Marika Skärvik

Helgen- ett tecken i tiden

Av Marika Skärvik den 2011-08-28 09:04

Nu är det slutbloggat från mig för den här gången.

Jag hoppas du har fått lite nya tankar. De senaste dagarna har jag träffat ännu fler människor som berättar om att våga välja sin egen väg.

Man kan ju tycka att allt självförverkligande är egoistiskt, men faktum verkar vara att det gör människor mer öppna för andra och att dela med sig av sig själva.

Sommaren är inte slut, det är bara något vi väljer att förhålla oss till. Glaset kan som bekant vara halvfullt eller halvtomt.

Det sägs att om du har sommar i kroppen och själen så varar den ända in till jul.

Låt sommaren stanna kvar, spara din energi för att ta det där steget, att börja lyssna på ditt hjärta.

Hoppas helgen blir glad, inspirerande och annorlunda.

Tills vi hörs igen, ta hand om dig och ditt hjärta!

Kommentera

Fredag - meningen med att våga

Av Marika Skärvik den 2011-08-26 05:46

Många tankar har kanske poppat upp under veckan. Dåliga samveten och kanske en och annan som blir sur av mitt tjat om att våga göra det man egentligen vill. Men jag tycker mig märka att fler och fler börjar våga lyssna till sitt eget hjärta.

Det kanske kan skapa en massrörelse som driver modet framåt. Det finns ju historier om människor som säljer allt de har för att starta ett drömprojekt. Oftast blir det lyckosamt. För det man vill brukar bli bra, det man tror på och är engagerad i brukar falla väl ut.

Så i den röriga tid där människor söker efter en större mening med sitt liv kanske det ändå finns en strimma av struktur och logik. För det sägs ju bara finnas två sorters känslor.

Hoppas vi kan låta den ena vara ledande!

Kommentera

Torsdag - att segla iväg

Av Marika Skärvik den 2011-08-25 06:09

Jag kom att tänka på de där som bryter upp ett tag från arbetet och seglar jorden runt. Undrar hur de tänker när de kommer hem igen?

Många kanske gör det när de kommit en lång bit i karriären. Kanske kan ett sabbatsår då ändå fungera trots att man behöver betala sina räkningar.

Om man lät människor få välja ett jobb utan att de behövde ett, så skulle det troligen se annorlunda ut. Drömmarna vi har är sällan de som vi förverkligat, men visst finns det dem som jobbar med precis det som är på önskelistan. Kanske främst människor med konstnärliga yrken.  Vilken härlig tanke att alla fick göra det de ville och önskade, vilken energi det skulle skapas omkring oss!

Hur kommer man dit då? Ja det är väl bara att våga säger någon. Men mod står inte alltid självklart på listan. Det sägs ju att det bara finns två känslor; kärlek och rädsla.

Vad sägs om att uppfinna ett medel som skyddar oss från att inte våga göra det vi egentligen vill?

Hur blir du inspirerad? Eller kanske har du en historia att dela med dig av så att andra kan få energi att våga ta det där steget som vi kanske inte gör.

Kommentera

Onsdag - byt ut det gamla

Av Marika Skärvik den 2011-08-24 06:30

Vi tröttnar fortare på saker sägs det, vår otålighet blir större och större och vi har inte tid med sådant som stjäl vår energi.

Fler och fler skiljer sig enligt statistiken, men det är också populärt att gifta sig igen. Vi flyr ifrån situationer som får oss att tappa energi och lust och in i nya med hoppet att finna det lustfyllda där.

Många hittar en ny och det blir bättre på olika sätt. Men en sak har jag märkt. De flesta som går igenom en skilsmässa hamnar efter ett tag i ånger. Att de rationellt nog vet att det var rätt men att de emotionellt ändå inte mår bra. Frågan är vad de flyr ifrån? Sig själva?

Vi tror att om vi bara byter ut allt runtomkring oss så blir det bättre. Men det enda som hänger med är du…

Alla är värda att älska sig själva så att vi kan älska andra. Frågan är bara hur man lyckas med det. De som växt upp och inte känt sig älskade har ju inget system för hur der ska vara. Om en med ett sådant system träffar en annan med ett annat system i kroppen blir det självklart svårt.

Det är lätt att anklaga omgivningen för sina egna brister. Det är alltid någon annans fel att jag känner som jag känner. Men.. det enda jag är ansvarig för är ju mina känslor. Hur jag förhåller mig till dem och vad jag gör av dem. Det är det som är så jobbigt så vi lägger gärna över den känslan på någon annan. Frustration, ilska, irritation etc.

Om vi kunde hantera det negativa hos oss själva först och sedan lägga över det positiva, ja då skulle det kanske ske en förändring.

Det är lätt att säga men svårt att göra.

Jag har en kamrat som tränar på detta istället för att gå till gym, hon hävdar att man blir spänstigare av detta också. Så varje gång hon blir arg eller får någon negativ känsla pga av någon annan, söker hon städa den hos sig själv. Hon påstår att det går bara man övar.

Jag funderar på att kanske öva på det lite oftare. Jag börjar redan idag. Vi får se hur det går..

Kommentera

Tisdag - tänk om det är enkelt?

Av Marika Skärvik den 2011-08-23 07:31

Det sägs bara finna två sorters känslor: Kärleken och rädslan.  Allt annat är effekt av dessa två.

En av mina käraste vänner har gjort en personlig "resa", han har valt att stanna i kärleken men utmana rädslan. En annan vän väljer att fly från kärleken och inte utmana rädslan.

Vad vi än väljer så har vi en fantastisk möjlighet att bestämma över våra liv, vart vi föds och av vilka föräldrar kan vi inte välja, men resten av livet vägs är vårt val.

En fredagskväll hade vi en liten fest med några vänner. Samtalen var inte särkilt inriktade åt något håll men vi kom som vanligt att prata om frustrationen som många verkar ha kring sitt jobb. Jag kanske inte hade det tålamod man borde den kvällen och undrade varför vi alltid klagar, vi kan ju göra något år situationen om vi vill. Men då kommer rädslan in. Jag måste betala mina räkningar. Hur ska det se ut i CV:n framöver, vad ska svärmor säga etc.

Men en av mina vänner fick inspiration. På måndagen ringde han och berättade att han sagt upp sig från jobbet. Jag fick genast dåligt samvete eftersom han hänvisade till att han blev så inspirerad av vårt samtal under fredagen. Men han försäkrade att han alltid velat vara i naturen istället för i kontormiljö, hitta ett jobb som var kopplat till det eller bo nära naturen.

Vad som sedan hände är historia, men han hyrde en stuga uppåt landet, utan att ha något jobb. Gudarna ska veta att det inte direkt kryllar av arbetstillfällen, men han lyckades hitta ett jobb som också hade en viss intellektuell stimulans.

Tiden gick och det där med relationer har inte alltid varit enkelt när man är stark och självständig. Men så hände något fantastiskt. Han blev kär. Han blev rädd. Under en tid så utövade han en maktkamp och gissa vem som vann? Jo kärleken! Man blir ju alltid glad när det är så!

Idag är han gift, något jag tror de flesta i omgivningen kanske inte trodde stod högst på agendan.

Det är förstås en utmaning att varje dag vara sann mot sig själv, men det är en underbar historia att inspireras av!


Kommentera

Måndag - att följa sitt hjärta

Av Marika Skärvik den 2011-08-22 06:20

Dags för en ny bloggvecka som jag ser fram emot!

Har noterat att människor i min omgivning på sistone inte uppfört sig som de brukar. De har börjat följa sitt hjärta!

Är det något särskilt som håller på att hända?

Jag tycker mig ha märkt att fler och fler i omgivningen stannar upp, reflekterar och upplever att de vill ha ut något mer av sina liv. Kanske känns inte karriärvalet man en gång gjorde eller det spår man nu kör i längre rätt. Man ifrågasätter sin relation, undrar vad som hände med mina behov?

På ytan är allt bra, varför klaga? Mina barn är välartade, jag har ett jobb som är hyfsat bra betalt, min partner är snäll och har en massa kvaliteter.

Men ändå….

Kanske har vi kommit in i en tid när vi människor letar efter en ny mening med det vi gör. Vi känner oss vilsna i den tillvaro vi byggt upp och vet varken ut eller in.

Ska jag bryta mönstret, fly, eller helt enkelt förtränga de tankar och känslor jag har?

Det är kanske inte konstigt att fler och fler utforskar sin historia för att förstå sin framtid.

Det finns inte längre rätt och fel, svart eller vitt.

Kanske är det just det, att våga härbärgera våra innersta känslor, följa vårt hjärta och ta konsekvenserna av vad det innebär.

Att söka efter lyckan är att hitta sig själv säger alla. Det är kanske det som livet är tänkt för, att träna på att hitta sig själv.

Under veckan hoppas jag kunna berätta någon underbar historia om människor som vågat.

Kommentera

Fredag

Av Marika Skärvik den 2011-02-18 06:57

Nu är det helg. Tiden då allt ska hinnas med. Barnen har sina aktiviteter och det ska kombineras ihop med allt det vuxna vill hinna med. Ibland måste man även jobba på helgen. 

Ungdomarna är uppkopplade hela tiden och om man inte svara på kompisarnas inlägg så finns det en risk att man inte finns. Frågan är hur stressen kommer att se ut på sikt? Kommer dagens unga att vara ännu mer stressade eller blir det en revolt, där ingen längre accepterar att behöva jobba mycket.

Det finns redan en hel del som tyder på att Unga Talanger väljer bort tråkiga jobb, tråkiga chefer och att känna sig styrda. Det ska bli väldigt intressant att se hur det utvecklas.

För de som inte redan insett att ”om du inte syns finns du inte” är det kanske dags att bygga sitt varumärke. Att våga sätta sina egna gränser för vad som behövs för att må bra. Först och främst med sig själv men också med sin omgivning. Skaffa dig ett bollplank, satsa på din egen utveckling och våga ta tid att fundera över vad som är viktigt för dig.

Alla vet innerst inne vad som är bäst för sig själv, det gäller bara att våga stå för det. Det är inte enkelt.

Ett sätt är ju att vara med och bidra till andra tillsammans med andra. 2,6 miljonersklubben´s uppdrag är viktigt. Hur vill DU vara med och bidra?

Kommentera

Torsdag

Av Marika Skärvik den 2011-02-17 07:50

I början av veckan gjorde jag något ovanligt. Tog hand om mig själv. Istället för att stressa runt valde jag att ge mig själv egen tid. Jag har ett jobb som tillåter det kanske någon säger, men varför kan inte alla jobb tillåta det vid något tillfälle?

Om man inte låter huvudet vila från stress så kan det heller inte komma på bra tankar. Jag vet många som skulle behöva och vilja men inte vågar för att man ska anses vara oengagerad och lat. De som verkligen skulle behöva en paus för att kunna prestera bättre brukar aldrig ge sig själva den tiden, medan många som kanske har mindre stressiga jobb, tar sig den tiden. 

Det finns en outtalad uppfattning att de som inte jobbar hela nätterna och läser mail 24/7 inte gör rätt för sig, men det finns också de som passar på att tänja på tiderna. Kanske skulle vi må bättre av en balans mellan hur mycket olika yrkesgrupper jobbar.

Chefer tex jobbar mest av alla enligt undersökningar. Men chef väljer man väl att bli? Det kanske inte alltid är så och ibland vågar man inte tacka nej till ett erbjudande, eller så vill man ha möjligheten att påverka sitt eget arbete.

Att våga välja det som är bäst för mig är inte alltid lätt. Kanske är årets löfte att våga satsa mer på sig själv för att må bra?

Kommentera

Omänskligt mänsklig

Av Marika Skärvik den 2011-02-16 21:39

Boken kan beställas i Webhandeln (Adlibris, Bokia, Bokus etc) eller direkt från Förlaget instantBook: info@instantbook.se

Kommentera

Onsdag

Av Marika Skärvik den 2011-02-16 21:30

Jag har genom alla de människor jag träffar, insett att de som har nära till sina känslor och som bryr sig, ibland mår sämre än de som stänger av. Kanske är det mest framträdande för de som har arbeten där man jobbar med människor. Jag har under mina många chefsår själv upptäckt att jag från tid till annan bryr mig för mycket och jag har också upptäckt att de chefer jag coachar känner likadant. Många vittnar om den där kallsinniga typen som sprang om i karriären, eller den där hårdingen som inte alls förstår att man inte kan leda människor genom kommandon eller rädsla. Men tyvärr fungerar det, ett tag.

De som har empati äger något viktigt och självklart för att kunna fungera, men när empatin tar överhanden drabbar det dem själva. Jag har träffat ett stort antal människor som mår dåligt pga av detta och en hel drös som ständigt är frustrerade för att de ”omänskliga” alltid överlever.

Jag bestämde mig för att göra något åt saken. Skriva en bok för inspiration och dela med mig av mina egna och andra erfarenheter så att människor med denna”svaghet” inte tror att de är ensamma. Förhoppningsvis också få de som stängt av att tänka till.

Jag kände att detta är ett sätt att komma till bukt med stress och ohälsa. Att leda sin empati och inte hamna i bakvattnet på de som saknar empati. Att se till att empatin blir en styrka så att de chefer (och andra) som har denna egenskap blir kvar i arbetslivet, inte som nu när många hoppar av. De är inte de som saknar empati som slutar utan de som har mycket av den varan.

Min bok heter Omänskligt mänsklig. Jag hoppas att den kan ge inspiration!

Kommentera

Visa 7 äldre blogginlägg »

Marika Skärvik

Marika Skärvik
Gör: Har just släppt boken Omänskligt mänsklig - när emaptin står i vägen för framgångsrikt ledarskap. Har en lång bakgrund som operativ chef, sitter i flera styrelser, ägnar mig också åt föredrag och workshops inom ledarskap och mentorskap för chefer. Har också ett eget företag inom chefsutveckling sedan 10 år. Har en egen blogg om ledarskap sedan många år.

Intresse: familj och vänner, musik, motorsport, konst och kultur. Utveckling i alla former.

Hjärtefråga: Våga utvecklas och förändra det du inte mår bra av!

Kontakt: marika.skarvik@mentorius.se http://tankaromledarskap.blogspot.com

Våra aktuella bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Vilken härlig dag vi hade alla kontaktkvinnor!: Att få träffas och utbyta tankar och idéer vi alla som jobbar tillsammans är alltid otroligt givande och inspirerande. I år är det ju vårt stora jubileumsår, vilket jag hoppas att ni har skrivit up... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com

Annonser

Arcamea - Vår berättelse
BioGaiaMatkomfortMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Gedeon RichterSvensk LivräddningMedilens Nordic ABNovartis Sverige ABMathem i Sverige ABPfizer ABMediRätt ABAstellas Pharma ABAmgen ABBayerPeptonic Mediacal ABScandicDermoshopBoehringer IngelheimBig TravelMedilensVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika