den man i spegelbilden ser. Det handlar inte om att tycka att den människan man ser på något vis är perfekt (vad det nu är), men att se att det är en människa som gör allt den kan, menar gott, vill väl och gör allt som står i dennes makt att leva efter sina värderingar. En människa som tar hand om de resurser som finns, dvs tar hand om den kropp man har, tar hand om det man har runt sig, de platser man befinner sig på, de man har runt sig och de man på något vis kan påverka.

Jag ska utveckla detta om en stund.....

men slänger ur mig en fråga jag tror är viktig för oss alla att ställa oss:

"Bygger jag värdighet eller bygger jag en fasad?"

Vi hörs snart igen!

/Gabriella

 

Kommentarer

Marita skrev 2017-08-14 09:27:

Hej Gabriella,
Tack för att du delar! Jag känner att jag idag stolt både bygger och praktiserar värdighet, men hade en väldigt lång period i livet där jag använde mig av en fasad. Det har tagit år av träning, erfarenhet och mod att våga vara och känna mig värdig i en värld med mycket fasad.

Kommentera

En resa för själen - Mallorca 2017

Av Gabriella Svanberg den 2017-05-23 15:26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag kommer till mitt jobb på företagshälsovården. Stressrelaterat besvär står det på remissen jag får i handen. Hon har haft mycket att göra säger chefen lite övergripande. Jobbigt med livspusslet tillägger han. Hon är en duktig medarbetare, men hon behöver redskap för att hantera stress. Så kommer då dagen då jag ska träffa denna kvinna. Vi träffas i mottagningens entré, jag erbjuder kaffe  och vi går in på mitt rum vid Sergels Torg i Stockholm. Hon hänger av sig kavajen och hinner knappt sätta sig i fåtöljen innan hon brister ut i gråt.

"Jag behöver andas", säger hon.

"Det känns som om jag sitter på en karusell och bara inte vågar hoppa av. Hur mycket jag än kämpar känner jag mig konstant otillräcklig och när mörkret lagt sig och jag ligger stilla i min säng frågar jag mig, vad håller jag på med!?"

Kanske känner du igen dig. Kanske har du någon gång haft samma känsla. Jag har det. Och jag vet av mina 17 år som psykolog att det är många med dig och mig. Många som ibland ifrågasätter hur vi lever, hur vi värnar om våra medmänniskor och vår jord, hur vi har det i våra relationer, hur vi trivs eller inte trivs på våra jobb. Hur vi slits mellan våra olika roller och hur vi mer eller mindre anpassar oss för att passa in. För att duga.

När jag träffade Daniel Mendoza och han berättade för mig att han höll på att skapa ett nytt koncept - en resa för själen....förstod jag att han var på rätt spår....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I oktober 2016 hade vi vår första resa. I mars 2017 den andra. Resan i november 2017 håller på att fyllas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På bilden: (Jag, Daniel och Ulrika) Ulrika bor på Mallorca och har varit medarrangör på plats.

Jag läser kommentarer deltagare skriver. Jag funderar och reflekterar. Huset vi bodde i var fullkomligt magiskt. Maten av vår kock Bittan var fantastisk. Besöken till en ekologisk apelsinodling gav minnen för livet. Inspirationsföreläsningar som avlöstes med musik av en trubadur fick oss alla in i harmoni. In i samma andetag......  Allt i denna gudomliga miljö.

....men vet ni vad. Jag tror det allra finaste var att vi i fyra dagar fick vara oss själva. I fyra dagar släppa alla formaliteter och krav och ägna allt fokus på vackra samtal om kärlek och livet. I lugn och ro kunde vi utbyta tankar och reflektera kring de större frågorna, de vi sällan tar oss tid till i vår värld full av dagens brus. Full av måsten.

kan vi hjälpa oss själva att vara mer i nuet?.......

Besegra sina rädslor - hur gör man och bör man?......

Varför känner vi skam för att må bra?......

Lever jag eller överlever jag?........ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi ville att alla skulle känna sig fria. Fria att bara få vara.

 

 

 

 

 

här fanns inte plats för krav, måsten eller dömande....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Istället utrymme för reflektion och tankar om vad som egentligen är viktigt.

Egentligen....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paret som tog emot oss på den ekologiska vinodlingen berättade hur de tagit över gården efter sin pension. "Det är ett hårt jobb", sade den fine mannen, men han log och sa att det gav honom mening. Den inspiration han fick och den mening han kände var värt allt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi tar hand om våra kroppar, vi pratar om mat och om träning men ofta glömmer vi våra själar. Jag tror många av våra sjukdomar kommer av just själslig smärta. Någonstans inom oss känner vi att det skaver. Vi hör ett litet pip inom oss som säger något, men vi lyssnar inte alltid. Det är inte lätt att höra själens röst mitt i allt brus. Ibland behöver vi komma bort. Bort till stillhet för att ha ett möte med oss själva. Under ett mandelträd, uppe på en kulle är det lätt att komma till ro, att finna den stillheten och och den sinnesro vi ofta söker. Vi väcker en känsla inom oss och vi tar med den hem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ med oss i november 2017.

Mer info finner du på Kärlekens omtanke - Den kontinuerliga resan - Daniel Mendoza

Ta hand om dig!

/Gabriella

Kommentera

Ny BLOGG - Gabriellas Perspektiv

Av Gabriella Svanberg den 2017-05-23 05:52

Hej alla fina människor!

Det var ett tag sedan jag skrev. Många tankar har kommit och gått. Vi har alla olika perioder i livet. För mig är det ett nytt kapitel.

Jag är idag 43 år, mina tre barn är 16,14 och 11, jag är klar med min specialisering inom neuropsykologi och fyller i vanlig ordning mitt liv med det jag tycker är viktigt och vackert.

Förut har jag i denna blogg lyft neuropsykologi. Under mitt studerande och mitt forskande stötte jag ständigt på intressanta studier och var glad om jag kunde dela med mig.

Idag känner jag mig fullmatad med litteratur, studier, fakta och teorier. Jag inser att det finns många motstridigheter inom det mesta. Mycket vi vet om exempelvis vår hjärna men massor vi ännu inte har en aning om.

Det jag nu vill dela med er är mitt perspektiv. Mitt perspektiv baserat på att jag som psykolog träffat individer i nu 20 år. Har tampats med mitt eget liv och insett att det enda jag kan uttala mig om till 100% är just mitt perspektiv.

Välkomna!


Kommentera

Boksalong - Den Enda - en hyllning till kärleken och livet

Av Gabriella Svanberg den 2017-01-03 11:21

Boksalong - med fokus på kärlek - kärlek till livet

"Daniel Mendoza föddes i Uruguay år 1972. Efter år på flykt hamnade han slutligen i Sverige år 1981. Trots en mycket mörk och våldsam barndom gav Daniel aldrig upp tron på framtiden och kärleken"

Boken den Enda är en bok om den själsliga längtan och att finna den rätta. Men lika mycket om att finna sig själv. Den handlar om kärleken mellan man och kvinna, men speglar omtanke och respekt för allt levande.....ALLT levande....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trots Daniels och min mycket olika historia har vi i mångt och mycket kommit fram till samma slutsatser. Kort och gott tror vi lika starkt på kärlekens omtanke som den enda vägen till både inre frid och fred oss alla levande varelser emellan.

Receptet är ganska enkelt men inte lätt i denna värld av brus och störande moment som vill mata oss med felaktigheter. Felaktigheter om hur vi bör vara för att duga, se ut, göra, bli lika....

Som neuropsykolog är jag ju otroligt fascinerad av detta med hur vi formas av all input. Men ännu är det så mycket vi inte vet. Vi är ju bara i början av att förstå hur vi formas och hur vi alla påverkar varandra.

Jag har jobbat som psykolog i snart 20 år och vet inte hur många individer jag haft innerliga samtal med. Sammataget vill vi alla samma sak. Landa i en inre frid.

I boken Den Enda och i den tillhörande diktsamlingen Själens röst berörs någonting vackert. Mailen och recensionerna talar samtliga om samma sak.....

Recensioner på Bokus 

"Efter att ha läst klart Den enda av Daniel Mendoza har jag behövt några dagar för att bara vara i den tystnaden som uppstod inom mig efter att ha läst sista sidan. Tystnaden kanske är något av det finaste vi kan höra."

 

 

 

 

 

 

 

 

Med dessa ord vill jag bara önska er ett fantastiskt 2017 <3

/Gabriella

Kommentera

Vi vågade prova ett nytt koncept - En resa för själen

Av Gabriella Svanberg den 2016-11-16 15:05

Efter flera års arbete med missbruk och forskning inom området tog jag mig en paus i livet. Satt i stort sett under en palm hela sommaren och reflekterade kring olika frågor jag inte haft tid att tänka klart på. Vad jag och vi människor generellt tycks önska, må bra av och söker. Utbrändhet, stressrelaterad ohälsa, missbruk, psykisk ohälsa av alla dess slag, vad är det egentligen allt utmynnar i? Vad är det vi människor behöver? Vad är det vårt samhälle behöver? vår jord behöver?

Frågorna var många och allt utmynnade i ett enda ord KÄRLEK. Låter ju lite flummigt tänkte jag...men hur kan kärlek vara flummigt? Det handlar ju om acceptans, öppet sinne, tacksamhet, medkänsla, empati, vänlighet, tålamod, alla dessa vackra egenskaper som vi alla har i oss och som faktiskt kan tränas upp och bli mer när vi ger dem fokus. Hur kan vi odla detta tänkte jag.....

Jag hittade en resa. En resa Daniel Mendoza skapat. Jag sa att jag ville bidra om jag fick....

img_5315

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tillsammans med Ulrika Forsell (hälsoexpert) och Bittan Gustavsson (gudabenådad kock) som båda bor på Mallorca målade vi upp en vision, en drömbild. Daniel hade gjort huvudjobbet (det mesta!) men vi fick fylla på och skapa drömmen. Tanken var att skapa en miljö där tillit och medkänsla till varandra, sig själv och till allt runtomkring kan odlas och vattnas. Att i ett fantastiskt hus, på en fantastisk plats, med helt fantastisk mat , med ett inspirerande och kravlöst program, med underbara människor dela samtal om livet, om kärlek och bara få vara. Andas.

img_4645

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett fantastiskt hus, så vackert och samtidigt så inbjudande till att bara vara som man är

img_4659

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hittar inte ord....

img_4647

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kärlekens omtanke handlar inte minst om kärlek till jorden, djuren och naturen. Barbara inspirerade oss alla när vi fick lyssna till hennes berättelse och smaka på hennes biodynamisk viner på hennes egenskapade dröm - att driva en biodynamisk vingård

img_4676

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer om biodynamisk viner på: www.vinnatur.se

img_4672

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta landskap

img_4670

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagens skörd

img_4644

 

 

 

 

 

 

 

 

Bittan in action som skapar konst med mat...

img_4682

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daniel föreläser om medveten optimism och konstruktivt engagemang...

img_5012

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag talar om acceptans, och medkänsla och om det neuropsykologisk perspektivet på detta med kärlekens omtanke. Hur vi faktiskt skapar den vi vill vara genom att vara just den

img_5021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Responsen från denna resa talar sitt egna språk.

"Efter att ha kämpat med utmattningssyndrom i snart ett år var jag livrädd för denna resa. Men jag kände att jag bara måste åka......jag hade med mig mina sömntabletter men behövde inte använda dem en enda gång......tröttheten och den där fruktansvärt tunga känslan som jag känt under mer än ett år släppte och jag gick runt som på moln.....Så vad var det som hände egentligen? jag tror att det var helt enkelt att vi fick möjligheten att bara vara oss själva, att lyssna inåt och följa våra hjärtan. Alltså att på riktigt bara vara utan några krav, måsten och tillgjorda relationer. jag har under dessa dagar fått träffa helt fantastiska själar, suttit ensam under ett träd och tittat på soluppgångar, legat och tittat på stjänhimlen i timmar, lyssnat på fåglar, trädens sus, syrsor, hundar, tokiga tuppar m.m..... ...vågat utmana mig själv och mina rädslor...jag har gråtit och skrattat så jag fick ont i magen...."

Jag tror denna underbart fina människa jag lärt känna har rätt. Jag tror denna resa gör gott för kropp och själ.

En ny resa planeras in i mars. Vill du läsa mer eller kanske följa med så gå in på www.danielmendoza.se

Du är varmt välkommen!

Ta hand om Dig!! <3

/Gabriella

 

 

 

 

 

Kommentera

Älska var inte rädd - om inspiration och framtidstro

Av Gabriella Svanberg den 2016-07-05 13:27

Kära vänner!

Det var en tid sedan jag skrev. Varit upptagen med att leva på. Ibland hopar sig saker. Nu tid för andrum och reflektion!

IMG_7733

Jag har tänkt....som jag har tänkt.....och letat....letat efter vad som når oss människor. Vad som får oss att bli inspirerade, får oss att vakna till, tänka efter, se det goda men också det svåra. Se med öppna ögon.

Inom mitt jobb träffar jag dagligen människor. I mitt privatliv träffar jag dagligen människor. I ensamhet med mig själv möter jag mig själv. På något vis vill vi alla samma sak. Bli fria, respekterade för de vi är. Ge och få kärlek. Se det vackra i livet som också finns. Överallt.

Jag har följt forskning inom godhet, institut och institutioner som sprider gott, forum som talar om lycka, om positiv psykologi....

IMG_7743

IMG_7745

Idag kära vänner vill jag dela en hemsida med er! www.danielmendoza.se

IMG_7744

Gårdagens inlägg om att älska...om att leva...till fullo.... har över 800 delningar!! Sällan har jag sett så många kärleksfulla kommentarer. Så mycket tacksamhet spridas. Så mycket godhet. Så mycket kärlek människor emellan. Det är en sann glädje för mig att se!! Hopplöshet vänds till hopp, mörker vänds till ljus. Ord som berör för att de är 100% äkta, avskalade och rena på ett sätt som når oss.

IMG_7785

Mitt bidrag idag till att göra världen lite lite godare är att dela denna länk med er. Forumet för inspiration & framtidstro. Om ni missat denna fantastiska tidskrift så kika på goodnewsmagazine.se

Frågar ni mig, tycker jag att den ska ligga i varje väntrum, på varje kontor, på varje köksbord. Vi matas dagligen med all tragedi. Det är viktigt.....jag tycker inte vi ska blunda, men för att få framtidstro att gro behöver vi se förebilder, positiva exempel, allt det goda som görs, människor som gör vår värld vackrare. Jag tror det är dags att vi finner och skapar lite balans även på denna front!!

Var ni än befinner er önskar jag er allt allt gott!!! /Kram Gabriella

Kommentera

Vilka glasögon ser du världen genom?

Av Gabriella Svanberg den 2016-04-05 19:49

Hej mina vänner!

Jag vill idag skriva om perspektiv - utifrån några olika perspektiv. Jag inspireras dagligen från olika håll och vill dela med mig av mina senaste intryck. Världen är som den är just nu och det blir för mig än mer tydligt att vi människor ser världen på olika vis.

IMG_8965

Jag vill inte argumentera  för vad jag tycker är rätt eller fel. Jag vill lyfta idén om att vi alla behöver öppna våra sinnen och bli lite mer öppna, flexibla & ickedömande. Inte så låsta i vår egen världsbild.

IMG_3588

Jag lyssnade idag till David Foster Wallace. Gillade hur han för en samling studenter beskrev detta med att öppna sinnet och lära sig att tänka på ett vaket och medvetet sätt. Jag gillade meningen: " It means being conscious and aware enough to choose what you pay attention to and to choose how you construct meaning from experience". På ett målande sätt beskriver han hur vi alla är så färgade av vår egen historia, vår egen världsbild att vi likt en fisk som har svårt att se vatten har svårt att se vad vi faktiskt är färgade av.

IMG_3559

Våra hjärnor är skapta för att analysera och konstant göra bedömningar. För vår överlevnad ska vi bedöma om det är för djupt, för högt, för stort, för smalt. Allt för vår överlevnad. Allt som är annorlunda ska vi vara lite skeptiska och rädda för per automatik. När vi sedan provat en sak och märker att det var gott, eller fungerade eller en människa var trevlig så "lär vi oss det" och vår hjärna formas och får fler och fler OK i sin minnesbank. Det gäller att inte tro på allt vår spontana reptilhjärna säger till oss. När den skriker: Akta, hjälp, var försiktig, gå inte dit, så kan det förvisso vara av godo, men skulle vi lyssna alltför mycket på dessa varningar skulle vår värld inte bli särskilt stor. Vi ser alla världen utifrån våra egna perspektiv formade av vilka vi är. Exakt samma situation kan således upplevas på så oändligt många vis.

IMG_3540

Harvardforskaren David Vago beskriver detta med perspektiv på ett genialiskt vis. Med modern apparatur kan han påvisa vilka delar av hjärnan som lyser upp vid olika typer av tänkande och input vi fokuserar på. Tänker vi kritiska tankar och upplever att människor vill oss ont, är farliga, ser ner på oss får vi en totalt annan kemi än om vi upplever tillit, känner välvilja och hopp.

IMG_3529

Hett inom forskningen idag är just detta med mindset. Hur vårt perspektiv påverkar vår stress, vår inre kemi, vår motståndskraft och till och med vårt DNA.

IMG_3329

Tänk bara hur olika vi kan tänka om vi får en svår uppgift. En person kanske tänker: "Det klarar jag aldrig", en annan: "o så smickrande att jag fick en så svår uppgift", en tredje: "Hur kan man vara så taskig och ge mig en så svår uppgift, måste vilja mig illa", en fjärde: " O, nu får jag chansen att lära mig något nytt" eller "jag vågar inte säga nej".

IMG_0067

Jag gillar tanken på att aktivt se saker utifrån olika perspektiv. Precis som att vi kan gå runt och kika på ett träd från olika håll kan vi ju faktiskt titta på en situation. Frågan är: Vilket perspektiv är mest konstruktivt i denna stund?

IMG_0062Jag vet inte vilka ni är som läser denna text. Jag vet inte vad ni tycker och tänker.  Jag vet bara att jag väljer att se er som mina vänner. Varför skulle jag inte göra det?

Allt gott till er alla!

/Gabriella

Kommentera

Hemligheten om självkontroll, lyckomyt och lite till...

Av Gabriella Svanberg den 2016-03-10 22:23

Här kommer dagens tips:

  1. Vi har länge trott på myten om att man måste kontrollera bort sina tankar. Detta har ofta skapat en kamp som många brottats med. Här är den moderna synen på hantering av jobbiga tankar:IMG_3024

 

 

 

 

2) Psykologisk Flexibilitet! Se hur ACT grundaren, professor Steven Hayes berättar om sina egna panikattacker och hur detta ledde till skapandet av terapiformen Acceptance and Commitment Therapy.

IMG_3025

 

 

 

 

3) Här kommer lite aktuell forskning för den som verkligen vill fördjupa sig inom hjärnans funktioner. I denna studie har man studerat vilka mekanismer som är kopplade till yttre och inre fokus. IMG_3027

 

 

 

 

 

 

 

 

4) och nu det sista tipset för dagen. Missa inte vår nyutgivna bok Lyckomyten!  1,6 & 2,6 miljonerklubbens journalister Ingemo Bonnier och Leone Milton har intervjuat olika experter inom området för att ta reda på lyckans mysterier.

IMG_3023

/Jag avslutar med Mikael Persbrandts ord: "Lycka är jävligt överskattat - kan man inte bara få vara lite glad ibland?"/Gabriella

 

Kommentera

Carlsberg satsar på mindfulness

Av Gabriella Svanberg den 2016-03-03 20:09

Carlsberg stod inför stora förändringar. Personalen var stressad och orolig för framtiden. Ledningen tog ansvar för personalens effektivitet och välmående och implementerade mindfulness. Här presenteras program och resultat!

IMG_2856

IMG_2712

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Då jag själv arbetat med mindfulness inom företagshälsovård i snart 10 år är det glädjande men inte förvånande att resultaten är positiva.

IMG_2713

 

 

 

 

 

 

Personalen skattar en tydligt ökad medvetenhet, uppmärksamhet och flexibilitet. Det handlar om att träna fokus så att man på flexibelt vis kan rikta det dit det gör mest nytta. Ibland inåt, ibland utåt. Ibland gentemot sig själv, sina behov och sin kropp, ibland mot kollegor eller organisation. Eller kanske zooma ut till ett ännu vidare perspektiv!?

IMG_2715

 

 

 

 

 

 

Studien som är gjord i Singapore visar att den fokuserade uppmärksamheten ökat! Det är viktigt om man ska kunna jobba fokuserat och inte låta sig störas av distraktioner såsom kollegors diskussion, pop-up fönster eller facebookmeddelanden.

IMG_2716

 

 

 

 

 

 

Fokus är en sak, men attityden är minst lika viktig. I träningen tränas förmågan att vara accepterande gentemot det som är. Det betyder inte att man struntar i saker och inte bryr sig, utan att medvetet släppa onödig energi på saker som inte går att förändra. Saker som är. De där tankarna om att "vi borde gjort si....", "Han är en idiot", "Det kommer aldrig gå", "Jag kommer göra bort mig och folk kommer tycka att jag är en dålig chef" brukar vanligtvis inte tillföra något utan snarare ta energi. Att personalen på Carlsberg blivit både mer fokuserad och icke-dömande är lovande. Det är goda förutsättningar för både ökade resultat och ett trevligare klimat. Precis som utvärderingen visar:)

En metod som gynnar effektivitet och medkänsla och motverkar stress, ångest och utbrändhet. Det är något vi i Sverige behöver just nu. Jag ska göra vad jag kan för att bidra! Hoppas att även du gör det:) Låt oss sprida ett gott förhållningssätt!

Varmaste hälsning!/Gabriella

 

Kommentera

Hand in Hand i samarbete med 1,6miljonerklubben för Women´s Health movement in India!

Av Gabriella Svanberg den 2016-02-04 17:32

Mot New Delhi!

1,6miljonerklubben samarbetar med organisationen Hand in Hand. Vi åker till Indien för att studera  deras "Womens health project".

IMG_2315 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hand in Hand består av en samling oberoende organisationer, vars gemensamma mål är att skapa 10 miljoner jobb bland jordens fattigaste!

Hand in Hand India startades i delstaten Tamil Nadu med inriktning  mot barn, utbildning och hälsa. Hand in Hand India arbetar med fattigdomsbekämpning med ett helhetsperspektiv inom fem fokusområden:

  1. Stödja kvinnor
  2. Motarbeta barnarbete
  3. Stödja kvinnor genom självhjälpsgrupper och mikrofinansiering
  4. Stödja demokrati
  5. Förbättra hälsovården

Percy Barnevik som är huvudpersonen bakom detta fantastiska projekt har skrivit om sin resa i självbiografin " Jag vill förändra världen" (2011)

Välkomna att följa vår färd!

Efter mellanlandning i New Delhi går färden vidare med ett litet propellerplan till Indore, där väntar "Field Visits" i de olika byarna:

IMG_2206

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagen börjar med besök i ena byn Manducluster i Madhya Pradesh för att se hur Hand in Hand implementerar ett av sina hälsoprojekt - hälsospelet. En kvinna från varje by har fått gå en kurs gällande de viktigaste hygienfrågorna och hon har i uppgift att sprida informationen vidare i sin by. Då flertalet är analfabeter använder de ett spel. Ormhuvudena på spelplanen visar att frågan gäller något livsfarligt. Man slår med tärning och skall diskutera den fråga som pjäsen hamnar på.

IMG_2139

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Byarna är mycket fattiga och har stora problem med hygien och andra hälsofrågor. På bilderna nedan visas vad man ska göra och inte göra för att ta hand om sin hälsa.

IMG_2145 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hygienfrågorna handlar om att klippa naglarna för att minimera smuts och därmed infektioner, om ordentlig handtvätt med tvål, om att ha sandaler så att man minimerar risken för sår eller maskar som kan krypa in i kroppen via fotsulorna samt om hygien vid toalettbesök samt under menstruation.

Under hälsoutbildningen som kvinnan i byn håller demonstrerar hon med praktiska exempel. På bilden nedan visar hon hur man tvättar sina händer och hur smutsigt vattnet blir.

IMG_2212 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Förutom hygienspelet och hygienföreläsningen har man också hyrt in artister som har en föreställning där de via sång och dans beskriver vikten av hälsofrågorna. Hand in Hand har även en egen ambulans som åker runt till de byar som ej har tillgång till någon sjukvård och även en fantastisk volontärläkare. Denne fine man utstrålar värme och trygghet och byborna köar för att få hjälp med sina många åkommor.

IMG_2173 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När Hand in Hands projektledare kört oss runt och visat de olika delarna inom hygienmodulen går vi över till andra delprojekt. Mikrolån, mödravård och skola. Syftet med organisationen är att hjälpa till självhjälp. Det handlar inte om att ge gåvor eller bidrag utan istället ge mikrolån samt stödjande färdighetsträning. Kvinnan på bilden visar stolt upp sin lilla butik hon fått till tack vare mikrolån via Hand in Hand.

IMG_2242

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En annan kvinna har köpt några getter för sitt lån och på så vis startat en liten business.

IMG_2291

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_2211

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är en helt otrolig upplevelse att möta dessa kvinnor och män. Trots den smuts, sjukdomar och svårigheter de möter visar de upp en värme och en glädje. Vi välkomnas som om vi vore kungligheter och de svarar vänligt på de frågor vi ställer med hjälp av tolk. De är nyfikna och mer öppna än jag kunnat ana. Utan ord får vi en kontakt och mycket sägs med kroppsspråk och gester. Ett leende, en klapp, en tummen upp räcker långt.

IMG_2302

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_2224 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter lunch åker vi i flera timmar ut på landsbygden. Vägarna är dammiga och fyllda med hål som vi skumpar oss fram längs. Plötsligt stannar bilen ute i ödemarken och ett av alla trasiga små hus lyser nymålat i ljusblått. Via ett Hand in Hand projekt har en förskola renoverats. Stolt och fint sitter barnen när vi får kliva in och se deras kreativa klassrum. Wow! På väggen finns allt de ska lära sig: årstiderna, bokstäverna, några djur, kroppsdelar, färger etc.

IMG_2225 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fyllda av intryck åker vi vidare. Nu är det dags för den sista byn. Byn som är den allra fattigaste. Byn ligger vid en sjö men enbart under monsunperioden finns det vatten. Nu är det torrt och vatten är ett stort problem. Man har fått hjälp att borra en brunn, men vattnet har stora mängder kalk och är hårt. Så kalkrikt att stenarna i brunnen blivit vita och folket som dricker ofta får njursten. De är ovetandes om vad de drabbas av men Hand in Hand personalen har fått höra hur det ligger till via läkaren.

IMG_2280 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från denna by finns inga transportmedel. Blir någon sjuk brukar denne bäras av fyra andra människor ur byn. Bäras i flera timmar till närmsta sjukhus.

IMG_2281 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kvinnan på bilden ovan visar upp sitt ärr runt ena ögat och berättar att hon för ett år sedan vaknade på natten av att en tider gått in i hennes hus. Tigern hade följt efter en get som klivit in.

IMG_2285 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frågorna är många och tolken gör sitt bästa för att få med allt. Vi frågar vad de mest av allt önskar och svaren blir: att få vatten, en finare väg så att de kan ta sig till sjukhus lättare samt en bro som går över floden. Nu går det bra för barnen att ta sig till skolan, men under monsunperioden när floden är full med vatten kan barnen inte ta sig över. Det hindrar deras skolgång som de tycker är en viktig bit. Inte alla, men de som vill utvecklas och har drömmar.

IMG_2303 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är lätt att se alla saker som saknas, men inte lika lätt att säga hur de ska implementeras eller var man ska börja. Med stora ögon går jag runt i byn och försöker att lyssna och förstå deras situation. Det blir tydligt för mig att många faktorer spelar in. Kastsystemet och kulturen inte minst. Projektledaren förklarar att man låtit bygga toaletter i flera byar, men att få byborna att bryta sina invanda mönster tar tid. Efter mångårig tradition tar det tid att få in nya vanor och metodiskt byggs varje moment in steg för steg. Det handlar om att få människorna att förstå varför de ska göra en sak, varför det är så viktigt att använda en toalett, ha på sig skor eller tvätta sina händer.

IMG_2283

 

 

 

 

 

 

 

 

Skyltar sitter uppe och utbildningar ges.

IMG_2266 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_2215

IMG_2311

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Charlotte Bohman, en av de huvudansvariga för Hand in Hand i Stockholm försöker sätta sig in i kvinnornas situation och förstå deras behov.

IMG_2348 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trots all smuts och fattigdom strålar kvinnorna i sina färggranna saris. För 750 Rupies köper vi en fin sari som vi efter mycket möda lär oss att få på.  En läkare kostar 400 Rupies per dag vilket motsvarar ca 50 kr. För en liten summa kan mycket göras!

 

IMG_2351 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagen lider mot sitt slut.

IMG_2375

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är snart dags att lämna detta fantastiska land med stora problem men som också är fyllt av vackra platser och människor med mycket kärlek och värme.

Namasté

 

/Gabriella

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Gabriella Svanberg

Gabriella Svanberg
Gör: legitimerad psykolog samt specialiserad i neuropsykologi. Jag har en bred yrkeserfarenhet och har i 15 år arbetat inom vuxenpsykiatrin på Karolinska sjukhuset, på LVM-hem med missbruksvård, samt på ungdomsfängelser och HVB-hem. Jag är idag privatpraktiserande med samarbete inom företagshälsovård och primärvård.

Intressen: Människor och kulturer. Varför vi gör som vi gör och är som vi är. Att vara med mina tre barn 15, 13 och 11 år och se dem skratta.

Hjärtefråga: Många! Skulle vilja lyfta upp vikten av medmänsklighet och ett mer lösningsfokuserat arbetssätt inom psykiatrin. Skulle vilja vara med och skapa möjligheter till meningsfull sysselsättning och arbete för långtidsarbetslösa. Det finns många oslipade diamanter där ute som skulle kunna göra en fantastisk insats och må bra om de fick chansen! Brinner också för missbruksvård och förebyggande insatser för ungdomar. Och sist men inte minst, stressen, vår käre vän som vi måste lära oss att hantera.

Kontakt: gabriella.svanberg@gmail.com

Våra aktuella bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

En fantastisk filmkväll med viktigt budskap!: Vilken trevlig kväll vi fick tillsammans på biograf Zita där vi bjöd in till förhandsvisning utav filmen Barnmorskan härom kvällen. Ni var många som kom och förutom filmupplevelsen var det intressa... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com

Scandicwww.lunginflammation.seAnnette LefterowDermoshopBoehringer IngelheimBioservoBig TravelMedilensAstellasOrkla HealthTorrhetskänsla i underlivet?Vi stödjer ÄldrekontaktStar for life i SydafrikaDoktorn.com