Camilla Läckberg

Tack!

Av Camilla Läckberg den 2010-10-17 21:12

Tack för en fin vecka här på 2.6 miljonersklubben.

Har tänkt mycket på det här otroligt viktiga ämnet kvinnors hälsa, nu den här veckan då jag gästbloggat här. Och för mig är det främst tack vare  min dotter som insett hur stort vårt ansvar är i den här frågan. För det är ju så, har man barn är det inte sin egen hälsa man sätter främst, utan man sätter alltid sina barn först.

Och jag vill ju att min dotter ska växa upp med de allra bästa förutsättningar på livets alla områden, inte minst hälsa, som känns som en förutsättning för all annan framgång och välmående i livet. Så jag hoppas att jag kan bidra till hennes framtid på många olika sätt, i stort och sett.  Satt i helgen och funderade på vilka områden som jag själv försöker jobba med det här för henne. Det jag kom fram till var.

1. Engagemang - I te x 2.6 miljonersklubbens arbete. Även om jag skamset måste erkänna att jag ofta önskar jag kunde lägga ännu mer tid i mitt engagemang här om bara dygnets timmar räckte till.

2. Kost - Är så lyckligt lottad att alla mina barn ääälskar grönsaker, vilket gör det enkelt att se till att vi äter bra. Största svårigheten är inte att få in det nyttiga i vårt hushåll, utan mer att hålla undan det dåliga så gott det går, så att godis, fika och annat hålls på en så låg nivå som möjligt, - även om jag inte tror på att vara absolutist. Men t ex lördagsgodis är ett koncept jag tycker är bra.

3. Motion - Vi försöker aktivt hitta något som min dotter tycker är kul, och där hon får röra sig.

4. Peppning - För mig är det mentala en lika viktig del av hälsa, och jag försöker alltid finnas där och peppa min dotter och få henne att känna sig trygg i att våga prova på nya saker.

5. Förebild - Jag försöker också vara en förebild för min dotter i hennes ambitioner. Därför har jag aldrig dåligt samvete över att jag är en arbetande mamma, med en egen karriär och en egen identitet förutom att vara mamma. För mig är det en viktig del av det jag kan ge henne.  Att "bara" vara mamma tror jag inte ger min dotter de bästa förutsättningarna i livet. Jag är övertygad om att hon i vuxen ålder kommer se med stolthet på vad hennes mamma gjorde och det tror jag kommer ge henne ett större självförtroende och driv och övertygelse om vad hon själv kan åstadkomma.

Med de här bitarna på plats tror jag man kan komma långt, och parallellt med att underbar verksamhet som 1.6 miljoners och 2.6 miljonersklubben fortsätter driva frågorna om kvinnors hälsa - så har vi och våra döttrar framtiden för oss!

Tack för den här veckan! Nu återgår jag till min vanliga blogg "Deckarmamma" på www.camillalackberg.se

Kommentera

Supermorsan!!

Av Camilla Läckberg den 2010-10-17 12:16

Ha ha jag överträffar mig själv den här helgen!  Muffins igår, i morse fick hela familjen lyxfrukost med knaperstekt bacon, kokta och stekta ägg, rostbröd och smoothies!  Och nu står det en äppelpaj i ugnen och börjar dofta underbart i hela nedervåningen!

Jeeeezus!!  Måste ha fått någon konstig infektion! 

Men familjen klagar inte! :-) 

Var för övrigt på en helt fantastisk 40 -års-överraskningsfest igår! Mer om detta senare nu måste jag servera äppelpaj till en hungrig vargflock!!

Kommentarer

Susanne i U-a skrev 2010-10-17 19:27:

Mums!! :) :)

Kommentera

Nya tag

Av Camilla Läckberg den 2010-10-16 12:54

Har ju sedan rätt många år varit noga med att äta bra. Insåg helt enkelt för ett antal år sedan att jag blev trött och energilös av kost med för mycket socker och snabba kolhydrater och när jag lade om kosten mådde jag både mycket bättre och hamnade automatiskt på min helt lagom målvikt.  Har också alltid varit noga med att inte gå under den, för att tvinga ner sin kropp på en FÖR låg vikt  ÄR inte snyggt vilket jag önskade att fler tjejer fattade.

Eftersom jag älskar att äta gott och tycker att man också måste una sig ibland har jag ofta levt efter 80/20-regeln - bra kost 80% av tiden, men sen absolut t ex en efterrätt vid tillfällen då det verkligen varit värt det. Men jag har sedan länge skippat den där onödiga smågodispåsen framför fredagstv:n eller chipsen fulla med transfetter som man bara mår pyton av. De är liksom inte värt det. Men en chokladfondant med vaniljglass efter en god middag på restaurant - absolut!!  Så den jämvikten har funkat jättebra för mig.

Men inför bröllopet deffade jag lite extra för att känna mig helt fab och fräsch i min vackra klänning. Så det blev mer 100/0-regeln, dvs inga excesser alls. Så det har blivit lite kompensation efteråt istället. Började på bröllopsresan att frossa i goda pastarätter, och sen har det liksom bara fortsatt. Så det har blivit några extrakilon sen bröllopet och idag pekade vågen för första gången på många år på över 60 kg... Inte kul alls....   Framförallt för att jag känner att min kropp inte mår bra varken av de extra kilona och inte heller av fel kost.

Så nu blir det återgång till gamla vanor igen. Vet att det snabbt brukar justera sig, och jag ser fram emot att få tillbaka min pigga grönsaksdrivna energi igen!  Dock vägrar jag banta!!  Banta är ett av svenska ordets fulaste ord - det är korkat och man kan inte leva så i längden.  Nej, god och nyttig mat och 80/20-regeln så får det ta den tid det tar helt enkelt.

Nån som vill hänga på?  After Beach 2010? ;-)

Kommentarer

Nina skrev 2010-10-16 23:48:

Hej! Gillar ditt tänk! Jag hakar på utan tvekan! Skulle kännas fint att tappa ett antal kilon. Tänk vad pigga o glada vi blir!

kim skrev 2010-10-17 11:31:

Hänger också på ska till thiland i vinter vore inte helt fel att tappat några kilo!!

NinaKatarina skrev 2010-10-17 12:06:

Absolut, nu kör vi.....

Lotta skrev 2010-10-17 18:28:

Ha ha jag hänger på har också lagt på mig liiiite för mkt för att trivas. Men du har inte lyckats locka med dig din man? Han verkar ha helt andra vanor än dig..:)
Tack för en bra blogg!
Lotta

Kommentera

Huslig?

Av Camilla Läckberg den 2010-10-16 10:06

Nja färdig smet på påse räknas nog egentligen inte in i kategorin "huslig".

Men jag tar det som bjuds!  ;-)

Nu ska vi i alla fall baka!

Och det är ju resultatet som räknas - inte vägen dit - eller hur.....?  ;-)

Kommentera

Aftonbladet Söndag

Av Camilla Läckberg den 2010-10-15 14:58

Som jag nämnt tidigare kommer det stor intervju på nu på söndag i Aftonbladet Söndagsbilaga. Med en av de roligaste photo shoots jag gjort...  :-)

Nu strax dags att flyga till Stockholm igen!

Kommentera

Internetproblem

Av Camilla Läckberg den 2010-10-15 09:49

Ledsen att det blev lite glest med bloggandet! Har dels varit på resande fot och dels haft lite problem att få kontakt med internet....  Men nu är jag på banan igen! :-)

Kom till Fjällbacka igår med Tre Vänner, och vi fick en fantastisk dag! Först möte med Film i Väst i Trollhättan, sedan lunch på Lilla Beriths där vi träffade Anders från Fjällbackabladet. Sedan fick vi en jättefin guidad tur av min gamla seglarlärare Lasse Lundberg som visade oss runt och berättade historia och anekdoter från Fjällbacka. De flesta i sällskapet hade aldrig varit i Fjällbacka så de gapade hänfört åt hur vackert det var i det glittrande solskenet. Och Karin som jobbar med manusen antecknade febrilt allt spännande hon hörde. :-)

Sedan hade jag talat om att jag tänkte bjuda på middag på kvällen. Och det blev en rejäl överraskning. Hade ordnat med Bengt som arrangerar hummerkvällar i sin sjöbod, så vi fick komma dit och äta nykokt hummer - och krabba och kräftor. Var HUR mysigt som helst i stearinljusens sken att sitta där i sjöboden och äta löjligt färska skaldjur. Tror det blev en upplevelse för "filmfolket" ;-

Idag är det plåtning för en sak gällande kokboken! Christian är också på väg till Fjällbacka! :-)

Kommentera

Fjällbacka!

Av Camilla Läckberg den 2010-10-14 07:59

Nu var det dags att bege sig mot Fjällbacka! Har två ärenden dit - idag ska jag visa produktionsbolaget Tre Vänner runt (de ska göra nya serien/filmerna) - och då måste de självklart ha upplevt Fjällbacka!

Och sedan imorgon kommer Christian Hellberg och så ska vi göra en stor - än så länge hemlig - plåtning för kokboken!

Och mormor är excalterad för Charlie ska med........ :-)a

Kommentarer

Karina skrev 2010-10-14 08:41:

Vi besökte Fjällbacka under semestern, och det var sååå kul att se miljöerna du skrivit om i böckerna. Och nu när jag vet hur det ser ut, ska det bli ännu roligare att läsa nästa!

/Karina

kim skrev 2010-10-14 15:12:

hej, är så nyfiken på om deckarstipendiet kommer igen? i så fall när?. Sen vill jag bara säga att jag tycker dina böcker är jättebra! och ser mycket fram emot nästa. MVH kim

Agneta Blomqvist Fjällbacka skrev 2010-10-14 16:22:

Hej
Jag menade inte att vara högfärdig tidigare idag. Såg inte att det var du! Jag och min dotter backade ut bilen när ni var på rundvandring med Lasse Lundberg.
Lycka till med filmerna. Kul att det går så bra för dig.

Kristin skrev 2010-10-14 18:06:

Hej!

Jag besökte Fjällbacka i sommras och det var verkligen jätte roligt! Nu kan man säga "där har jag vart!" när man läser böckerna igen!
Längtar enormt till den nya boken kommer och serien!! Du skriver så himla bra!!

// Kristin

Kommentera

Gunnarssons

Av Camilla Läckberg den 2010-10-13 11:43

Blir mer bloggande senare idag. Sov så dåligt inatt så fick sova ikapp lite på förmiddagen.

Nu strax fika på Gunnarssons med svärfar! :-)

Kommentarer

Marie skrev 2010-10-13 13:12:

Gött!

Kommentera

Stöd och uppskattning = hälsa?

Av Camilla Läckberg den 2010-10-12 13:57

Tänker mycket på det här med stödet hemifrån nu när jag sitter mitt i värsta skrivångesten som vanligt när jag ska starta upp nya deckaren. Lätt att gå sönder av den stress och ja, faktiskt ångest, som den här fasen alltid för med sig - dessutom i kombination med att man ska få en stor familj att fungera där alla ska må bra också.

 Och det HÄR inlägget från Martins blogg läser jag ofta när jag känner att jag behöver en liten extra motivationspuff för att orka. Martin skrev det på vår bröllopsresa, och det här stödet från mannen i mitt liv är så oerhört, oerhört ovärderligt och betyder så mycket. Varje dag får jag så mycket stöd, så mycket kärlek, så mycket uppskattning och bekräftelse som fru, som mamma, - och som yrkeskvinna av Martin, vilket gör att jag orkar vara just - fru, mamma, författare, yrkeskvinna.

Speciellt den här veckan när jag bloggar på 2.6 miljonersklubben så slår det mig hur viktig den här aspekten är för kvinnors hälsa också. Det mentala stödet. Inte så att vi kvinnor inte kan stå på egna ben. Jag står mycket bra tack så mycket på egna ben. Men den extra puffen, den extra energin för att må bra i mitt liv, mitt arbete - det kommer från en miljö av kärlek och stötta.

(Bild från bröllopsresan)

Kommentarer

Michael Sörensson skrev 2010-10-12 14:45:

Hej!
Har just börjat läsa dina böcker ! Kanonbra!!

Finns det någon lista på de böcker du skrivit i ordningsföljd?

Tack på förhand

michael

Susanne i U-a skrev 2010-10-12 18:54:

Jag kan ordningen annars Michael. :)
Isprinsessan
Predikanten
Stenhuggaren
Olycksfågeln
Tyskungen
Sjöjungfrun
Fyrvaktaren

Nu har du mycket bra läsning framför dig Michael! :)

Förlåt Camilla att jag tog ditt bloggsvarande här ifrån dig och hjälpte Michael. :)

Susanne i U-a skrev 2010-10-12 19:00:

Nu glömde jag ju skriva det jag tänkt skriva innan jag hjälpte Michael här ovanför.... :)

Ville bara säga att det verkar som att du och Martin är så perfekta för varandra. Eftersom jag följt din blogg i flera år nu och Martins blogg sen han startade så kan man verkligen se er kärlek lysa i många inlägg! Kram på er! :)

Silvia skrev 2010-10-13 19:31:

Hej Camilla, jag har precis läst ut Fyrvaktaren. Har alla böckerna om Fjällbacka som är toppenbra! Undrar, och hoppas, om det blir en fortsättning?
/Mvh Silvia

Annette skrev 2010-10-14 14:17:

Hej Camilla!
Jag är en trogen läsare av din blogg, och som så många andra när jag en dröm om att skriva en deckare. Visst har jag förstått att du arbetar hårt för att skriva dina supermysiga deckare. Och arbetar hårt med så mycket annat runt omkring, men inte att du faktiskt har ångest när du ligger i uppstarten av en ny bok.

Jag har gått samma kurs som du och fick en riktig boost i mitt skrivande där. Innan hade jag för mycket ångest och rädslor runt mitt skrivande. Kunde skriva 10 sidor och sedan radera hela rasket. Trodde inte att det var tillräckligt bra. Men jag har en bok som vill komma ut, personerna har tagit form och intrigen är i stort sett färdig. Skrev en hel del till kursen och fick ett fantastiskt bra gensvar! De jag har låtit läsa det jag skrivit, vill veta mer.

Men nu är det stop, jag har hamnat i samma ångestloop som innan kursen. Trodde att det bara var jag. Men så skönt att höra att någon som du känner detsamma. Skillnaden är ju att du till slut får ihop en hel bok. Hur kommer du över ångesten? Jag har läst att du säger att det är "rumpan på stolen" som gäller. Jag har min rumpa på stolen, men självförtroendet tillåter mig inte att spara det jag skriver. eller låta fler läsa. vad göra? Några bra tips?

P.S Ser verkligen fram emot din kommande bok D.S

//Annette

Kommentera

Förklaring tarvas....

Av Camilla Läckberg den 2010-10-12 13:06

Ha ha ha ha ha - ok..... Känner att det HÄR  kanske tarvar en lite mer noggrann förklaring......... :-)

Så här var det: Martin och jag bestämde oss tidigt för att vårt bröllop skulle handla mer om att ge än att få. Det var t ex därför vi valde att undanbe oss presenter och istället be våra gäster skänka valfri summa till Min Stora Dag. Och ytterligare ett sätt att göra det till en dag med kärleksförklaring från vår sida till våra vänner och vår familj som samlats runt oss för att fira oss, var att vi ville göra en "goodiebag" att ställa på alla gästers rum med lite blandade presenter till dem.

I påsen fanns till exempel halsbandet "Forever" från Sahara Silver, det fanns bubbel, cigarrer, godis, tryfflar, mm.  Men jag kände ändå ett tag innan bröllopet att något fattades. Så jag pratade med underbara väninnan Katerina Janouch om de hade något lämpligt från hennes och maken Roberts fab butikskedja Pom Pom Parlour. "Absolut!!" sa Katerina glatt. Och där någonstans gjorde jag mitt "misstag" som inte var aaaaningen mer specifik när jag pratade med just Katerina! För i mitt huvud innebär "något lämpligt" - typ ett DOFTLJUS eller liknande.... :-)  Det var där MIN hjärna befann sig!

Så kom då kartongerna från Pom Pom Parlour ett par dagar innan bröllopet, lagom till att jag skulle packa alla påsarna. Vi öppnar glatt kartongerna och de mest bedårande svarta små lådor kommer fram, med Pom Poms söta logga på. Perfekt! tänkte vi. :-)  Och notera att min hjärna fortfarande i det läget tänker typ DOFTLJUS eller nåt åt det hållet....

Så öppnar vi då den bedårande lilla lådan - och stirrar på en rosa vibrator! Jag misstänker att min och Martins min i det läget var helt obetalbar. Och vi inser där och då att vi alltså ska ge bort en sexleksak till våra bröllopsgäster ha ha ha!!!! :-)

Vi kliar oss i huvudet en stund och debatterar huruvida vi i det här läget bör censurera vissa påsar. Typ våra föräldrars och andra eventuellt känsliga släktingar....   Men efter en stund bestämmer vi oss för att nä vad sjutton! Här diskrimineras ingen! Så ALLA gästerna fick en vibrator, utan åtskillnad....   Och i efterhand blev det riktigt roligt och lite typiskt oss att vara lite "annorlunda" så vi var inte alls missnöjda med att jag och Katerina inte kommunicerade så tydligt.... ;-)  Det blev alltså succé med just detta inslag i vår gåvopåse... ;-)  Så tack Katerina för din fingertoppskänsla i urvalet ha ha ha :-)

Foto: Ian Johnson

Kommentarer

Susanne i U-a skrev 2010-10-12 18:48:

Hahaha :) Det låter typiskt er två (av vad jag lärt känna genom era bloggar). Jättekul ju!

Men en annan sak: Tarvar?? Har aldrig hört det ordet förr. "Tarvar en förklaring" borde i mina öron heta - "kräver en förklaring". Men det kanske finns många här i landet som säger tarvar.... Vi kommer ju dock från Bohuslän båda två (iofs är jag från Dalsland från början men,men..)så vi borde prata samma språk tycker jag. :)

L skrev 2010-10-12 23:49:

Vad fina ni är - är det felix lockar man ser! Vad härligt för dej martin att få ha alla dina ungar omkring dej! Vi är många som håller på dej!

Sofia skrev 2010-10-13 01:33:

Komiskt absolut, men jag bara undrar - vad fick männen, eller har de nytta av en rosa vibrator? ;)

Anne skrev 2010-10-14 14:08:

Tarvar är ett gammalt svenskt ord och vanligt precis i den mening Camilla använder.
Tarvar = kräver. Tror inte alls att det är dialektalt utan ett svenskt ord som fallit i glömska.

Men jag fattar inte ändå... Vad är det i bilden som kräver förklaringen om vibratorn???

Susanne i U-a skrev 2010-10-15 12:01:

Anne:
Bilden är nog bara för att texten handlar om vad som hände på bröllopet. Om du kikar under bilden så står det ett rosa HÄR i första meningen. Och det är det som dyker upp där när du klickar på HÄR som kanske behövde förklaras..... :)

Susanne i U-a skrev 2010-10-15 12:02:

Anne:
Tack för svaret ang tarvar också. :)

Kommentera

Visa 7 äldre blogginlägg »

Camilla Läckberg

Camilla Läckberg
Gör: Jag är en före detta civilekonom som förverkligat min stora dröm om att bli författare. Mördar därför numera folk i min födelseort Fjällbacka och mina huvudpersoner Erica och Patriks öden följs nu av många människor både i Sverige och i 30 länder utomlands. Privat lever jag med min polis Martin och har precis fått mitt tredje barn.

Intresse: Familj, vänner, matlagning

Hjärtefråga: Kvinnohälsa, så att min dotter får ett långt och friskt liv

Kontakt: www.camillalackberg.se

Våra aktuella bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Hormoner uppåt väggarna!!: Jag hoppas att ni tycker om vår podd Maqt & Miljoner som jag gör tillsammans med Åza Brennander! Vi bjuder in gäster och pratar om allt som har med samhällsengagemang att göra. Från politik till hä... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com

Annonser

Arcamea - Vår berättelse
Bungypump
BioGaiaMatkomfortMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Gedeon RichterSvensk LivräddningMedilens Nordic ABNovartis Sverige ABMathem i Sverige ABPfizer ABMediRätt ABAstellas Pharma ABAmgen ABBayerPeptonic Mediacal ABScandicDermoshopBoehringer IngelheimBig TravelMedilensVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika