Paula Ternström

Falun Gong för hälsan

Av Paula Ternström den 2015-02-20 14:16

Torsdagsträningen med Falun Gong har hållit mig frisk hela vintern.  Övriga familjemedlemmar har legat med frossa och feber. Min tränare  Dan säger att Falun Gong renar kroppen och kanske är det så? Enligt  kinesisk medicin gäller det att ha flöde genom kroppens meridianer.  Blir det stopp någonstans uppstår sjukdom. Genom att hålla kanalerna  öppna går flödet lättare och man håller sig frisk. Att träna Falun  Gong är att öppna kanalerna som jag förstår det.

Jag började träna i  somras när min son fick en kraftig depression och jag kände mig som  mest hjälplös. Det kändes som jag levde under dödshot med en pistol  mot pannan. Falun Gong hjälpte mig hantera den ångesten. Man mår  aldrig bättre än sina barn.

Psykisk ohälsa blir allt vanligare, inte minst bland unga människor.  Det kan yttra sig på många olika sätt. En tanke som slår mig är den  krigsromantik hos många unga muslimska män som nu sprider sig som en  löpeld, är inte det ett tecken på psykisk ohälsa? En depression kan  utlösa dödslängtan. Men det är inte första gången i historien världen  drabbas av krigsromantik.  Vi behöver tala om detta. Vi behöver tala  med varandra. Inte skriva ut antidepressiva som gör människor till  zombies. Jag tror på det goda samtalet. Visste ni att en psykiatriker  i Sverige träffar i snitt 2,5 patienter i veckan, jag undrar vad de  gör resten av tiden?

Kram Paula

Kommentera

Alexandra, the Godmother har åkt till Sydafrika och bad mig vikariera lite här på bloggen

Av Paula Ternström den 2015-02-16 16:52

Ljuset har kommit tillbaka! Jag får en glädjechock. Känner ni vad som händer i kroppen? Det är som den öppnar sig och vecklar ut sig igen efter att ha varit instängd i mörkret. Jag har inte tagit något D-vitamintillskott men det hade nog behövts. Min artonåring har fått sedan i augusti eftersom vi mätte att han hade brist och faktiskt blev deprimerad (för det kan man bli) och han är gladare nu.  Det forskas mycket kring D-vitaminet. Hur viktigt det är med solljus! Så gå ut och fånga ljuset när du kan, din kropp behöver det!

Jag och Grynet Molvig håller på att repetera Höstsonaten av Ingmar Bergman. Vi har gjort en bearbetning som fokuserar på mor och dotter relation och planerad premiär är på Mors Dag i Nora. Ingmar Bergman har skrivit en så otroligt stark text. Jag och Grynet blir helt slut efter en repetitionsdag eftersom det är så mycket känslor. Det är arbetsamt att känna så mycket. Omtumlande. Denna mor och dotter har inte träffats på sju år av olika anledningar. Trots allt är det väl ett val de har gjort. En prioritering. Grynets karaktär Charlotte är konsertpianist och hon lever i musiken. Kanske har dottern känt sig bortprioriterad? Grynet tycker att min karaktär är en lipsill men jag måste ju försvara henne. Det viktigaste är ändå att det inte är för sent. Det får aldrig vara för sent att försonas. Det tar jag med mig! Det vill jag att ni tar med er!

Kram Paula

 

Kommentera

Bergmans testamente

Av Paula Ternström den 2012-01-31 14:03

Igår hade jag skådespelarsamtal med Jan Malmsjö, Sveriges svar på Frank Sinatra fast Janne är bättre skådis. Janne är så mångfasetterad. Få människor sprider så mycket positiv energi omkring sig som Janne ändå berättar han att han ofta är deprimerad när jag frågar om de svarta stråken. Han berättar också att han haft två strokes, en mitt under föreställningen Dödsdansen. Han gör korstecknet när jag frågar om Lars Norén. I Noréns Dagbok står inga snälla saker och Janne har svårt att förlåta. Janne sjunger, gör danssteg och är fortfarande vid snart 80-års ålder en riktig sång och dansman. Det roligaste han hade gjort var La cage aux folles som Albin i Malmö. Han växte upp med homosexuella på Hippodromteatern i Malmö där hans föräldrar arbetade så den världen är bekant för honom.   När vi avslutar och går ut i kulissen undrar Janne varför jag hade Fanny och Alexander liggande på min stol. ”Tänkte du läsa något i den undrar han. ” Ja, det hade jag tänkt men det blev aldrig tillfälle” ”Vad hade du tänkt läsa?” frågar Janne. Jag hade tänkt läsa ” Jag älskar den här lilla världen innanför det här husets tjocka murar. Och så tycker jag om människorna som arbetar i den här lilla världen. Utanför finns den Stora Världen och ibland lyckas den lilla världen en sekund spegla den stora världen, så att vi förstår den bättre eller också ger vi människorna som kommer hit en möjlighet att för några ögonblick eller sekunder… att för några sekunder glömma den svåra världen därute. Vår teater är en liten - ett litet rum av ordning, reda, omsorg och kärlek” Janne tittar allvarligt på mig. ”Var det det du tänkte läsa? Det är Bergmans testamente.”  Orden kramar mitt hjärta så jag blir alldeles varm. Det gnistrar idag. Äntligen kommer ljuset tillbaka.


Kommentera

Hjälp din dotter

Av Paula Ternström den 2012-01-29 22:18

Unga kvinnor har det tufft och det största hälsoproblemet är stress. Hjälp din dotter och svärdotter. Umgås med barnbarnen. Res med dem. Gör utflykter. Laga mat. Det betyder så oerhört mycket både för barnbarnen och din dotter eller son som får avlastning. Dagens krav på unga kvinnor är orimliga. Karriär, familj och utseende. Ekvationen går inte ihop och alla har inte råd att anlita hjälp trots RUT avdrag. ”Det är precis som i Svenska Dagbladets artikelserie "När mormor inte bryr sig"säger min väninna. ” Min mamma har inte alls ställt upp. Hon är totalt ointresserad av sina barnbarn. Hon pratar inte ens med sin yngsta dotterdotter. Hon säger ingenting till henne. Den äldre kan hon prata med om det som hon själv är intresserad av.” Min väninna ser uppgiven ut. ”Jag är så van. Det är bara att gå vidare men jag förstår inte hur hon kan prioritera konstföreningar , bridgeklubben och PRO. Vad vill hon uppnå? Hon missar ju kontakten med barnbarnen. Det känns som det är en modern grej att inte bry sig om sina barnbarn men alla gör inte så. Min mans föräldrar är fantastiska. De ställer alltid upp.” Det är sorgligt att höra.

Hur långt ska självförverkligandet gå? Barnbarnen behöver den äldre generationen. Jag är så tacksam för det jag fått av mina farföräldrar och morföräldrar. Jag var långa perioder hos min mormor som liten. Hon var underbar! Jag var också hos farmor och farfar långa perioder under somrarna. Men jag inser att i dagens samhälle är det få förunnat att ha det så. Min pappa hann gå på varenda museum i Stockholm med mina söner, en i taget innan han dog. Han lärde dem att filea aborre, sätta potatis och läsa Odyssen. Jag är så glad för det. Han bor verkligen i mina söner. Även en tonåring behöver den äldre generationen glöm inte det.

 

 

Kommentera

Träningsnarkomani

Av Paula Ternström den 2012-01-26 09:02

Moa 42 är träningsnarkoman. Springer mara efter mara och skadar knäna. Hennes mamma säger; säg åt henne, säg åt henne. Jag är också på väg in i det. Vill springa varje dag. Det är som knark. Men jag hörde att det kommer surt efteråt. Träna med måtta! Man sliter ut kroppen. Den ska ju hålla ett tag så nu håller jag i mig själv och springer varannan dag. Försöker träna mitt inre istället. Bli en bra människa och bli gammal och klok. Hade fantastiska filosofiska samtal med mina vuxna teaterelever igår förmiddag. Det är som att boosta sitt inre med djupa samtal. Så outsägligt härligt. På kvällskursen i teater skrattade jag så jag fick ont i ansiktsmusklerna. Äntligen! För jag har haft en ledsen period. Vi gjorde en teaterövning som heter Freak out och sedan framförde gruppen texter av Aishylos, Shakespeare, Tikkanen, Dagerman och Lugn. Tikkanen är en ny favorit. Oj vad hon griper tag om hjärtat. Det är som att sköljas ren med dessa texter. Vi tappade tid och rum. Telefonerna ringde och alla undrade var vi var men vi hörde inte.

Kommentera

Sådan mor sådan dotter?

Av Paula Ternström den 2012-01-24 12:40

Mamma för över sina beteenden på sin dotter. Sina ideal och värderingar. Har du en mamma som tycker det är viktigt att vara smal är risken eller chansen väldigt stor att du också kommer att tycka att det är viktigt. Grynet Molvig och jag spelar en föreställning om detta som heter Matdesperat på Boulevardteatern i vår och på Kulturens hus i Luleå på internationella kvinnodagen 8 mars. Undersökningar visar att har du en mamma som ofta bantar är risken stor att även dottern kommer att göra det. Har du en mamma som tycker det är viktigt med status och pengar kommer du nog också att tycka det. Min mamma sätter en ära i att INTE ha en dyr klocka t e x och jag har aldrig fattat det där med klockor. Men det sänder ju signaler om vem man är eller rättare sagt om vem man vill vara…Dina kläder, smycken, frisyr allt berättar något om vem du vill vara och hur du vill att människor ska uppfatta dig. Det är ju inte alltid det stämmer. Träffade en koreansk kvinna i Göteborg när jag talade om Kulturkraft i fredags och hon blev så förvånad att jag hade en sådan kraft för när hon träffat mig tidigare i ett mingel tyckte hon jag såg så snäll ut. Skenet bedrar. Förpackningen också.

 

Kommentera

Jag gör världen vackrare

Av Paula Ternström den 2012-01-21 15:30

Säger Nina Nordström, en av de konstnärer jag haft förmånen att arbeta med och utveckla under min Göteborgsvecka med Kulturkraft Väst. Titta på Ninas bilder på Göteborg på vackrare.com och upptäck potentialen vad en konstnär kan göra för en stad, en produkt eller vad helst du vill marknadsföra. Om inte Göteborg stad ser potentialen i vad Nina kan göra för staden är de dumma i huvudet. Maria, operasångerska som bott i USA vill marknadsföra den svenska sångskatten till de 80.000 turister som landar med kryssningsfartyg i Göteborg varje år. Christian som ser ut som Brad Pitt och är självklar på scen vill föreläsa om Kreativ Hälsa för att förebygga ohälsa. Kultur kan vara ett alternativ till olika destruktiva beteenden. Ett sätt att tömma sig själv. Moa vill dansa i Europa och flytta ut danskonsten i det offentliga rummet. Moa tar andan ur oss med sin begåvning. Vackra Susanna brinner för genusfrågor och vill ut på företag och gestalta genusfrågor med medarbetarna för att den lagliga jämställdhetsplanen ska få liv och gestaltning och inte bara bli ord på papper. Coola, norska dansaren Anne som också är kommunikolog vill stärka ungdomars självkänsla med kompetens genom kultur och musikalartisten Oskar som redan vid 26 år är en driven entreprenör skojar med alla med sin konferensidé ”den ultimata störningen” som handlar om beteenden på ett humoristiskt och interaktivt sätt. Det finns så många idéer och så mycket kompetens bland konstnärer och kulturarbetare. Jag har haft en underbar vecka som ni förstår. Släpp in kulturkraften och gör världen vackrare!

 

 

 

 

Kommentera

Man väljer själv

Av Paula Ternström den 2012-01-18 23:54

Har nu varit tre dygn på Radisson Blue i Göteborg. Föreläser hela dagarna och gör en härlig resa med deltagarna. Vi jobbar med affärside´, vision, mission, dolda motiv och drivkrafter hos oss själva. Vad är det vi drömmer om och längtar efter. Vad är viktigt och varför vill jag göra det här? För människor som arbetar med kultur är sällan pengar drivkraften utan inre värden. Kulturen tröstar, läker, inspirerar, förverkligar, underhåller och fördjupar livet. Träffade Lei, min kinesiska läkarvän i den sofistikerade hotellbaren till middag. Hon mediterar varje dag för att bli ren och hon känns verkligen som en frisk fläkt. Hon mediterar för sanning och uthållighet. Hon talar också om att man kan påverka sig själv till att bli positiv eller negativ. Man väljer själv. Igår och idag har jag varit på gymet eftersom jag inte vill springa i mörkret. Jag har faktiskt inte varit utanför hotellet på tre dygn. Men efter mötet med Lei känner jag mig både ren och sann. Lei drack hett vatten till middagen. Jag drack kallt.

 

Kommentera

Teater är terapi!

Av Paula Ternström den 2012-01-16 20:01

Vad är det för vindar som blåser i omvärlden och i Sverige? Vad har människor behov av? Vad har du behov av? Vad är livskvalitet för dig?  Att vara frisk, att umgås med dina barn, att hinna träna, att vara kär eller att ha pengar på banken?  Den här veckan håller jag utbildning i omvärldsanalys och att använda sin kompetens i andra miljöer för kulturarbetare. Det är Kulturkraft Väst som arrangerar. Idag gör vi en omvärldsanalys och funderar kring vad det finns för behov av kultur? Jag tänker att livet skulle vara väldigt tråkigt om det bara handlade om materiella ting och jag är glad att jag fått med mig något annat hemifrån. Tänker på min teaterelev som är jurist sa till mig häromdagen; att när han går ut efter vårt teaterpass är det som han lyfter och flyger fram på lätta steg. Han har fått leka i två timmar – det är som värsta terapin! Jag önskar att alla vi kulturarbetare kan dela med oss av den glädjen. Det är inte sant att den som har mest prylar när han dör vinner.

 

Kommentera

Min son ska gödas

Av Paula Ternström den 2012-01-13 08:23

Jag bakar kardemummabullar. Min son Love hade lunginflammation i höstas och gick ned åtta kilo. Han har inte gått upp det ännu och behöver gödas. Köpte clima warm träningsbyxor  eftersom jag håller på att frysa rumpan av mig ute i löpspåret nu. Det händer någonting med kroppen när jag springer varje dag. Känner mig helt knarkad på att göra det. Blev inspirerad av svärmorsdrömmen  Johan Petré (vilken söt kille), att äta sunt så här inpå det nya året så jag äter mest broccoli, ägg och lax. Inget bröd och sönerna är jättearga att jag inte äter kolhydrater när jag springer så mycket. De har verkligen stenkoll på mig och kan näringsläran som värsta dietisterna! Dessutom har jag gått i hypnos. Oj, det var bra och han som hypnotiserar är nog min nya livscoach. Wonderful boy helt enkelt. Doftljuset kostade 379:- lite väl tycker jag men man får den doft man betalar för.(jag köpte inte ljuset) Billiga doftljus luktar inte gott!  Nu när glada julen dansas ut och den härliga doftande julgranen kastas ut behövs andra dofter.

 

 

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Paula Ternström

Paula Ternström
Gör: Skådespelerska och kulturentreprenör. Fil. kand i pedagogik och kommunikationskunskap. Har två söner 18 och 21 år gamla.

Leder kurser i Retorik och Kroppsspråk, Teater och Ledarskap. Paula sitter i styrelsen för Riksskådebanan och suppleant i1 ,6
styrelse för föreningen, samt ersättare i Landstinget och Kulturnämnden.

Nu repeterar hon Höstsonaten av Ingmar bergman som har premiär på Mors Dag i Nora. Turné 2015 och 2016

Hjärtefråga: Brinner för att förbättra villkoren för småföretagare och en upprustning av psykvården. Sist men inte minst; ett land utan kultur är som en människa utan drömmar, och en människa som inte tillåts drömma blir sjuk. Till slut dör hon.

Kontakt: www.paulaternstrom.se
www.paulaternstrom.blogspot.com
paula@paulaternstrom.se

Våra aktuella bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Hormoner uppåt väggarna!!: Jag hoppas att ni tycker om vår podd Maqt & Miljoner som jag gör tillsammans med Åza Brennander! Vi bjuder in gäster och pratar om allt som har med samhällsengagemang att göra. Från politik till hä... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com

Annonser

Arcamea - Vår berättelse
Bungypump
MatkomfortMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Gedeon RichterSvensk LivräddningMedilens Nordic ABNovartis Sverige ABMathem i Sverige ABPfizer ABMediRätt ABAstellas Pharma ABAmgen ABBayerPeptonic Mediacal ABScandicDermoshopBoehringer IngelheimBig TravelMedilensVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika