Alexandra Pascalidou

Kvinnokroppar behöver motion!

Av Alexandra Pascalidou den 2010-03-11 11:03

Lyckligtvis gick vi vidare i Stjärnkockarna i TV3 men jag sörjde att underbara Christina Schollin med barnbarnet Oliver Ingrosso åkte ut. Jag saknar redan deras värme i köket. Nästa avsnitt sänds måndag 20.00 i TV3. Håll tummarna då. 

Nu ska jag bli intervjuad av Aftonbladet och därefter plåtas för ToppHälsa inför min kommande kokbok: "Min stora, feta, grekiska kokbok" som kommer 1 april på Bonnier Fakta. Det är en reseskildring i Greklands hemliga skattkammare, i skafferierna, i människors hjärtan. Brödrecept och berättelser. Mat och mytologi. En bok fylld av sol och kärlek. 

Annars känner jag att kroppen gnäller över att den inte får den träning den behöver. Under graviditeten gick jag upp 30 kg. Utan bantning rasade mina kilon bort. Förmodligen tack vare amningen och allt springande det innebär att ha ett busfrö hemma som sällan sover och mestadels klättrar, hoppar, kryper och utmanar sig fysiskt med djärva balansakter. Men kvinnokroppar behöver motion och kraft för att orka med alla krav i egenskap av yrkesverksam mamma som hyser ambitioner om att laga nyttig mat från grunden, att hålla sitt sociala och samhälleliga engagemang vid liv och att vara en god förebild. Så vårlöftet blir att komma igång med träningen. Gymbesök och yogapass för att finna fokus och inre ro.

Kommentera

Min stora feta grekiska kokbok

Av Alexandra Pascalidou den 2010-03-10 09:03

Idag plåtar jag för en tidning och blir intervjuad om min kommande, femte bok, med titeln: "Min stora feta grekiska kokbok". Den kommer sista mars på Bonnier fakta och handlar om det mat- matriarkat jag är sprungen ur.

Den handlar om alla de fantastiska kvinnor som stått bakom spisen och värnat om vår fortlevnad. Den handlar om mormor och mamma som trollade med råvarorna i vårt enkla kök. Jag har samlat mina favoritrecept – goda, nyttiga, enkla – som jag broderar in i berättelser om människor jag mött, minnen och matkultur. Det är en klassresa i mat. Från knapphetens kultur till en gnistrande gourmetscen. Boken börjar i tvättstugan där jag föddes och slutar på Nobelfesten som jag fick förmånen att gästa nyligen.

Mat är så mycket mer än simpla salt- och sockerdoser. Mat är tröst. När någon nära anhörig dör samlas vi och äter en middag för att hedra hennes minne. Hur många har inte botat hjärtesorg med en påse praliner eller lyckobringande chokladfondant. Mat är kärlek. Hur många minns inte ett frieri förenat med en måltid. Eller doften av farmors välgräddade pannkakor. Där någonstans, i gränslandet mellan minnen, människor och smakupplevelser– rör sig min bok. 

Må det smaka. I både mage och hjärta.

Kommentera

Vi är inga dockor längre.

Av Alexandra Pascalidou den 2010-03-09 10:05

Uppsala Stadsteater medverkade jag i Go Red-kampanjen för Kvinnohjärtat där jag föreläste om kvinnor och retorik under rubriken: Att klättra utan kattklor. En fullsatt salong lyssnade till mina utflykter i kvinnors talekonst från antiken till dagens mediasamhälle. Från ”Kvinnor skall tiga i församlingen” till ”var är brudarna” i nyhetsflödet? Hur gör vi vår röst hörd? Hur formulerar vi kvinnor våra krav i det offentliga rummet. Efter snart två decennier i den mansdominerade mediabranchen häpnar jag fortfarande över kvinnornas frånvaro och tveksamhet inför att tala i etern. Som programledare i bla Ring P1 noterar jag regelbundet hur kvinnor använder uttryck som ”jag känner, tror, undrar, misstänker och måhända, kanske, möjligtvis” när männen levererar tvärsäkra uttalanden som om de hade lösningarna på världsfreden i bakfickan. Det är självklarheten vi saknar, systrar. När männen breder ut sig och försöker vi vara så kortfattade vi kan för att släppa fram andra. När männen avbryter tystnar vi. När männen slipar sina svärd för att fäktas för sin åsikt backar vi i jakten på konsensus och samförstånd.  Vi undrar. De vet.

Titta på talarbyråerna. Männen debiterar astronomiska summor för att säga det självklara. Kvinnor kostar mindre just för att vi ännu inte insett vårt egenvärde.

Titta på vår mediabild. Hur vi ler och lägger huvudet på sned. Hur vi successivt retuscheras bort i takt med våra växande rynkor. Hur vi behöver bulliga bröst och symmetriska kurvmått för att få tapetsera tabloider när våra älskade män kan få fläka ut sig med sina skalliga skallar och sina svällande magar. Hur vi klassas som obekväma, militanta, bråkiga om vi blott antyder en avvikande åsikt.  Ändå lever vi i ett land där bikiniklädda brudar slipper eskortera herrar in i en upplyst TV-studio.

Vi är inga dockor längre. Vi är aktörer, konsumenter och producenter. Vi är ledare och förebilder. Vi kan och vi vill vara en maktfaktor i samhället. Ta bara bort fötterna från våra ryggar.

Kommentera

- Vilken ära att få blogga här på självaste kvinnodagen.

Av Alexandra Pascalidou den 2010-03-08 09:20

Kvinnor i hela landet, kvinnor i världen, grattis! Grattis till all den kamp våra systrar i världen före oss fört framgångsrikt. Grattis till alla mödosamt erövrade förmåner och reformer. Grattis till att vi kvinnor sakta men säkert får den plats vi förtjänar. Grattis till oss som har turen att leva i ett land där vi kan röra oss fritt, höja rösten, anmäla sexuella trakasserier, klä oss som vi vill, där vi kan få vård och förskoleplats och mammaledighet och amningshjälp och smärtlindring. Grattis till er som är äldre och vågade sticka ut hakan för att kräva förändring för oss som följer efter. Grattis till alla som protesterade mot objektifieringen av kvinnokroppen, mot anorektiska modeideal, mot männens mediala monopol. Vi tackar och bugar och tar över stafettpinnen för att fortsätta kämpa för flickors framtida rättigheter.

Vi har fortfarande en lång väg att gå. En uppförsbacke väntar den nya generationen som vill in i styrelserummen och de beslutsfattande organen. För alla oss som drömmer om lika rättigheter i samhällets alla sektorer – från vård och omsorg till könsneutrala lönekuvert. Och den kampen kan vi föra kollektivt genom exempelvis den här klubben eller enskilt i våra respektive roller och branscher.

Idag leder jag en konferens på Hotel Rival arrangerad av SKL och Mediabolaget under rubriken: Hundra år av Internationella Kvinnodagen – Backlash eller Nya grepp. Jämställdhetsministern, alla f.d. JämOs, DO, forskare och politiker medverkar i samtal och debatter. Även frågan om män kan kalla sig feminister ska diskuteras. Vad krävs för att en man ska kunna kalla sig feminist? Är feministiteln förenlig med konsumtion av internetporr? Eller en vägran att ta ut föräldrarledighet? Eller inte delta i hushållsarbetet? Kapten Klänning, den tidigare polischefen, som utgav sig för att kämpa för jämställdhet står nu misstänkt för en rad sexualbrott. Kan man lita på männen?

Göran Persson och Anders Borg har båda kallat sig feminister medan självaste jämställdhetsminister Nyamko Sabuni vägrar använda etiketten. Vad tycker ni?

Ikväll får ni inte missa Stjärnkockarna i TV3 kl. 20.00 där jag är med och tävlar. Därefter följer Svenska Hollywoodfruar som jag anser tar tempen på vår tid och den backlash vi bevittnar.

Kommentera

Alexandra Pascalidou

Alexandra Pascalidou
Gör: Programledare för Ring P1, journalist, kolumnist i Metro, föreläsare och konferencier, författare till fem böcker, kommer 1 april med sin Kokbok Min stora, feta, grekiska kokbok på Bonnier Fakta och medverkar i TV3 s Stjärnkockarna from 8 mars.

Intresse: Böcker, film, min snart tvååriga dotter, resor och rättvisefrågor, retorik

Hjärtefråga: Kvinnors situation i världen - jämställdhet och jämlikhet.

Kontakt: alexandra@pascalidou.se och www.metrobloggen.se/pascalidou

Våra aktuella bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Vilken härlig dag vi hade alla kontaktkvinnor!: Att få träffas och utbyta tankar och idéer vi alla som jobbar tillsammans är alltid otroligt givande och inspirerande. I år är det ju vårt stora jubileumsår, vilket jag hoppas att ni har skrivit up... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com

Annonser

Arcamea - Vår berättelse
BioGaiaMatkomfortMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Gedeon RichterSvensk LivräddningMedilens Nordic ABNovartis Sverige ABMathem i Sverige ABPfizer ABMediRätt ABAstellas Pharma ABAmgen ABBayerPeptonic Mediacal ABScandicDermoshopBoehringer IngelheimBig TravelMedilensVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika