Gabriella Svanberg

Genomgrott inom neuroforskning - se hur vi kan styra en robotarm med våra tankar

Av Gabriella Svanberg den 2015-06-25 19:38

Neuroforskare världen runt försöker att knäcka koden för att förstå alla små signalfel som kan uppstå i hjärnan. Människor som är förlamade, rörelsehindrade utan att vi riktigt kan förklara varför. Precis som att en lite bugg i vårt datasystem kan skapa stora problem kan störningar kan små signalfel i hjärnan hindra en människa från att röra sig.

Med nya tekniker lär vi oss att förstå hjärnan och dess kapacitet! Ett stort genombrott är Andy Schwartz forskning vid Pittsburghs universitet och Richard Andersens vid CalTech som visar hur vi med tankens kraft kan styra en robotarm.

Se det otroligt fascinerande reportaget i 60minutes där Jan Sherman med egna ord berättar hur hon via signalfel tappade all kontakt med sin kropp och blev totalförlamad. Jan Sherman såg det som en självklarhet att delta i en studie och visar idag hur hon med tankens kraft lärt sig styra en robotarm. Genom att tänka på att hon ska lyfta armen, dra den åt höger, hälsa på någon etc styr hon armen. Det kändes avigt till en början, men idag mer eller mindre lika naturligt som för oss alla. Vad tänker vi egentligen på när vi lyfter en arm!? Inte mycket, vi bara gör det....som hon själv uttrycker processen idag!

 

Detta ses som ett genombrott. Forskarna tror att det är början på något nytt. Kanske kan vi i framtiden på konstgjord väg hjälpa människor med andra sinnen som drabbats. Kanske kan människor som idag sitter i rullstol gå och springa igen, blinda få helt ny hjälp med sin syn, döva med sin hörsel etc. Hjärnan är mer adaptiv än man tidigare trott!

Framtiden är spännande!

Önskar er i vanlig ordning allt allt gott jag kan önska er!! /Gabriella

Kommentera

Skratt, hjärna och självmedicinerande fjärilar

Av Gabriella Svanberg den 2015-06-18 17:55

Dagens TED.com

IMG_4462

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag älskar verkligen att titta på TED.com. Idag har jag lärt mig mer om skrattets betydelse och ska nog försöka skratta lite mer:)

IMG_4485

 

 

 

 

 

 

 

Rent fysiologiskt påverkar det vår brsötkorgs rörelserytm och hur luft strömmar in och ut och får bröstkorgen att expandera och sjunka ihop. Som med allt i vår fascinerande kropp - det har ett syfte.

 

Vidare talar Neuropsykologen Sophie Scott om varför vi skrattar.

Hon förklarar att vi har olika typer av skratt som faktiskt går att urskilja, dvs ett medvetet skratt och ett totalt spontant. Förutom det där totalt spontana skratt vi får när vi exempelvis blir kittlade (som även djur får bla apor och råttor), så har vi det sociala skrattet.

IMG_4486

Vi skrattar för att skapa gemenskap - sociala band. Vi skrattar åt samma sak som andra skattar åt och skratt smittar. Vi har 30% ökad chans att skratta när vi är med andra jämfört med när vi är själva och forskare säger att det fyller en viktig social funktion. Vi skrattar för att få andra att förstå att vi förstår dem, att vi håller med dem, att vi ingår i samma grupp och att vi tycker om dem. Vi skapar en vi-känsla och även när det händer jobbiga saker kan vi känsloreglera både oss själva och andra när vi tar till lite skratt. Vi skrattar ibland automatiskt vid stress eller obehag och människor som gör det sägs hantera det emotionella lättare och även balansera det känslomässiga för sin omgivning. Intressant  - eller hur!?

IMG_4491

 

 

 

 

 

 

Vi har som sagt olika typer av skratt och vi är bra på att utröna vad för slags skratt andra har. Det låter olika. Vi kan höra om det är ett totalt spontant skratt eller mer av ett viljestyrt för att knyta sociala band. På bilden ovan visas att de som lyssnar faktiskt aktiverar olika delar av hjäran och hör vi att någon skrattar på socialt vis aktiveras våra delar som sköter mentaliseringsdelarna - dvs när vi tänker på vad någon annan tänker. Vi vill också förstå. Barn har lättare att smittas av skratt än vuxna men vi blir bättre och bättre på att urskilja vad det är för slags skratt. Allt har ett unikt syfte!

Efter detta TED.klipp börjar jag tro på det här med skratt yoga. Det ska jag nog prova på en dag:)

Se TED. com Varför Skrattar vi?

IMG_4463

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hur kan du styra någon annans hjärna TED.com

IMG_4467

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hur självmedicinerar fjärilar?

TACK TED.com! /Gabriella

Kommentera

Nu finns ACT manualen för missbruk på engelska

Av Gabriella Svanberg den 2015-06-11 20:45

IMG_4216

Steg för steg...

 

Jag inser att det finns många sätt att göra en manual på. Jag trevar mig fram, stöter och blöter och justerar och modifierar! Nu är en ny svensk version utkommen samt den engelska!

 

 

 

Jag har kontakt med många intressanta människor runtom i olika länder och mitt projekt just nu är att skapa samarbeten och förutsättningar för att vi ska lära av varandra. Fick idag tips om hur man arbetar med sk "home-based withdrawl / detoxification service i Perth, Australien Se länk: Stealth attack on drug addiction

och även om en ACT onlinekurs se länk: ACT Training Online Made Simple

Nu är det på g att man ska använda ACT  i ett fängelse i Taipei, Kina och jag ser fram emot att kunna rapportera erfarenheter och input från projektet. Ett annat spännande projekt är implementering av ACT för en missbruksenhet i Thailand som egentligen nyligen börjat få in KBT som metod i landet. Jag ska försöka hålla er lite a jour ang. vad som händer i när och fjärran.

IMG_4254_2

Själv kommer jag att fortsätta med min implementering av ACT inom LVM (Lagen om vård av missbruk) inom Statens Institutions Styrelse och till hösten utbilda personal som i sin tur kommer ha grupper med klienter. Jag har inget slutmål eller tydlig vision, vet bara att missbruksvården är i behov ett större utbud av metoder och detta är mitt sätt att göra  något jag tror på.

 

 

 

 

 

Ta hand om er vänner!!

 

Kommentera

Framgång eller platt fall - Vad gör att bara vissa företag lyckas?

Av Gabriella Svanberg den 2015-06-04 17:48

IMG_4302_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bill Gross som har startat ett hundratal företag har nyfiket utforskat och vaskat fram framgångsfaktorerna som gör skillnaden!!

Han trodde länge att bästa idén vann, men har idag en annan uppfattning.

Mike Thyson sa en gång " Everybody has a plan util they get punched in the face" - Bill Gross jämför med företagande. Han lyfter konsten att få ett slag i ansiktet av kunden/ marknaden och kunna ta det!

IMG_4301_2

 

 

 

 

 

 

 

Timing kom på första plats och därefter som Team, idé, Företagsmodell, Finansiering.

 

IMG_4300_2

 

 

 

 

 

 

 

Se gärna detta inspirerande klipp här: Bill Gross på TED.com

 

Kommentera

Vårt sätt påverkar vår omgivnings kemi

Av Gabriella Svanberg den 2015-05-21 08:23

Jag sitter på ett av mina favoritcaféer, full av inspiration efter intressant läsning i Business Insider.

IMG_3808

I artikeln "Science Says Lsting Relationships Come Down To 2 Basic Traits" förklarar psykologen Gottman om sin studie där han studerat egenskaper som får relationer att hålla.  Han har studerat tusentals par och med elektroder kunnat mäta arousalnivån vid olika lägen. Bland annat lät han olika individer prata om sina relationer samtidigt som mätningar gjordes av blodflöde, hjärtrytm och svettutsöndring. Vid efteranalys av all data kunde Gottman konstatera att individer i  lyckliga relationer hade låg arouralnivå vid samtal om sin partner. De kände sig  lugna och harmoniska när de talade om sin man eller fru. Tvärtom hade individer i destruktiva relationer en hög arousalnivå. Gottman blev intresserad och dök djupare in i frågan. Han studerade subtila beteenden som gjorde skillnad och hittade framgångsnycklarna "snällhet" och "generositet" samt de nedbrytande faktorerna "kritik" och "fientlighet".

leijon panna mot panna-1

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta kan låta självklart eller som rent flum, men är man intresserad av neuropsykologi är varje nyans av beteendet mycket intressant. En person som är inställd på att skanna av fel i sin omgivning får lätt en ifrågasättande attityd och minsta blick kan få omgivningen att få en förhöjd hotrespons och därmed förhöjd arousalnivå.

Då jag bland annat arbetar inom företagshälsovården kan jag inte låta bli att även tänka på relationen chef - anställd. Jag tänker på alla de individer jag träffat som faktiskt är sjukskrivna på grund av dålig kemi (hög arousalnivå) under längre tid. Att under lång tid gå med en klump i magen, att vara rädd att bli ifrågasatt eller få en vass kommentar kan på sikt leda till utsöndring av stresshormoner som adrenalin och kortisol som i sin tur kan leda till infektionskänslighet och utmattning. Givetvis kan det även vara tolkningen som ibland är felvriden och den anställde tolkar kommentarer och blickar som hotfulla fast chefen ej alls har någon ond avsikt. Det är komplext och allt annat än svart eller vitt, men för det inte oväsentligt! Det tål att tänkas på hur vi får vår omgivning att må såväl fysiskt och psykiskt.

Låt oss göra så gott vi kan! /Gabriella

 

Att säga:

Kommentera

Produktiv, Kreativ & Lycklig!

Av Gabriella Svanberg den 2015-05-14 15:34

DEN DÅLIGA NYHETEN - TIDEN FLYGER! DEN GODA - DU ÄR PILOTEN!

William Penn

IMG_3698_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boken jag håller i min hand Search Inside Yourself  är en bestseller om hur man blir produktiv, kreativ & lycklig! Chade-Meng Tan är mannen som fått hela Google att se vikten av fokusträning! Att se att produktivitet är ett större begrepp än att bara vara effektiv. Det handlar om att leda med både hjärta och hjärna och få in medkänsla mot sig själv och sin omvärld. Att vara vis är inte samma sak som att vara smart. Att vara vis är att vidga perspektivet och se vad vi lägger varje minut på.

"The key is not to prioritize your schedule, but to schedule your priorities"

10 saker ultra effektiva människor gör:

1) De tar aldrig i en sak två gånger

2) De gör sig redo för morgondagen innan de går från jobbet.

3) De äter grodor - (gör det där superjobbiga måstet det första de gör på morgonen)

4) De gör det viktiga och kan se när de får strunta i brandsläckningsarbete för att få det där viktiga gjort

5) De håller tidsramen på möten

6) De skaffar filter - ex har någon som bara släpper in de viktigaste samtalen, eller ser till att mailen filtreras.

7) De kan konsten att säga NEJ

8) De kollar bara mailen på avsatta tider och låter inte teknik vara en konstant distraherare

9) De delegerar

10) De gör alltid en sak i taget och har lärt sig att multitasking är en tidstjuv

Dessa 10 kloka budord är hämtade från Travis Brandberrys blogg

Mitt tips till alla inklusive mig själv är att stanna upp och lyssna inåt lite då och då. Search inside Yourself!

/Gabriella

 

 

 

 

 

Kommentera

ACT inom missbrukskvården sprider sig

Av Gabriella Svanberg den 2015-05-07 11:33

ACT(Acceptance and Commitment Therapy)  inom missbruksvården sprider sig! Jag hoppas att detta är början på ett mer vetenskapligt förankrat förhållningssätt inom missbruksvården. Vi har länge vetat att man måste jobba med människors psykiatriska och psykiska välmående om man vill komma åt tungt missbruk och få en hållbar effekt. Tyvärr är det ej alltid så verkligheten ser ut.  Inte sällan bollas människor mellan stolar. Mellan psykiatrisk vård och missbruksvård. I värsta fall hamnar människor mellan stolar!

Jag sitter och jobbar med en ACT utbildning jag ska hålla för personal på ett missbrukshem. Jag försöker att tänka igenom vad vi lärt oss under vårt pilotprojekt inom LVM. Det jag först kommer att tänka på är 1) vikten av att ha en icke-dömande attityd och 2) individanpassning.

IMG_3576

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Många av de individer som hamnat på LVM (dömda till vård enligt lagen om vård av missbruk) har flera behandlingar bakom sig. De har erfarenheter av återfall, dömande blickar, skuld och skam. Det som tilltalar mig inom ACT är förhållningssättet. Det är ingen moralpredikan om vilken riktning människor ska välja. Istället går det ut på att hjälpa människor att hantera svåra tankar och känslor så att man ej ska behöva döva dem med tabletter, droger eller alkohol. Det går ut på att jobba upp en flexibilitet och ett fokus som gör att man blir mentalt stabil och kan hålla sig i värderad riktning även när det stormar runt omkring.

Droger är en typ av emotionellt dövande eller undvikande och vi har alla en tendens att vilja fly när vi blir ifrågasatta eller dömda. Har vi som behandlare en ifrågasättande eller dömande attityd blir det svårt att få en människa att öppna sig och  ta emot hjälp.

Angående individanpassning så tänker jag på det att alla har egna recept för  att lyckas. Somliga behöver påminnelser andra blir störda av det. Somliga vill ha struktur, andra är allergiska mot krav. Somliga vill ha mycket beröm, andra får skuldkänslor och har svårt att ta emot beröm. Under vårt pilotprojekt var det många som sa att vi aldrig skulle få våra deltagare att göra sina övningar. Vi trodde annorlunda och vi hade rätt. Så gott som alla deltagare tränade och responsen var att det fungerade för att det var rekommendationer och inte krav. De fick frågor utan att bli ifrågasatta och hade de hinder försökte alla inblandade hitta lösningar. De kunde göra sina övningar när på dygnet de ville. Inte under en påtvingad tid eller enligt en viss mall. De fick tydliga instruktioner att följa men under fria omständigheter.

Här kommer några vetenskapliga studier om ACT och missbruk.

Läs mer om ACT för missbruk & PTSD (Batten & Hayes, 2005)

ACT för Marijuana beroende (Twohig, Shoenberger, & hayes, 2007)

ACT & Amfetamin ( Smout et al., 2010)

(Bowen, Witkiewitz, Dillworth, & Marlatt, 2007).

(Hayes et al. 2006) 

Jag kommer så länge jag lever försöka ta ett steg i taget i min värderade riktning. Jag må stå still ibland och jag må falla i diket då och då, men min plan är att fortsätta gå framåt! Önskar er alla det bästa på era egna vägar! /Gabriella

 

Kommentera

SACER - ”The Swedish Association for Contemplation in Education and Research”

Av Gabriella Svanberg den 2015-04-30 23:00

Det är nu nästan en hel vecka sedan jag kom hem efter årsmöte i Naturens hus i Bergianska trädgården. Det var härligt att få vakna till en lördagmorgon mitt i parken bland de exotiska japanska körsbärsträden. Lite öde stod det gröna huset där människor från helt olika håll samlats denna morgon för att utbyta forskningserfarenheter.

IMG_3231

 

 

 

 

 

 

 

Människor som jobbat inom vitt skilda områden, med mycket olika bakgrund, men med några gemensamma värderingar. Öppenhet, medmänsklighet, och ickedömande attityd.  Det gemensamma var att alla bedrev forskning som ville öka människors välmående och som på ett eller annat vis handlade om formande av attityder och förhållningssätt.   

Med. dr, specialist internmedicin, kardiologi, psykiatri Walter Osika och medicine doktor och kulturhälsoforskare Eva Bojner Horwitz var iniativtagare till dagens möte där forskare inom olika områden  samlades.

IMG_3224

 

Någon forskade på ledarskap och musik, någon annan på den fertila kvinnans cykel och en tredje på kontorslandskap och dess effekt på effektivitet och ledarskap. Livliga diskussioner togs upp gällande öppna landskap, om det är en form för alla eller om individanpassningar behövs för en hållbar arbetsplats!? Vi pratade om hormoner och om hur lite vi kvinnor generellt kan om fertilitet och cykler.  Vi talade om stress kopplat till stroke och hur arkitektur och miljö kan ge förutsättningar för harmoni och inte minst kreativitet.  Vi talade om missbruk och kopplingar till självkänsla och om hur ACT och mindfulness kan hjälpa ungdomar att må bättre. Vi talade om forskning och om den nya metodiken som sprider sig. Kanske räcker det inte med kvantitativ data som ger oss genomsnittliga värden. Kanske går trenden åt att även studera individuella uppföljningar för att få en sann bild ( se implementationsforskning).

IMG_3226

Eva Bojner Horwitz berättade om den fantastiska "kulturboxen", som gör det möjligt på vissa vårdcentraler att få kultur på recept! Eva Bojner talade om hur vi kan väcka kroppsminnen genom dans och komma åt outtalade känslor och om  vetenskapliga studier som visar på hur poesi och musik kan påverka vårt välmående och fysiologi.

Jag själv talade om vårt arbete inom Statens institutions Styrelse där vi implementerat ACT (Acceptance and Commitment Therapy).

IMG_3222

På väg hem i bilen var jag full av inspiration och olika idéer. Om vi letar efter vad som fungerar, om vi bedriver studier för att utvärdera vad som gör oss mest gott bör vi kunna implementera fler och fler goda verksamheter. En bild som fastnat på min näthinna är:

IMG_3350

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Låt oss nu odla lite bra saker! Kram /Gabriella

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Berlin nästa! ACBS Annual World Conference

Av Gabriella Svanberg den 2015-04-23 20:24

ACBS  - Association for Contextual Behavioral Science är en världsorganisation som verkar för att sprida information om ACT (Acceptance and Commitment Therapy) och RFT (Relational Frame Theory).

På den generösa hemsidan finner du länkar till allt som pågår inom området. Forskning, konferenser, workshops, terapiformer och en mängd publicerade artiklar! Det är här det händer!

IMG_3179

 

 

 

 

 

 

 

www.contextualscience.org!

Det finns studier som visar att ACT fyller en viktig funktion inom många områden. Det är en mindfulnessbaserad metod och en attityd av medkänsla genomsyrar allt arbetssätt. Metoden sprids mer och mer såväl inom företagshälsa, psykiatri och inom idrottsvärlden.  Jag tilltalas av den ickedömande attityden samtidigt som metoden är allt annat än mjäkig . Tvärtom lägger man mkt vikt vid att ta tag i saker man faktiskt kan påverka. Det handlar om att få människor att agera i sin värderade riktning utan att låta sig störas och hindras av onödigt förminskande, värderande mentalt tjatter.

Vill ni höra mer om min studie som jag gjort inom missbruksvården så är ni varmt välkomna att lyssna på min och Ingrid Muncks presentation:)

IMG_3181

 

 

 

 

 

 

 

Vi ses i Berlin!!

/Gabriella

 

Kommentera

Harvardprofessorn förklarar hur vi kan träna upp vårt välmående

Av Gabriella Svanberg den 2015-04-16 21:45

Jag vill varmt rekommendera detta klipp!

IMG_3076_2

 

 

 

 

 

 

 

 

Richard Davidson är en av mina förebilder. Här berättar han om det senaste inom hjärnforskning kopplat till välmående (se klipp well-being is a skill)

Harvardprofessorn i psykologi och psykiatri är inte bara smart. Han har även hjärtat på rätt ställe. I klippet berättar han om sin uppförsbacke inom forskarvärlden när han ville forska på människors godhet och  medkänsla. Han rekommenderades byta bana och hålla sig till hjärnans anatomi kopplat till mer konkreta områden, men han stoppades inte. Richard J Davidson förstod att det gick att mäta hur hjärnan reagerade på olika typer av tankeinnehåll och hur man själv kan jobba med sitt förhållningssätt för att finna harmoni och konstruktiv attityd till det som sker.

Jag vill varmt rekommendera Davidsons klipp ovan och även tipsa om  hans bok: The Emotional Life of Your Brain

Ta hand om er vänner! /Gabriella

 

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Gabriella Svanberg

Gabriella Svanberg
Gör: legitimerad psykolog med en femårig universitetsutbildning i botten. Hon har en bred yrkeserfarenhet och har i 10 år arbetat inom vuxenpsykiatrin på Karolinska sjukhuset, på LVM-hem med missbruksvård, samt på ungdomsfängelser och HVB-hem. Jag är idag privatpraktiserande med samarbete inom företagshälsovård och primärvård.

Intressen: Människor och kulturer. Varför vi gör som vi gör och är som vi är. Att vara med mina tre barn 15, 13 och 11 år och se dem skratta.

Hjärtefråga: Många! Skulle vilja lyfta upp vikten av medmänsklighet och ett mer lösningsfokuserat arbetssätt inom psykiatrin. Skulle vilja vara med och skapa möjligheter till meningsfull sysselsättning och arbete för långtidsarbetslösa. Det finns många oslipade diamanter där ute som skulle kunna göra en fantastisk insats och må bra om de fick chansen! Brinner också för missbruksvård och förebyggande insatser för ungdomar. Och sist men inte minst, stressen, vår käre vän som vi måste lära oss att hantera.

Kontakt: gabriella.svanberg@sollevi.se

Våra aktuella bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

På pålats i Almedalen: Nu är vi på plats i Almedalen och det är full fart överallt. Vi har vår monter på plats, där våra fantastiska medarbetare hjälper oss att bli ännu fler. För vi behöver vara många, desto fler, desto... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Annonser

Diggiloo - Sveriges största sommarturné