My Blomqvist

Det tusende inlägget i 2,6 bloggen

Av My Blomqvist den 2011-03-20 20:05

Ja, det är det idag! Det 1000:e blogginlägget här på sajten skrivet av  kvinnor som på något sätt brinner för kvinnors hälsa. Och vår rätt till hälsa.

Idag blir det den här omgångens sista blogginlägg för mig och en påminnelse till er alla inför den nya veckan som kommer. På ett av de 36 inspirationskorten för barn står det:

Jag klarar av precis allt jag vill

Det finns inga saker i mitt liv som är för stora eller för svåra att klara av.

Jag ser det tvärtom som en utmaning, som jag vet att jag kommer lyckas med.

Inom mig har jag all kraft som behövs till precis vad som helst.

När jag klarat av något som från början såg svårt ut, blir jag stolt över mig själv och ännu mer sugen på fler utmaningar.

Tack för att du läst och gett respons på veckans blogg. Är du mer intresserad av inspirationskorten, av min figur Snårpan, smycken eller andra produkter jag skapar, gå in på www.snarpan.se

Ta hand om er! My


Kommentera

Välj att förlåta

Av My Blomqvist den 2011-03-19 17:43

Solen strålar och jag har tagit fram cykeln igen. Med cykelhjälm och med sol i blick rullar kärleken och jag fram längs Stockholms gator och drömmer oss tillbaka till vår cykelsemester i somras. Då cyklade jag och min blivande man från Stockholm till Höga Kusten, en sträcka på 110 mil och det är något vi tänker på varje dag. Vi har gjort två cykelsemestrar och det är den bästa semester vi gjort, inklusive resor till spännande resmål till glömda platser runt om i världen. Till vår bröllopsresa i sommar har vi flera gånger tittat på varandra och undrat om man kan cykla genom Sverige på sin smekmånad... Och det är klart att vi kan, det bestämmer vi ju själva. Vi får se var det blir...

Vi stannade till och tog en kaffe med en kär vän som vi ser alldeles för sällan. Vi pratade om val man gjorde i livet och varför man gör dom. Eller varför man inte gör dom. Finns det någon i ditt liv som du vägrar förlåta? Finns det en oförätt som ligger så djupt att du inte blir rationell i dina beslut? Om det är så, känner du att du mår bättre av det? Känner du att det tar dig vidare i livet? Känner du att du kan njuta av livet till 100% när du väljer att inte förlåta?

Barn är så mycket "lättare" i det avseendet. "Ta nu varandra  i hand och säg förlåt" säger vi. Och de gör de! Mot sin vilja ibland, men faktum är att de gör det och går vidare. Det är vi vuxna som krånglar till det. Fastnar vid saker, vägrar ge oss och står stolt och envist kvar, fast att de kanske skadar oss själva och andra. Snälla, gör inte det. Försök att nyktert se vad dina beslut leder till. Om de nu leder nånstans. Välj kärlek. Välj den vackra, ljusa vägen även om det känns motigt i början. Svälj stoltheten, tänk längre än vad du ser just nu och bli medveten om att gott föder gott. Bemöt inte dumhet med dumhet. Då stannar allt. Det stagnerar. Då föds inget nytt liv.

Med önskan från djupet av mitt hjärta, hoppas jag att min vän väljer förlåtelse så småningom. Gör det du också.

Här är dagens inspirationskort (alltid med en längre text på baksidan):

När jag säger förlåt känns allt lite lättare

Det känns skönt att säga förlåt och ta i hand efter ett bråk. Då känns det som om jag kan börja om på nytt med den jag bråkat med.

Om någon varit dum mot mig, känns det som en lättnad att höra att den personen ångrar sig och säger förlåt.

Ibland behöver jag förlåta mig själv, om jag sagt eller gjort något jag efteråt ångrar.

När jag förlåter mig själv och andra mår jag mycket bättre.

Med sol i hjärtat,

My

www.snarpan.se

Kommentera

Ingen är normal och alla har hemligheter

Av My Blomqvist den 2011-03-18 10:14

Första dagen jag bloggade denna vecka ställde jag frågan: ”Vad önskar du att du lärt dig som barn? Maila mig!” till er läsare. I min maillåda häromdagen damp det således ner ett mail från en läsare, Petra:

"Hallå My!

Jag hade velat lära mig att man inte behöver vara DUKTIG!!!!! Man duger som är.........Tog en rejäl utbrändhet och psykologhjälp för att jag skulle lära mig det, och frågan är om man har lärt sig det än???? Hatar alla krav på "duktighet" osv som speciellt följer tjejer/kvinnor, hoppas för allt i världen att min dotter får lära sig att hon bara är BÄST!!!!!

Dina inspirationskort är för övrigt helt UNDERBARA! Ha det bäst My - du är helt fantastisk!"

När jag skrev texterna till inspirationskorten försökte jag verkligen få med alla ämnen som berör oss i livet, från en mängd olika vinklar. För vi är ju alla olika. Och det ska ju vara så! Tänk vad tråkigt det skulle vara om alla var likadana?

När man är liten vill man bara vara lika ”normal” som alla andra. När vi blir stora vill vi inte vara som alla andra längre, utan vi vill vara ”unika” och ”speciella”. Sanningen är att ingen är normal, alla har hemligheter, ingen är perfekt och alla är knasiga på sitt eget sätt. Och tänk vad skönt det är! Så man kan lika gärna vara som är från början, istället för att gå tre varv runt jorden för att komma på att man var rätt bra från början i alla fall! Däremot tycker jag det är viktigt att man jobbar med sig själv, att man förstår varför man reagerar på ett visst sätt i en speciell situation och ser på världen och sig själv med ödmjukhet. Då mår vi alla bättre.

När Petra var liten, när jag själv var liten och när alla mina vänner var små, önskar jag att de hade fått läsa den här texten på det här inspirationskortet, högt, minst en gång i veckan vid frukostbordet:

Jag gör mitt bästa så ofta jag kan och det räcker

"Jag behöver inte vara bäst. Jag behöver inte kunna allt.

När jag vet att jag pluggat allt jag kan till matteprovet och det ändå gick ”sådär” enligt läraren, vet jag att jag ändå gjort mitt bästa.

När jag satsat allt och ändå kommit sist på löpningen, vet jag att det var det bästa jag kunde göra just då.

Eller som den gången när jag bakade bullar till mamma och det blev oätligt, för jag tog salt istället för socker. Tanken var god från början.

Det är inte alltid resultatet som räknas. Jag kan inte göra mer än mitt bästa – och det räcker bra!"

Jag fortsätter att ställa samma fråga till er: Vad hade du velat lära dig som barn? Maila mig gärna och berätta. För jag skapar produkter som hjälper barn och de vuxna som finns i deras omgivning att förstå sig själva och dem runtomkring sig, samt ger dem redskap för hur de kan arbeta med detta. Därför vill jag veta vad du tänkt på ett helt liv.

Mig når du på my@barnensforlag.se

Tack för att DU finns!

My

Läs mer på www.snarpan.se

Kommentera

Välj dina tankar

Av My Blomqvist den 2011-03-17 13:42

My Blomqvist på kontoret på Erstagatan

Du är fantastisk! Jo, så är det. Utan att ens ha träffat dig så vet jag att du är det.

Välj tankar som gör dig glad varje dag och du kommer snart att märka vad som händer. Dina tankar och känslor styr din väg genom livet. Och du har ett underbart liv framför dig.

Åh, vad glad jag blir när människor tar sig tid för att skriva ett mail eller ringa ett samtal för att berätta vad mina produkter betyder för dom. Fick ett underbart mail i lådan idag:

”Hej, ?Av en händelse snubblade jag på era Inspirationskort för barn inne på Vattumannen i Stockholm. Tänkte ge dem till ett barnbarn i födelsedagspresent. Som en god farmor ville jag förstås titta lite på dem innan hon fick presenten. Visade dem också för min syster och vi blev både så förtjusta att det slutade med att hon fick dem och jag köpte tre nya kortlekar. Två ska jag ge bort till mina barnbarn. En behåller jag själv, mina inre barn kan också behöva lite att fundera på!?Varm tack!”

Kan man bli annat än glad och varm i hela hjärtat?

Detta blir dagens inspirationskort för barn: (och vuxna!)

Den mest magiska stjärnan på himlen är jag

Jag strålar som en sol, gnistrar som en stjärna och låter lika vackert som den ljuvaste musik.

Inom mig finns allt jag behöver.

Jag bär på krafter, idéer och tankar som kan ta mig precis vart jag vill i livet. När jag väljer saker som gör att jag mår så bra som möjligt, mår familj och vänner omkring mig också bra.

Jag ger andra av min glädje och min mun säger saker som får både mig själv och andra att känna sig som den mest dyrbara diamant som någonsin funnits.

Om kvällen vänder jag mitt ansikte mot himlen och ser att det gnistrar lite extra från en av stjärnorna. Då tänker jag att den stjärnan är jag.

Mikaela Nordlunds underbara motiv finns även som magnet, canvastavla och vanligt kort!

Njut av dagen idag!

Kärlek, My

Läs mer på www.snarpan.se

Kommentera

Skriver musik i solskenet

Av My Blomqvist den 2011-03-16 15:05

Hej onsdag!

Jag har tillbringat förmiddagen och en bit in på eftermiddagen med att skriva musik till nästa musiksaga på cd med Snårpan. Denna gång skriver jag med fantastiska pianisten Joke Holgersson (jo, han stavar med K…). Förra cd-skivan bestod av musik från en mängd olika stilar; reggae, rock, pop, blues, tango osv. Vi fick så otroligt mycket beröm för det, så vi fortsätter på samma tema den här gången. Idag har vi skrivit en dansbandslåt om en liten gråsiding som längtar efter sitt livs kärlek… Och en snabb stresslåt som handlar om att alla jagar runt och ändå inte hinner med nåt! Förra gången skrevs en bossanova och en boogie woogie. Kalaskul! Nu ska jag bara skriva lite sångtexter på alla nya låtar…

Första cd-skivan ”Snårpan och den hemliga manicken” bygger på bilderboken med samma namn och finns också som föreställning. Vi uppträder på de mest skilda scener. På den lilla, lilla förskolan, till festivaler och folkparker. ”En svängig barnMUSikal” som Snårpan skulle sagt, för hon är en människomus! Den finaste komplimang jag fått för föreställningen fick jag förra veckan av en lärare som besökte Förskoledagarna: ”Hela läroplanen finns ju med i din föreställning! Har du tänkt på det?” Och det ärliga svaret är faktiskt nej. Jag skrev bara om det jag kände var viktigt och om det som berör mig.

Jag skapar och producerar material som är BÅDE pedagogiskt och roligt, vilket är en förutsättning för att få barn att lyssna och sedan ta till sig det som produkterna förmedlar.

Idag får ni också ett nytt inspirationskort för barn:

Idag vågar jag göra något jag länge velat göra

Idag vågar jag sjunga starkast på kören, höja ribban i höjdhoppet på gymnastiken, ha tre hästsvansar eller ta på mig de där byxorna jag sytt själv.

Eller så vågar jag tala om för någon att jag tycker om honom eller henne.

Eller så säger jag äntligen ifrån till någon, efter att ha hållit igen alldeles för länge.

Inga hinder känns för stora för mig. Jag kliver över dem, går runt dem eller går rakt igenom varenda svårighet som kommer i min väg.

Idag känner jag mig modig. Den känslan kommer att följa med mig så länge jag vill.

Illustration: Mikaela Nordlund Text: My Blomqvist

Njut i solen idag!

Bästa, My.

Kommentera

Jag brinner för barns hälsa och utveckling

Av My Blomqvist den 2011-03-15 16:38

Barns och ungdomars hälsa och utveckling får mig att glöda, och mitt företag Barnens Förlag arbetar för att barn ska må bra, ha roligt och ha möjlighet att kunna utvecklas till deras fulla potential som människor. Mitt namn är My Blomqvist, jag är 37 år och arbetar som artist, författare och social entreprenör.

I veckan så uppträdde min barnfigur Snårpan på Förskoledagarna i Stockholm. Vi hade även en egen monter med Barnens Förlag. Och vilken respons jag fick! Wow, vad härligt! Snårpan hamnade på regeringens hemsida minsann! Kolla in det HÄR:

Jag har bland annat skapat inspirationskort för barn. De är tänkta att stärka barns självkänsla, intuition och förmåga att skapa, styra och påverka sitt eget liv redan i unga år. Produkterna riktar sig dels till privatpersoner, dels till skolor och förskolor, till exempel inom ämnet Livskunskap. Det ska vara roligt och spännande att utveckla sig själv! Du kan läsa mer om korten HÄR:

Jag blir glad och varm över att träffa alla dessa fröknar med brinnande intresse, vilja att förändra och som är öppna för nya tankar. Till samlingen i skolan/förskolan, så drar man ett kort, ett i veckan förslagsvis, pratar om texten, tittar på bilden och har texten från kortet som veckans tanke, veckans affirmation. Det handlar om allt från mod, kamratskap, att hjälpa den som är utanför, att man är bra som man är, att man klarar allt man vill…

Som privatperson kan man dra ett kort till frukosten. En härlig start på dagen!

Här är dagens inspirationskort för barn:

Jag är bra precis som jag är

Text: My Blomqvist Illustration: Mikaela Nordlund

Jag är bra precis som jag är

Det känns skönt att veta att jag räcker till och är bra precis som jag är.

Jag vet att jag aldrig behöver låtsas vara någon annan än mig själv. För det är då jag är som bäst.

Jag är unik, jag är speciell, jag är den dyrbaraste av skatter och jag behöver inte jämföra mig med någon annan, eftersom alla andra också är unika, på sitt sätt.

Jag är helt enkelt fantastisk! På alla sätt.

Vad önskar du att du hade lärt dig redan som barn? Maila mig gärna på my@barnensforlag.se och berätta!

Soliga hälsningar My

Kommentera

Another day in paradise

Av My Blomqvist den 2010-04-10 22:43

Vaknar av att några små duvor byggt bo i ventilationskanalen som mynnar ut i mitt kyffe till sovrum och där kuttrar och myser duvorna denna lördagsmorgon. Ett hopp i duschen, en kopp te, lite smörgåsar med ost, yoghurt med färsk kiwi och sedan öppna portarna för ett gäng bullriga repetitionssugna Ronja-rövare som med glädje dansar på borden. Hövdingasånger ekar i trappen på teatern när de repas i vartenda utrymme, samtidigt som jag efter halva dagen återigen trär på den svarta peruken som Lucia, redo att spela den sista föreställningen för denna våren med ”Omaka par”. Glad, skrattande publik på både parkett och balkong, tack och hej, choklad och applåder och underbar publik. Det är bara så kul. Adrenalin som pumpar och speciellt när vi i denna pjäs med bara rabblande text i över två timmar lyckas snirkla in oss på fel textspår, för att sedan på nåt vis landa rätt i alla fall. Man spelar tombola och ser vilket ord man får upp idag… Därefter riva en hel scenografi, packa en miljon rekvistitaprylar, kläder och peruker som ska stuvas in tills vi spelar en period till i höst här på Skandiateatern. Många timmar senare sitter 7 trötta skådespelare i en foajé med varsin pizza och en öl och berättar teaterhistorier för varann, skrattar och tar farväl. En spelperiod är över, nästa fortsätter imorgon bitti, allt flyter vidare, jobben avlöser varandra, men spelglädjen består.

Njut du också denna lördagkväll!
Bästa My Blomqvist

Kommentera

I logen med en önskan om en assistent

Av My Blomqvist den 2010-04-09 18:46

Sitter i logen, halvsminkad och med håret uppsatt i en strumpa redo för peruken och ska samtidigt skriva min fredagsblogg för 2,6. Det är tjugo minuter kvar till scenstart.
Imorse vaknade jag i min säng här på teatern. Jo, jag sover på teatern, i ett av alla rummen på en av de fyra våningarna när jag jobbar här på Skandiateatern i Norrköping. Ensam på en stor teater. Intensivt hoppas jag om kvällarna att få träffa någon av teaterspökena, men de dyker aldrig upp. Däremot vaknade jag imorse av att hantverkarna som bygger om grannhusets fasad, började borra intensivt i femton minuter prick kl 07. Sedan blev det tyst, ungefär samtidigt som jag var klarvaken och sedan var det tyst i ungefär tre timmar. Jag har aldrig fattat det där, att hantverkare ALLTID börjar låta kl 7, för att sedan bli tysta resten av förmiddagen? Vad händer sedan? Äter de lunch halv nio? När jag masat mig upp från min knarriga säng där den enda publiken var dammråttorna och silverfiskarna i badrummet (nä, det är ingen lyx att vara artist alltid…), så var det dags att möta alla fina rövare i Ronja Rövardotter. Dessa härliga människor. Så nu har vi jobbat hela dagen, duktiga är dom, otroligt ambitiösa och där alla har en innerlig önskan om att föreställningen ska bli till den bästa. Och nu sitter jag här, med min kaffekopp och en Daim och ska sätta i mig lite snabbt socker för att få ny energi för att vara skådis i ”Omaka par”. (Ja, jag vet att jag kanske inte borde inta snabbt socker, men jag åt en sallad innan. Räknas det?) Vet ni, jag tror jag behöver en assistent. Är det någon som känner sig manad att byta jobb, att göra nästan allt som man gör i ett (okej, jag har två) små bolag, fixa och trixa, skratta och jobba för en bättre värld för de små? Maila då mig på info@myblomqvist.com Dig vill jag träffa! Möte nästa vecka på mitt supermysiga kontor på Söder?

Vi ses.

My

Kommentarer

Mika skrev 2010-04-09 20:10:

My!
Hade jag bott i Stora-staden skulle jag ansökt direkt! Nåja... om det kanske var på halvtid i alla fall... så kunde jag målat resten.
Break a leg (var på väg att skriva det där andra som man inte får skriva...eller säga...) och säg hej till rövarna från mig. Tror jag skulle gilla dom massor!!!

My Blomqvist skrev 2010-04-10 22:48:

En dag kanske du flyttar till Stora staden! Eller så kanske jag flyttar på mig, vem vet? Närheten till Stora staden vill jag trots allt ha, men jag flyttar gärna en bit ut till vatten, långt mellan husen och natur. Om några år så...
Men min önskan om assistent är seriös - jag behöver verkligen en!
/ My

Frida skrev 2010-04-15 09:17:

Hej My,

Söker du fortfarande en assistent? Tänkte tipsa min syster i så fall.

Vänliga hälsningar Frida

Kommentera

Mot nya mål

Av My Blomqvist den 2010-04-08 11:15

Idag åker jag till Norrköping igen. Dels ska jag regissera Ronja Rövardotter om dagarna och på fredag och lördag kväll spelar vi sista helgen med komedin ”Omaka par” på Skandiateatern i Norrköping. Ni är SÅ välkomna dit för att se oss! Skånska blonda My blir svarthårig spanjorska med rejäl brytning och prickig klänning. Det är det roligaste med jobbet – att förvandla sig för några timmar.
Och Ronja Rövardotter. Det är bara tredje helgen vi repeterar, men de är redan så bra. Det kommer att bli toppen!

Och i Stockholm så skiner solen. Vad underbart det är. Och det är då jag tänker varje år hur jag EGENTLIGEN stod ut med mörkret hela vintern. Men när allt i naturen börjar slå ut, fågelkvitter är det enda som hörs, folk sitter ute i sina filtar fullt påklädda med en kaffekopp i handen bara för att man bara MÅSTE sitta ute när det är sol i Sverige – ja, då är vintermörkret totalt bortglömt.

Igår fick jag reda på att jag blivit antagen till Kultur i Vården 2011. Vet ni vad det är? Det visste inte heller jag förrän jag fick hoppa in för en kollega i julas och sjunga på några psykavdelningar och äldreboenden runt om i Stockholm. Det var något av de mest berikande jag gjort. Jag kände att jag gjorde en insats. Hur glada de blev över att jag kom dit och sjöng deras gamla godingar; Towa Carson, Siwan, Alice Babs. Det var en kvinna som ”vaknade” från sin demens och sjöng med i varenda text. Plötsligt hade hon koll på allt. Så när de sökte underhållning för de olika barnavdelningarna, så anmälde jag mig snabbt till audition. Och fick det med min Snårpan! Det ska bli så kul så.

Nu tar jag min väska och drar vidare. Ta hand om er. My

Foton på My: Anja Callius

Kommentarer

Helena skrev 2010-04-08 16:32:

Du är så fin My! En sann glädjespridare. Ångrar att jag inte gick fram och pratade med dig när du var på Trädgårdsföreningen i Gbg... Nästa gång... Kramar

My Blomqvist skrev 2010-04-10 22:46:

Hej Helena! Tack för dina fantastiska ord. De värmer långt in i själen. Ja, kom fram och hälsa nästa gång du ser mig på scen (eller på gatan för den delen!) Ta hand om dig! / My

Kommentera

Skapande kraft

Av My Blomqvist den 2010-04-07 13:22

Jag skickade ut en förfrågan via ”Barnens Förlags”-Facebookgrupp, om en önskan att finna nya illustratörer. Jag satte också upp en lapp i Snårpans butiksfönster på Erstagatan i Stockholm. Det fullkomligen ramlade in intresseanmälningar! Och var duktiga alla visade sig vara. Alla i olika stilar såklart. Jag personligen är glad för den akvarellmålade bilden, med mycket färger, många små detaljer och där jag tydligt ser en personlig stil.

Då får jag ett svar från Mikaela i Ängelholm, min hemstad. Och det visade sig att hon var toppenbra. Vi talades vid i telefon och strax därefter fick jag en förfrågan från Kreativ Insikt om att skapa deras barnkollektion och vi enades om att Mikaelas stil passade perfekt.
Så nu mailar vi varandra varje dag, skickar skisser och texter fram och tillbaka och processen är väldigt spännande och kreativ. Inspirationskorten ska rikta sig till barn mellan 9 och 12 år och Mikaela letade fram sina gamla dagböcker från vinden för att få inspiration. Det stod mest om hästar och killar, men på ett ställe stod det om någonting annat. Hon fick läsa följande flera gånger innan hon fattade vad som stod:

"3 december 1989. Idag var det julskyltning i Förslöv. Jag gick med Annelie och Ulrika. Det var rätt så kul. På kvällen gick jag och Annelie till bygdegården. My Blomqvist var där. Det är en tjej från Ängelholm som uppträder i Sverige. Hon var rätt så tuff och cool!"

Är inte livet väldigt konstigt? Då var hon 11 år, idag 33 och nu ska vi jobba ihop i ett fantastiskt spännande projekt. Och ändå har vi ännu inte mötts ansikte mot ansikte. Bara via telefonen och datorn.

Livet. Vi möts, vi skiljs, men sedan möts vi alltid igen. På ett eller annat sätt.

Bästa My Blomqvist

www.snarpan.se www.myblomqvist.com www.kreativinsikt.se

My Blomqvist. Foto: Anja Callius

Kommentera

Visa 6 äldre blogginlägg »

My Blomqvist

My Blomqvist
Gör: Artist och författare

Intresse: Människor och våra reaktioner på livet

Hjärtefråga: Vill vara barnens ambassadör

Kontakt: info@myblomqvist.com
www.snarpan.se

Våra aktuella bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Vilken härlig dag vi hade alla kontaktkvinnor!: Att få träffas och utbyta tankar och idéer vi alla som jobbar tillsammans är alltid otroligt givande och inspirerande. I år är det ju vårt stora jubileumsår, vilket jag hoppas att ni har skrivit up... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com

Annonser

Arcamea - Vår berättelse
BioGaiaMatkomfortMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Gedeon RichterSvensk LivräddningMedilens Nordic ABNovartis Sverige ABMathem i Sverige ABPfizer ABMediRätt ABAstellas Pharma ABAmgen ABBayerPeptonic Mediacal ABScandicDermoshopBoehringer IngelheimBig TravelMedilensVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika