Josefina Fischier

Min hjälte

Av Josefina Fischier den 2009-09-23 09:41

I listan över, kvinnor jag beundrar, har ännu en ny kvinna dykt upp. Jag var på Kulturhuset i Stockholm igår på deras internationella författarscen. En av de två författarna var Lydia Cacho. En mexikansk journalist som riskerar sitt liv bara genom att använda sin rätt att berätta sanningen. Hon har i två böcker berättat om den omfattande människohandeln i Mexico där barn från fyra år utnyttjas och säljs som sexslavar.
Men om hon berättat det borde det väl sluta, tänker man. Men nej inte så länge de som har makten är en del av förövarna. Lydia Cacho har suttit fängslad, blivit torterad och blir ständigt hotad till livet. Och de som vill se henne död är inte bara skurkar och banditer det är poliser, politiker och guvernörer. De flickor och pojkar som lyckats rymma från de nätverk som sålt dem har Lydia Cacho öppnat ett hem för där anställda och hon själv arbetar för att barnen ska få en ny chans, bli trodda och få upprättelse.

När hon talade från scenen igår fanns det inget annat, hennes passion och styrka för det hon gör är så stark och hennes övertygelse att en människa alltid har rätt att använda sin frihet och skapa sin egen lycka så sann.

när vi i publiken stod upp och applåderade igår slogs jag av en enorm tomhet; här står jag upp och applåderar denna kvinna men det är ju inte det hon vill, hon vill ju att fler gör det självklara och gör rätt. Men vart börjar man? http://www.dn.se/dnbok/lycdia-cacho-jag-later-mig-inte-skrammas-norstedts-1.957119 http://www.ecpat.se/fram.asp http://www.samverkanmottrafficking.se/proj.asp

Kommentera

Tårar i salongen

Av Josefina Fischier den 2009-09-18 11:08

Igår var det förhandsvisning för filmen Allt för min syster på biograf Park i Stockholm för våra medlemmar. Filmen som har premiär den 25 september tar upp några av livets mest smärtsamma ämnen.
Hur långt är en förälder beredd att gå för att rädda livet på sitt barn? Är det rätt att skaffa ett barn via provrör för att denna ska bli en donator för det sjuka barnet? Och hur känns det att vara det syskon som fötts för att rädda sin syster?

Starka frågor utan självklara svar. Fantastiska skådespelare och bra berättat ur flera perspektiv. Men hjälp vad vi grät, det snörvlades i salongen, jag tror inte att någon av oss var riktigt beredda på att bli så berörda. På kontoret idag har vi alla konstaterat att vi var på gränsen till den riktiga fulgråten, ni vet när snoret rinner och man hulkar för att få luft. Det var faktiskt femton personer som avbröt och gick för att det var så starkt. Men det skriver jag inte för att avskräcka någon från att gå och se filmen. Tvärtom tycker jag att den här filmen är oerhört angelägen och fyller ett hål i filmvärlden. Jag tror nämligen att många har väntat på en film som den här. Syskon, mammor, pappor och andra anhöriga till någon som är svårt sjuk och som ligger för döden behöver få se och prata om det. Jag tror inte att man kan börja leva på riktigt om man inte är medveten om och vågar förstå att man ska dö.

Och lika viktigt som det är att vilja och kämpa för någons liv lika viktigt är det att våga säga farväl.

Så alla ni som inte kunde vara med igår klicka här och se vart filmen går upp nära dig.

Kommentera

HJÄRTGÅING

Av Josefina Fischier den 2009-09-17 10:32

Lite härliga bilder från Stockholms hjärtgåing den 6 september.[gallery]

Kommentera

Är det ok att använda sin hjärna?

Av Josefina Fischier den 2009-09-16 20:43

När man är ung är det viktigt att få en ärlig chans att tro på sig själv, att lära sig vad som är normalt, vart gränser går och hur kärlek känns. När man växer upp vill man tro att man duger och man är beredd att gå oerhört långt för att bli respekterad.
Som ung tjej har man en oerhörd press på sig - från alla möjliga och omöjliga håll. Inte nog med att man själv upptäcker att kroppen förändras, hela världen lägger märke till det och det är oerhört lätt att tro att ens värde sitter i kroppen. Och eftersom vi tjejer tidigt lär oss att killar som är dumma och taskiga mot oss egentligen tycker om oss är det lätt hänt att synen på sin egen sexualitet och andras blir skev. Hemmet med föräldrar blir kanske inte längre den oas det en gång varit och att prata med sina föräldrar kan vara oerhört svårt. Men vart vänder sig unga tjejer då? Vi behöver alla förebilder, men vilka finns? Jag hade turen att få vara med på ett möte idag (som ni kommer få veta ännu mer om längre fram) och en av deltagarna Karin Jordås från Mentor sa en obegahlig sanning " Hur många påklädda förebilder har unga tjejer idag?" Svaret är nog, inte så många. Men det är ju det vi ska och vill vara. Vi som vill se och lyssna och som vet att en ung tjej är ovärderlig. Jag vill inte och tänker inte låta kvinnor som, vår nya drottning av dumhet, Anna Anka påverka tjejer att tro att vi finns till för männen. Vi får aldrig lära ut att vi får skylla oss själva om vi blir illa behandlade om vi inte beter oss "passande". Och jag vet att ingen av er heller vill det. Så håll utkik på vår hemsida så ska vi lösa det här!

Kommentera

Vilket fängslande liv

Av Josefina Fischier den 2009-09-15 09:38

Efter TV 3 säsongstart av Svenska Hollywoodfruar undrar jag om det är människans avart som har filmats. Anna Anka beskriver sitt liv med Paul Anka som ett jobb. Då vill jag bara göra en liknelse med mitt eget, när jag är på jobbet är jag där för min egen skull, det jag presterar är mitt, de pengar som kommer in är mina och när jag går hem från jobbet är jag ledig och kan disponera mitt liv som jag behagar. Anna Anka är aldrig ledig, man är ju som bekant gift dygnet runt, hon får inte stanna hemma när hennes man reser bort, varje dag hela tiden är hon ett varumärke för sin man. Det kallar jag att vara livegen.

Det finns ingen flärd som är värd den egna friheten och jag ställer mig tveksam till konceptet om att vara ett ting till för att vara bekväm och vacker. Eller kanske är det bara jag? Är jag avundsjuk? Vill jag också gå runt i lånade diamanter? Vill jag också ha ett entourage av olika människor, jag knappt vet namnet på, jag kan domdera?

Vid grundlig eftertanke, nej jag vill inte det. Jag vill ha mitt liv, jag vill äga min frihet, jag vill kunna vara arg och obekväm. Jag vill utvecklas åt mitt håll. Vill jag inte sminka mig eller kanske bara ligga och kolla på en film hela dagen är det ok.

Det finns en skärande ensamhet hos kvinnorna i programmet som sminkas över och botoxas bort. Och jag tror att drömmen om att bli lyxhustru falnade hos dem som hade den. Jag hoppas att de själva är så inne i sin värld att de glömt den världen de valde bort för då är de kanske lyckliga.

Kommentera

ERBJUDANDE

Av Josefina Fischier den 2009-09-02 13:16

Det nalkas höst och för att pigga upp vill vi passa på att erbjuda er som ännu inte blivit medlemmar ett rabatterat pris. Gå med nu och betala endast 100:- för resten av året.

Du får då ta del av våra inspirerande seminarier , spännande aktiviteter och vår egna tidning.

Kommentera

Camilla Läckberg

Av Josefina Fischier den 2009-08-07 11:59

Under hela nästa vecka får vi njuta av Camilla Läckbergs bloggar här på 2,6 miljoner klubben. För oss som går till jobbet när sommaren äntligen kommit blir det något att se fram emot!

Kommentera

ÅTERVÄNDA FRÅN SEMESTERN

Av Josefina Fischier den 2009-08-06 14:03

Motivera mig inför en jobbhöst?

Snart är hösten här. Kall, blåsig och över mycket att göra eller varma höstkvällar, utrymme för spontanitet och utmanande glädjefyllda arbetsuppgifter. Självklart handlar det om din inställning. Inställning till ditt jobb, till det du har att göra och till att hösten kommer även i år. För att få så mycket som möjligt ut av hösten är självklart ljusglimtar att se fram emot som ett vattenhål i öknen. Efterlängtat, härligt och viktigt att ta dig utrymme till. Planera in höst highlights i kalendern med din partner, med dig själv, med vänner och kollegor. Sätt också mål för hösten, en önskelista. Vad vill du åstadkomma både privat och professionellt? Genom att ha specificerat vad du vill är sannolikheten större att du sätter i system att göra vad som krävs och söka dig till de chanser och uppgifter som du behöver få gjorda.
Tredje motiverande inspirationen är att leta saker regelbundet som du är stolt över och som du gjort bra. Att få energi av sina lyckanden och bragder ger fantastisk kraft att fortsätta framåt.

Emma Pihl

Kommentera

Folkmord & ansvar

Av Josefina Fischier den 2009-07-09 14:26

Jag tycker att det är ett glädjande besked att Sverige fattat beslut om att utlämna den Rwandier som står anklagad för att ha deltagit i folkmordet 1994. Sverige som annars ogärna går i täten när det gäller obekväma beslut visar härmed för omvärlden att vi inte blundar för att skipa rättvisa. Folkmordet i Rwanda var när det pågick ingenting världen brydde sig om. Slakten kunde pågå utan ingripande från FN.
Därför är det av stor betydelse att förövarna som lever i andra länder utvisas till Rwanda för att kunna dömas på hemmaplan. Både för att landet ska kunna gå vidare trots det makabra människorna där fått uppleva men också för att visa befolkningen där att vi som inte gjorde något då ändå förmår att ta vårt ansvar nu.

Kommentera

Vad blir du bjuden på hemma?

Av Josefina Fischier den 2009-07-09 13:53

Det pågick en flirt mellan två som egentligen inte var menade att bli. Inget allvarligt mer ett sätt att fördriva tiden. Något att se fram emot under långa dagar.
Tiden gick, vinter blev vår som blev till sommar. En sommarkväll var de bjudna till samma fest. Stämningen steg, vin dracks och blickar utbyttes. De kom lite för nära varandra, men det var så svårt att undvika. Han var upptagen och hon var fri. Viljan att något mer skulle ske låg i luften, han viskade att det inte fick hända, hon bad att det kunde hända bara lite grann. Han såg henne i ögonen och sa att hon var så fin, hon frågade varför han inte gjorde sig fri från den därhemma. - Det är inte så lätt, sa han - Du vill inte det, sa hon - Du förstår inte, sa han - Berätta, sa hon - Det är inte det att jag inte tycker om henne, sa han, men hon är lite som falukorv och makaroner.

De sågs aldrig mer, har inte pratat sedan dess. Men hon undrar fortfarande om hon var en oxfilé i falukorvland.

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Josefina Fischier

Josefina Fischier
Gör: pluggar statsvetenskap, jobbar på 2,6 miljonerklubben

Motto: det kan alltid bli värre (men går att lösa)

Gillar: skriva, äta, umgås, politik

Ogillar: hyckleri

Livslögn: att jag älskar att träna (sker mest i teorin & inte i praktiken)

Våra aktuella bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Vilken härlig dag vi hade alla kontaktkvinnor!: Att få träffas och utbyta tankar och idéer vi alla som jobbar tillsammans är alltid otroligt givande och inspirerande. I år är det ju vårt stora jubileumsår, vilket jag hoppas att ni har skrivit up... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com

Annonser

Arcamea - Vår berättelse
BioGaiaMatkomfortMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Gedeon RichterSvensk LivräddningMedilens Nordic ABNovartis Sverige ABMathem i Sverige ABPfizer ABMediRätt ABAstellas Pharma ABAmgen ABBayerPeptonic Mediacal ABScandicDermoshopBoehringer IngelheimBig TravelMedilensVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika