Lyckobloggen

Munnen är fönstret till kroppen

Av Leone Milton den 2014-10-22 09:49

Det är inte så många som vet att hälsan i munnen, speciellt tandköttet, spelar en stor roll för hur resten av kroppen. Jag visste det i alla falla inte. Jag tänkte att dålig munhygien är skadligt för tänderna, men jag visste inte att risken att drabbas av till exempel hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes ökar om man inte sköter munnen. Och eftersom hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i världen, känns det otroligt viktigt att lyfta det här.

"Om ögat är fönstret till själen, är munnen fönstret till kroppen", säger en amerikansk tandläkare vid namn Stuart Froum. Och det är ett bra sätt att se på saken, för tandläkare kan se så mycket bara genom att titta ner i munnen. Som risker för diabetes, luftvägssjukdomar, anemi, stress, oro och crohns sjukdom.

DiamondCleanPink_sammet

Så! Därför ska jag göra lite reklam, jag gör bara reklam om det verkligen är för en god sak. Jag vill tipsa er om en eltandborste som gör gott inte enbart för din mun. När du köper eltandborsten Sonicare DiamondClean Pink under oktober och november kommer 100 kronor per såld tandborste gå till stiftelsen Kvinnor och Hälsa, som samlar in pengar till förmån för vetenskaplig forskning på sambandet mellan munhälsa och bröstcancer.

Varför skall man borsta med Sonicare eltandborste?

En eltandborste rengör mer effektivt och tar bort minst dubbelt så mycket plack som en manuell tandborste, eftersom den gör fler borströrelser på en minut än vad en manuell tandborste gör på en månad. Ändå är den är skonsammare mot dina tänder. Munhälsan har direkt påverkan på allmänhälsan och forskare har hittat samband mellan bristande munhälsa och hjärt & kärl sjukdomar, diabetes och bröstcancer. Se till att ha en hälsosam mun!

 Här hittar ni tandborsten!

Jag fick precis hem min och den är så snygg och avancerad att jag blir glad bara av att titta på den!

Skärmdump 2014-10-22 10.48.38

Varför en Sonicare DiamondClean? 

1.            För varje såld DiamondClean pink går 100 kr till Stiftelsen Kvinnor och Hälsa för forskning på sambandet mellan munhälsa och bröstcancer.

2.            Den ger dig vitare tänder på 1 vecka- le & skratta mer det attraherar glädje & släpper iväg negativitet. (you know whats always in style- a bright smile)

3.            Tar bort 7X mer plack än en manuell tandborste- plack är främsta anledningen till inflammation i tandköttet – vilket i sin tur blir en öppen kanal för bakterier i munnen att ta sig ut i blodomloppet.

4.            En lyxig tandborste som laddar i vatteglaset- en tandborste du vill ha framme i badrummet.

5.            Den ger dig en helt ny känska av renhet- Philips Sonicare är det enda eltandborstmärket som bär Tandläkareförbundets logotyp.

 

Pink_2

Kommentera

Staden är också kvinnans!

Av Leone Milton den 2014-10-09 09:10

Krigsherrar, kungar och andra viktiga män – det är dem vi ser som statyer runt om i vårt avlånga land. Varför är det bara cirka fem procent statyer som föreställer kvinnor? Vi är ju ändå 50 procent av befolkningen senast jag kollade.

Ja, varför är det så att kvinnor lyser med sin frånvaro som motiv när kulturutsmyckningar sker i form av statyer? Låt oss titta på vägskyltar när vi ändå är igång och granskar stadsbilden. Carl, Magnus, Bengt, Torkel och Erik. De flesta personnamn på svenska gatuskyltar är fortfarande manliga. Män, män och åter män.

När människor kritiserar den här uppenbara orättvisan brukar de få höra att de är ”millimeterfeminister” eller får de en hånfull kommentar likt  ”det finns väl viktigare saker att ta tag i än sånna detaljer” kastat i ansiktet. Men om det nu är så oviktigt vad vi döper våra gator till och vilka statyer vi har i parker och på torg, varför kan vi då inte vända på steken och ha 90 procent kvinnor representerade? Om det nu ändå bara är en oviktig detalj…

Nä, juste. För det är inte en oviktig detalj. Det här handlar om makt och inflytande. Det handlar också om historia som kvinnor aldrig på riktigt ska få bli en del av. Jag accepterar det inte - staden är lika mycket min och min mammas, som den är min brors eller pappas.

9D6C6 Karl_XIII_staty_2012a

Ninni Kronberg, uppfinnare av mjölkpulvret som har räddat livet på miljoner barn världen över, är i mina ögon mer värd en staty än en kung som ärvt sitt ämbete av sin farsa och som typ bara suttit i sitt slott och befallt andra att kriga för honom. Medaljerna på hans bröst tillhör inte honom - de tillhör alla tappra kvinnor och män som var de som på riktigt kämpade för sina liv när kungen bestämt att det var krigsdax.

Sonja Kovalevsky skulle också kunna få en staty. Hon var ju Sveriges första kvinnliga professor och världens första kvinnliga matematikprofessor.

Sonja och Ninni – du vet säkert inte vilka de är. Men känn dig inte okunnig för det, för det är inte ditt fel att du inte känner till dem. Det är ju så här det blir när orättvisa mellan kvinnor och män negligeras som ”detaljer”.

Kommentera

Rosa oktober-TÄVLING - vinn brösthandske

Av Leone Milton den 2014-10-02 14:35

Oktober är månaden som uppmärksammar bröstcancer -  den vanligaste cancerformen hos kvinnor. Ju tidigare den upptäcks, desto större är chansen att behandlingen blir lyckad. Därför rekommenderas vi kvinnor att själv undersöka våra bröst med jämna mellanrum. En gång i månaden, eller någon gång i bland. Bättre någon gång än ingen gång alls. Visserligen får kvinnor mellan 40 och 75 år möjlighet att gå på regelbunden mammografi. Men däremellan, eller för kvinnor som är yngre, är det bra att själv undersöka för att upptäcka eventuella avvikelser. Ja, redan runt 25 års ålder för att lära känna sina bröst så det är lättare att senare upptäcka förändringar. Ofta är knölarna ofarliga – för bröst är ju knöliga och ojämna –  men upptäcker du en knöl som du inte känner igen så kan det vara bra att fråga en läkare om den.

250px-Pink_ribbon.svg

Så, nu lottar jag ut fem stycken Sensi Femme brösthandskar. Det är ett medicinskt hjälpmedel som används för självundersökning av brösten. Jag har själv den och kan rekommendera den. Handsken ger nämligen upp till sex gånger bättre fingertoppkänslighet och underlättar därför när du ska undersöka dig.

konsult_produktSensifemme_handske

Fördelar med Sensi Femme brösthandske:

- ökar känsligheten i fingertopparna upp till sex gånger

- tillåter smidigare undersökning utan friktion

- ökar känslan av bröstvävnaden och gör det lättare att känna förändringar

- framtagen av läkare och klassad som ett medicintekniskt hjälpmedel

 

TÄVLING: Tävlingen är avslutad

Rosa bandet har sitt ursprung i USA och det var en känd amerikansk företagsledare som var med att utveckla Pink Ribbon (och allt omkring bandet) till var det är i dag. Vem?

1. Evelyn Lauder från Estée Lauder

2. Martha Stewart

3. Anne Bezancon, grundare av Placecast.

Maila rätt svar till info@1.6miljonerklubben.com

SensiFemme_5730_facebook_cover

Uppdaterat 9 okt

Grattis!!

Vinnare av onsdagsinlägget förra veckan, där jag tävlade ut handskar som underlättar för en att undersöka sina egna bröst, har fått sina vinnare. Maria W och din svärdotter vinner varsin, Inger O, Marie A H, Eva-Lena I – grattis till er fem!

Kommentera

Emma Watson om den inkluderande feminismen

Av Leone Milton den 2014-09-23 21:51

Feminism, ett ord som får många att tänka på radikala och extrema åsikter. Kanske manshat. Kanske sönderbrända bh:ar. I Sverige uppfattas visserligen feminism som något normalt och vanligt att vara - men i många andra länder runt om i världen är det lika galet att säga att man är feminist som att säga att man är, ja kriminell kanske. Emma Watson är ambassadör för UN Woman och ett tal hon höll för några dagar sedan beskriver hon på ett alldeles utmärkt sätt vad feminism faktiska handlar om. Det handlar om att känna att kvinnor och män ska ha samma möjligheter och rättigheter, punkt. Och feminism borde vara en rörelse som även män kan känna sig välkomna - för män tjänar också på jämställdhet. Något som vi i Sverige har blivit bättre på att tala om de senaste åren och som jag hoppas får ännu mer uppmärksamhet. Män och feminism hänger verkligen ihop.

Lyssna här på Emmas fina tal om den inkluderande feminismen.


Kommentera

Därför missade Fi riksdagsplats

Av Leone Milton den 2014-09-17 14:05

fiI söndags hade Sverige chansen att skriva världshistoria genom att vara det första landet någonsin som röstade in ett feministiskt parti i ett nationellt parlament.

Förutom att det hade varit en sådan där slå sig för bröstet-grej, hade det också sänt ut en viktig signal till våra vänner i världen att Sverige lägger in en högre växel i sitt jämställdhetsarbete – kanske till och med tar tillbaka förstaplatsen som världens mest jämställda land från Island.

Men som vi alla vet, blev det inte så.

Jag tror mycket beror på att Fi, som så många andra glömmer bort kvinnor över 40 år. Det är roligare/lättare att rikta sig mot unga personer.

Dessutom är det synd att vi kvinnor inte håller ihop utan att valrörelsen handlade om att man antingen får välja socialistisk feminism eller liberal feminism. Feministiska framsteg de senaste 150 åren har ju gjorts av såväl röda som blåa. Fokus behöver således inte ligga på vad som skiljer olika feminister åt, utan vad som förenar. Som kvotering, jämställd föräldraförsäkring och samtyckesreglering till exempel.

Här utvecklar jag dom tankarna: Läs mer här

Kommentera

När ska kvinnas superkropp sluta tämjas?

Av Leone Milton den 2014-09-13 14:54

Vi kvinnor kan göra fantastiska saker med våra kroppar.  Vi kan baka ihop ett barn i våra magar, föda ut dem och sedan hålla dem vid liv genom att mata dem med vätska som kommer ur våra tuttar. Det är helt otroligt när man tänker efter. Terminator – släng dig i väggen. Det är vi kvinnor som är de verkliga supermaskinerna!

Så därför är det så sorgligt att se hur kvinnans kropp om och om igen, genom olika metoder, ska tämjas. Ja, kroppsidealen fungerar  som kryptonit.

 

Ett av det mest välkända sätten hittar vi i Kina. Där kvinnorna skulle binda ihop sina fötter till små som lotusblommor, för att på så sätt betraktas som mer attraktiva och på så sätt klättra på den sociala stegen. Processen att modellera fram ett par ”lotusfötter” tog många år av hängivet arbete. Tårna skulle brytas så de fick att trycka in under fotsulan, sedan skulle foten regelbundet bindas - hårdare och hårdare. Och det skulle börjas i tid, gärna när flickorna bara var några år gamla. Kvinnorna i Kina fick således aldrig uppleva hur det känns att gå med vanliga fötter, hur det känns att springa med vanliga fötter, hur det känns att leka med vanliga fötter. I stället fick de vackla runt med käpp. Men helst skulle de givetvis bara sitta stilla, för det var det som var tanken att flickor skulle göra – sitta och agera vackra prydnader som männen kunde beskåda. sko1 sko2 sko

Foto: Viralwoman

 

Här i Sverige har vi haft traditionen att binda ihop midjan på kvinnor. En kvinna kan få en fantastisk stor ballongmage där ett helt nytt liv bor, men det har tyvärr inte resulterat i att vi har fått ett ballongideal utan i stället har idealet varit det motsatta; en getingmidja. Något som uppnåtts av att kvinnan bar en hårt åtsittande korsett, på 1700-talet drogs den ofta åt så hård att kvinnorna svimmade, fick ruttna organ och förlorade möjligheten att röra sig. Men precis som de kinesiska kvinnorna, var tanken inte att de skulle få nyttja sina superkroppar utan de skulle sitta stilla.

 

Binda fötterna på barn, tränga ihop organen för en smalare midja… Det är galet hur idealen genom tiderna sett ut. Men det sorgligaste måste väl ändå vara att det ju fortfarande i alla högsta grad förekommer.

För några veckor sedan kunde vi läsa hur matbutiken Coop sålde gympaskor med inbyggd klack för små, små flickor. Så små som typ tre år gamla. Återigen, synen på tjejer som några som ska sitta stilla och inte röra sig! Och för några dagar sedan kunde vi läsa hur den amerikanska kändisen Kim Kardashian använder en korsett för att tränga ihop organen så pass mycket att det blir svårare att äta – på detta sätt går hon alltså ner i vikt vilket är hennes mål. Kim är tyvärr en förebild för många unga kvinnor världen över och jag kan garantera att korsettförsäljare, i samma sekund som bilden nedan postades,  började gnida sina händer mot varandra. Och så fort de slutat gnida händerna, använde de dem till att plocka upp telefonen och ringa till lagret för att försäkra sig om att det var välfyllt med korsetter - för här ska det säljas!

coop

Foto: Joakim lamott

kor1

Foto: Kim Kardashian

 

Så, man kan ju undra vilken medeltida metod som blir nästa stora grej? Kanske den där kvinnor trär massor med ringar runt halsen för att få den jättelång? Ja, det blir vi snart varse om.

super

Kommentera

Det här är "cyberrape"

Av Leone Milton den 2014-09-03 20:51

I söndags stals 100-tals bilder och filmer från amerikanska kvinnors mobiler och datorer. Kvinnorna är kända och därför har medierna i USA, men givetvis också i andra delar av världen, rapporterat om händelsen. Snabbt efter att nyheten om hackningen kom ut, var det många som använde sina sociala medier-konton till att skälla ut kvinnorna som drabbats.  "They had it coming", "Don't take naked pictures with your phone if you don't want them online", "What exapmple are female celebrities setting for young woman by taking nude photos?" är bara tre av många, många kommentarer som dök upp på Twitter. Även Aftonbladets kommentarsfält fylldes till bredden med dessa typer av åsikter.

 

asdasdadasda

 

 

Jag undrar hur konsekventa Mattias, Joachim och co är i sina åsikter? Hade de lagt en liknande kommentar om de kända kvinnorna fått sina kortuppgifter stulna för att de handlat över nätet, eller gjort sina bankärenden online? "Shoppar du på nätet, så får du skylla dig själv! Jävla korkat", "Ge fan i att göra bankärenden!".

Nej, det hade antagligen inte hänt.

Tur att vi har Lena Dunham, skaparen bakom serien Girls, som balanserar upp genom att ge oss en insiktsfull kommentar på sitt twitter-konto.

"The way in which you share your body must be a CHOICE. Support these women and do not look at these pictures."

Lena har rätt. Vad du vill göra med din kropp är upp till dig. Det är upp till dig vem du har sex med, hur ofta du har det eller om du inte har det alls. Det är upp till dig om du vill ta bilder på din kropp. Å har du köpt en egen dator, är det också upp till dig vad du vill göra med den! Vill du spara ner texter där, bilder, vill du spela dataspel på den - det är din dator. Det är inte svårare än så, kroppen är din, datorn är din. Besluten är dina.

Å förresten, är det väl inte ens särskilt märkligt att ha lite nakenbilder på sig själv sparade? Precis som med andra typer av bilder – semesterbilder kanske – så är det kul att kolla tillbaka på och tänka: "oj, jag såg ut sådär!". Och personligen skulle jag hellre ha dem lagrade på datorn, än framkallade. För det känns liksom som fysiska bilder är lättare för obehöriga att hitta än dem som är sparade i en mapp döpt "räkningar".

Tillbaka till kändiskvinnorna. Det som de får genomlida nu är alltså inget annat än ett sexuellt övergrepp. Författaren Charlotte Laws kallar det för "cyberrape" och jag tycker det är ett mycket passande ord som förklarar vad det handlar om. Och alla som tittar på bilderna och sprider bilderna gör sig också skyldiga till sexuella övergrepp på dessa kvinnor. Lena Dunham twittrar återigen klokt: "Seriously, do not forget that the person who stole these pictures and leaked them is not a hacker: they're a sex offender."

1396903778_lena-dunham-560

Men tyvärr är det nog så att när övergreppet sker över nätet, så blir det svårt för förövaren att ta till sig hur offret upplever övergreppet. En dataskärm gör det omöjligt för förövaren att se sitt offer i ögonen, se hur illa hen mår. Det här avståndet får antagligen övergreppet att kännas mindre verkligt och allvarligt - för den som begår det vill säga. För offret är det som händer i allra högsta grad verkligt, och kanske till och med värre än om det skett ett fysiskt övergrepp mot henne. För till skillnad från ett fysiskt övergrepp som oftast sker utan att andra ser på och också har ett slut, fortsätter ett online-övergrepp i dagar, veckor, månader och år - inför miljontals ögon. 

 

Inget ont som inte för något gott med sig, som det heter. Det som inträffade i söndags har i alla fall startat en debatt om hur kvinnors kroppar exploateras på nätet, och om hur många unga män ser på kvinnors kroppar som allmän egendom som de kan använda till eget nöje utan att be om lov. Och ur debatten får vi hoppas att det kommer ut några  konkreta förslag på hur vi stoppar detta!

För det måste vi göra. Det är ju inte bara kändisar som drabbas, det är allt vanligare att även svenska ungdomars bilder sprids, men att plocka bort bilderna från nätet och straffa den skyldiga är, med den rådande lagstiftningen, mycket svårt. Brottet det skulle kunna handla om är förtal (ett milt brott som bara ger böter), och dessutom kan åklagaren bara väcka åtal "i särskilda fall" och om det är ”påkallat ur allmän synpunkt”. Ska man översätta det här juridiska babbalet till normal svenska så betyder det typ "äsch, det är bara lite bilder, inget att starta en utredning på, vi har annat att göra". Nej, Lagstiftningen som finns i dag är tandlös och kommer inte åt problemet ordentligt, men framför allt så SER den inte brottet för vad det faktiskt är; cybervåldtäkt. 

 

 

 

Kommentera

Den blomstertid nu kommer

Av Leone Milton den 2014-06-19 09:14

Brunbrända ben i högt gräs, myggbett som kliar och smält glass som rinner längst med armen. Det är vad jag tänker på, när jag tänker på barns sommarlov. Bilden som Astrid Lindgren har målat upp för mig genom böckerna, och bilderna jag ser varje dag i mitt instagram-flöde, har fått mig att tro att det är så här det ser ut för varje barn i Sverige. Så fort de sjungit färdigt Den blomstertid nu kommer och kramat sina vänner hejdå, springer de väl ut till en färdigpackad bil som står och väntar på parkeringen och beger sig ut på ett soligt äventyr som varar ända fram till mitten av augusti?

blomstertid

Men nej, så är det ju såklart inte. Det vet jag ju. Men det är lätt att tänka att sommaren är så fantastisk, bara för att det är sol och värme omkring oss. Men faktum är ju att den kan skapa mer ångest och nedstämdhet än den mörkaste januaridagen. Jag läste till exempel en artikel i Metro om en ung tjej, Katja, som bodde tillsammans med sin mamma på en kvinnojour. För henne var ju skolan det bästa som fanns, där fick hon umgås med sina vänner på lika villkor – där var hon som dom. Men på sommarlovet blev det aldrig mer tydligt att hon levde ett helt annat liv. När alla andra barn snackade om utflykter och resor, var hon tyst för hon skämdes. Och i augusti, när barnen samlades igen och en och en berättade för alla vad de gjort under sommaren, vad kunde hon säga då?

Jag tänker också på lite äldre barn, typ tonåringar, som känner en sådan enorm press på grund av utseendefixeringen som råder i samhället. Vuxna börjar tjata om beach 2014 redan efter juldagarna, och det ena bantningsrådet efter det andra dyker upp i alla möjliga medier. För dom, blir sommaren jobbig för de känner att de inte lever upp till vuxenvärldens ideal. Att ligga på stranden i en bikini eller i badbrallor, känns så jobbigt.

Ja, för vissa kommer blomstertiden, men för många andra känns juni, juli och augusti som rätt vissna månader.

Kommentera

Nordens största feministiska möte på 20 år!

Av Leone Milton den 2014-06-11 18:20

safe_image

I helgen samlas tusentals kvinnor – och män förhoppningsvis – i Malmö, på Nordisk Forum. Jag kommer själv vara där på lördag, samtidigt som 1,6 & 2,6 miljonerklubben, och längtar!

Med ungefär 300 programpunkter finns det mycket att grotta ner sig i. Som hur vi ska motverka sexistisk reklam - reklamombudsmannen är på plats för att tala om objektifiering och andra nedvärderande schabloner. 

Och eftersom det är ett nordisk möte, kommer vi ju även få se hur det ligger till med jämställdheten i våra grannländer. Jag vill veta mer om danskars syn på prostitution, för enligt Jyllands-Posten vill bara 25 procent förbjuda prostitution. Sveriges Kvinnolobby och Roks ordnar samtalet Corporate Sexual Responsibility.

Något annat som är ständigt aktuellt att diskutera är den svenska arbetsmarknaden - och den systematiska diskrimineringen som sker där.

Nordisk forum själva lovar att "knocka alla sinnen, tänja intellektuella gränser, bygga konstruktiva allianser, riva fördomarnas murar, sprida kärlek och kräva respekt" - det ser jag fram emot. 

Kommentera

"Blir livet inte bättre än så här?"

Av Leone Milton den 2014-05-14 22:45

Det har väl inte undgått någon att den hyllade regissören Malik Bendjelloul tog sitt liv i natt. Så sorgligt och oväntat, precis som alla andra gånger man får höra att personer själva valt att avsluta sina liv. Men ovanligt är det däremot inte. För en av den vanligaste dödsorsaken är självmord. Det är mycket vanligare än att dö i trafiken, ändå snackar vi  mer om bilbältet, att ta körkort och inte köra full, än vad vi gör om att repa sig från depressioner och låta bli att försöka ta sitt liv. För det här med psykisk ohälsa är ju så tabubelagt. Det är liksom inget konstigt att säga att man var nära att bli träffad av en bil när man cyklade över ett övergångsställe  -  det är ju inte ens eget fel. Men det är udda att säga att man är nära att ta livet av sig -  det är ens eget fel.

Varför kan vi inte se på psykisk ohälsa på samma sätt som vi ser på andra sjukdomar? Som något som drabbar en - det är inte ens eget fel.

 

Årligen begår 1 100 människor i Sverige självmord. Det är ungefär 3 om dagen.

2007 var skådespelerskan Johanna Sällström en av dessa, och i Aftonbladet berättar nu hennes pappa om sorgen och saknaden.

"Det spelar ingen roll vilka framgångar man har om ens själ är i oordning. Många gånger lever skapande personer under höga prestationskrav och stora framgångar kan göra att man inte kan leva upp till förväntningarna och tidvis känna sig som en stor bluff", säger Roy Sällström.

Och det här tycker jag är så viktigt att förstå - att depression har så många ansikten. Det är "lyckade" människor som tar sitt liv, också. Jag minns så väl en bekants sista ord, innan hon hoppade. En ung tjej som utåt såg ut att ha allt, och leva ett liv som många andra hade velat leva: "Jag har allt. Så jag borde vara lycklig, men det är jag inte. Jag antar att livet inte kan bli bättre än så här och det duger inte för mig".

Hade det varit OK för henne att tala om hur pissigt hon tyckte livet var, och hade hon sedan fått bra vård, hade hon säkert levt i dag. Två viktiga saker att jobba för.

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Leone Milton

Leone Milton
Gör: Journalist, debattör och moderator.

Intresse: Umgås med mina hundar, fotbollslaget HIF, mitt jobb, inreda nya lägenheten, resa, skoja och skratta.

Hjärtefråga: Skapa bättre förutsättningar för unga tjejer att växa upp till starka och lyckliga individer. Bland annat genom att jobba mot sjuka skönhetsideal och kämpa för jämställdhet.

www.leonemilton.se

Övriga aktuella bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Succé på Östersjön: Vår traditionella höst-författarkryssning på Östersjön blev en verklig succé. Förre justitieministern Thomas Bodström berörde oss alla när han presenterade sin senaste bok "Det man minns" som handl... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com

Annonser

Köp en eltandborste som gör gott, inte enbart för din mun