Sara Burlin Pellbäck

Att säga nej

Av Sara Burlin Pellbäck den 2010-01-21 14:49

är det många som vill bli bättre på... Ofta utan skuldkänslor. Vi är programmerade att undvika jobbiga känslor, kanske lite väl mycket. I många situationer är jobbiga eller negativa känslor en ingridiens som man får "ta på köpet" , som när man säger nej. Det känns inte alltid helt bra, man kanske gör någon besviken. Ibland kan det kännas svårt också för att man är ovan, och då kommer de negativa känslorna att minska på sikt, ju mer du tränar.  Så fortsätt att säga nej när du behöver trots att det kanske känns lite kymigt.

Kommentera

Bråttombeteende

Av Sara Burlin Pellbäck den 2010-01-20 15:15

Varför har man så bråttom?  Kanske för att man är stressad. Vad man inte tänker på är att ha bråttom också ger stress. Att röra sig fort, prata fort, äta fort driver upp tempot inuti. Och det är väl gott och väl när det behövs, dvs. när man verkligen behöver skynda sig. Men när man inte behöver och gör det ändå så ger det fel signaler och kan öka på stressen.  Prova så får du se!

Kommentera

Få KBT-tips

Av Sara Burlin Pellbäck den 2010-01-19 16:51

Har du frågor som rör psykisk ohälsa och stress går det bra att mejla mig på sara.burlin@pbm.se . Jag ägnar mina arbetsdagar åt att föröska hjälpa med människor med den typen av problem, utifrån ett KBT-perspektiv. Svaren  publiceras här, givetvis med anonym frågeställare. 

Jag arbetar individuellt med klienter men också i gruppbehandlingar, kurser och utbildningar. Vill du läsa mer om det företag som jag jobbar på gå in på www.pbm.se .

Kommentera

Varför blir jag så arg?

Av Sara Burlin Pellbäck den 2010-01-18 14:46

Detta är en fråga som jag ofta får av mina klienter. Det inte många vet är att irritation är ett av de av de vanligare stressymtomen. För många kvinnor (och säkert män med) går detta ut över barnen. Man blir argare än vad siatutaionen kräver, ryter till fast man inte behöver och känner sig som en allmänt usel förälder. Kanske börjar man grunna på hur detta kommer sig?  Skuldkänslorna ligger och lurar. Att vara förälder ger otroligt mycket men kräver också energi. Orken måste räcka till trötta morgnar, trots, tonårsvak och berg av kläder som ska tvättas vecka ut och vecka in. Ser du till att ha energi för denna självklara del av livet ?

Kommentera

Ond cirkel

Av Sara Burlin Pellbäck den 2010-01-16 13:34

Om man är stressad eller överbeslastad  är det vanligt att bli nedstämd eller deppig till följd av det. Man känner att man inte duger eller kanske att andra är bättre. För att kompensera för detta är det vanligt att lägga på ett extra kol. Man anstränger sig lite mer på jobbet, jobbar över kanske, hittar på fler aktiviteter med barnen, städar järnet hemma,  flänger runt i affärer för att köpa något så att man blir snyggare, för då kanske det känns bättre. Man börjar göra sådant som kortsiktigt känns bra men som i själva verket gör tiden för återhämtning mindre. När man vilar kanske det också leder till myrkryp och rastlöshet? Man hamnar i en ond cirkel där energin tar slut och nedstämdheten förvärras.  Bästa sättet att motverka att hamna i en sådan här situation är att sova tillräckligt och hela tiden tänka på att ansträngning ska följas av vila. Ganska självklart kan tyckas men ofta ganska svårt i praktiken.  Goda cirklar snurrar inte av sig själv....

Kommentera

Stresshantering

Av Sara Burlin Pellbäck den 2010-01-14 11:27

Vad tänker du på när du hör stresshantering? Innan jag jobbade inom det här området så tänkte jag att det handlade om att sätta rimliga krav, dra ned på antalet åtagenden etc. Och visst det är viktiga delar, men den allra viktigaste  (och här är vi kvinnor dåliga) är att känna egna signaler och ta hand om sig själv på det här grundläggande sättet, ungefär på det sätt som vi tar hand om våra barn. Vi tycker att de ska vara ute i friska luften, vi märker vad bra de mår när de rör på sig i pulkbacken och vi blir himla medvetna om vad sura de blir när de inte äter regelbundet eller sover för lite. Samma gäller för oss. Har du inte den grunden kan ingen säga-nej-teknik i världen få dig att må bättre.

Kommentera

På väg hem

Av Sara Burlin Pellbäck den 2010-01-12 17:49

Fler än jag som är tidsoptimister? Det är lätt att uppge en tidigare tid till sin man om när man ska vare hemma än vad man i själva verket hinner med. Man gör glädjekalkyler med tiden som skapar onödig stress. Bättre att skapa marginaler och plussa på lite tid, mellan möten och att veta  hur lång tid tar det egentligen att ta sig från jobbet och hem? Ambition blir stress om man alltid säger "hemma kl 18" istället för "hemma kl 19" om det är det är det som är realiteten.

Kommentera

Lär dig säga jag och nej

Av Sara Burlin Pellbäck den 2010-01-12 11:07

Hej alla!

Jag heter Sara Burlin Pellbäck och kommer att finnas för er här på bloggen denna vecka och  nästa.

Jag har skrivit en bok som handlar om kvinnors stress. Jag arbetar som psykolog på PBM och har genom åren träffat många kvinnor med stressproblem. För dem gjorde jag en kurs i ämnet som sedan blev en bok som heter "Lär dig säga jag och nej"

burlin-pellback-sara-lar-dig-saga-jag-och-nej

 

Ämnet ligger mig varmt om hjärtat !   Skriv gärna frågor om stressproblem till min mejl sara.burlin@pbm.se så publiceras svaren med anonym fråga på bloggen.

Kommentera

Sara Burlin Pellbäck

Sara Burlin Pellbäck
Gör: Arbetar som psykolog och chef på PBM,

Intresse: Mitt jobb, mina barn, vänner och att hinna träna (typ springa) mellan varven.

Hjärtefråga: Kvinnors vägar att hitta balans mellan arbete och familjeliv som min bok "Lär dig säga jag och nej" handlar om.

Kontakt: sara.burlin@pbm.se

Våra aktuella bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Vilken härlig dag vi hade alla kontaktkvinnor!: Att få träffas och utbyta tankar och idéer vi alla som jobbar tillsammans är alltid otroligt givande och inspirerande. I år är det ju vårt stora jubileumsår, vilket jag hoppas att ni har skrivit up... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com

Annonser

Arcamea - Vår berättelse
BioGaiaMatkomfortMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Gedeon RichterSvensk LivräddningMedilens Nordic ABNovartis Sverige ABMathem i Sverige ABPfizer ABMediRätt ABAstellas Pharma ABAmgen ABBayerPeptonic Mediacal ABScandicDermoshopBoehringer IngelheimBig TravelMedilensVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika