Annette Lefterow

Skriv, skriv, skriv...

Av Annette Lefterow den 2015-06-28 14:58

IMG_0967

Sommaren är en bra tid för reflektion och vila, även om det inte alltid är vår lott att ha det så. Livets verklighet, ansvar och ekonomi kan ofta begränsa drömmen om att få tid att återhämta kraft och energi.

Men många får nu se fram emot härliga veckor av lediga dagar, tid för egentid och upplevelser. Äntligen är den här, den efterlängtade semestertiden och den känns alltid mycket längre innan den börjar och sedan tar den slut fortare än kvickt ;-) Det går fort när man har roligt!

Den stress som många bär med sig in i semestern kan orsaka obalans. Jag brukar se det som en flygplan som är på väg att landa mitt i en turbulens! Det är lite guppigt på vägen ner men sen känns det skönt när planet rullar in i gaten...

Om du befinner dig i en tid av inre stress, ovisshet inför framtiden, förändringar eller på annat sätt utmanas mentalt ska du få ett litet råd: köp en tom bok eller ladda upp ett tomt och hemligt dokument i din dator. Skriv, skriv, skriv... dina tankar, funderingar, förhoppningar, upplevelser... Skriv din egen sommarbok... Skrivandet är avslappnande och en form av meditation som ger avkoppling och uppkoppling mot dig själv. Du får en möjlighet att umgås med dig själv, bara vara...

Eller starta en blogg om du inte redan har det! Det är viktigt att skapa positiva förändringar och rutiner i tider av oro och stress. Fokusera och unna dig tid för dig själv. Det är ditt liv. Du förtjänar, som alltid, din egen uppmärksamhet och tanke!

Sommar, sommar, sommar...

Skriv, skriv, skriv...

Kommentera

Träna dina fötter!

Av Annette Lefterow den 2015-06-05 19:50

Stå dig stark. Gå dig stark. Balansera dig stark.

Vad tränar du? Från topp till tå eller tå till topp? När du tränar fötterna så tränar du hela kroppen, helt naturligt. Du behöver således inte tänka på vilka muskler du ska använda. Styrka, balans och smidighet aktiveras för att du ska kunna stå helt stilla och balansera på tå.

Balanslyft, upphopp och stampar är tre olika övningar inom fotträning som piggar upp dig med omedelbar verkan och samtidigt stärker din grundläggande fysik.

När vi stampar med kraft mot marken sänder vi en signal till hjärnan att stärka skelettet! Stampa dig stark, varje dag.

Med dagens film får du exempel på övningar som passar bra på busshållplatsen, kafferasten, när du står i kö eller varför inte när du lagar mat?! ;-)

Du behöver bara unna dig 5 minuter men helst varje dag.

Kommentera

Träna på morgonen

Av Annette Lefterow den 2015-05-16 16:09

IMG_1069

Det finns många fördelar med att träna på morgonen!

1. Du mjukar upp kroppen efter nattens sömn.

2. Du piggnar till med omedelbar verkan.

3. Du får tillgång till mer energi.

4. Du blir gladare.

5. Du blir mer effektiv under dagen.

6. Du blir mer klarsynt, koncentrerad och effektiv.

7. Du får en bättre dag - helt enkelt.

8. Du slipper det (ev) dåliga samvetet över att inte ta tag i din träning eller ev. hoppa över passet i eftermiddag pga. tidsbrist.

9. Frukosten smakar bättre.

10. Du mår bättre och då blir allt bättre.

Börja dagen med en kvarts träning om dagen. Lite ger mycket. Skapa goda rutiner.

Kommentera

Är du vata, pitta eller kapha?

Av Annette Lefterow den 2015-05-02 08:03

Palmvidhavet

I veckans avsnitt av Ledarpodden för Veckans Affärer reflekterar jag kring Ayurveda (läran om livet) och hur vi kan studera vår egen och andras personlighetstyper.

Är du vata, pitta eller kapha? Vem är du privat? Vem är du på jobbet? Och vilken chef har du?

Det är bara att lyssna och hänga med.

Klicka här för att lyssna på podden!

Kommentera

Myter och sanningar om hälsa...

Av Annette Lefterow den 2015-04-17 08:17

 

IMG_0469

Här har jag samlat fakta som jag hittat under åren, både myter och konkreta resultat av studier som har gjorts. Fundera, reflektera och kom till egna slutsatser. Motionera din tanke!

1

Fysisk aktivitet kan hjälpa dig att gå ner i vikt, förbränna kalorier och öka din fettförbränning.

2

Regelbunden och effektiv träning kan minska risken för tarmrelaterade sjukdomar genom att du får bättre fart på magen.

3

Träning gör att du sover bättre. Enligt en studie fick 1/3 del av gruppen bättre sömn genom att promenera 20 minuter per dag.

4

Enligt en annan studie kan 30 minuters promenad om dagen utförd fem dagar i veckan öka din livslängd med ett och ett halvt år. Det är aldrig för sent att öka din livslängd sett ur ett hälsoperspektiv!

5

Patienter med depression fick träna 30 minuters konditionsträning fem dagar per vecka. Symptomen minskade med 50%. En annan parallell studie visar att träning kan vara lika effektiv som lugnande medel vid oro och ångest.

6

30 minuters promenad fem dagar i veckan kan reducera risken att bli förkyld med nära 50 procent i övergångsåldern.

7

Du får mer energi av att vara aktiv än att vila. Många upplever att stimuli av träning är mer effektiv än rent medicinsk.

8

Styrketräning motverkar benskörhet och kan t.o.m öka din benmassa.

9

En aktiv livsstil minskar chanserna att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar. 30-50 minuters promenad per dag förbättrar ditt hjärtas hälsa. Om du är i riskzonen för diabetes kan 20 minuters träning om dagen i kombination med en balanserad diet vara avgörande för att minska risken att du utvecklar sjukdomen.

11

Träning förbättrar ditt sexliv!

12

Det sägs att följande livsmedel kan förlänga ditt liv: nötter, frukt- och grönsaker, fisk, mörk choklad, vitlök och vin (obs endast i små mängder) Nötter sägs kunna sänka ditt kolesteorol värde.

Frukt och grönsaker hjälper tarmarna att vara aktiva och kan sänka ditt blodtryck, minska risk av cancer och hjärtrelaterade sjukdomar.

Fisk tre gånger per vecka kan minska risken för hjärtrelaterade sjukdomar.

Mörk choklad (minst 60 %) kan minska risken för hjärtsjukdom.

Vitlök kan sänka kolesteorol värdet.

Frukt och grönsaker skyddar cellerna från åldringseffekten av fria radikaler.

13

Gör balansövningar. Nerverna som styr balansen försämras med åldern. Undvik att ramla till följd av detta. Både promenader och yoga stärker upp dina fotleder och din balans.

14

Du blir normalt sätt stelare när du blir äldre men du behöver inte bli det. Du kan faktiskt bli mjukare och mer rörlig nu än när du var yngre om du utövar yoga!

15

Om du sover för lite producerar du mindre tillväxthormoner som du behöver för att motverka åldrandet. För mycket sömn kan göra dig trött och deprimerad. Balans i allt – som vanligt.

16

Sola lagom. UV-skador på huden får dig att se mycket äldre ut. Använd brun-utan-sol kräm i stället.

17

Träna hjärnan. Gör en ny sak varje dag för att stimulera din hjärna. Den behöver motion. Korsord, måla, ordlekar är bra. Skriv dagbok.

18

Skratta mer! Skratt minskar stresshormonerna. Affirmera glädje genom t.ex. skrattyoga. Skratt stärker immunförsvaret. Gör saker som gör dig glad.

19

Meditation kan reglera blodtryck och ämnesomsättning.

20

Var aktiv i både kropp och tanke. Intellektuell motion gör dig yngre: psykiskt, fysiskt och biologiskt.

21

Rök inte och var sparsam med alkohol. Yoga och ayurveda uppmanar att avstå helt från alkohol.

Studier visar att en liten mängd alkohol per dag minskar risken för hjärtattack, stroke, diabetes och demens. Stora mängder alkohol åldrar huden och påverkar kroppens förmåga att ta upp näringsämnen. Rött vin är rikt på antioxidanter.

22

Den sociala faktorn! Ett liv fyllt av vänner och kärlek är den bästa föryngringskuren. Människor i lyckliga förhållanden lever längre än singlar. Singlar med husdjur lever länge än singlar utan djur. Beröring, omtanke och kärlek är en stor del av oss!

23

Kronisk stress snabbar på åldrandet.

24

Andningsövningar kan sänka blodtrycket och hjärtfrekvensen.

25

Var positiv! Positiva tankar om framtiden stärker immunförsvaret.

Kommentera

Dämpa stress och bygg mental styrka...

Av Annette Lefterow den 2015-04-12 18:03

lefterow03

Mental ohälsa ökar med depression och oro som utlösande faktorer. Det är viktigare än någonsin att vi värnar om och tar hand om vår inre hälsa och balans.

Yoga är primärt ett redskap att hantera dina tankar. Yoga och meditation i kombination bygger mental styrka och dämpar effektivt stress.

5 tips som balanserar dina tankar:

1. Yoga varje dag.

2. Meditation för din klarhet.

3. Tacksamhet för din harmoni.

4. Promenader som lugnar.

5. God sömn som reparerar.

Och ett gott skratt förlänger livet.

I senaste avsnittet av Ledarpodden för Veckans Affärer pratar jag om mental ohälsa och bjuder på en mindset meditation. Lyssna och prova! 

Kommentera

Om wellness i Lyckopodden

Av Annette Lefterow den 2015-03-27 14:03

lyckopoddenanetteWellness, wellness, wellness..

Det finns mycket att säga om hälsofokus, wellness och nutida trender. Lyssna på veckans avsnitt av Lyckopodden med Leone och Bianca.

Denna vecka har jag den stora äran att få var gäst i programmet och här poddas det loss om hälsa på allvar.

Vi hade ett trevligt samtal om hälsa, hälsostress, vad är yoga?, ayurveda, vata, pitta, kapha, andning, mat, humor, skratt och avslutade med en liten andningsövning som du kan prova tillsammans med oss medan du lyssnar.

Ta en skön wellnesspromenad på 1 timme och lyssna samtidigt på Lyckopodden här!

 

Kommentera

Träna i din vardag.

Av Annette Lefterow den 2015-03-22 08:35

IMG_6330

Lider du av tidsbrist? Upplever du att du inte hinner med att träna? Känner du dig svag?

Här får du 5 tips som får dig att vardagsträna utan att tänka på det!

1. Gå i trappor eller rulltappor som står stilla. Här får du den bästa vardagsträningen och vilken träning för benen. Det är bara att kliva uppåt!

2. Tåhävningar när du står och väntar, t.ex. på tåget eller bussen. Du jobbar upp balansen och stärker kroppen från tå till topp. Variera tempot upp och ner. Stanna på tå och håll balansen lite då och då.

3. Armhävningar mot diskbänken medan du lagar mat. Variera mellan brett och smalt grepp så jobbar du hela överkroppen.

4. Explosiv träning med upphopp. Hoppa högt för hälsan. 10 hopp i varje reklampaus när du tittar på TV - inga undantag!

5. Träna i sängen varje morgon. Gör lite kattyoga och yogalates. Mjuka upp hela kroppen och börja dagen på bästa sätt.

All träning som blir av är bra träning!

Just move!

Kommentera

Yoga mitt i livet

Av Annette Lefterow den 2015-02-22 10:47

Bild 45

Fördelar med yoga för dig över 50

Yoga leder för många till bättre sömn, både snabbare insomning och påverkan på sömnens varaktighet och kvalitet. Många yogautövare vaknar och känner sig mer utvilade.

Yoga anses ha en positiv påverkan på astma och även diabetes.

Regelbundet utövande kan bidra till ett lägre blodtryck.

Verkar lugnande på depression och oro.

Motverkar vanlig viktuppgång som ofta sker mellan 45 till 55 års ålder.

Verkar allmänt positivt på flertalet symptom i klimakteriet.

Stabiliserar humöret och motverkar humörsvängningar.

Dämpar och i många fall eliminerar kronisk smärta.

Kan ge minskad medicinering som resultat av minskad smärta.

Verkar positivt på andningsproblem.

Förbättrar balansen.

Förbättrar koncentrationsförmågan.

Ger finare och fastare hud.

Ger i många fall en mer effektiv tarmfunktion.

Motverkar ”knäpp och knak” i lederna.

Ger bättre självförtroende och ökat välbefinnande.

Yoga är först och främst en känsla, individuell att tolka och uppleva för var och en. Yoga är ett tillstånd som du uppnår genom att t.ex. utöva yoga andning och positioner, men du kan även uppnå s.k. yoga genom vilken aktivitet som helst som ger dig samma känsla av upprymdhet, frihet, harmoni och livskraft. En långpromenad för kropp och själ glad.

 

Kommentera

Om meditation

Av Annette Lefterow den 2015-01-26 11:50

DSC_0733

Det finns många sätt att meditera med hjälp av andningsteknik, affirmation, mantra och visualisering. Du kan använda dig av meditation för att dämpa stress, oro och ångest. Med hjälp av meditation kan du lindra huvudvärk, sömnproblem, spänningar och orolig mage. Ditt välmående och ditt självförtroende kan förändras till det bättre. Meditation är också en träningsform där du både kan aktivera och inaktivera din tanke samtidigt som du utvecklar och använder din andning.

Det är ett utmärkt sätt att aktivera sig när kroppen behöver total vila, till exempel vid sjukdom och skador. Om du plötsligt blir förhindrad till normal funktion och blir sängliggande eller befinner dig i en rehabiliterande fas, så är det lätt att tankarna börjar jobba emot dig. Oro och stress, frustration, sorg och nedstämdhet har en negativ påverkan på oss när vi istället behöver vår fullkomliga kraft och fokus på läkningsprocessen. Det är i sådana situationer som du kan hjälpa dig själv med wellness. Skapa lugn och harmoni. Tänk positiva tankar och fokusera på rätt sak. Släpp taget om tankar som inte leder någonstans eller bara begränsar dig.

Meditation eller en stund av stillhet bör vara en daglig rutin, lika självklar som att ta en dusch. Så som du tvättar kroppen kan du också tvätta och fräscha upp dina tankar. Släpp taget om destruktiva tankemönster, begränsande tankar, dåligt självförtroende, självkritik och ge i stället utrymme åt nya tankar, önskningar, stillhet och ro.

Visualisera ditt bästa liv

Den här övningen passar bra när du är ute och promenerar, sitter ner och tar en paus, ligger och vilar eller medvetet förändrar något i ditt liv.

Börja med att fokusera några minuter på din andning och samtidigt släppa taget om dina vardagstankar. Låt din tanke transformeras till en berättare, ungefär som om du läste en bok högt för dig själv. Låt ditt inre berätta om dig och hur du vill att ditt liv ska vara. Lyssna till din inre röst och ge dig själv den uppmärksamhet du behöver för att omvandla orden till känsla och möjlighet. Fokusera på tacksamhet. Börja med att tacka för olika saker som du har i ditt liv, i det lilla och i det stora. Fyll ditt inre med tacksamhet. Fokusera sedan på allt som du vill förändra, uppnå och uppleva. Visualisera i tanke och bild och se det hela i ditt inre som om du vore på bio. Upprepa detta och du kan vara säker på att saker och ting kommer att förändras till det bättre.

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Annette Lefterow

Annette Lefterow
Gör: Driver företaget Wellness by Lefterow

Intresse: Leva fullt ut, här och nu.

Hjärtefråga: Hälsobringande kunskap för alla!

Kontakt: www.lefterow.com eller annette@lefterow.com

Våra aktuella bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

På pålats i Almedalen: Nu är vi på plats i Almedalen och det är full fart överallt. Vi har vår monter på plats, där våra fantastiska medarbetare hjälper oss att bli ännu fler. För vi behöver vara många, desto fler, desto... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Annonser

Diggiloo - Sveriges största sommarturné