Giorgio Grossi

Andas

Av Giorgio Grossi den 2009-06-07 12:07

Allting har en ände, så också min vecka som gästbloggare för 2,6 miljonerklubben. Imorgon är det måndag och de flesta av oss återgår till ännu en vecka av hets och jäkt. Det är ju mycket som skall hinnas med innan semestern... Du kanske känner ett obehagligt sting av "måndagsmorgonångest" vid blotta tanken på allt som väntar?

Hjärnan är inte alltid vår vän. Den är fantastiskt bra på att projicera oss i framtiden, se de problem som eventuellt kan dyka upp där och klura ut lösningar på dem, trots att de kanske aldrig någonsin kommer att bli verklighet. När vårt tänkande inte rör framtiden dröjer den sig gärna vid det förflutna och ältar det som varit, ställer frågor som är omöjliga att besvara ("varför sa jag så?", "varför sa jag inte si?", "Om jag bara kunde veta varför han gjorde sådär") och försöker skapa mening i vår historia.

I och med att vårt livstempo är högt och vi har mycket att stå i så går det mesta av vår tid åt till att planera och problemlösa eller älta det som varit. Sällan är vi här och nu. Så även om det är söndag och solen skiner kan vi inte glädjas för vår hjärna ligger steget före och brottas med den kommande veckans måsten och borden.

 

Ofta tänker vi något i stil med: "bara jag klarar av det här (skaffa självkänsla, gå ner i vikt, diska disken, hänga tvätten, möta deadlinen, avsluta projektet eller vad det nu är) så ska jag vila sedan...ta semester...ha balans i livet...leva på riktigt". Problemet är att när vi är klara med "det här"  så har en ny "det här" dykt upp och så en till och ännu en.

Faktum är att vi inte kan skjuta upp våra liv för det utspelar sig här och nu. Det som har varit har varit och morgondagen vet vi inte så mycket om. Det enda vi har till vårt förfogande är en begränsad räcka av "nu". Så mitt avslutande tips till dig är: ta kontakt med nuet närhelst du kan. Det kan du göra med övningen 3-3-3 som jag tipsade om i ett tidigare inlägg. Du kan även använda dig av din egen andning. Följ ett andetag hela vägen in och hela vägen ut. Du behöver inte ändra någonting, din kropp vet hur den ska andas. Gör det till en vana att med jämna mellanrum uppmärksamma din andning - observera den bara utan att värdera den - och återför dig själv till livet medan det pågår.

 

Tack och adjö från

Giorgio GrossiAndas

Kommentera

Många vägar bär till lyckan

Av Giorgio Grossi den 2009-06-06 12:10

Efter ett mycket givande pass på gymet är jag nu redo att ägna mig åt en av mina favvo-hobbies, matlagning. Familjen - som till stora delar ligger utslagen efter gårdagens studentskiva - kommer att utföra små kalviga glädjeskutt när de inser att Daddy'O tillagat allas favoriträtt: Spaghetti alla carbonara med zucchine.

 

images-12

 

Hur tillreds då denna variation på den mest romerska av alla romerska pastor? Busenkelt! Förutom ett gott humör behöver du:

- Ett paket spaghetti eller farfalle. Bra märken som finns i den svenska handeln stavas De Cecco, Voiello och Garofalo. Barilla kan duga i nödfall. Fullkornspasta, detta gastronomiska miffo, går helbort.

- Cirka 200 gr tärnad pancetta. Bacon kan duga.

- Ett par vitlöksklyftor

- En stor eller ett par mindre zucchini

- Timjan

- Olivolja

- 5 äggulor

- En skvätt grädde

- Färskriven parmesan, Grana padano eller pecorino. Riven från bit, förstås, inga jädra påsar

- Salt och nymald svartpeppar

images-42

 

Koka pastan al dente. Tänk på att den fortsätter att mjukna efter att du hällt av vattnet så koka den gärna en minut kortare än vad som står på paketet.

Under tiden gör du såsen. Krossa vitlöksklyftorna med den platta sidan av ett knivblad och finhacka dem. Fräs tillsammans med pancettan i generöst med olivolja, men låt inte vitlöken ta färg. Efter någon minut tillsätter du zucchinin som du tärnat fint. Låt bryna på medelvärme och rör då och då. Zucchinin ska lösas upp till en kräm med små bitar i. Använd en träslev till att mosa bitarna på ett varligt sätt. Det tar ca 15-20 minuter. Krydda med timjan och svartpeppar. Pancettan och osten är salta så ta det försiktigt med salt. I en separat skål blandar du äggulorna med grädden, lite salt, peppar och rikligt med riven ost.

Blanda den avrunna pastan riktigt ordentligt med zucchiniröran. Därefter blandar du det hela riktigt ordentligt med äggblandningen. Hettan från maten får äggulorna att stelna men se till att inte utföra detta moment med kastrullen på spisen. Konsistensen ska vara krämig och inte påminna om scrambled eggs. Såhär på sluttampen brukar jag skvätta på lite extra olivolja.

Ställ fram svartpepparkvarnen och en skål med extra ost och minns att " 'A carbonara va cotta e magnata" (ungefär: carbonara ska ätas direkt).

images3

 

Den sallad som du förmodligen vill ska ingå i denna måltid inmundigar du med fördel efter pastan. Pastarätter är självständiga varelser och vill inte ha konkurrenter på tallriken. Bortsett från detta vill jag bara rekommendera dig att ha brödkaveln redo ifall någon skulle börja svamla om ketchup, samt önska dig en rungande:

Buon Appetito! images-5

Kommentera

Toscanametoden

Av Giorgio Grossi den 2009-06-05 09:16

En svensk sommar är den bästa dagen på hela året, förkunnar Henrik Brohagen i Dagens Nyheter. När jag blickar ut över ett regnigt och kylslaget Stockholm är jag benägen att hålla med. Som kontrast till detta kan jag förkunna att paradiset på jorden stavas Toscana! Smaka på det ordet och säg om det inte låter vackert! Dit ska jag åka och hälsa på min kollega Marit Carboni-Nordlander och hennes man Claudio.

 

Marit Carboni-Nordlander
Marit Carboni-Nordlander - Lär dig stressa av i Toscana

 

 

En timmes bussfärd ifrån Florens, i riktning mot Siena och inbäddade i det frodiga vindistriktet Chianti ligger de pittoreska byarna Panzano och Greve in Chianti. Hit, till det mest magnifika av Toscanska landskap - med allt från vingårdar till olivodlingar, böljande kullar och cypressalléer - brukar matkändisar som t ex Jamie Oliver komma för en stunds avkoppling och för att att bättra på sin kokkonst.

cimg1444-1
Panzano in Chianti

 

Här erbjuder också Marit den så kallade Toscana-metoden, ett stresshanteringsprogram som blandar sådana klassiska ingredienser som mindfulness, avspänning och sömnrådgivning med utflykter, matlagning och vackert boende. Det går med andra ord alldeles utmärkt att ägna sig åt att lära sig hantera sin stress på förmiddagen, göra studiebesök hos någon mat- och vinproducent på eftermiddagen och avrunda dagen med en generös middag. Inte minst ser jag fram emot ett besök hos den excentriske krögaren Dario Cecchini. I hans butik i Panzano dröjer man sig länge med ett vinglas i handen och lite porchetta (helgrillad spädgris) eller salami som tilltugg.

 

Porchetta går inte av för hackor, mums...!
Porchetta går inte av för hackor, mums...!

 

 

Butiken är en social smältdegel, här pratar alla med alla och Dario tar tillfället i akt att deklamera några verser ur Dantes "Den gudomliga komedien". På kvällen är det middag på hans kultförklarade restaurang "Solo Ciccia", där kolossala florentinska biffar grillas över öppen eld.

 

macelleria11
Dario läser poesi

 

 

 

Avstressad, mätt och behagligt trött slocknar man sedan bland mjuka bolster. Buona notte!

 

cimg1699-11

Kommentera

Ingen är perfekt

Av Giorgio Grossi den 2009-06-04 09:33


Hör du till dem som styrs av regler som säger att du måste vara ”perfekt” för  annars är du ”värdelös”? Om så är fallet misstänker jag att du också har många måsten och borden som driver dig till en oändlig räcka av prestationer. Tyvärr känns det nog som om ingen prestation är tillräckligt bra. Resultatet blir att du drivs vidare i duktighetsjakten och riskerar att gå in i väggen. Men är det värt priset som du får betala i form av hårt slit, trötthet, ständigt dåligt samvete och i förlängningen dålig hälsa? Förmodligen inte. Du behöver investera din energi på ett klokt sätt och komma till rätta med din fixering vid att vara ”perfekt”.

Övertygelsen om att man måste vara ”perfekt” känns mycket stark, och ofta blir förväxlad med en absolut sanning. Förmodligen har du aldrig tagit dig tid att noga definiera vad det egentligen innebär att vara ”perfekt” respektive ”värdelös”. Tänk efter, vad gör en ”perfekt” människa, rent konkret, och vad gör en som är ”värdelös”? Fundera på det en stund innan du läser vidare.

3-perfection-monster

Känns det inte lite överraskande att plötsligt inse att dina mest djupgående övertygelser baseras på minst sagt vaga och luddiga begrepp? Om du vill minska stressen i ditt liv kan det vara värt att definiera begreppen. Gör en lista på vilka handlingar som utmärker en ”perfekt” respektive ”värdelös” människa i dina ögon. Sätt in handlingarna på en skala som sträcker sig mellan motpolerna ”värdelös” och ”perfekt”. Fokusera på vad dessa människor gör snarare än på hur de är, och var så konkret som möjligt. Här följer ett exempel på hur det kan se ut.

”Värdelös”

”Perfekt”

Är inte punktlig – slarvar med tiden, kommer för sent till möten, håller inte deadlines o.s.v.

Är punktlig – kommer i tid till alla möten, håller alltid deadlines o.s.v.

Är opålitlig – ändrar sig, sviker sina löften

Är pålitlig – ändrar sig inte, håller alltid sitt ord

Levererar undermåliga resultat

Levererar perfekta resultat

Lat – jobbar när andan faller på

Flitig – jobbar alltid mycket hårt

Ställer inte upp för sin omgivning

Ställer alltid upp för sin omgivning

Går inte att nå via telefon, mejl o.s.v.

Är alltid nåbar via telefon, mejl o.s.v.

Är sur eller ointresserad

Är glad och positiv

Klär sig trist eller sjavigt

Är alltid snyggt klädd

Kör omkring i en smutsig, dåligt skött bil

Kör alltid en ren och välskött bil

Markera in dig själv på skalan. Lyckas du alltid leva upp till idealen? Om du tänker efter så påverkas din grad av perfektion av yttre omständigheter och kan variera från situation till situation. Du ligger aldrig konstant på den ena eller den andra sidan av skalan. Snarare är det så att du ibland ligger lite mer åt vänster och ibland lite mer åt höger beroende på dagsform, hur mycket du har att göra och på vilket stöd du kan få av andra.

Placera in människor i din omgivning på skalan. Övningen kommer förmodligen att ytterligare belysa det du nu redan misstänker: ingen av oss är alltigenom ”perfekt” eller alltigenom ”värdelös.” Eller tror du fortfarande att någon viss person i din bekantskapskrets uppfyller perfektionskraven? I så fall kan du intervjua honom/henne och ta reda på hur det förhåller sig. Du kan även be honom/henne markera in sig själv på skalan. Du kommer bli varse att även solen har sina fläckar.

På samma sätt som spindelfobikern har nytta av att utsätta sig för spindlar tills rädslan släcks ut kan den som är överdrivet upptagen av att framstå som ”perfekt” ha nytta av att utsätta sig för att vara en aning ”värdelös”. Jag uppmanar dig att prova att vara lite slarvigare, lite latare och lite mer opålitlig och se vad som händer! Om du vågar prova kan du göra den slående erfarenheten att du överlever och att himlen inte trillar ner.

Kommentera

Svårt att sova?

Av Giorgio Grossi den 2009-06-03 11:17

Sömnsvårigheter har blivit allt vanligare, särskilt bland yngre kvinnor. Att sova dåligt någon gång då och då hör livet till. Tillfälliga bekymmer, småbarn, värk, buller och annat kan göra det svårt att sova under en tid men kroppen tar igen detta under nästkommande nätter. En del fastnar däremot i långvariga sömnstörningar med svårigheter att somna, störd och ytlig sömn och trötthet under dagtid.

Vardagens stress kan innebära att man gör den kroppsliga och mentala spändheten till sin sängkamrat. Istället för att varva ner och vila försöker hjärnan lösa problem nattetid. Den trötthet som följer nästa dag bidrar till att öka stressen och så är den negativa spiralen igång. Det är slående hur effektivt man kan hjälpa en stressad människa på fötter genom att få sömnen att fungera. Men hur kan man bryta den negativa spiralen? Här kommer några tips.

 

images-1

 

Man behöver vara vaken ca 16 timmar för att kunna sova 7-8 timmar. Ett tips är därför att förlänga den vakna tiden, skippa eventuella tupplurar och kanske gå och lägga sig någon timma senare än vanligt. På så vis bygger man upp en rejäl trötthet som får en att stupa. Detta är särskilt relevant för kvällsmänniskor som har väldigt svårt att sova om de lägger sig för tidigt. Att träna avspänning är ett bra sätt att minska uppvarvningen.

Se till att sovrummet är mörkt, tyst och svalt. Ta en rask promenad på morgonkvisten: motion, frisk luft och ljus tidigt på dagen underlättar nattsömnen. På kvällen behöver du däremot ett par timmar till att varva ner. Inrätta en behaglig ritual - t ex varm dusch, lägga fram kläder, örtte - som ställer in hjärnan på sömn. Att jobba vid datorn och sedan slänga sig  i säng och inbilla sig att man ska kunna somna direkt är ganska fruktlöst. För att bryta kopplingen mellan sovrum och uppvarvning bör inte sovrummet användas till annat än sömn (sex lär också vara ok).

images

Var lagom mätt när du ska sova. Det sägs att man inte ska äta sent på kvällen om man inte vill gå upp i vikt. Faktum är att hunger gör oss stressade och håller oss vakna och sömnslöshet gör oss mer benägna att lägga på hullet. Att gå och lägga sig proppmätt är förstås inte heller bra. Lagom är, som alltid, bäst.

Alkohol gör det lättare att somna men svårare att behålla sömnen. Kaffe, te, cola, energidryck och liknande innehåll koffein som gör oss alerta. Det tar väldigt många timmar innan ämnet går ur kroppen så försök att dra ner på intaget. Cigaretter och snus har liknande effekter och socker är inte heller bra.

En del prestationer – till exempel idrottsliga sådana – förbättras genom ansträngning, men om du anstränger dig för att sova ökar risken för sömnlöshet. När klockan sedan tickar på och John Blund lyser med sin frånvaro dyker den ena besvärliga tanken efter den andra upp: ”Herregud! Klockan är redan två och jag ska upp om fem timmar! Jag kommer aldrig att somna! Jag kommer att vara helt död imorgon!” Detta hjälper dig inte ett skvatt – men det har du säkert redan märkt.

Försök att glömma bort klockan och omformulera dina negativa tankar så att de blir mindre katastrofbetonade. Tanken ”Jag kommer att vara helt död imorgon!” kan till exempel omformuleras till ”Jag kommer att vara lite trött imorgon men oj, vad jag kommer att sova gott imorgon kväll!”. Tala om för dig själv att förr eller senare somnar du och det är ingen katastrof om du inte får sova sju åtta timmar. Det man inte får en natt kan man ta igen nästa natt eller natten därpå.  

Om du inte kan somna är det lika bra att kliva upp en stund och ägna dig åt någon lugn aktivitet tills du känner dig mogen för att gå och lägga dig igen.

Problem är till för att lösas, men inte i sängen. Inrätta en stund under eftermiddagen då du skriver listor, planerar eller helt enkelt skriver av dig din oro. Släpp den sedan.

När du ligger i sängen kan du hindra störande tankar från att sabotera din sömn genom att blockera dom. Koncentrera dig på en monoton, understimulerande fantasi som gör dig trött. Varför inte ta en imaginär promenad? Denna övning går ut på att föreställa sig att man tar en promenad till en plats som man tycker om. Det gäller att vara inlevelsefull och verkligen ”känna” marken under fötterna, kläderna på kroppen, dofter, vinden med mera och uppmärksamma det man ser. Om tankarna far iväg får man vänligt men bestämt återföra dem till uppgiften utan att göra sig upprörd.

God natt!!

www.uvm.edu

Kommentera

En liten övning i medveten närvaro

Av Giorgio Grossi den 2009-06-02 05:30


Hej igen,

Idag tänker jag dela med mig av en liten övning i medveten närvaro att du kan använda var som helst och när som helst. Övningen är mycket effektiv när det gäller att minska stress, bringa stillhet och få tyst på ”tankebruset”. Meningen är att du ska landa i nuet och göra dig uppmärksam på det som är just nu, i detta ögonblick.  Om uppmärksamheten glider iväg är det bara att ha tålamod och börja om. Ta god tid på dig och undvik att ruscha igenom de olika stegen.

Börja med att namnge tre saker du ser, gå därefter över till att namnge tre saker som du hör och sist tre saker du känner. Exempel: ”Jag ser en grön penna, jag ser bordet och lampan i metall. Jag hör tåget åka förbi, någon som pratar i rummet bredvid, en stol som gnisslar. Jag känner min tyngd mot stolen, jag känner att jag lagt benen i kors, jag känner att mina fötter är varma.

Fortsätt övningen genom att namnge två saker du ser, hör och känner. Därefter namnger du en av varje. Om lämpligt kan du upprepa hela proceduren blundandes. Då ser du förmodligen bara ”myrornas krig”, olika färger och mönster. Då är det de som du får sätta ord på.

Undvik att vara dömande. Sätt ord på de faktiska egenskaperna hos de föremål som du beskriver t ex ”pennan är grön” och undvik att falla i ”värderandefällan” genom ord som ”bra”, ”dåligt”, ”rätt”, ”fel”, ”ful”, ”vacker”. Att värdera och ha åsikter är vad vår hjärna gör per automatik. Nu kan du träna på att se verkligheten som den är, här och nu.

Du kommer förmodligen att uppleva en behaglig inre stillhet efter bara några minuters praktiserande. Det som vi gör ofta och mycket av blir vi bra på, så se till att öva flera gånger per dag. Det räcker med några minuter här och några där. Börja med att öva under lugna stunder och under ”transportsträckorna” t ex när du åker buss eller är ute och går. När du övat upp din förmåga att bli medvetet närvarande kan du använda tekniken även när du är rejält stressad. Brukar du älta och grubbla mycket? Lägg märke till när du är på väg att börja älta och gör övningen istället.

Lycka till!!

fla_meditation_072007
bild från www.stresslessinlasvegas.com

Kommentera

Inga "måsten", please...

Av Giorgio Grossi den 2009-06-01 11:52

Hej, alla glada 2,6-miljonärer! Jag heter Giorgio Grossi och har den stora äran och nöjet att få vara er gästbloggare under den kommande veckan. Till vardags arbetar jag med stress och min blogg kommer av naturliga skäl att handla om detta. Jag forskar, bedriver KBT-terapi med människor som gått in i väggen och är inblandad i en mängd kurser och utbildningar. Jag har också skrivit ett par böcker i ämnet och den senaste heter "Hantera din stress med kognitiv beteendeterapi" (Viva förlag, 2008).

Min senaste bok

Till det mest givande som jag pysslar med hör att vara ute i gymnasieskolor och utbilda elever i stresshantering. Att vara duktig och ambitiös i skolan lönar sig. Man får toppbetyg, omgivningens gillande och en stundtals starkare självkänsla. Men överdrifter är, som bekant, sällan nyttiga och en överdriven prestationsinriktning har en tuff baksida. Man blir väldigt, väldigt, väldigt trött... och allra tröttast är de "duktiga" flickorna.

För övrigt så skiner ju solen över större delar av vårt avlånga land och detta är väl avstressande om något. Försommarbrisen för med sig löften om en snar befrielse från arbetskraven och början på "det riktiga livet" i form av en lång, välbehövlig semester. Studentskivorna avlöser varandra, det råder en glättig partystämning och vi börjar varva ner inför sommaren. Eller?

För många verkar denna tid på året höra till de mest stressande med oerhört många benhårda "måsten" på programmet. Man "måste" hinna göra klart allt det där på jobbet, man "måste" organisera den perfekta studentskivan eller skolavslutningen, man "måste" planera sommaren och så "måste" man det ena, det tredje och det fjärde...

Ordet "måste" är ett fascinerande exempel på hur hjärnan - som inte alltid är vår vän -  skapar mentala fängelser med hjälp av språket. Om jag intalar mig att jag absolut "måste" vara perfekt i alla mina roller så har jag knappast någon valmöjlighet. Jag "måste" ju...

Faktum är att det finns väldigt lite som vi absolut måste här i livet. Förr eller senare måste vi dö och detta, übermåstet framför alla, är det ingen som undslipper. Och så måste vi välja. Medvetet eller omedvetet väljer vi handlingar hela tiden och valen har konsekvenser som vi får lov att ta.

Men att påstå att vi "måste" ha de bästa betygen, alltid leverera perfekta resultat, ha skinande rent hemma, eller ha den perfekta relationen, kroppen, middagen, familjen etc är nonsens. Prova och se vad som händer om du konsekvent byter ut orden "måste", "borde", "ska" mot "önskar", "vill", "föredrar". Visst känns det mindre diktatoriskt? Plötsligt kan du välja. Om du verkligen vill vara perfekt så kan du välja att gå in för det, men det är absolut inget måste. Det står dig faktiskt fritt att när som helst sänka ribban eller göra något helt annat. Frågan är om du är beredd att stå ut med obehaget i att framstå som mindre än perfekt? Testa och se vad som händer om du nöjer dig med "good enough". Det kan kännas ovant i början men ger större frihet på sikt.

Kommentera

Giorgio Grossi

Giorgio Grossi
Gör: stressforskare, föreläsare och författare som arbetar med KBT terapi

Intressen: laga mat, träna, resa och läsa böcker

Hjärtefråga: vardagens stress

Kontakt: giorgio.grossi@stressforskning.su.se

Våra aktuella bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Vilken härlig dag vi hade alla kontaktkvinnor!: Att få träffas och utbyta tankar och idéer vi alla som jobbar tillsammans är alltid otroligt givande och inspirerande. I år är det ju vårt stora jubileumsår, vilket jag hoppas att ni har skrivit up... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com

Annonser

Arcamea - Vår berättelse
BioGaiaMatkomfortMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Gedeon RichterSvensk LivräddningMedilens Nordic ABNovartis Sverige ABMathem i Sverige ABPfizer ABMediRätt ABAstellas Pharma ABAmgen ABBayerPeptonic Mediacal ABScandicDermoshopBoehringer IngelheimBig TravelMedilensVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika