Åsa Vilbäck

Caroline af Ugglas

Av Åsa Vilbäck den 2010-04-18 17:15

I veckan träffade jag Caroline af Ugglas - ni vet Snälla, snälla, snälla (behöver jag kanske inte lägga till direkt). Jag fick vara med och sjunga i hennes "Alla-kan-sjunga-kör", och det var en FANTASTISK upplevelse.

Fullkomligt fantastiskt härligt glad-galen

Dels är Caroline af Ugglas en alldeles fantastiskt, underbar helgalen, sprallande person. Och, det är en enorm kraft, styrka, inspiration att sjunga med hundratals andra personer - med en röst. Det är som att hela själen öppnar upp.

Om den magiska effekt som musik har på vår kropp och själ kommer ett av höstens Dr Åsa att handla om. Vi drar igång from september med 8 nya färska avsnitt, kl 20:00 i SVT 2, numera ONSDAGAR.

Kommentera

Skogspromenader

Av Åsa Vilbäck den 2010-04-18 16:16

Idag har jag, min man Magnus och lilla Puma varit på långpromenad i en underbar ekskog med vita skogsstjärnor som lyser som riktiga små stjärnor i den gröna mossan. Vi avslutade det hela med fika på en 4H-gård så kor, getter, hästar och Puma fick hälsa på varandra.

Det är få saker som är så rogivande, och samtidigt energigivande som att vistas ute i skogen. Det finns till och med vetenskapliga studier som pekar på vikten av att vistas i skog och natur när man befinner sig i en kris av något slag. Och med våra högar med jobb som ligger hemma och väntar på oss, skulle vi nog aldrig få ro att slappna av om vi inte tog oss ut till riktiga trollskogar.

Dessutom är det gratis. Har man hund kommer man ut varje helg oavsett - (och kan dessutom leka roliga kurragömma-lekar som Magnus initierade idag), men även om man inte har hund, att packa picknick och traska ut i skogen = svårslaget en solig vårdag.

Kommentarer

Lea skrev 2010-04-19 11:52:

Här är fler picknicktips för soliga vårdagar! :) http://lista.se/listor/picknicktillbehren-du-inte-klarar-dig-utan-1098/

Kommentera

Kvinnokraft historiskt

Av Åsa Vilbäck den 2010-04-16 15:24

Har alltså idag varit på en dag om kvinnliga läkarrollen "Från Karolina Widerström till Dr Åsa", där Ann-Sofie Ohlander föreläste.

Visste du att:

.... det här med att flickor presterar bättre än pojkar i skolan och får bättre betyg inte alls är något nytt fenomen som det ofta framstår i media? När man tittat tillbaka på betygen så långt man kan, 1960-talet så ser man att flickor genomgående har presterat bättre än pojkar.

... Karolina Widerström som var Sveriges första kvinnliga läkare, och andra framgångsrika (dåtida) kvinnor oftast antingen var ensambarn, eller endast hade systrar. Dvs föräldrastödet gick vanligtvis till pojkarna, och det visar också hur viktigt föräldrarnas uppmuntran och stöd är.

....ända fram till 1920 så förklarades kvinnor som omyndiga när de gifte sig, dvs de fick blandannat inte arbeta. Och ända fram till 1938 fick kvinnor avskedas när de gifte sig.

Kommentera

Vikten med vetenskap bakom hälsotips

Av Åsa Vilbäck den 2010-04-16 15:17

Sitter nu precis efter avslutad föreläsning på Kvinnliga läkares förening, en dag om den kvinnliga läkarrollen; "Från Karolina Widerström till Dr Åsa".

Jag fick chansen att deklarera VARFÖR jag gör Dr Åsa. Hur missuppfattningar, oseriösa avsändare med hälsobudskap riskerar att leda till allvarliga konsekvenser. Vi har sett hur Sydafrika under lång tid inte accepterade att HIV leder till AIDS, och "hälsoprofeter" som Mattias Rath kampanjat för att läkemedel mot AIDS är skadliga och ett påfund av läkemedelsbolagen, och att människor istället ska ges vitaminpiller.

Andra exempel är hur det sprids myter om att MPR-vaccin ger autism och fler och fler föräldrar avstår från att vaccinera sina barn. Istället ökar risken för lokala epidemier med bla den högt smittsamma mässlingen. Det finns INGA vetenskapliga belägg för att vaccinationer leder till autism.

"Nutritionism-"trenden är i bästa fall ofarlig, men har ex när det kommer till antioxidanter i pillerform visats att för icke-rökare eller rökare så ökar risken för förtida dödlighet med mellan 16 - 50%.

Sen tog jag del av andra spännande föreläsningar, bla historikern Ann-Sofie Ohlander.

Kommentera

Godmorgon!

Av Åsa Vilbäck den 2010-04-15 06:52

Åter i Sverige! Precis hemkommen från ett soligt och varmt Indien, Goa närmare bestämt. Sol, bad, läsning och jobbat med en föreläsning. Och oundvikliga magsjukan - förstås.

Nu hemma i ett välordnat och RENT Sverige ;-), men ett fullständigt kaos i mitt liv - posten ligger i högar. Mejl och sms ramlar in med allt som jag lovat och som jag försöker hinna, familj och vänner som borde ringas....Det är mycket - och ja, ni vet exakt hur det är.

Jag är nu igång med en ny säsong Dr Åsa som kommer att sändas under hösten.
Under gårdagen träffade jag en kvinna (Ann-Sofie Adolfsson) som skrivit en avhandling om hur hårt även väldigt tidiga missfall slår - något som kan vara svårt för utomstående att förstå, och något som sjukvården är dålig på att hantera. Det kommer i vårt program till hösten som handlar om GRAVIDITET och hur man ser till att fostret mår så super som möjligt under den tiden.

Idag bär det av till Uppsala där jag ska träffa Owe Wikström, som bla har skrivit Långsamhetens lov. Vi ska prata om hur det är att dö, och återvända till livet.... i vårt program Ge inte upp - bara för att du är död.

Kramar och vänliga hälsningar,

Dr Åsa :-D

Kommentera

Våga testa något NYTT!

Av Åsa Vilbäck den 2009-06-14 13:02

I mitt ständiga tjat om att prova nya saker så klistrar jag helt resolut in en artikel på det temat men med konkreta exempel. Läs och agera! Utan agerande så finns det inget.

Simple Changes to Improve Your Mind, Mood, and Outlook

change routine
Istockphoto

By Brittani Renaud From Health magazine Feeling stuck in a rut? A few simple changes in your daily routine can sharpen your mind and improve your attitude. Here’s how to get started:

Switch hands Use your nondominant hand to do daily tasks like brushing your teeth or clicking the computer mouse. This simple change promotes the growth of neurons in the brain, which can sharpen memory and thinking. “It’ll give your brain the regular workout it needs to stay healthy,” says life coach and Health columnist M. J. Ryan, author of AdaptAbility: How to Survive Change You Didn’t Ask For (in bookstores in May).

Engage your senses Get dressed with your eyes closed. One night at dinner, communicate only nonverbally (that’s right, no words). By relying on different senses, you create more neurons in your brain and get more creative.

Try something fresh It doesn’t have to be anything big—a free class at a dance center, a new recipe. You begin to think, I can do this! And that can lead to even greater accomplishments. When you learn a new skill, your brain actually builds new circuitry. “Think of it as mental cross-training,” Ryan says.

Ask: What’s right about this? “How you frame something can change everything,” Ryan says. Try to consider the sunny side of a situation rather than focusing on what’s wrong with it. So if it’s pouring rain, instead of stressing about getting drenched, think of the good it will do for your garden. The result: A more optimistic and inventive you who can take on just about anything.

Kommentera

Knepen för att hålla dina hjärna ung och pigg

Av Åsa Vilbäck den 2009-06-14 12:56

Vill du fortsätta vara skarp när åren staplas på varandra?


Det är du långt ifrån ensam om; att försämras mentalt är den största skräcken - efter cancer - som majoriteten känner. Och det är en relevant rädsla. Men också något som du kan göra åtskilligt för att förhindra!

En färsk studie (Alexandra J. Fiocco, Ph.D., University of Califronia, San Fransisco) visar att 53%; mer än hälften av oss alla, har åtminstone en mindre mental nedgång när vi närmar oss 70-80-års åldern, och ca 16% har en mer allvarlig utveckling.

Men vänd på steken: de goda nyheterna är att det är väldigt många som inte upplever någon försämring när de åldras. Och det bästa av allt; visst påverkar både gener och sjukdomar som kan vara svåra att göra något åt en hel del; men det finns massor du själv kan göra:

Nyckeln verkar vara motion; och i tillägg till det hålla igång mentalt och ha ett levande socialt liv.

Knepen för att hålla din hjärna ung och pigg även i 70-8o-års åldern:

Utbilda dig: De som gått ut gymnastiet hade 2-3 ggr högre chans att de skulle behålla en god mental förmåga, och de som hade högre utbildning hade 4 - 5 gånger högre chans att upprätthålla en hög mental förmåga när de åldrades.

Sluta röka!: Icke-rökare har en 1.84-gångers högre chans att bevara de små grå i god trim.

Motionera: Måttlig till intensiv aktivitetet åtminstone en gång/vecka hade en 1.34 gånger högre chans till en bevarad ung hjärna.  Tänk att man kan promenera sig till ett bättre minne! Fast tempo tre dagar i veckan för 30 - 45 minuter - det kan bromsa upp åldrandets effekter på hjärnan. Det är väl fullkomligt fantasiskt?!

Älska din medmänniska: Lever man ihop med någon har man en 1.24 gånger högre chans, och detsamma gällde för de som jobbade voluntärt. (En annan studie har visat att äldre män och kvinnor som volunärt fick lära förskolebarn att läsa hade lika stor effekt på sina hjärnor (MR-undersökningar) som de som hade motionerat.)

Faktorer som kan vara svårare att påverka:

  • Högt blodtryck, diabetes, de med genen apolipoprotein E-e4 hade en högre risk
Sammanfattningsvis: se till att gå ut och träffa folk, kanske jobba voluntärt, engagera dig, och få lit emotion samtidigt. Då ökar du dina chanser att till att du slår barnbarnen i luffarschack. För det handlar om att hålla sig aktiv och vara engagerad.

Och härmed slutar jag där jag började:

Studien visar att det är oerhört viktigt att vara intellektuellt nyfiken: Alltså; var inte rädd för att lära dig nya saker. Testa saker som du tycker verkar kul och leta upp nya saker för din hjärna att jobba med.

Och till de som står vid sidan om och kritiserar när du tar för dig av livet:

För att undvika kritik, säg ingenting, gör ingenting, var ingenting.

Så se kritik och kommentarer från folk som rena rama berömmet. DU LEVER!

Kommentera

Kolla ditt hjärtas ålder

Av Åsa Vilbäck den 2009-06-14 12:25

Är det något i väst som sänker vår livskvalitet och för kortar vår livslängd så är det de sjukdomar som vi med vår livsstil själva drar på oss.

barn-i-spagatOch med det inte sagt att det BARA är upp till individen. Men vi har som individer möjligheten att kraftfullt påverka vår egen hälsa med vårt egna beteende, och självfallet också påverka samhället i riktning mot bättre hälsa för oss alla. Känn kraften, och inte pressen.

Nu hoppas jag att jag inte anses göra reklam här; men Becel har faktiskt en riktigt brahjarta-och-ekg1 liten sajt som ger en tydlig återkoppling på hur man lever och hur det påverkar hälsan. Ta dig 5 minuter och gör deras test!

http://www.becel.se/Consumer/StarArticle.aspx?Path=Consumer/KnowYourHeart/HeartAgeCalculator/Home

Supermotivation så här inför sommaren, som är ett perfekt tillfälle att ta tag i de mindre sunda vanorna. kanotingFör oftast handlar det bara om vanor. Antingen kan man ofta göra det som är bra för en, eller tvärtom. Det är oftast vanans makt som styr en till att göra något eller inte. Och inte saken i sig. Men man måste ta sig tid och "jävlar-anamma" för att lyckas bryta vanan. Men sen sitter den goda där, och den blir lika svår att bryta som den dåliga!

Kommentera

"Skönhet genom vetenskap"

Av Åsa Vilbäck den 2009-06-12 12:23

plastik-gasvav-lapp Igår var jag på presslunch på ståtliga Grand Hotel. Akademikliniken startar sin årliga Beauty Through Science-kongress, "Skandinaviens största läkarstämma för plastikkirurger", som de själva formulerar det.

Oavsett allt så är Per Hedén, grundaren av Akademikliniken, en entreprenör utan dess lika. Inte har han bara byggt upp Europas största plastikkirurgiska klinik (dock oklart hur det är mätt), men är en riktig jäkel per-hedanpå varumärkesbyggande med egen hudvårdsserie bla. Han har satt Sverige på den kosmetiska plastikkirurgiska världskartan, och lockar både internationellt duktiga kirurgier som patienter till Sverige.

Årets kongress hålls på Grand Hotel 11 - 13 juni, och jag vet faktiskt inte om själva utställningen är öppen för vem som helst.

Nyheter från den plastikkirurgiska sfären som presenterades var:

... hur den plastikkirurgiska konsultationen nu kan utföras med hjälp av 3D-simuleringar. Jag som själv gjort tre år som ST-läkare inom plastikkirurgi, (dock endast rekonstruktiv, ingen renodlad estetisk kirurgi), vet hur svårt det är att sätta ord på vad som är möjligt och inte, och så att orden överensstämmer med bilder i patients- och kirurgs hjärna. Det som alla har erfarenhet av är väl att gå till frissan - hur lätt är det inte bara där att det blir missförstånd? Och missförstånd när det kommer till håret är ju ett relativt lindrigt problem. Men även om en dator kan simulera ett resultat så kommer ändå biologin göra sitt... och den mänskliga faktorn; dvs kirurgens skicklighet spela in. Men att sträva efter perfektion och exakthet kan ändå aldrig vara fel.

kirurgi... hur det som väl många kan tänka en stilla tanke: tänk om fettet på låren kunde flyttas där det fyller en bättre funktion: fetttransplantation. Det kan låta simpelt, men det är långt ifrån enkelt. Alla vävnad måste vara kärförsörjd, dvs få blod. Det går inte bara att ta en slabba fettvävnad och lägga den där man tycker den passar. Men enligt gårdagens kirurg har han utvecklat tekniker som kraftigt förbättrar överlevnaden av flyttat fett. Framförallt är nog detta vitkigt när det kommer till mindre gropar efter ex lokala kortisoninjektioner, medfödda missbildningar, AIDS-behandling mm och då framförallt i ansiktet. Det är definitivt en bättre väg att vandra än att spruta in en massa konstiga ämnen och lägga in föremål i kroppen, som alltid utgör risker långsiktigt. Om än allt säkrare om hanterade på rätt sätt.

För det är det nya: Alla dessa "snabb-kasse"-åtgärder, som att spruta lite botox, hyaluronsyra mm i ansiktet på lunchrasten. Jag som jobbat kirurgiskt vet vilka enorma risker det är så fort NÅGOT naylarpenetrar huden. Omedelbart föreligger risker med infektioner och att viktiga strukturer skadas. Om man därutöver injicerar något finns en ökad risk infektioner, skada men också att ämnet i sig ger upphov till reaktioner och hälsorisker. Plus att rätt sak på rätt sätt, men på fel plats, är inte heller bra. Summa summarum: Var OTROLIGT noggrann med VEM, VAD och HUR du tillåter sticka saker i din kropp. Det kan bli en mardröm för resten av livet. http://www.aftonbladet.se/sofismode/article389408.ab Jag har mött patienter med knölar i hela ansiktet efter de tillåtit oerfarna behandlare injicera ämnen som visat sig ge upphov till en kraftig ärrreaktion i efterhand.

lappar438_222785w

Injektioner och "snabb-kasse"-åtgärder får utföras av icke-läkarlegitimerad sjukvårdsutbildad personal. Men även när det kommer till läkare ska man verkligen vara på sin vakt.

... att ett ansiktslyft inte är det andra likt. En teknik som primärt går ut på att omfördela fett i ansiktet till det sätt som personen i fråga hade som ung, var gårdagens föreläsares specialitet. Det är inte den gamla "ödle-looken". Poängen här är densamma som innan; en "kirurg" är inte utbytbar mot vilken plastikkirurg somavvikande helst, inte heller en "plastikkirurg" mot en annan plastikkirurg. Det tar många år och många misstag innan man är duktig. Samt hjärna, intresse och begåvning.

Är du intresserad av Dr Hamras Composite Facelift (som han kallar det) kolla in: http://www.drhamra.com/html/about.html

Plastikkirurgi - varför tar jag överhuvudtaget upp det? Är det inte att bidra till plastkirurgihetsen och skönhetshysterin?

Som framgår av inbjudan så omsätter skönhetsindustrin globalt 250 miljarder dollar. Enbart i Sverige omsätter branschen 600 miljoner kronor och tillväxttakten har legat på 20 procent den senaste femårsperioden.

gammal-2Vari ligger denna besatthet med våra kroppar och vårt utseende? Är det något nytt? Något skapat av media, eller kanske bottnar det i vår grundläggande biologi? Ålderdom och ungdom. Möjligheter och säkra ingrepp. Plastikkirurgins framfart, synen på våra kroppar och skönhet är ett otroligt fascinerande och intressant fält som kräver svar från såväl psykologins, medicinens, sociologins, historiens, samhällsvetenskapen, biologins områden. Men det får vänta till en annan gång...

Jag propagerar inte för att plastikoperera sig. Men det finns många situationer där plastikkirurgin är livsnödvändig, och andra där den kan revolutionera en människas liv efter skador, missbildningar, cancer och annat. Plastikkirurgin is out there. Och som med allting annat: Inget är rätt för alla, och inget är fel för alla. Men kom ihåg: Var skeptisk, ifrågasättande och försiktig. Och fråga dig varför.

Kommentera

Det farligt "naturliga" - vitaminer & örter med bly

Av Åsa Vilbäck den 2009-06-10 17:09

En brun eller grön förpackning. Eller texten "naturlig" på en förpackning. Inget av det garanterar att produkten är säker, giftfri, eller nyttig.

naturliga-pillerNya studier visar att det finns en hel del gifter speciellt i naturliga produkter.

Bly i ginko piller, arsenik i örter. Bakterier och parasiter i barntandkräm.

Toxiska metaller och parasiter är en del av naturen, och alla dessa har man hittat i "naturliga" produkter och kosttillskott under de senaste åren. Och det oavsett då om vitamin- och örttillskott gör någon nytta till att börja med. lab

En fjärdedel av  tillskott testade av ett oberoende företag (ConsumberLab.com) över det senaste decenniet har problem av olika slag: kontaminerade, innehåll som inte stämmer med innehållsförteckningen, ingredienser i för stora mängder som överskrider säkerhetsnivåer, och andra innehåll riktiga läkemedel dolda som naturliga tillskott.

Det sista exemplet var exempelvis det som en kinesisk hudkräm nyttjade. En kinesisk hudsalva marknadsfördes som bot mot allehanda hudbesvär. Vad det än var försvann besvären när man smetade på örtsalvan. hudkramOch det var inte så konstigt. För när salvan analyserades visade sig salvan innehålla stora mmängder av kraftig kortisonsalva. Och det botar i princip allt, problemet är bara att huden blir samtidigt förstörd. För evigt. Tunn och skör.

gravidAndra produkter marknadsförs innehålla vitaminer som folsyra till kvinnor som planerar att bli gravida, men som inte innehåller ämnet som det uppges innehålla.

Slutsatsen av ConsumerLab.com är att kvalitetsproblem snarare är regel än undantag.

Självfallet har godkända läkemedel som förskrivs av legitimerade läkare problem också. Men dessa produkter måste genomgå kontroller för säkerhet och effektivitet innan de marknadsförs och säljs. Inte så med naturprodukter och kosttillskott.

Vilket jag tycker är anmärkningsvärt. Vi köper vitaminer- och andra kosttillskott för miljontals kronor årligen. Massor av problem associerade med intag av dessa produkter handläggs årligen. ratt-och-ordning

Det borde bli en ändring.

Men fram tills dess:

Det är bara du som kan skydda dig mot farliga produkter, eller i bästa fall verkningslösa produkter.

Var skeptisk! Tänk kritiskt! Stoppa inte i dig vad som helst - och definitivt inte bara för att det är grönt, brunt eller "naturligt". Det är absolut ingen garanti. Oftast är det tvärtom. kritiskblick

Ännu inte övertygad?

Test i Kalifornien har visat:

  • "Hög-potent" järnkosttillskott - hade hälften så mycket järn som det påstods
  • Av 23-toppsäljande C-vitaminer, en hade mindre än hälften av C-vitamin som uppgiavs och andra hade högre nivåer än rekommenderade. (Vilket bla kan leda till infertiliet.)
  • 2008 insjuknade närmare 200 människor av att ha ätit kosttillskott som innehåll mer än 200 ggr så mycket selen som uppgavs i innehållsförteckningen.
  • Beta-karoten har visat sig öka risken för lungcancer hos rökare.
  • E-vitamin har visat sig öka risken för prostatacancer.
  • Selen ökar risken för att utveckla diabetes.
  • Höga doser C-vitamin minskar fertiliteten och kan negativt påverka cancerbehandling.

© 2009 MSNBC.com

Kommentarer

calle555 skrev 2009-06-11 18:22:

Inte illa.

http://www.vof.se/forum/viewtopic.php?p=255964#p255964

Kommentera

Visa 7 äldre blogginlägg »

Åsa Vilbäck

Åsa Vilbäck
Gör: Doktor Åsa för Sveriges Television

Intressen: Lära, driva, skapa

Hjärtefråga: Skapa sann kunskap och förståelse för hur man själv, med egna medel kraftigt (mer än på något annat sätt) kan må bra inifrån och ut, från topp till tå.

Våra aktuella bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Hormoner uppåt väggarna!!: Jag hoppas att ni tycker om vår podd Maqt & Miljoner som jag gör tillsammans med Åza Brennander! Vi bjuder in gäster och pratar om allt som har med samhällsengagemang att göra. Från politik till hä... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com

Annonser

Arcamea - Vår berättelse
Bungypump
MatkomfortMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Gedeon RichterSvensk LivräddningMedilens Nordic ABNovartis Sverige ABMathem i Sverige ABPfizer ABMediRätt ABAstellas Pharma ABAmgen ABBayerPeptonic Mediacal ABScandicDermoshopBoehringer IngelheimBig TravelMedilensVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika