Psykologifabriken

Vad gör du med dina 40%?

Av Psykologifabriken den 2011-03-24 08:00

Oro, ångest och depression är alla allvarliga hot mot hälsan, och det är upp till tre gånger vanligare bland kvinnor än bland män att drabbas. Det är en anledning av flera varför forskningsfältet positiv psykologi är relevant för just kvinnor att ta del av. Området positiv psykologi vill förklara vad det är vi faktiskt mår bra av, och lägger fokus på vad det är vi gör när vi upplever mening, engagemang såväl som njutning i vår vardag.

Lyckoforskning visar exempelvis att vara lyckad betyder inte att man är lycklig. Hur de yttre livsvillkoren ser ut säger mycket lite om hur välmående personerna som lever i de villkoren är! Här är det lätt att tappa bort sig i avundsjuka å snegla på grannen som alltid har den perfekta trädgården, de välklädda barnen, den snyggaste partnern osv. Forskaren Sonja Lyubomirsky har kommit fram till att vår nivå av välbefinnande förklaras till 50% av vår genetik, endast 10% av våra livsomständigheter (som lön, bostadsområde, den snygga partnern osv), och hela 40% avgörs av våra medvetna handlingar och tankar! Med andra ord har man nu funnit vetenskapliga belägg för den gamla klyschan "det är inte hur man har det, utan hur man tar det"!

Ett bra sätt att konkretisera den klyschan för att öka sitt eget välmående är att öva på att visa tacksamhet. Forskning visar att när tacksamhet riktas över tid mot vad det är jag faktiskt redan har, istället för att fokusera på allt det där jag inte har, så kan det ge bättre sömn, mindre huvudvärk, och t o m ökad livstillfredsställelse! Så ta ett par minuter av din tid och fundera ut fem saker du är tacksam för just nu. Det kan vara stort som smått, banalt som storslaget, -det viktigaste är att övningen utförs med genuinitet. Den här övningen ger effekt på ditt välbefinnande både i stunden och över tid. Testa så får du se!

För den som vill lära sig mer om positiv psykologi rekommenderar jag denna korta och intressanta föreläsning i ämnet!

Katarina Blom är föreläsare, och utför även konsultarbete kring tillämpning av positiv psykologi i Psykologifabrikens regi. I vår kan du gå Lyckolabbet för att testa var positiv psykologi kommer in i din verksamhet, samt fler andra moderna utbildningar baserade på psykologisk forskning hos Psykologifabriken. Ta en titt på Psykologifabrikens Workout.

Kommentera

Ett verktyg från Ledarverkstan: Inte en avslappningsövning

Av Psykologifabriken den 2011-03-23 08:00

Kvinnliga chefer ökar i antal och har tuffa förhållanden. Kvinnor utgör hälften av cheferna inom offentlig sektor där de ofta ansvarar för många medarbetare och kan tvingas göra nedskärningar. 4/10 chefer uppger att de är konstant stressade och 6/10 kvinnliga chefer säger att de är missnöjda med sin situation. Chefer behöver allt stöd de kan få.

Psykologifabriken håller jag kursen Ledarverkstan och cheferna jag träffar där bekräftar bilden. Det är stressigt att vara chef. I kursen får deltagarna träna olika verktyg i ledarskap, bland annat i att hantera utmanande situationer, samtal och stress. Jag tänkte bjuda på ett av dessa nio verktyg här. Det heter "Inte en avslappningsövning" och är en övning i medveten närvaro.

Forskning visar att medveten närvaro är bra sätt att hantera stress och besvärande tankar. Inte för att nödvändigtvis bli av med det som är obehagligt, utan snarare för att lära sig acceptera att det besvärliga finns där. Därför är det inte en avslappningsövning.

Däremot är det ett bra sätt för chefer, ledare och andra att hantera sin situation. Det kan hjälpa till att handskas med besvärande tankar efter att ha fattat hårda beslut vid exempelvis nedskärningar, hantera känslan av stress när timmarna inte räcker till eller känslan av skuld när alla medarbetare inte kan få all uppmärksamhet. Detta verktyg är ett stöd för chefer och andra.

Lyssna på ljudfilen eller ladda ner den för att testa!

Det här är inte en avslappningsövning by Psykologifabriken

Oskar Henrikson är legitimerad psykolog på Psykologifabriken. I vår kan du gå Ledarverkstan och fler andra moderna utbildningar baserade på psykologi hos dem. Ta en titt på Psykologifabrikens Workout.

Oskar Henrikson, leg. psykolog

Kommentera

Värderingskompassen tog kontoret till Barcelona

Av Psykologifabriken den 2011-03-21 22:34

Vi har precis återgått till vardagen efter ett litet experiment - att under en begränsad tid flytta Psykologifabrikens kontor till Barcelona. Huvudskälet var inte särskilt originellt, vi ville helt enkelt slippa den svenska vintern och få en lite roligare vardag. Men tänkandet som fick oss att göra slag i saken i stället för att bara längta oss bort är ett lite kul exempel på hur man kan tillämpa psykologi i sin vardag!

Vi inspireras en hel del av en form av kognitiv beteendeterapi, Acceptance & commitment therapy som i mångt och mycket går ut på att leva i linje med sina värderingar. Konceptet att definiera vad man verkligen tycker är viktigt i livet och hur man vill vara som person har visat sig vara något som faktiskt kan vara till hjälp när det gäller att fatta beslut i vardagen. Värderingarna blir till en kompass som hjälper till att navigera bland det moderna samhällets oändliga möjligheter, och gör att man lättare kan hantera osäkerhet.

Kollegan Linda testar terassen!

Har man definierat för sig själv att man tycker att det både är viktigt att både ha ett jobb som man verkligen njuter av, och att resa mycket - då blir det väldigt mycket lättare att bestämma sig för ett projekt som att flytta kontoret till Barcelona i två veckor trots att man inte riktigt vet om det kommer gå.

I vårt fall gav det motivationen att börja kolla upp hur det rent praktiskt skulle gå till, och att vi ganska snabbt märkte att det varken skulle bli särskilt dyrt (flyg för under 1500 kronor tur och retur med Norweigan, stor fin lägenhet med snabbt wifi och terass i bra läge i Raval för 400 kr per person & natt) eller att produktiviteten skulle bli lidande (färre möten och avbrott i arbetsdagen).

Jag har själv tidigare testat att jobba flera veckor från Ghana och Japan, men det här var första gången vi verkligen flyttade ner stora delar av verksamheten. En ny Psykologifabriken-tradition är härmed inledd!

John Airaksinen är Psykologifabrikens grundare och VD, och driver själv bloggen Little Big CEO

Läs mer om Acceptance & Commitment Therapy på Psykologifabriken till exempel här, här eller här!

Kommentera

Psykologifabriken

Psykologifabriken
Namn: Psykologifabriken
Gör: Skriver artiklar, konsultuppdrag, utbildningar i egen regi
Hjärtefråga: Psykologifabrikens mission är att göra den fascinerande vetenskapen psykologi både lätt att förstå och använda!
Kontakt: info@psykologifabriken.se

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Gå för hjärtat tillsammans med oss!: Kära medlemmar, Vilken märklig tid vi lever i! Mycket är tungt men annat är positivt. Vi vet att vi går igenom en historisk epok, som länge kommer att leva i folks medvetande. Idag... Läs mer »

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Långvarig covid-19, kan vi prata om det?: "Vad som är jobbigt är allas synpunkter, ungefär som om man har fått en allvarlig könssjukdom", viskar en hemlig källa.  "Du har nog sen covid", sa sköterskan i tältet och skickade hem mig.... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com