Lyckobloggen

Raggningsguru från helvetet

Av Leone Milton den 2014-11-26 11:48

Män har alltid gjort det – försökt att hitta de bästa sätten att flirta. Men det var när boken The Game kom ut 2005/2006 som "spelet" togs till en ny nivå. Neil Strauss bok blev snabbt en av de bäst säljande böckerna i världen ända fram till 2007. Neil blev en guru bland män runt om i världen, och en naturlig utveckling blev att allt fler så kallade raggningsexperter började dyka upp lite överallt för att hålla kurser i "pick up" för vilsna män. Och det är väl inget fel att få hjälp, om man känner sig osäker. Problemet är att metoderna som raggningsexpeterna lär ut är att behandla kvinnan som –ursäkta språket – knulldocka. Sexualupplysare Inti Chavez Perex förklarar i en debattartikel vad som lärs ut:

1. Kvinnor ses som objekt

Män uppmanas att se kvinnor som enbart måltavlor för den egna sexualiteten. Sedan får de upprepa inlärda beteenden gång på gång på olika kvinnor, som om de vore dockor. När mannen lärt sig att se kvinnan som ett objekt känner han sig mindre nervös. Men denna psykopat-strategi kan vara farlig. Avhumanisering av andra människor ökar också risken att utsätta dem för våld.

2. Kvinnor bryts ner

Raggningsexperter lär ut knep för att bryta ner en kvinnas självförtroende. Hon förstår inte vad som händer men känner sig mindre och mindre i mannens sällskap. Detta maktövertag kan mannen sedan utnyttja till att få sex. Nedbrutet självförtroende är en vanlig del i partnervåld och bör därför under inga omständigheter läras ut.

Män lär sig också att bryta ner kvinnors gränser. Om en kvinna inte vill ha sex respekteras detta inte. Istället ses kvinnans nej som ett ”motstånd” och raggningsexpertens mål är att bryta ner detta genom att fortsätta attackera. Denna brist på lyhördhet ökar risken för våldtäkter.

3. Sex påbörjas utan samtycke

För att lättare få kvinnor att gå med på sex lär raggningsexperter ut att män ska utföra fysiska övertramp mot kvinnor. Kvinnan ställs i en situation där hennes gränser har kränkts. Hon måste fatta ett snabbt beslut mellan att reagera eller att bortse från situationen. Om hon väljer att bortse från situationen är vägen till sex mycket kortare eftersom en fysisk kontakt har blivit inledd."

 

Det finns en ung man som heter Julien Blanc. Julien tillhör Real Social Dynamics som består av ett kollektiv av raggningsexperter som åker runt i världen för att hålla i föreläsningar, och så lägger de upp populära klipp på youtube.

1416051987743_wps_10_julien_blanc

 

Låt oss kika lite på hans tankesätt och metoder. Julien håller till exempel en kurs som han döpt till PIMP där han bland annat lär ut tekniker som ”How to destroy her bitch shield” och ”Get down on your knees, call me master and beg me to kiss you” och på hans blogg skriver han om ett trick han tycker killar ska använda när de raggar via singel-appen Tinder. ”Tell her that your texting från your parents funeral”.

Ja, allt det här verkar galet. Vem går på skiten!? Men det sorgliga är att så många män lyssnar på Julien. Han har haft det här är som sitt jobb i tre år, och är ständigt ute på turne i bland annat Danmark, Australien, England och många andra länder. Det är till och med en lång väntelista att få en plats på en av hans föreläsningar.

Något annat Julien rekommenderar är att åka till Asien, för där kan man, enligt honom, göra vad man vill med kvinnorna. Julien berättar i en föreläsning att han i Japan bara går fram till tjejer och trycker ner deras huvuden mot hans skrev samtidigt som han säger ”Pikachu”. När han berättar detta skrattar männen i publiken samtidigt som de för anteckningar.

För några månader sedan la han upp den här bilden på sin twitter och skrev: ”May aswell be a checklist”

enhanced-12050-1415056305-11

 

 

Julien var planerad att komma till Sverige och hålla tre föreläsningar om sina metoder. Nu verkar det, tack gud, att föreläsningarna har blivit inställda – massor med människor har skrivit på protestlistor. Julien har redan blivit portad i England, Brasilien och Österrike. Portad! Så som man gör med terrorister! Han är den första att bli portad pga sexism.

 

Jag tycker det vittnar om allvaret i detta; faran för oss kvinnor. Och jag mår illa när jag tänker på män som tycker det är lämpligt att lyssna på de här raggningsexperterna. Att de inte skäms över sig själva.

Kommentera

Kändismän i fårakläder

Av Leone Milton den 2014-11-21 02:16

De senaste veckorna har Hollywood skakats av två stora skandaler. Det har uppdagats att Stephen Collins (känd som pastorn i tv-serien Sjunde Himlen) har förgripit sig på barn. En hemlig inspelning som hans exfru spelat in avslöjar de vidriga brotten har begått. Den andra skandalen är att den välkända komikern och skådespelaren Bill Cosby har sexuellt ofredat flertal kvinnor – en efter en vågar de nu komma ut med sin berättelse. Men faktum är att rykterna om Bills övergrepp florerat i flera år och en känd föredetta modell vid namn Janice Dickinson berättade i en radiointervju för flera år sedan om vad Bill gjorde med henne. Men ingen lyssnade - ingen ville lyssna.

Bill och Stephen är långt ifrån de enda kända männen i USA som anklagats för sexuella övergrepp, våldtäkt eller våld mot kvinnor.

Mike Tyson är en dömd våldtäksman, just nu aktuell i tv-serie. Regisörren Roman Polanski våldtog en 13-åring och har sedan dess fått göra många filmer och vunnit Oscars. Sean Connery, Bill Murray, Dave Chapelle, John Lennon, R.Kelly, Julian Assange, Chris Brown, Woody Allen, Michael Jackson... Ja, listan fortsätter.

Gemensamt för de här männen är att de alla lever vidare som om inget har hänt. För efter några månaders mediedrev och inställda uppträdanden, är det som om vi dödliga, icke-kändisar förlåter dem. De är ju trots allt kändismän! Hur lång tid kommer det att ta innan Stephen och Bill får komma in i värmen igen? Antaligen inte så lång tid.

Det har börjat talas mer här i Sverige om att de flesta våldtäkter inte – som bilden målas upp – sker av främmande män som hoppar upp bakom en buske i skogen. Och det är bra. För överfallsvåldtäkter är ovanliga. Eller ovanligare, kanske är bättre att säga. De allra, allra flesta övergrepp sker av en man som kvinnan har en nära relation till. Som en pojkvän eller släkting. Det är viktigt att berätta detta, så kvinnor som utsätts inte känner en skam eller skuld för det som inträffat.

Men det vi inte får glömma är just dessa kändismän som jag precis nämnt (för de förekommer ju givetvis i Sverige också till exempel i katergorin media/journalistik och fotboll). Männen som tack vare sina statusjobb så ofta kommer undan, eller efter ett tag blir förlåtna.

man

Kommentera

Munnen är fönstret till kroppen

Av Leone Milton den 2014-10-22 09:49

Det är inte så många som vet att hälsan i munnen, speciellt tandköttet, spelar en stor roll för hur resten av kroppen. Jag visste det i alla falla inte. Jag tänkte att dålig munhygien är skadligt för tänderna, men jag visste inte att risken att drabbas av till exempel hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes ökar om man inte sköter munnen. Och eftersom hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i världen, känns det otroligt viktigt att lyfta det här.

"Om ögat är fönstret till själen, är munnen fönstret till kroppen", säger en amerikansk tandläkare vid namn Stuart Froum. Och det är ett bra sätt att se på saken, för tandläkare kan se så mycket bara genom att titta ner i munnen. Som risker för diabetes, luftvägssjukdomar, anemi, stress, oro och crohns sjukdom.

DiamondCleanPink_sammet

Så! Därför ska jag göra lite reklam, jag gör bara reklam om det verkligen är för en god sak. Jag vill tipsa er om en eltandborste som gör gott inte enbart för din mun. När du köper eltandborsten Sonicare DiamondClean Pink under oktober och november kommer 100 kronor per såld tandborste gå till stiftelsen Kvinnor och Hälsa, som samlar in pengar till förmån för vetenskaplig forskning på sambandet mellan munhälsa och bröstcancer.

Varför skall man borsta med Sonicare eltandborste?

En eltandborste rengör mer effektivt och tar bort minst dubbelt så mycket plack som en manuell tandborste, eftersom den gör fler borströrelser på en minut än vad en manuell tandborste gör på en månad. Ändå är den är skonsammare mot dina tänder. Munhälsan har direkt påverkan på allmänhälsan och forskare har hittat samband mellan bristande munhälsa och hjärt & kärl sjukdomar, diabetes och bröstcancer. Se till att ha en hälsosam mun!

 Här hittar ni tandborsten!

Jag fick precis hem min och den är så snygg och avancerad att jag blir glad bara av att titta på den!

Skärmdump 2014-10-22 10.48.38

Varför en Sonicare DiamondClean? 

1.            För varje såld DiamondClean pink går 100 kr till Stiftelsen Kvinnor och Hälsa för forskning på sambandet mellan munhälsa och bröstcancer.

2.            Den ger dig vitare tänder på 1 vecka- le & skratta mer det attraherar glädje & släpper iväg negativitet. (you know whats always in style- a bright smile)

3.            Tar bort 7X mer plack än en manuell tandborste- plack är främsta anledningen till inflammation i tandköttet – vilket i sin tur blir en öppen kanal för bakterier i munnen att ta sig ut i blodomloppet.

4.            En lyxig tandborste som laddar i vatteglaset- en tandborste du vill ha framme i badrummet.

5.            Den ger dig en helt ny känska av renhet- Philips Sonicare är det enda eltandborstmärket som bär Tandläkareförbundets logotyp.

 

Pink_2

Kommentera

Staden är också kvinnans!

Av Leone Milton den 2014-10-09 09:10

Krigsherrar, kungar och andra viktiga män – det är dem vi ser som statyer runt om i vårt avlånga land. Varför är det bara cirka fem procent statyer som föreställer kvinnor? Vi är ju ändå 50 procent av befolkningen senast jag kollade.

Ja, varför är det så att kvinnor lyser med sin frånvaro som motiv när kulturutsmyckningar sker i form av statyer? Låt oss titta på vägskyltar när vi ändå är igång och granskar stadsbilden. Carl, Magnus, Bengt, Torkel och Erik. De flesta personnamn på svenska gatuskyltar är fortfarande manliga. Män, män och åter män.

När människor kritiserar den här uppenbara orättvisan brukar de få höra att de är ”millimeterfeminister” eller får de en hånfull kommentar likt  ”det finns väl viktigare saker att ta tag i än sånna detaljer” kastat i ansiktet. Men om det nu är så oviktigt vad vi döper våra gator till och vilka statyer vi har i parker och på torg, varför kan vi då inte vända på steken och ha 90 procent kvinnor representerade? Om det nu ändå bara är en oviktig detalj…

Nä, juste. För det är inte en oviktig detalj. Det här handlar om makt och inflytande. Det handlar också om historia som kvinnor aldrig på riktigt ska få bli en del av. Jag accepterar det inte - staden är lika mycket min och min mammas, som den är min brors eller pappas.

9D6C6 Karl_XIII_staty_2012a

Ninni Kronberg, uppfinnare av mjölkpulvret som har räddat livet på miljoner barn världen över, är i mina ögon mer värd en staty än en kung som ärvt sitt ämbete av sin farsa och som typ bara suttit i sitt slott och befallt andra att kriga för honom. Medaljerna på hans bröst tillhör inte honom - de tillhör alla tappra kvinnor och män som var de som på riktigt kämpade för sina liv när kungen bestämt att det var krigsdax.

Sonja Kovalevsky skulle också kunna få en staty. Hon var ju Sveriges första kvinnliga professor och världens första kvinnliga matematikprofessor.

Sonja och Ninni – du vet säkert inte vilka de är. Men känn dig inte okunnig för det, för det är inte ditt fel att du inte känner till dem. Det är ju så här det blir när orättvisa mellan kvinnor och män negligeras som ”detaljer”.

Kommentera

Rosa oktober-TÄVLING - vinn brösthandske

Av Leone Milton den 2014-10-02 14:35

Oktober är månaden som uppmärksammar bröstcancer -  den vanligaste cancerformen hos kvinnor. Ju tidigare den upptäcks, desto större är chansen att behandlingen blir lyckad. Därför rekommenderas vi kvinnor att själv undersöka våra bröst med jämna mellanrum. En gång i månaden, eller någon gång i bland. Bättre någon gång än ingen gång alls. Visserligen får kvinnor mellan 40 och 75 år möjlighet att gå på regelbunden mammografi. Men däremellan, eller för kvinnor som är yngre, är det bra att själv undersöka för att upptäcka eventuella avvikelser. Ja, redan runt 25 års ålder för att lära känna sina bröst så det är lättare att senare upptäcka förändringar. Ofta är knölarna ofarliga – för bröst är ju knöliga och ojämna –  men upptäcker du en knöl som du inte känner igen så kan det vara bra att fråga en läkare om den.

250px-Pink_ribbon.svg

Så, nu lottar jag ut fem stycken Sensi Femme brösthandskar. Det är ett medicinskt hjälpmedel som används för självundersökning av brösten. Jag har själv den och kan rekommendera den. Handsken ger nämligen upp till sex gånger bättre fingertoppkänslighet och underlättar därför när du ska undersöka dig.

konsult_produktSensifemme_handske

Fördelar med Sensi Femme brösthandske:

- ökar känsligheten i fingertopparna upp till sex gånger

- tillåter smidigare undersökning utan friktion

- ökar känslan av bröstvävnaden och gör det lättare att känna förändringar

- framtagen av läkare och klassad som ett medicintekniskt hjälpmedel

 

TÄVLING: Tävlingen är avslutad

Rosa bandet har sitt ursprung i USA och det var en känd amerikansk företagsledare som var med att utveckla Pink Ribbon (och allt omkring bandet) till var det är i dag. Vem?

1. Evelyn Lauder från Estée Lauder

2. Martha Stewart

3. Anne Bezancon, grundare av Placecast.

Maila rätt svar till info@1.6miljonerklubben.com

SensiFemme_5730_facebook_cover

Uppdaterat 9 okt

Grattis!!

Vinnare av onsdagsinlägget förra veckan, där jag tävlade ut handskar som underlättar för en att undersöka sina egna bröst, har fått sina vinnare. Maria W och din svärdotter vinner varsin, Inger O, Marie A H, Eva-Lena I – grattis till er fem!

Kommentera

Emma Watson om den inkluderande feminismen

Av Leone Milton den 2014-09-23 21:51

Feminism, ett ord som får många att tänka på radikala och extrema åsikter. Kanske manshat. Kanske sönderbrända bh:ar. I Sverige uppfattas visserligen feminism som något normalt och vanligt att vara - men i många andra länder runt om i världen är det lika galet att säga att man är feminist som att säga att man är, ja kriminell kanske. Emma Watson är ambassadör för UN Woman och ett tal hon höll för några dagar sedan beskriver hon på ett alldeles utmärkt sätt vad feminism faktiska handlar om. Det handlar om att känna att kvinnor och män ska ha samma möjligheter och rättigheter, punkt. Och feminism borde vara en rörelse som även män kan känna sig välkomna - för män tjänar också på jämställdhet. Något som vi i Sverige har blivit bättre på att tala om de senaste åren och som jag hoppas får ännu mer uppmärksamhet. Män och feminism hänger verkligen ihop.

Lyssna här på Emmas fina tal om den inkluderande feminismen.


Kommentera

Därför missade Fi riksdagsplats

Av Leone Milton den 2014-09-17 14:05

fiI söndags hade Sverige chansen att skriva världshistoria genom att vara det första landet någonsin som röstade in ett feministiskt parti i ett nationellt parlament.

Förutom att det hade varit en sådan där slå sig för bröstet-grej, hade det också sänt ut en viktig signal till våra vänner i världen att Sverige lägger in en högre växel i sitt jämställdhetsarbete – kanske till och med tar tillbaka förstaplatsen som världens mest jämställda land från Island.

Men som vi alla vet, blev det inte så.

Jag tror mycket beror på att Fi, som så många andra glömmer bort kvinnor över 40 år. Det är roligare/lättare att rikta sig mot unga personer.

Dessutom är det synd att vi kvinnor inte håller ihop utan att valrörelsen handlade om att man antingen får välja socialistisk feminism eller liberal feminism. Feministiska framsteg de senaste 150 åren har ju gjorts av såväl röda som blåa. Fokus behöver således inte ligga på vad som skiljer olika feminister åt, utan vad som förenar. Som kvotering, jämställd föräldraförsäkring och samtyckesreglering till exempel.

Här utvecklar jag dom tankarna: Läs mer här

Kommentera

När ska kvinnas superkropp sluta tämjas?

Av Leone Milton den 2014-09-13 14:54

Vi kvinnor kan göra fantastiska saker med våra kroppar.  Vi kan baka ihop ett barn i våra magar, föda ut dem och sedan hålla dem vid liv genom att mata dem med vätska som kommer ur våra tuttar. Det är helt otroligt när man tänker efter. Terminator – släng dig i väggen. Det är vi kvinnor som är de verkliga supermaskinerna!

Så därför är det så sorgligt att se hur kvinnans kropp om och om igen, genom olika metoder, ska tämjas. Ja, kroppsidealen fungerar  som kryptonit.

 

Ett av det mest välkända sätten hittar vi i Kina. Där kvinnorna skulle binda ihop sina fötter till små som lotusblommor, för att på så sätt betraktas som mer attraktiva och på så sätt klättra på den sociala stegen. Processen att modellera fram ett par ”lotusfötter” tog många år av hängivet arbete. Tårna skulle brytas så de fick att trycka in under fotsulan, sedan skulle foten regelbundet bindas - hårdare och hårdare. Och det skulle börjas i tid, gärna när flickorna bara var några år gamla. Kvinnorna i Kina fick således aldrig uppleva hur det känns att gå med vanliga fötter, hur det känns att springa med vanliga fötter, hur det känns att leka med vanliga fötter. I stället fick de vackla runt med käpp. Men helst skulle de givetvis bara sitta stilla, för det var det som var tanken att flickor skulle göra – sitta och agera vackra prydnader som männen kunde beskåda. sko1 sko2 sko

Foto: Viralwoman

 

Här i Sverige har vi haft traditionen att binda ihop midjan på kvinnor. En kvinna kan få en fantastisk stor ballongmage där ett helt nytt liv bor, men det har tyvärr inte resulterat i att vi har fått ett ballongideal utan i stället har idealet varit det motsatta; en getingmidja. Något som uppnåtts av att kvinnan bar en hårt åtsittande korsett, på 1700-talet drogs den ofta åt så hård att kvinnorna svimmade, fick ruttna organ och förlorade möjligheten att röra sig. Men precis som de kinesiska kvinnorna, var tanken inte att de skulle få nyttja sina superkroppar utan de skulle sitta stilla.

 

Binda fötterna på barn, tränga ihop organen för en smalare midja… Det är galet hur idealen genom tiderna sett ut. Men det sorgligaste måste väl ändå vara att det ju fortfarande i alla högsta grad förekommer.

För några veckor sedan kunde vi läsa hur matbutiken Coop sålde gympaskor med inbyggd klack för små, små flickor. Så små som typ tre år gamla. Återigen, synen på tjejer som några som ska sitta stilla och inte röra sig! Och för några dagar sedan kunde vi läsa hur den amerikanska kändisen Kim Kardashian använder en korsett för att tränga ihop organen så pass mycket att det blir svårare att äta – på detta sätt går hon alltså ner i vikt vilket är hennes mål. Kim är tyvärr en förebild för många unga kvinnor världen över och jag kan garantera att korsettförsäljare, i samma sekund som bilden nedan postades,  började gnida sina händer mot varandra. Och så fort de slutat gnida händerna, använde de dem till att plocka upp telefonen och ringa till lagret för att försäkra sig om att det var välfyllt med korsetter - för här ska det säljas!

coop

Foto: Joakim lamott

kor1

Foto: Kim Kardashian

 

Så, man kan ju undra vilken medeltida metod som blir nästa stora grej? Kanske den där kvinnor trär massor med ringar runt halsen för att få den jättelång? Ja, det blir vi snart varse om.

super

Kommentera

Det här är "cyberrape"

Av Leone Milton den 2014-09-03 20:51

I söndags stals 100-tals bilder och filmer från amerikanska kvinnors mobiler och datorer. Kvinnorna är kända och därför har medierna i USA, men givetvis också i andra delar av världen, rapporterat om händelsen. Snabbt efter att nyheten om hackningen kom ut, var det många som använde sina sociala medier-konton till att skälla ut kvinnorna som drabbats.  "They had it coming", "Don't take naked pictures with your phone if you don't want them online", "What exapmple are female celebrities setting for young woman by taking nude photos?" är bara tre av många, många kommentarer som dök upp på Twitter. Även Aftonbladets kommentarsfält fylldes till bredden med dessa typer av åsikter.

 

asdasdadasda

 

 

Jag undrar hur konsekventa Mattias, Joachim och co är i sina åsikter? Hade de lagt en liknande kommentar om de kända kvinnorna fått sina kortuppgifter stulna för att de handlat över nätet, eller gjort sina bankärenden online? "Shoppar du på nätet, så får du skylla dig själv! Jävla korkat", "Ge fan i att göra bankärenden!".

Nej, det hade antagligen inte hänt.

Tur att vi har Lena Dunham, skaparen bakom serien Girls, som balanserar upp genom att ge oss en insiktsfull kommentar på sitt twitter-konto.

"The way in which you share your body must be a CHOICE. Support these women and do not look at these pictures."

Lena har rätt. Vad du vill göra med din kropp är upp till dig. Det är upp till dig vem du har sex med, hur ofta du har det eller om du inte har det alls. Det är upp till dig om du vill ta bilder på din kropp. Å har du köpt en egen dator, är det också upp till dig vad du vill göra med den! Vill du spara ner texter där, bilder, vill du spela dataspel på den - det är din dator. Det är inte svårare än så, kroppen är din, datorn är din. Besluten är dina.

Å förresten, är det väl inte ens särskilt märkligt att ha lite nakenbilder på sig själv sparade? Precis som med andra typer av bilder – semesterbilder kanske – så är det kul att kolla tillbaka på och tänka: "oj, jag såg ut sådär!". Och personligen skulle jag hellre ha dem lagrade på datorn, än framkallade. För det känns liksom som fysiska bilder är lättare för obehöriga att hitta än dem som är sparade i en mapp döpt "räkningar".

Tillbaka till kändiskvinnorna. Det som de får genomlida nu är alltså inget annat än ett sexuellt övergrepp. Författaren Charlotte Laws kallar det för "cyberrape" och jag tycker det är ett mycket passande ord som förklarar vad det handlar om. Och alla som tittar på bilderna och sprider bilderna gör sig också skyldiga till sexuella övergrepp på dessa kvinnor. Lena Dunham twittrar återigen klokt: "Seriously, do not forget that the person who stole these pictures and leaked them is not a hacker: they're a sex offender."

1396903778_lena-dunham-560

Men tyvärr är det nog så att när övergreppet sker över nätet, så blir det svårt för förövaren att ta till sig hur offret upplever övergreppet. En dataskärm gör det omöjligt för förövaren att se sitt offer i ögonen, se hur illa hen mår. Det här avståndet får antagligen övergreppet att kännas mindre verkligt och allvarligt - för den som begår det vill säga. För offret är det som händer i allra högsta grad verkligt, och kanske till och med värre än om det skett ett fysiskt övergrepp mot henne. För till skillnad från ett fysiskt övergrepp som oftast sker utan att andra ser på och också har ett slut, fortsätter ett online-övergrepp i dagar, veckor, månader och år - inför miljontals ögon. 

 

Inget ont som inte för något gott med sig, som det heter. Det som inträffade i söndags har i alla fall startat en debatt om hur kvinnors kroppar exploateras på nätet, och om hur många unga män ser på kvinnors kroppar som allmän egendom som de kan använda till eget nöje utan att be om lov. Och ur debatten får vi hoppas att det kommer ut några  konkreta förslag på hur vi stoppar detta!

För det måste vi göra. Det är ju inte bara kändisar som drabbas, det är allt vanligare att även svenska ungdomars bilder sprids, men att plocka bort bilderna från nätet och straffa den skyldiga är, med den rådande lagstiftningen, mycket svårt. Brottet det skulle kunna handla om är förtal (ett milt brott som bara ger böter), och dessutom kan åklagaren bara väcka åtal "i särskilda fall" och om det är ”påkallat ur allmän synpunkt”. Ska man översätta det här juridiska babbalet till normal svenska så betyder det typ "äsch, det är bara lite bilder, inget att starta en utredning på, vi har annat att göra". Nej, Lagstiftningen som finns i dag är tandlös och kommer inte åt problemet ordentligt, men framför allt så SER den inte brottet för vad det faktiskt är; cybervåldtäkt. 

 

 

 

Kommentera

Den blomstertid nu kommer

Av Leone Milton den 2014-06-19 09:14

Brunbrända ben i högt gräs, myggbett som kliar och smält glass som rinner längst med armen. Det är vad jag tänker på, när jag tänker på barns sommarlov. Bilden som Astrid Lindgren har målat upp för mig genom böckerna, och bilderna jag ser varje dag i mitt instagram-flöde, har fått mig att tro att det är så här det ser ut för varje barn i Sverige. Så fort de sjungit färdigt Den blomstertid nu kommer och kramat sina vänner hejdå, springer de väl ut till en färdigpackad bil som står och väntar på parkeringen och beger sig ut på ett soligt äventyr som varar ända fram till mitten av augusti?

blomstertid

Men nej, så är det ju såklart inte. Det vet jag ju. Men det är lätt att tänka att sommaren är så fantastisk, bara för att det är sol och värme omkring oss. Men faktum är ju att den kan skapa mer ångest och nedstämdhet än den mörkaste januaridagen. Jag läste till exempel en artikel i Metro om en ung tjej, Katja, som bodde tillsammans med sin mamma på en kvinnojour. För henne var ju skolan det bästa som fanns, där fick hon umgås med sina vänner på lika villkor – där var hon som dom. Men på sommarlovet blev det aldrig mer tydligt att hon levde ett helt annat liv. När alla andra barn snackade om utflykter och resor, var hon tyst för hon skämdes. Och i augusti, när barnen samlades igen och en och en berättade för alla vad de gjort under sommaren, vad kunde hon säga då?

Jag tänker också på lite äldre barn, typ tonåringar, som känner en sådan enorm press på grund av utseendefixeringen som råder i samhället. Vuxna börjar tjata om beach 2014 redan efter juldagarna, och det ena bantningsrådet efter det andra dyker upp i alla möjliga medier. För dom, blir sommaren jobbig för de känner att de inte lever upp till vuxenvärldens ideal. Att ligga på stranden i en bikini eller i badbrallor, känns så jobbigt.

Ja, för vissa kommer blomstertiden, men för många andra känns juni, juli och augusti som rätt vissna månader.

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Leone Milton

Leone Milton
Gör: Journalist, debattör och moderator.

Intresse: Umgås med mina hundar, fotbollslaget HIF, mitt jobb, inreda nya lägenheten, resa, skoja och skratta.

Hjärtefråga: Skapa bättre förutsättningar för unga tjejer att växa upp till starka och lyckliga individer. Bland annat genom att jobba mot sjuka skönhetsideal och kämpa för jämställdhet.

www.leonemilton.se

Övriga aktuella bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Vem bryr sig om vad äldre tycker... : Det tycks inte spela någon roll hur många gånger det uppmärksammas - när det gäller förbättring av vård av äldre händer väldigt lite. Varje år presenteras en sjukvårdsrapport från amerikanska Commo... Läs mer »

Forskningsstipendier

Dags att söka Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsas stipendier

Annonser

Köp en eltandborste som gör gott, inte enbart för din mun