Gabriella Svanberg

Vilka glasögon ser du världen genom?

Av Gabriella Svanberg den 2016-04-05 19:49

Hej mina vänner!

Jag vill idag skriva om perspektiv - utifrån några olika perspektiv. Jag inspireras dagligen från olika håll och vill dela med mig av mina senaste intryck. Världen är som den är just nu och det blir för mig än mer tydligt att vi människor ser världen på olika vis.

IMG_8965

 

 

 

 

 

 

 

Jag vill inte argumentera  för vad jag tycker är rätt eller fel. Jag vill lyfta idén om att vi alla behöver öppna våra sinnen och bli lite mer öppna, flexibla & ickedömande. Inte så låsta i vår egen världsbild.

IMG_3588

 

 

 

 

 

 

 

Jag lyssnade idag till David Foster Wallace. Gillade hur han för en samling studenter beskrev detta med att öppna sinnet och lära sig att tänka på ett vaket och medvetet sätt. Jag gillade meningen: " It means being conscious and aware enough to choose what you pay attention to and to choose how you construct meaning from experience". På ett målande sätt beskriver han hur vi alla är så färgade av vår egen historia, vår egen världsbild att vi likt en fisk som har svårt att se vatten har svårt att se vad vi faktiskt är färgade av.

IMG_3559

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Våra hjärnor är skapta för att analysera och konstant göra bedömningar. För vår överlevnad ska vi bedöma om det är för djupt, för högt, för stort, för smalt. Allt för vår överlevnad. Allt som är annorlunda ska vi vara lite skeptiska och rädda för per automatik. När vi sedan provat en sak och märker att det var gott, eller fungerade eller en människa var trevlig så "lär vi oss det" och vår hjärna formas och får fler och fler OK i sin minnesbank. Det gäller att inte tro på allt vår spontana reptilhjärna säger till oss. När den skriker: Akta, hjälp, var försiktig, gå inte dit, så kan det förvisso vara av godo, men skulle vi lyssna alltför mycket på dessa varningar skulle vår värld inte bli särskilt stor. Vi ser alla världen utifrån våra egna perspektiv formade av vilka vi är. Exakt samma situation kan således upplevas på så oändligt många vis.

IMG_3540

 

 

 

 

 

 

 

 

Harvardforskaren David Vago beskriver detta med perspektiv på ett genialiskt vis. Med modern apparatur kan han påvisa vilka delar av hjärnan som lyser upp vid olika typer av tänkande och input vi fokuserar på. Tänker vi kritiska tankar och upplever att människor vill oss ont, är farliga, ser ner på oss får vi en totalt annan kemi än om vi upplever tillit, känner välvilja och hopp.

IMG_3529

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hett inom forskningen idag är just detta med mindset. Hur vårt perspektiv påverkar vår stress, vår inre kemi, vår motståndskraft och till och med vårt DNA.

IMG_3329

 

 

 

 

 

 

Tänk bara hur olika vi kan tänka om vi får en svår uppgift. En person kanske tänker: "Det klarar jag aldrig", en annan: "o så smickrande att jag fick en så svår uppgift", en tredje: "Hur kan man vara så taskig och ge mig en så svår uppgift, måste vilja mig illa", en fjärde: " O, nu får jag chansen att lära mig något nytt" eller "jag vågar inte säga nej".

IMG_0067

 

 

 

 

 

 

 

Jag gillar tanken på att aktivt se saker utifrån olika perspektiv. Precis som att vi kan gå runt och kika på ett träd från olika håll kan vi ju faktiskt titta på en situation. Frågan är: Vilket perspektiv är mest konstruktivt i denna stund?

IMG_0062

Jag vet inte vilka ni är som läser denna text. Jag vet inte vad ni tycker och tänker.  Jag vet bara att jag väljer att se er som mina vänner. Varför skulle jag inte göra det?

Allt gott till er alla!

/Gabriella

Kommentera

Hemligheten om självkontroll, lyckomyt och lite till...

Av Gabriella Svanberg den 2016-03-10 22:23

Här kommer dagens tips:

  1. Vi har länge trott på myten om att man måste kontrollera bort sina tankar. Detta har ofta skapat en kamp som många brottats med. Här är den moderna synen på hantering av jobbiga tankar:IMG_3024

 

 

 

 

2) Psykologisk Flexibilitet! Se hur ACT grundaren, professor Steven Hayes berättar om sina egna panikattacker och hur detta ledde till skapandet av terapiformen Acceptance and Commitment Therapy.

IMG_3025

 

 

 

 

3) Här kommer lite aktuell forskning för den som verkligen vill fördjupa sig inom hjärnans funktioner. I denna studie har man studerat vilka mekanismer som är kopplade till yttre och inre fokus. IMG_3027

 

 

 

 

 

 

 

 

4) och nu det sista tipset för dagen. Missa inte vår nyutgivna bok Lyckomyten!  1,6 & 2,6 miljonerklubbens journalister Ingemo Bonnier och Leone Milton har intervjuat olika experter inom området för att ta reda på lyckans mysterier.

IMG_3023

/Jag avslutar med Mikael Persbrandts ord: "Lycka är jävligt överskattat - kan man inte bara få vara lite glad ibland?"/Gabriella

 

Kommentera

Carlsberg satsar på mindfulness

Av Gabriella Svanberg den 2016-03-03 20:09

Carlsberg stod inför stora förändringar. Personalen var stressad och orolig för framtiden. Ledningen tog ansvar för personalens effektivitet och välmående och implementerade mindfulness. Här presenteras program och resultat!

IMG_2856

IMG_2712

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Då jag själv arbetat med mindfulness inom företagshälsovård i snart 10 år är det glädjande men inte förvånande att resultaten är positiva.

IMG_2713

 

 

 

 

 

 

Personalen skattar en tydligt ökad medvetenhet, uppmärksamhet och flexibilitet. Det handlar om att träna fokus så att man på flexibelt vis kan rikta det dit det gör mest nytta. Ibland inåt, ibland utåt. Ibland gentemot sig själv, sina behov och sin kropp, ibland mot kollegor eller organisation. Eller kanske zooma ut till ett ännu vidare perspektiv!?

IMG_2715

 

 

 

 

 

 

Studien som är gjord i Singapore visar att den fokuserade uppmärksamheten ökat! Det är viktigt om man ska kunna jobba fokuserat och inte låta sig störas av distraktioner såsom kollegors diskussion, pop-up fönster eller facebookmeddelanden.

IMG_2716

 

 

 

 

 

 

Fokus är en sak, men attityden är minst lika viktig. I träningen tränas förmågan att vara accepterande gentemot det som är. Det betyder inte att man struntar i saker och inte bryr sig, utan att medvetet släppa onödig energi på saker som inte går att förändra. Saker som är. De där tankarna om att "vi borde gjort si....", "Han är en idiot", "Det kommer aldrig gå", "Jag kommer göra bort mig och folk kommer tycka att jag är en dålig chef" brukar vanligtvis inte tillföra något utan snarare ta energi. Att personalen på Carlsberg blivit både mer fokuserad och icke-dömande är lovande. Det är goda förutsättningar för både ökade resultat och ett trevligare klimat. Precis som utvärderingen visar:)

En metod som gynnar effektivitet och medkänsla och motverkar stress, ångest och utbrändhet. Det är något vi i Sverige behöver just nu. Jag ska göra vad jag kan för att bidra! Hoppas att även du gör det:) Låt oss sprida ett gott förhållningssätt!

Varmaste hälsning!/Gabriella

 

Kommentera

Hand in Hand i samarbete med 1,6miljonerklubben för Women´s Health movement in India!

Av Gabriella Svanberg den 2016-02-04 17:32

Mot New Delhi!

1,6miljonerklubben samarbetar med organisationen Hand in Hand. Vi åker till Indien för att studera  deras "Womens health project".

IMG_2315 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hand in Hand består av en samling oberoende organisationer, vars gemensamma mål är att skapa 10 miljoner jobb bland jordens fattigaste!

Hand in Hand India startades i delstaten Tamil Nadu med inriktning  mot barn, utbildning och hälsa. Hand in Hand India arbetar med fattigdomsbekämpning med ett helhetsperspektiv inom fem fokusområden:

  1. Stödja kvinnor
  2. Motarbeta barnarbete
  3. Stödja kvinnor genom självhjälpsgrupper och mikrofinansiering
  4. Stödja demokrati
  5. Förbättra hälsovården

Percy Barnevik som är huvudpersonen bakom detta fantastiska projekt har skrivit om sin resa i självbiografin " Jag vill förändra världen" (2011)

Välkomna att följa vår färd!

Efter mellanlandning i New Delhi går färden vidare med ett litet propellerplan till Indore, där väntar "Field Visits" i de olika byarna:

IMG_2206

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagen börjar med besök i ena byn Manducluster i Madhya Pradesh för att se hur Hand in Hand implementerar ett av sina hälsoprojekt - hälsospelet. En kvinna från varje by har fått gå en kurs gällande de viktigaste hygienfrågorna och hon har i uppgift att sprida informationen vidare i sin by. Då flertalet är analfabeter använder de ett spel. Ormhuvudena på spelplanen visar att frågan gäller något livsfarligt. Man slår med tärning och skall diskutera den fråga som pjäsen hamnar på.

IMG_2139

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Byarna är mycket fattiga och har stora problem med hygien och andra hälsofrågor. På bilderna nedan visas vad man ska göra och inte göra för att ta hand om sin hälsa.

IMG_2145 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hygienfrågorna handlar om att klippa naglarna för att minimera smuts och därmed infektioner, om ordentlig handtvätt med tvål, om att ha sandaler så att man minimerar risken för sår eller maskar som kan krypa in i kroppen via fotsulorna samt om hygien vid toalettbesök samt under menstruation.

Under hälsoutbildningen som kvinnan i byn håller demonstrerar hon med praktiska exempel. På bilden nedan visar hon hur man tvättar sina händer och hur smutsigt vattnet blir.

IMG_2212 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Förutom hygienspelet och hygienföreläsningen har man också hyrt in artister som har en föreställning där de via sång och dans beskriver vikten av hälsofrågorna. Hand in Hand har även en egen ambulans som åker runt till de byar som ej har tillgång till någon sjukvård och även en fantastisk volontärläkare. Denne fine man utstrålar värme och trygghet och byborna köar för att få hjälp med sina många åkommor.

IMG_2173 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När Hand in Hands projektledare kört oss runt och visat de olika delarna inom hygienmodulen går vi över till andra delprojekt. Mikrolån, mödravård och skola. Syftet med organisationen är att hjälpa till självhjälp. Det handlar inte om att ge gåvor eller bidrag utan istället ge mikrolån samt stödjande färdighetsträning. Kvinnan på bilden visar stolt upp sin lilla butik hon fått till tack vare mikrolån via Hand in Hand.

IMG_2242

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En annan kvinna har köpt några getter för sitt lån och på så vis startat en liten business.

IMG_2291

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_2211

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är en helt otrolig upplevelse att möta dessa kvinnor och män. Trots den smuts, sjukdomar och svårigheter de möter visar de upp en värme och en glädje. Vi välkomnas som om vi vore kungligheter och de svarar vänligt på de frågor vi ställer med hjälp av tolk. De är nyfikna och mer öppna än jag kunnat ana. Utan ord får vi en kontakt och mycket sägs med kroppsspråk och gester. Ett leende, en klapp, en tummen upp räcker långt.

IMG_2302

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_2224 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter lunch åker vi i flera timmar ut på landsbygden. Vägarna är dammiga och fyllda med hål som vi skumpar oss fram längs. Plötsligt stannar bilen ute i ödemarken och ett av alla trasiga små hus lyser nymålat i ljusblått. Via ett Hand in Hand projekt har en förskola renoverats. Stolt och fint sitter barnen när vi får kliva in och se deras kreativa klassrum. Wow! På väggen finns allt de ska lära sig: årstiderna, bokstäverna, några djur, kroppsdelar, färger etc.

IMG_2225 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fyllda av intryck åker vi vidare. Nu är det dags för den sista byn. Byn som är den allra fattigaste. Byn ligger vid en sjö men enbart under monsunperioden finns det vatten. Nu är det torrt och vatten är ett stort problem. Man har fått hjälp att borra en brunn, men vattnet har stora mängder kalk och är hårt. Så kalkrikt att stenarna i brunnen blivit vita och folket som dricker ofta får njursten. De är ovetandes om vad de drabbas av men Hand in Hand personalen har fått höra hur det ligger till via läkaren.

IMG_2280 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från denna by finns inga transportmedel. Blir någon sjuk brukar denne bäras av fyra andra människor ur byn. Bäras i flera timmar till närmsta sjukhus.

IMG_2281 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kvinnan på bilden ovan visar upp sitt ärr runt ena ögat och berättar att hon för ett år sedan vaknade på natten av att en tider gått in i hennes hus. Tigern hade följt efter en get som klivit in.

IMG_2285 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frågorna är många och tolken gör sitt bästa för att få med allt. Vi frågar vad de mest av allt önskar och svaren blir: att få vatten, en finare väg så att de kan ta sig till sjukhus lättare samt en bro som går över floden. Nu går det bra för barnen att ta sig till skolan, men under monsunperioden när floden är full med vatten kan barnen inte ta sig över. Det hindrar deras skolgång som de tycker är en viktig bit. Inte alla, men de som vill utvecklas och har drömmar.

IMG_2303 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är lätt att se alla saker som saknas, men inte lika lätt att säga hur de ska implementeras eller var man ska börja. Med stora ögon går jag runt i byn och försöker att lyssna och förstå deras situation. Det blir tydligt för mig att många faktorer spelar in. Kastsystemet och kulturen inte minst. Projektledaren förklarar att man låtit bygga toaletter i flera byar, men att få byborna att bryta sina invanda mönster tar tid. Efter mångårig tradition tar det tid att få in nya vanor och metodiskt byggs varje moment in steg för steg. Det handlar om att få människorna att förstå varför de ska göra en sak, varför det är så viktigt att använda en toalett, ha på sig skor eller tvätta sina händer.

IMG_2283

 

 

 

 

 

 

 

 

Skyltar sitter uppe och utbildningar ges.

IMG_2266 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_2215

IMG_2311

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Charlotte Bohman, en av de huvudansvariga för Hand in Hand i Stockholm försöker sätta sig in i kvinnornas situation och förstå deras behov.

IMG_2348 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trots all smuts och fattigdom strålar kvinnorna i sina färggranna saris. För 750 Rupies köper vi en fin sari som vi efter mycket möda lär oss att få på.  En läkare kostar 400 Rupies per dag vilket motsvarar ca 50 kr. För en liten summa kan mycket göras!

 

IMG_2351 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagen lider mot sitt slut.

IMG_2375

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är snart dags att lämna detta fantastiska land med stora problem men som också är fyllt av vackra platser och människor med mycket kärlek och värme.

Namasté

 

/Gabriella

Kommentera

Varför blir människor utbrända?

Av Gabriella Svanberg den 2016-01-21 20:48

Hej på er!

Jag brukar vanligtvis hålla mig till vetenskapliga artiklar och hålla denna blogg ganska strikt till fakta och intressanta nyheter jag stöter på. Idag vill jag dock tala lite från hjärtat. Jag har i 10 år arbetat inom företagshäls0vård och så gott som dagligen träffat människor som drabbats av svåra stressymtom, diagnosticerats med utmattningsdepression, utmattningssyndrom, panikångest eller annan stressrelaterad problematik. Många har från början sökt hjälp för någon fysisk problematik såsom yrsel, ryggproblem eller bröstsmärtor, innan de hänvisats till psykolog.

En vanlig kommentar är: "jag är vanligtvis mycket stresstålig, jag har själv inte trott på det där med utbrändhet, jag ser det som ett misslyckande och svaghetstecken nu när det drabbat mig själv", men efter ett tag när de landat i vad som hänt kan de ofta se att de faktiskt tvärtom varit starka för länge. Ofta har kroppen varnat tidigare, men man har kört på. Lite till och lite till. Ofta handlar det ej enbart om den klassiska stressen ( ha mycket att göra). Av de som blir sjukskrivna handlar det lika ofta om kombinationer av stressorer i privatlivet såsom en sjuk anhörig, barn som har det jobbigt i skolan, en dålig relation, ett syskon eller föräldrar som tär etc. Högt upp på listan av orsaker ligger också känslan av att vara utsatt av en kollega eller chef.

Stress handlar om att känna sig otillräcklig och går en person runt på jobbet med ständig rädsla för att ej räcka till sprutar det ut stresshormoner från dag till dag som till slut kan leda till en utmattning. Ibland kan det handla om ens egna tankar och otillräcklighetskänslor, men ibland kan det också ligga hos kollegan eller chefen. Medarbetare beskriver att de gått på "äggskal" i flera månader av rädsla för en kollega eller chef,  rädsla för att få en syrlig kommentar, få dömande blickar eller påhopp via mail. Så gott som dagligen träffar jag människor som har ont i magen för att gå till sitt jobb. Ont i magen för att se den där människan som ger den där ifrågasättande eller nedvärderande blicken. Ont i magen för att gå in i lunchrummet. Ont i magen för att få ett ifrågasättande mail utan "vänlig hälsning" på slutet. Ofta är det små saker som sårar. Så små saker att var sak för sig ej varit värd att ta upp, men då de kommer dagligen har de tärt tills droppen urholkat stenen. I de fall då de kommer till mig har det inte sällan slutat med sjukskrivning.

Jag skriver detta dels för att påminna oss alla om att vara respektfulla mot vår omgivning. Att den där lilla kommentaren eller blicken faktiskt kan såra någon.  Jag skriver detta också för att förklara för den som är utsatt att det finns många i liknande situation. Att det finns många starka, kompetenta personer som till slut börjar tvivla på sin egen förmåga. Personer som ursäktar sig för att tårarna kommer för att de tror sig vara löjliga eller fåniga som gråter, som tror att alla andra är så "starka" och kan ta allt. Vi har alla en gräns och psykisk ohälsa kan ibland faktiskt vara en sund reaktion på en osund situation.

Ta hand om er! /Gabriella

 

Kommentera

Mind & life konferens i Indien nov 2015

Av Gabriella Svanberg den 2015-12-17 22:30

IMG_1013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mid & Life Institute är en institution skapad av forskare för att få fram en vetenskaplig förståelse av vårt psyke "the mind" (tankar, känslor, bilder, minnen). Bland flera framstående Harvardforskare är Dalai lama med i ett flertal projekt. Läs mer

IMG_1011

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer

IMG_1012

 

 

 

 

day 2

day 3

Det finns ännu mycket att lära om våra komplexa hjärnor! /Gabriella

Kommentera

Neuropsykologi och kreativitet

Av Gabriella Svanberg den 2015-11-26 08:42

Hjärnbarkens elektriska aktivitet, elektroencefalografi (EEG) spelar in vid kreativitet. Hur fick du din idé? Kom den som en aha-upplevelse? eller klurade du dig fram genom logiskt analyserande? Denna fråga ställer Vincent Walsh sina försökspersoner. Han studerar neuropsykologi och kreativitet och ser vad som gör oss kreativa, varför vi ofta får våra snilleblixtidéer just efter en semester och varför IQ inte har något större samband med kreativitet men däremot besatthet har det.

IMG_0932

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vincent förklarar att mycket handlar om vilket mentalt  tillstånd vi är i just före idéskapandet. Vad vi gör, var vi är och vilka nätverk som är aktiverade. Han talar om vikten av förberedelsetid och om besatthet av ett ämne.  Vincent tipsar kreatörer om att be sina chefer att få en kort semester för att få hjärnan in i rätt vila och läge för idéskapande. Detta då många idéer just kläcks efter en totalt avkopplande stund.

Se gärna klippet på TED.com där Vincent Walsh berättar att många inte vet hur deras idéer kommit till, men däremot exakt när. Ögonblicket kan de flesta framgångsrika kreatörer, konstnärer och vetenskapsmän beskriva och Vincent intresserar sig för vilket tillstånd de befann sig i just innan.

Själv får jag mina på morgonen eller då jag kör bil, joggar eller insuper kultur (teater, bio, konsert). Då är min hjärna i rätt sinnelag. När får du själv dina bästa idéer?

Fråga dig själv när du är som mest kreativ? Gör mer av det och bli mer kreativ!

IMG_0701

 

 

 

 

Ta hand om dig min vän /Gabriella

 

 

Kommentera

Hur påskyndar vi förändring? - Neuroleadership summit 2015

Av Gabriella Svanberg den 2015-11-16 17:03

Dr David Rock ordförande i Neuroleadership Institute talar om några viktiga nyckelfaktorer för att accelerera förändring. Se föreläsningen här Bland annat lyfts vikten av aktivering av sociala nätverken i hjärnan samt vikten av att skapa aha-upplevelser (insikter).

IMG_0636

Förändringsarbete kan delas in i struktur och processförändringar samt beteendeförändringar. Ofta har man lagt mycket fokus på struktur och process men ej alltid tagit hänsyn till den mänskliga hjärnan, hur vi människor på gott och ont faktiskt beter oss.

IMG_0639

 

 

 

 

 

 

 

 

Han jämför våra hjärnor med olika städer. Vissa saker har vi alla gemensamt och ofta har vi en liknande grundstruktur, men sedan är varje individs stad fylld med helt unika hus och platser. Vi processar saker på olika vis, upplever alltid vår egen subjektiva vinkel av en sak.

I utdraget ur hans föreläsning kan ni höra Dr. David Rock förklara vikten av den sociala biten av inlärning. Den nya forskningen som visar att sociala nätverk ofta är inblandade vid inlärning och kan ge en extra dimension. Att lära sig  saker med och av en människa aktiverar således sociala nätverk som stärker minnet på annat vis än det vi får vid inlärning av enbart en bok eller dator. Vi kanske ibland bara har ett diffust minne om vad vi talade om, men minns vem vi hade diskussionen med och var i rummet vi satt.

Vidare talar Dr Rock om Aha-upplevelser och insikter. Om hur graden av aha-upplevelsen kan påverka inlärning och kommande agerande. Han jämför med roliga historier och hur man ibland får en liten ljum glädjekänsla efter en historia och ibland brister ut i gapskratt och blir enormt emotionellt påverkad.

IMG_0647

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr Rock tycker att vi ibland glömmer detta och kanske delar ut en viktig nyhet via ett reklamblad eller liknande, när vi egentligen borde göra allt för att förgylla och stärka aha-uplevelsen hos åhörarna.

IMG_0650

 

 

 

 

 

 

 

 

Han har utformat en skala för att mäta graden av Aha-upplevelse. En 5a är när vi får en insikt som är så stark att den påverkar vårt liv för evigt. Kanske något som leder till en vändpunkt till och med. Lite sådär medelmåttigt är när vi får en aha-upplevelse som vi tänker på och får olika idéer av, men den håller inte i sig så länge och kanske tappar vi våra idéer och planer någonstans på vägen...

IMG_0654

 

 

 

 

 

 

I föreläsningen ingår ett pianostycke av Murray Hidary. Han talar om hur lyssnandet till musik kan få oss att tona in i kreativa delar av oss själva på ett sätt vi ej kan med logik. Han talar om balansen mellan ramar och kreativ frihet. Hur han när han ska spela har vissa partier han vet ska ingå men sedan spelar fritt på intuition. Han gör det medvetet för att ha vissa ramar men samtidigt ett spänningsmoment som triggar dopaminet i hjärnan, kreativiteten och fria flödet. Dr Rock gör jämförelser med den autentiske talaren som på flexibelt vis anpassar sin text efter åhörarna. Nyckeln är en balans mellan uppstyrdhet och frihet att improvisera.

Det är ett spännande område och kan appliceras inom många delar av vardagen. Vår hjärna tycker om vardag och repetition, men o så den också behöver lite överraskningar ibland. Här har företagen mycket att lära för att anpassa sina verksamheter efter den mänskliga hjärnan! Mer neuroleadership! /Gabriella

Kommentera

Podd om hjärnan, hjälpmedel för ADHD & boost via naturen

Av Gabriella Svanberg den 2015-11-05 23:01

Här kommer tre aktuella tips!

Tips nr 1) Simon Kyaga och Anders Hansen har startat en podd. De kommer under hösten intervjua ledande neuroforskare och följa utvecklingen inom området.

IMG_0517

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tips nr 2) Lider man av ett neuropsykiatriskt funktionshinder och har en anställning så har man goda chanser att få bidrag på upp till 50000 kr för arbetshjälpmedel!

IMG_0518

Anders Pojkars specialist på försäkringskassan förklarar att många söker ersättning för hjälpmedel för hörsel och synnedsättningar men påtalar att nästan inga söker för hjälpmedel för sin ADHD eller Autismdiagnos.

 

 

 

 

 

Tips nr 3) Läs gärna beteendeforskaren Ming Kuos forskning vid University of Illinois om hur naturen stärker ditt immunsystem.

IMG_0519

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det var dagens 3 snabba tips!

Ta hand om dig! /Gabriella

Kommentera

När känslostormar blir problem

Av Gabriella Svanberg den 2015-10-15 18:08

Några av landets främsta experter på känslostormar har samlats för att på Stadsbiblioteket i Stockholm tala om detta och om gränsen mellan normalitet och "sjukt". Sedan jag började arbeta inom psykiatrin år 2000 har jag förbryllats över hur man kan kalla en människa personlighetsstörd. För mig är termen dömande och jag förstod efter denna kväll att jag delade min uppfattning med  bla psykiatriker Predrag Petrovic och Professor Åsa Nilsonne (erfarna läkare inom psykiatrin). De har  lång erfarenhet av arbete med människor med diagnosen Borderline, Borderline personlighetsstörning eller Instabil personlighetsstörning. Varmhjärtat och sakligt diskuteras diagnosen och man enas om att begreppet Borderline personlighetsstörning både är missvisande och ofta kränkande.

IMG_9226

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Får man en borderline diagnos skall vissa kriterier vara uppfyllda. Bland annat pendlar man enormt i sitt känsloläge och kan inom loppet av en liten stund ha svängt från glädje och upprymdhet till hat, sorg och förakt.

IMG_9717

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I Predrags nyutgivna bok Känslostormar förklarar han ingående vad som faktiskt sker i hjärnan när våra känslor svänger och hur denna personlighet ofta blivit missuppfattad.  Med dagens kunskap om vår hjärna vet vi att vår amygdala (känslocentra) kan vara extra känslig och helt enkelt leda till en starkare känsloupplevelse. Vi kan mäta svängningarna och se hur människors centra kan triggas från ögonblick till ögonblick vilket kan förklara extrema känsloutbrott. På grund av okunskap har många människor blivit kallade manipulativa och uppmärksamhetssökande när de skurit sig i armar och ben eller dövat sin ångest med tabletter. Idag vet de flesta bättre, men vissa myter lever ännu kvar.

Jag vill varmt rekommendera Predrags bok för dig som vill lära dig mer om hur vår emotionella hjärna fungerar! I boken skriver Predrag Petrovic om vad emotionell instabilitet innebär, om hur känslor ofta styr oss, om belöningar och beroenden och om likheter och skillnader mellan ADHD och emotionell instabilitet.

/Gabriella

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Gabriella Svanberg

Gabriella Svanberg
Gör: legitimerad psykolog samt specialiserad i neuropsykologi. Jag har en bred yrkeserfarenhet och har i 15 år arbetat inom vuxenpsykiatrin på Karolinska sjukhuset, på LVM-hem med missbruksvård, samt på ungdomsfängelser och HVB-hem. Jag är idag privatpraktiserande med samarbete inom företagshälsovård och primärvård.

Intressen: Människor och kulturer. Varför vi gör som vi gör och är som vi är. Att vara med mina tre barn 15, 13 och 11 år och se dem skratta.

Hjärtefråga: Många! Skulle vilja lyfta upp vikten av medmänsklighet och ett mer lösningsfokuserat arbetssätt inom psykiatrin. Skulle vilja vara med och skapa möjligheter till meningsfull sysselsättning och arbete för långtidsarbetslösa. Det finns många oslipade diamanter där ute som skulle kunna göra en fantastisk insats och må bra om de fick chansen! Brinner också för missbruksvård och förebyggande insatser för ungdomar. Och sist men inte minst, stressen, vår käre vän som vi måste lära oss att hantera.

Kontakt: gabriella.svanberg@gmail.com

Våra aktuella bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Hurra för Shakespeare!: I år firar William Shakespeare 400-årsjubileum! Denna gigant fortsätter att sätta avtryck och påverka vårt internationella och nationella kulturliv. SVT sände genom BBC nyligen ett helkvällsprogram... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa