Beata Pontén

O helga natt

Av Beata Pontén den 2011-12-04 15:52

Nu har det gått två dagar sedan konserten. Oj vad mycket folk som kom. Det kom många fler än vi hade trott så alla program vi hade tryckt upp tog slut innan ens hälften hade fått varsitt. Men roligt var det. Arja är ju verkligen proffsig. Jag hoppas att publiken också tyckte att det var givande. Jag hörde dock att vi kanske skulle haft mer förstärkare då den stora kyrkan och alla människor som kom gjorde att ljudet blev svagare än det borde ha varit. Det får vi tänka på till nästa gång.

Jag tror bestämt att sången bidrar till hälsan. Jag arbetar galet mycket nästan jämt, men tack vare kören får jag ett välbehövligt andrum och lite andlighet. Andningsövningarna, melodierna, skratten, tolkningen av texterna och den fysiska ansträngningen av att sjunga svåra stycken ger mig energi. Man måste ju också öva mellan alla körövningar och framträdanden vilket bygger på energidepåerna ytterligare. Dessutom är det så himla kul att uppleva att övning faktiskt ger färdighet. Och jag är ju inte färdig än…

:) Beata

Kommentera

Arja Saijonmaa och Miljonkören

Av Beata Pontén den 2011-12-02 15:16

Jag sitter och jobbar som en galning för att hinna undan med allt jobb innan jag ska rusa iväg till Hedvig Eleonora och sjunga med Miljonkören och Arja Saijonmaa. Gudrun Bruna, som leder kören, vaknade upp med ont i halsen och var lite orolig för det men hon är ju ett proffs så henne knäcker ingen. Själv har jag gått runt och smånynnat hela dagen för att vara ordentligt förberedd.

Alexandra kommer och sparkar igång kvällen och flera av de körmedlemmar som hade tagit en paus från kören är med idag igen så det ska bli extra roligt att sjunga idag. Dessutom förgyller ju Arja kvällen lite extra och så kommer det en hel del vänner och familj.

Dags att sticka....

Kommentera

Sista träningen inför konserten

Av Beata Pontén den 2011-11-29 00:02

Idag sjöng vi igenom alla låtar inför konserten på fredag. 1,6 miljonerklubbens egen kör, miljonkören, sjunger med Arja Saijonmaa i Hedvig Eleonora kyrka klockan sju på fredag, och det har varit en intensiv träning här mot sluttampen. Alla låtar i alla stämmor har spelats in så att var och en ska kunna sjunga hemma. Vi har till och med spelat in Arjas stämmor för att alla ska kunna öva sig även mot henne hemma. Gudrun som leder kören har varit en riktig hjälte. Hon har intensivtränat kören dagar i sträck, både vardagar och helger. Måtte vi nu låta därefter på fredag, I torsdags var Arja med på träningen för andra gången. Och då var så få från kören där, fick jag höra efteråt, att det inte lät riktigt så bra som det kan låta. Men idag var det faktiskt riktigt bra. Jag har inte riktigt bestämt vilken stämma jag ska sjunga så jag övar på alla stämmor just nu.Men det lutar nog åt första sopran i alla fall. Det är roligt att ge sig på de höga tonerna.

Kommentera

Julbordens tid nalkas

Av Beata Pontén den 2010-11-24 22:06

Så här när julen närmar sig påminns man återigen om hur eländigt det var i Sverige för inte så länge sedan. Det var så eländigt att folk fick dricka stora mängder alkohol för att stå ut till dess att döden äntligen kom och befriade dem från livets plågor. Det var så eländigt och ont om mat vintertid att man fick göra vad man kunde för att överleva till våren. Fisken saltades eller torkades och lutades för att hålla sig. Grisen slaktades och det var så ont om kalorier under vintertiden att man var tvungen att ta vara på varenda gnutta fett även i skinkans avkok med hjälp av gamla brödbitar. Inget fick gå till spillo. Andra rester maldes ner till korvar eller köttbullar. Gröt var också bra mat när livet var eländigt, det mättade. Med en mandel i blev det riktigt festligt. En del av maten syrades för att hålla sig bättre och samtidigt ta bort den värsta smaken när den serverades långt efter bäst före datum. Allt sköljdes ner med ännu mer sprit för att ta kål på elaka bakterier och ännu mer tid.  Det var så eländigt att vissa riskerade liv och lem genom att korsa haven för att söka sig en oviss framtid på andra sidan Atlanten. Allt var bättre än det de hade.

Trots att vi idag har kylskåp och snabba fraktmöjligheter och har möjlighet att äta färska grönsaker och frukter och kulinariska läckerheter från jordens alla hörn firar vi ännu varje jul denna mörka tid i Sveriges historia. På julbordet står sillen, lutfisken, brännvinet, köttbullarna, doppet i grytan, korven, surkålen, gröten och all annan mat som påminner om eländet.  Vid nyår avläggs sedan löften om att gå ner de kilon som eländesmaten och -drycken har adderat till vår lekamen. Är eländet historia, eller inte?

Kommentera

Hur får man en bra hälsa?

Av Beata Pontén den 2010-11-22 18:00

När man tänker 2,6 miljonersklubben ligger det nära till hands att tänka på hälsan och vad som bidrar till att man mår bra. Jag mår bra av att hålla på med sådant som jag älskar att göra, och jag försöker att göra så mycket av det som möjligt. Jag försöker att inte göra det jag borde göra utan det jag vill göra.  Undrar hur länge jag klarar mig på det? Jag älskar inte att träna så det gör jag så lite som möjligt.

Jag älskar att vara med mina barn och jag älskar leksaker, så jag köper alldeles för mycket prylar som man kan göra med dem, spel pyssel mm. Jag har hela källaren full av leksaker, många leksaker är lika gamla som min äldsta son Måns som är 20 år. Vårt hem är ett paradis för traktens ungar. De flesta föräldrar tycker att jag är helt galen. Så där mycket leksaker kan man ju inte ha, då blir barnen bortskämda. Men jag då, jag vill ju leka. Istället sparar jag in på annat. Äta tycker jag är tråkigt, och vin och sprit och sånt. Äter gör jag för att bli mätt och kunna leka vidare, dricker gör jag för att slippa vara törstig. Jag köper med mig lite mat på vägen hem så att jag har det löst. Vatten finns i kranen. Pynta hemma är också urbota trist.

Jag älskar också att jobba. Jag funderar ibland över min mamma, Gunilla, som nu är över 80 och jobbar lika stenhårt nu som förr. Hon har en stark passion för sitt yrke och skulle inte låta något stå i vägen för arbetet. Hon är frisk som en nötkärna. En slump? Kanske. Eller så mår man bättre av att göra det man vill.

Genom åren har jag också blivit allt mer kär i mina katter i takt med att barnen har annat att göra än att leka med sin mamma. Det har gått så långt så att jag har börjat föda upp Norska skogkatter. De får mig att må prima. De är så vackra, sensuella, lekfulla, självständiga och kelsjuka. Kan det vara bättre?

Att klä ut sig är också roligt. Jag brukar passa på när det är barnkalas att klä mig helt uppåt väggarna galet. De andra föräldrarna är vana men tycker nog att jag är ett psykfall. Men jag är för mycket i styrelserum och ledningsrum för att kunna flippa ut där. Ibland bär jag korsett eller något annat märkligt i styrelserummen, men det funkar bara om jag först har bevisat på tidigare möten att jag har något intressant att säga som kommer att ge ökat klirr i kassan.

Klart att jag måste tvätta och tömma kattlådor och sådant också, men jag gör det när jag får lust för det. Nåja, kanske är inte mitt liv riktigt så här enkelt men så länge jag intalar mig själv att det är så så verkar hjärnan och hjärtat tro på det. Nu ska jag gå och sjunga, det är också något jag älskar att göra.

Beata

Kommentera

Beata Pontén

Beata Pontén
Gör: Hjälper ambitiösa ledare att utveckla sin värdegrund och bärande idé för verksamheten med stöd av deras medarbetare och kunder.

Intresse: Det mesta. Speciellt Barn, Norska skogkatter, företagande, böcker, musik, äventyr, skapande och annat som gör att man känner att man lever.

Hjärtefråga: Att genom att hjälpa företag att bli sunda och i samklang med sin omvärld bidra till ett bättre samhälle.

Kontakt: beata@allies.se, www.allies.se

Våra aktuella bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Hormoner uppåt väggarna!!: Jag hoppas att ni tycker om vår podd Maqt & Miljoner som jag gör tillsammans med Åza Brennander! Vi bjuder in gäster och pratar om allt som har med samhällsengagemang att göra. Från politik till hä... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com

Annonser

Arcamea - Vår berättelse
Bungypump
MatkomfortMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Gedeon RichterSvensk LivräddningMedilens Nordic ABNovartis Sverige ABMathem i Sverige ABPfizer ABMediRätt ABAstellas Pharma ABAmgen ABBayerPeptonic Mediacal ABScandicDermoshopBoehringer IngelheimBig TravelMedilensVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika