Johanna Snickars

Kvinnliga förebilder och bloggar

Av Johanna Snickars den 2011-06-12 14:41

Jag har tidigare nämnt att det finns många inspirerande kvinnor i 1,6 och 2,6. Jag tycker att det är viktigt att omge mig av sådana, förebilder att få energi av. Igår var jag på ett mingel med flera kvinnor som jag beundrar och jag lyssnade ivrigt på deras livserfarenheter och gjorde mentala anteckningar av deras tips. Ett tips jag fick var att våga byta jobb, och det är faktiskt precis på gång för min del. Efter 2,5 år lämnar jag min roll som PR-ansvarig på försäkringsbolaget Europeiska och fr.o.m. augusti blir jag PR-konsult (igen), denna gång på internationella byrån Weber Shandwick. Min blivande chef Christina Saliba utnämndes nyligen till topp 30 på Framtidens Kvinnliga Ledare och jag ser fram emot att jobba ihop!

En tjej jag imponeras av är min tidigare kollega retorikern Elaine Bergqvist. Hon har startat eget, gett ut tre böcker, gjort hundratals föreläsningar, agerar expert i morgonsoffan - allt innan hon fyllt 30! På köpet har hon en läsvärd blogg som blandar högt och lågt, och det enda jag tänker är "hur har hon tid och energi"? Har hon aldrig "bloggtorka"?

Orutinerat "dagens outfit"-foto med soppåsen som accessoar

Jag följer ett gäng bloggar, men hellre resebloggar än modebloggar. Bloggar ger ofta en lite snedvriden bild av någons liv, vad man väljer att visa upp för omvärlden är ju ytterst selektivt (t ex "dagens outfit"). Just därför uppskattar jag när man även får läsa om sprickorna i den ofta glamorösa fasaden. För "prestationsprinsessor" kan det vara svårt att släppa på den kontrollen, men det beundrar jag. Att våga vara mänsklig och visa att man inte är felfri. För jag är det definitivt inte!

Jag tänkte avsluta med att ge lite länkkärlek till några andra duktiga kvinnliga bloggare i olika genrer; Ulrika Good - underhållande copywriter, Carina Nunstedt - chefredaktören för grymma YourLife, Linda Hammarberg - journalist som seglar jorden runt med man och småbarn, LillaGumman - tekniksajt för/av tjejer, och Maggan Hallin - reseblogg för Resia.

Tack för mig, nu skickar jag vidare stafettpinnen på 2,6 bloggen! Glad sommar!

//Johanna

Kommentera

Prestationsprinsessor och sinnesro

Av Johanna Snickars den 2011-06-10 11:50

Det blev ju lite rabalder 2009 när en annan 2,6:a (Ebba von Sydow) skrev en krönika om "Prestationsprinsessor". Oavsett vad jag tycker om själva ordet kände jag mig träffad i beskrivningen. Högpresterande, "duktig flicka", ambitiös och höga krav på mig själv - check. Jag är sällan nöjd, utan tänker konstant att jag kunde alltid gjort det lite bättre. Jag har använt mig av coaching för att försöka ändra mitt mindset, att kunna koppla av och tänka att jag gjorde så gott jag kunde - eller t.o.m. riktigt bra! Man måste våga för att vinna, och då ingår även att våga göra fel och att göra det bästa av det.

Jag funderar ständigt på hur jag kan effektivisera min tid, att hinna med att bocka av så många måsten och borden jag bara kan på kortast tid. Missförstå mig rätt, jag vill genomföra många av mina måsten och borden också! Just jobbresorna försöker jag effektivisera genom att beta av mailskörden på väg till jobbet, lyssna på en ljudbok, läsa tidningarna och boka möten. Just nu läser jag David Allens "Få det gjort - svart bälte i vardagseffektivitet" och jag läser den på väg till jobbet - medan jag går. Denna multitaskande (o)vana har gjort att jag ibland krockat med en lyktstolpe, men har jag ett flow i läsningen är det svårt att släppa boken!

Min iphone är som min assistent som ständigt håller koll på min vardag åt mig; när mina möten är, födelsedagar, inköpslistor, flygtider, osv. I måndags i London köpte jag även ett nytt block med avprickningsbar to-do-list per kategori, i tron att "nu kommer jag minsann få full kontroll och bli mer effektiv". Vi får väl se..

Jag avundas människor med sinnesro. Att ha driv och mål är viktigt för mig, men jag längtar också efter att kunna känna mig lugn och helt nöjd med mina prestationer. Det finns en enkel bön som heter Sinnesrobönen som jag brukar försöka tänka på när jag är som mest stressad. "Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden". Jag tror inte ens att man behöver inte vara särskilt religiös för att tilltalas av den, eller vad tror ni?

Kommentera

Astma, allergier och lobbying

Av Johanna Snickars den 2011-06-09 09:04

Lobbying har en negativ klang, men kan bevisligen vara positiv. Det kan gå snabbt att ändra människors uppfattning i hälsofrågor. Som exempel, när jag var liten rökte de vuxna inomhus och för bara ett par år sedan fick man röka på krogen. Idag är det många som tittar främmande när någon ska gå ut och ta en cigarett. Det har hänt att jag själv feströkt, men det fick ett abrupt slut när jag de senaste åren utvecklat astma. Jag har tyvärr tvingats lära mig hur rökning kan påverka även icke-rökare i omgivningen, något många rökare verkar helt omedvetna om.

Min mamma ammade mig extra länge i tron att det risken minskade för allergier, men det verkar tyvärr inte haft nån vidare effekt. Att vara allergiker och astmatiker kan tyckas som att man ändå "kommit undan" ganska lindrigt, men det kan också gå riktigt snett.

Under en resa till Marrakech i februari insjuknade jag på flyget ner med nässelfeber, som kom från till synes ingenstans. Jag fick kylbalsam, kortisontabletter, kortisonspray - ingenting hjälpte. Jag ringde alarmcentralen och frågade vilka "prefered providers" (sjukhusen som rekommenderas) de har där och fick svaret "inga". Det kan tolkas som att all sjukvård i Marrakech är ungefär lika bra/dålig. Slutligen hittade vi ett sjukhus och jag fick en kortisonspruta (tror jag, ingen talade ju engelska). Därefter starka mediciner, undvika sol och alkohol - en riktig semesterdödare! När jag kom hem igen gjorde jag (ännu) ett allergitest hos husläkaren, men det gav ingen förklaring. Källan till utbrottet är fortfarande okänd, vilket gör att jag numera alltid reser redo med ett fullproppat medicinkit och försöker vara påläst om jag bör hantera eventuella problem.

Jag har fått åka in akut flera gånger med svår astma. Att inte kunna få tillräckligt med luft är en väldigt läskig känsla. Men att tvingas kämpa för att få rätt läkare, rätt mediciner och rätt behandling är ännu jobbigare. Vägen via husläkare är ofta onödigt krånglig och jag inser att jag hade sparat mycket tid och energi om jag haft en privat sjukförsäkring istället! Jag har nyligen gått med i Astma och Allergiförbundet för att lära mig mer och ta del av den senaste forskningen. Desto fler som går med, desto större påverkan har vi! Det är positiv lobbying det!

Kommentera

Möt Johanna Snickars - igen!

Av Johanna Snickars den 2011-06-08 13:51

Hej i sommarvärmen!

Jag heter Johanna Snickars, är stolt ambassadör för 2,6 miljonerklubben sedan många år och nu är det min tur att blogga - igen! Jag hoppas kunna beröra ämnen som ligger mig varmt om hjärtat, bl a stress och prestationskrav, samt astma och allergier. Jag kom först i kontakt med 2,6 när jag desperat skannade av hela internet efter information om cellförändringar, läs gärna om mina erfarenheter av det eller mina övriga blogginlägg från december 2010.

Att så många unga kvinnor engagerat sig i 2,6 kan bara betyda en sak; hälsofrågor berör även om du själv är ung och frisk. Vissa har kanske en mamma eller syster som blivit sjuk, eller har drabbats själva. Många unga kvinnor idag är högpresterande och enbart stress i sig kan leda till hälsoproblem. Att tidigt i livet öka medvetenheten om kvinnosjukdomar, hälsa, kost, risker och livskunskap tror jag personligen är nyckeln till ett hälsosamt liv.

På bron utanför Tate Modern i London

Jag kom nyss hem från en långhelg i London och är glad att jag hann med Tate Modern - kan verkligen rekommendera Miró-utställningen (pågår till 11/9). Direkt efter jobbet idag är det dags för Blodomloppet med kollegorna. Lite trött, åskan ligger i luften och regnet kommer från och till, men sommarregn är bara mysigt och jag vet att jag kommer vara nöjd efteråt. Jag återkommer med en full rapport från loppet imorgon!

/Johanna

Kommentera

En svensk jul i London nalkas

Av Johanna Snickars den 2010-12-23 13:31

Midnattsmässa i Svenska Kyrkan i London

Det blir ännu en jul i London i år för min del. Jag var där även nyss över luciahelgen, och fick uppleva ett fantastiskt mäktigt luciatåg i Westminster Cathedral. 1300 i publiken och Svenska Kyrkans kör sjöng med fantastiska Ann Sofie von Otter mina absoluta julfavoriter "Koppången" och "Det är en ros utsprungen".

När jag gick i mellan- och högstadiet på Adolf Fredriks Musikskola hade vi varje år mååånga luciatåg, varav det största i Globen. Detta innebar dock att vi började öva luciasånger direkt efter sommarlovet för att det skulle bli perfekt, så lagom till lucia var jag redan trött på allt som hade med lucia och jul att göra. Men nu för tiden njuter jag av att slippa delta och bara kunna lyssna och titta!

Det är roligt att se hur försvenskade och patriotiska "expats" (utlandsboende) blir. På julafton firar min familj en väldigt svensk jul med hundratals andra i Svenska Kyrkan med alla traditioner som sig bör (Kalle Anka visas också på storskärm).

Brittisk "log cake"

Juldagen firar vi med amerikanska vänner, en svensk-amerikansk julmiddag. Förra året avslutades med den typiskt brittiska julefterrätten"log cake". En chokladtårta formad som en stubbe, hmm.. Den 26:e är "boxing day" och då är det Selfridge's stora julrea!

Avslutningsvis vill jag tacka alla som läst min gästblogg här och önska er allihop en riktigt god jul och gott nytt år! Vi ses i 2011!

Kommentera

Nätverk för unga kvinnor

Av Johanna Snickars den 2010-12-22 12:01

Det finns många duktiga, inspirerande kvinnor med i 1,6 och 2,6 miljonerklubben. Jag älskar att befinna mig i sammanhang där kvinnor lyfter och peppar varandra. Två andra nätverk jag tagit del av som haft samma positiva stämning är Handelskammarens Unga Affärskvinnor och Geek Girls Meetup. Jag föreläste på den senaste Geek Girl-träffen den 21 november och jag var riktigt nervös, då publiken bestod av 100 tjejer som har riktigt bra koll på webben, entreprenörskap och "social business". Men det är också ett peppande gäng tjejer som hyllar varandra på sina bloggar och twitter och verkligen frossar i att lära sig mer. Det är anmärkningsvärt att eldsjälarna bakom konferensen sett till att den är helt gratis, de har fixat sponsring av lokal, mat, teknik osv. Ingen av föreläsarna får betalt, utan det är en ära att få tala där.

Johanna Snickars med Maria Montazami

Igår var min sista medverkan i Förkväll på Tv4, ämnet denna gång var tips inför en utlandsflytt. Lille Vilmers minspel gjorde det väldigt svårt att hålla sig för skratt. Jag jobbar med många professionella människor som är medietränade, därför är det så befriande när barn är med och bryter mot alla etikettregler. Jag träffade även härliga Maria Montazami backstage! Klicka på bilden här nedanför för att se klippet på Tv4Play.

Att%20t%C3%A4nka%20p%C3%A5%20n%C3%A4r%20du%20flyttar%20utomlands

Kommentera

Vad är coaching?

Av Johanna Snickars den 2010-12-21 17:04

Ikväll har Svenska Coaching Institutet julfest för alla sina utbildade coacher, varav jag är en av dem. Det ska bli riktigt roligt, det är många jag inte träffat än eftersom jag blev certifierad coach nu i oktober. Det är den största utmaningen, men också det roligaste och mest givande, jag gjort under 2010.

Det härliga kursgängetTrots viss skepsis provade jag på att bli coachad våren 2009 och märkte att det var ett format som verkligen fungerade för mig. När coachutbildningen Framtidens Ledare för en yngre målgrupp (25-35 år) kom på tal hoppade jag genast på kursen. Vi var en brokig skara personer (student som VD) som gick kursen ihop. Jag funderade på vad jag möjligtvis skulle kunna lära mig av dessa. Vilken fördom - många gånger lär man sig ju mest av dem som är mest olika en själv. Jag har lärt mig mycket om mig själv, men också fått verktyg som hjälper till att förändra tankar och beteenden hos sig själv och andra. Det kan vara ganska omtumlande att ta en kritisk granskande titt inåt, men väldigt lärorikt.

Många blandar ihop coaching och terapi. Man kan förenklat säga att coaching är för friska människor och att man blickar framåt, medan terapi blickar bakåt. Det råder också förvirring vad skillnaden är mellan en coach och en mentor. En coach öppnar inre dörrar, medan en mentor öppnar yttre dörrar. Det är utövaren som själv har ansvaret för sina egna val. Coachen ska bara finnas till som ett stöd. Spegla, upprepa och omformulera i stället för att ge förklaringar. Det är ofta först när man säger saker högt som man förstår sina tankar.

Några av de saker vi lärt oss i under en tiomånaders utbildning har varit ämnen som gruppteori, målsättning, personlig utveckling, mental träning, lyssnande, ledarskap, motivation, budskap, feedback, konfliktlösning och förändringsprocesser.

Om någon är nyfiken på coaching får de gärna höra av dig till mig:

johanna.snickars@gmail.com

Kommentera

Snökaos och julbord

Av Johanna Snickars den 2010-12-20 14:21

Ett soligt snöigt Riddarfjärden

Det råder snökaos inte bara i Sverige, utan stora delar av Europa. Flygplatser i London, Paris och Frankfurt har varit helt stängda under ett par dagar. Detta innebär att jag inte bara är nervös för egen del eftersom jag ska flyga till London och fira jul, utan även att det råder febril aktivitet här på Europeiskas kontor. När man jobbar med reseförsäkringar blir det genast mycket att göra så fort det är strejk, jordskalv, terrordåd, hajar, översvämning eller andra katastrofer - vilket i dessa dagar är rätt ofta. Försäkringsvillkor är inte lätta att tyda, så många journalister ringer mig för att höra vad som egentligen gäller om man fastnar på resmålet eller inte ens kommer iväg.

Ett eldprov var att lyckas sköta kommunikationen runt vulkanaskan i våras. När nyhetsmorgon ringer kl 06.00 vet man att det är ett akut läge! Jag tycker verkligen om att jobba med kriskommunikation, det är en rejäl utmaning att jobba under press och få ut rätt budskap i media, till kunder och partners. Vi jobbar ju med människor i nöd, många skadas eller råkar illa ut utomlands och det är lätt att själv bli involverad och berörd. Innan jag började jobba på Europeiska kunde jag ingenting om försäkringar och levde i tron att hemförsäkringen täcker "allt", och i nödfall "kan UD säkert hjälpa till". Nu vet jag hur fel jag hade - UD har inget ansvar för svenskar utomlands och påtalar detta om och om igen. För reseälskare har jag ett par tips om bra resebloggar med matnyttig information: UD-bloggenEuropeiskas blogg om resesäkerhet (som jag är med och skriver), för alla NY-fans Ett annat New York och webbmagasinet Borta Bra.

Gott grovt rågbröd

Igår var det fjärde advent! Det är skönt att efter en väldigt intensiv höst äntligen märka att tempot går ner en aning. Idag har jag varit på mitt fjärde julbord - trots att jag knappt gillar julmat. En snabbrecension: Ulla Winbladh klar vinnare, Kvarnen tvåa, följt av Claes på Hörnet och Haga Forum. Jag som gärna och ofta bakar kan förresten tipsa om riktigt goda RågbrödSaffransbiscotti och Mariannetryfflar, som visat sig vara väldigt uppskattat till jobbfikat eller som gå-bort-present under julen.

Kommentera

Ny bloggare: möt Johanna Snickars

Av Johanna Snickars den 2010-12-15 10:24

Va kul -  det nu är min tur att blogga! Jag heter Johanna Snickars, är 28 år och har varit stolt ambassadör i 2,6 miljonerklubben sedan strax efter starten. Jag tänkte börja med att berätta hur jag kom i kontakt med 2,6 och varför det är en viktig grupp för mig.

En försommardag 2006 fick jag ett brev på posten med en inbokad tid för operation av cellförändringar. Jag förstod ingenting, betydde det att jag hade cancer? Detta var en fredag och sjukhuset som var avsändare hade bara telefontid på onsdag förmiddag. Självklart hade jag tusen tankar och frågor som inte kunde vänta till veckan efter! Min mamma har haft livmoderhalscancer, så lyckligtvis kunde jag vända mig till henne, och för att fylla kunskapsklyftan googlade jag resten. 2006 fanns väldigt lite och dålig information om livmoderhalscancer och cellförändringar på nätet, men den bästa informationen fick jag från 1,6 miljonerklubben. Jag skrev till dem att jag gärna ville gå med, men tyvärr är för ung för målgruppen. Jag fick svar att Alexandra höll på att starta en systerklubb för yngre tjejer - min lycka var gjord! Efter operationen är jag friskförklarad, men har insett vikten av att aktivt kämpa för att förbättra information och bidra till dialog om kvinnors hälsa.

Jag och Förkvälls programledare Hans Fahlén

Till vardags arbetar jag sedan snart två år som ansvarig för PR och sociala medier för försäkringsbolaget Europeiska. Igår kom jag tillbaka från en förlängd weekend i London och fick veta att vi vunnit Årets Pressrum för branschen Bank, Finans & Försäkring. Hurra! Att skapa ett bra "social media newsroom" har varit ett av mina mål, och detta är det ultimata beviset på att det lyckats. Jag fick ta emot blommor, diplom och de spelade in en intervju (där jag lyckas glömma att tacka rätt personer).

Efter detta var det dags att åka till Royal Viking hotell och inspelningen av Förkväll på Tv4. Jag har varit med vid fem tillfällen under hösten för att diskutera resesäkerhet. Det har varit superkul, men aningen nervöst med direktsänd tv! Produktionsteamet är ett duktigt och kul gäng, och jag pratade även med härliga tv-kocken Monika Ahlberg, som också är en 2,6:a och bloggade här nyligen.

Kvällen avslutades med konsert på Berns med Årets Svensk, nämligen Robyn. Vilket tryck, vilken show, vilken entertainer! Robyn sjunger om möjligt bättre live än på skiva, och dansar järnet under två timmar. När biljetterna släpptes tog de slut på fem minuter, så jag är glad att jag kom över en!

//Johanna

Kommentera

Johanna Snickars

Johanna Snickars
Gör: Ansvarig för PR och sociala medier på försäkringsbolaget Europeiska, coach på Svenska Coaching Institutet

Intresse: resa, matlagning, snowboard, självutveckling, musik, träning

Hjärtefråga: coaching och bekämpa livmoderhalscancer

Kontakt: johanna.snickars@gmail.com

Våra aktuella bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Hormoner uppåt väggarna!!: Jag hoppas att ni tycker om vår podd Maqt & Miljoner som jag gör tillsammans med Åza Brennander! Vi bjuder in gäster och pratar om allt som har med samhällsengagemang att göra. Från politik till hä... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com

Annonser

Arcamea - Vår berättelse
Bungypump
MatkomfortMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Gedeon RichterSvensk LivräddningMedilens Nordic ABNovartis Sverige ABMathem i Sverige ABPfizer ABMediRätt ABAstellas Pharma ABAmgen ABBayerPeptonic Mediacal ABScandicDermoshopBoehringer IngelheimBig TravelMedilensVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika