Psykologi

Signalsubstanser och hjärnan

Av Gabriella Svanberg den 2014-09-24 20:40

Info kommer starx.....

 

Läs mer om signalsubstanserna i vår hjärna

 

Kommentera

missbruksprojektet - ACT för LVM fortsätter

Av Gabriella Svanberg den 2014-09-10 07:17

IMG_1287

 

 

I januari 2013 fick jag ok från SiS, Statens institutions Styrelse, att bedriva projektet - ACT för LVM. Jag och ett antal kollegor skulle få chans att vetenskapligt utvärdera behandlingsmetoden på tre av landets behandlingshem för människor med ett tungt missbruk.

ACT, Acceptance and Commitment Therapy finns idag på flera av landets mottagningar för stress, ångest och depression och är även stort inom smärtbehandling. Det finns manualer gjorda för ungdomar och för människor med stressproblematik, men vi ansåg inte att de var helt passande för vår målgrupp.  Vår målgrupp var människor som inte sällan bodde på gatan, som ofta blivit av med barnen på grund av misär och missbruk. Klienter med emotionella sår från barndomen och ännu fler trauman från livet som kantats av utnyttjande av både kropp och själ.

Många av de klienter jag träffat under åren har haft svårt att möta sig i spegeln. Efter många års dövande och drogande för att slippa känslor är det traumatiskt att våga se. Bara en glimt av verkligheten kan vara svår.

I ACT ingår ingen moralpredikan.  Varje individ får själv ta steg i sin egen värderade riktning. Det som erbjuds och ingår i modellen är redskap för att stanna upp och våga se verkligheten precis som den är. Varken bättre eller sämre. Att se den på ett ickedömande vis, stå ut, andas och med eftertanke ta nästa steg. Likt ett shape pass på SATS tränas olika färdigheter varav acceptans är en viktig färdighet. Med dagens vetskap om hjärnans plasticitet vet vi att man kan träna sin hjärna likt muskler på sin kropp.

IMG_1276

Med hjälp av statistikprofessor Ingrid Munck har vi gjort för- och eftermätningar efter konstens alla regler och responsen är över förväntan!

Det är fantastiskt att höra dessa män och kvinnor beskriva vikten av redskap att hantera tankar och känslor med. Just den ström av information som de ofta dövat. Det är ingen mirakelkul.  Det handlar om träning av ett nytt förhållningssätt. Träning av att reglera sitt fokus och vidga perspektiv på flexibelt vis. Det tar tid och kräver eget engagemang, men klienterna på samtliga tre hem har varit positiva till träningen och grupper har fortsatt även efter att projektet är avslutat. Innan jag drog igång projektet sa somliga kollegor till mig att jag inte ens skulle kunna få ihop en grupp. Jag är glad att jag inte lyssnade för mycket på de orden. Jag anade att det skulle gå och blir rörd när jag tänker på klienternas respons.

Utvärderingar av implementering, genomförbarhet, respons, och effekt på klienternas mående är klart. Mitt nästa steg är att skriva en vetenskaplig artikel som fokuserar på mätningar av exekutiva funktioner.

Viktigt att påpeka är att det är en pilotstudie och att ej för stora slutsatser kan dras baserat enbart på dessa resultat. Helt klart är dock att det vi ser är så pass positivt att vidare fullskalig studie uppmuntras!

Vill ni läsa hela artikeln se: HVB & LSS världen

Vill ni veta mer om projektet får ni gärna höra av er till mig: gabriella.svanberg@gmail.com

Allt gott till er alla!

Gabriella

 

Kommentera

Robin Williams tragiska bortgång får oss att stanna upp

Av Gabriella Svanberg den 2014-08-14 21:38

Jag läser en fin artikel skriven av Leg. Psykolog Tanja Suhinina:  "Robin Williams får oss att prata om psykisk ohälsa". Hon skildrar vad psykisk ohälsa egentligen är. Den psykiska ohälsa som finns runt oss i vardagen, men som vi ofta inte "förstår".

"I vardagen är psykisk ohälsa inte Nisse som du vet har en diagnos. I vardagen är psykisk ohälsa oftast mer eller mindre knepiga människor".

Jag sitter vid mitt skrivbord och  tittar på min kaffekopp och på den pappershög som ligger och väntar på att tas tag i. Den bunten med psykologutredningar som väntar på att knytas ihop.  De människor som väntar på att få en diagnos eller ej, som kämpat i större delen av sitt liv utan att riktigt förstå varför livspusslet varit så svårt. Jag tänker på den intelligenta kvinna som väntar på att få svar på om hon har ADHD eller ej.  Hon som alltid vunnit alla idrottstävlingar i skolan, som alltid kommit på flest idéer och tack vare sin envishet knutit ihop alla lösa trådar.  Hon som  hade flest karlar och flest barn,  som  renoverade en lägenhet samtidigt som hon jobbade dubbla pass. Hon som blev utbränd och började dricka alkohol för att döva sin panikångest. Hon som blev beroende och nu på missbrukshemmet stannat upp och tänker tillbaka på sitt liv.

Jag tänker på han som lidit av social ångest och trots att han varit clownen lidit i det tysta. Han som nu förstår att han alltid lidit av social fobi. Han som tackat nej till alla fester av rädsla att göra bort sig. Han som blivit så nervös inför att stå i kassan att han undvikit att handla mat.

Eller den unga tjejen som nu ska få höra att hon har en asperger diagnos. Hon som aldrig förstått varför hon varit så petig med maten, som trott att hon haft en vanlig ätstörning, men som snarare haft ett kontrollbehov och en oförmåga att känna "lagom".

Dessa och många andra har haft vanliga liv och utåt sett varit lite av dessa "knepiga människor".

Att Robin Williams gått bort är otroligt tragiskt. Att vi stannar upp och tänker till är  bra. Sorgligt bara att en människa ska behöva dö, för att vi ska vakna. Hur ska vi tänka efter före nästa gång? Vi kan inte förvänta oss att vi alltid ska förstå. Det jag hoppas är att vi ska kunna bli mer icke dömande mot varandra. Att förstå att vi inte förstår är en stor skillnad från att tycka att den där knepiga personen är en idiot. Den som hela tiden kommer sent, som avbokar varje gång, som aldrig svarar i sin telefon, som pratar och pratar utan att ta en paus.

Kanske får vi nöja oss med att förstå att det finns anledningar till allt och att vi inte ska döma för hårt innan vi har alla pusselbitar på bordet.

/Gabriella

 

 

 

Kommentera

Kan din sociala förmåga mätas i grad av ögonkontakt?

Av Gabriella Svanberg den 2014-08-07 22:36

Mitt intresse för hjärnan gör mig fullt sysselsatt och jag upplever all ny vetenskap som en guldgruva att bottenlöst gräva ur. Det största problemet är tid. Tid att hinna med att hålla sig uppdaterad och följa parallella utvecklingsspår gällande både "hårdvara" (hjärnans anatomi) och "mjukvara" (våra tankar och beteenden).

Jag lär mig mycket genom studier inom neuropsykiatri. ADHD och hela autismspektrum området med bla aspergers syndrom ger bilden av olika gradskillnader av beteenden. När vi förstår de extrema lägena är det lättare att förstå beteenden inom även normalvärden. Vi befinner oss alla på en gradskala av aktivitetsnivå, impulsivitet, rigiditet och social förmåga. Man kan ju befinna sig precis på gränsen, dvs ha stora problem att förstå sociala koder, men trots allt icke uppfylla diagnos.

Jag lyssnar på Wendy Chung i TED.com och om studier där man låter barn titta på videoklipp för att förutse framtida autismproblematik. Man vet idag att människor med asperger eller autism tittar betydligt mindre på ögon både i vardagliga livet och vid tittande på film. Många får således andra fina upplevelser av ljud, detaljer eller annat som fokuseras på.

IMG_0788

 

 

 

 

 

 

 

 

+ på bilden nedan visar att detta spädbarn följer ögonen på flickan på videon. Detta spädbarn kommer ej att utveckla autism.

IMG_0781

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nedan visas att spädbarnet med autismproblematik fokuserar på annat än på ögonen.

IMG_0783

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det som nu fyller mina tankar är om graden av fokus på ögonkontakt faktiskt korrellerar med vår sociala förmåga/ vår förståelse av andra. Skulle vår placering på denna skala av ögonkontakt faktiskt ligga i linje med hur god social förmåga vi har!? Hur bra vi kan förstå andra människors kroppspråk, förstå hur andra människor tänker och känner, kunna förutse vad andra kommer göra näst?

Jag förväntar mig inget ja eller nej-svar på denna fråga. Vår fantastiska hjärna är mer komplex än så, men jag skulle inte bli förvånad om man i framtiden började använda detta med ögonrörelsemätning mer vid olika urval av social kompetens även inom "normalvärden". Dvs att personer med god social förmåga kan mätas för utval eller finslipningar inom området.

Detta var dagens tankar!

Ta  hand om er!

/Gabriella

 

Kommentera

SMART recovery

Av Gabriella Svanberg den 2014-07-31 22:29

Jag träffade härom dagen en man som kämpat med ett tungt blandmissbruk. Han hade kämpat i den snåriga vården i Sverige men inte hittat något passande alternativ för honom. Han ville ha vetenskapligt baserat stöd, ville lära sig om de kemiska processer vid en avtändning och vad olika droger kan ha gjort med hans kropp. Han ville ha stöd de tider på dygnet som var svårast för honom och en öppenvårdsmottagning med öppet tider 08.00-17.00 och telefontid på tisdagar mellan 10.00-11.00 blev för fyrkantigt för honom. Hans panikångest hindrade honom från att komma ut och social fobi var ett hinder när det gällde AA grupper på stan. När han berättade denna historia var han helt ren sedan en tid och berättade att han hade mycket att tacka den amerikanska organisationen SMART Recovery.

Det är ett forum fyllt med fakta, bloggar och chattar och även tidsbestämda "online" möten för den som vill vara med. För att följa nya vetenskapliga rön finns podcasts med föreläsningar av framstående forskare i världen. Idén låter i mina öron smart!

Jag har själv ingen erfarenhet av denna organisation, men då jag träffat ett bevis för att det hjälpt en individ på så positivt vis blir jag nyfiken. Detta skall jag utforksa vidare och spontant tycker jag att det låter ypperligt med stöd när på dygnet man vill, även i de svåraste tillstånd då man inte kan förmå sig kliva utanför dörren! Hjälpen behöver nå individer där de är!

/Gabriella

 

Kommentera

Spelförståelse kan mätas i hjärnan

Av Gabriella Svanberg den 2014-07-17 22:35

Hur gör Iniesta och Messi för att vara på rätt plats vid rätt tid? veta var de ska sätta ned foten? när de ska passa och när de ska skjuta i mål?

Det kallas spelförståelse, att hela tiden anpassa sig till nya situationer. Att vara dynamisk och kreativ och psykologiskt flexibel.

IMG_9684

 

Hjärnforksare har studerat toppspelarnas hjärnfunktioner och sett att deras exekutiva funktioner är extremt goda. De exekutiva funktionerna är just de delar som jobbar med informationsbearbetning och planerar, strukturerar, analyserar och verkställer eller håller tillbaka impulser.

IMG_9679

Predrag Petrovic, läkare och hjärnforskare vid Karolinska Institutet berättar i tv inslaget om aktuell studie där han tillsammans med sina kollegor studerat internationella forbolsspelares hjärnor.  Se inslaget  här: http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/fotbollsspelare-har-annorlunda-hjarnor

Detta är ej förvånande för den som  intresserar sig för neuropsykologi, men det är fantastiskt att se att resultaten var så markanta, att spelarna hade så mycket bättre exekutiv funktion.  För mig som jobbar med träningsprogram för just exekutiva funktioner leder det till spännande tankar. Vi återkommer till den vanliga frågeställningen arv eller miljö!? Hur mycket kan vi träna upp våra exekutiva funktioner? Hur bra var spelarnas funktioner från början? och hur mycket har de tränats upp av sitt spelande?  Kan även du och jag bli den där toppspelaren?:)

Nu är det ju ej enbart exektutiv funktion som spelarna behöver, men den flexibilitet och kreativa anpassningsförmågan kan ju användas till så mycket mer än på en plan. Samma förmåga kan hjälpa oss att säga rätt sak vid rätt tillfälle, söka jobb eller se rätt person vid rätt tillfälle. Helt enkelt sätta våra fötter i livet på rätt plats vid rätt tillfälle!

Spännande spännande!

Gabriella

Kommentera

För tight schema dödar kreativitet

Av Gabriella Svanberg den 2014-07-03 11:57

När får du dina mest briljanta idéer?

Är det under en promenad, i badet, när du kör bil eller är på en lång semester?

Det är ingen slump i så fall. Vår hjärna behöver pauser där tankarna får flöda fritt för att kriera med öppet sinne. Ett vandrande sinne öppnar upp för kreativitet!

I boken Focus av psykologen och vetenskapsjournalisten Daniel Goleman belyses flera goda exempel från både verklighet och forskning på hur kreativitet skapas och släckes.

Från ett neuropsykologiskt perspektiv kan man förenklat förklara detta genom våra olika  fokus. Som de levande varelser vi är har vi inbyggda försvarsmekanismer och vårt fokus kan vidgas eller slutas likt ett öga eller kameralins som zoomar ut och in. Upplever vi hot sluts vårt fokus och vi får tunnelseeende. Känner vi trygghet slappnar vårt fokus av och öppnas upp. Vårt sinne kan vandra fritt. Jämför med ögat som under krävande aktiviteter kan ansträngas och under en promenad i naturen få slappna av och fångas av vad som helst i naturen som lockar.

Har vi ett för tight schema i vardagen där varje minut kräver ett aktivt fokus, eller har vi en chef som nedvärderar våra olika idéer är risken stor att vår kreativitet dödas. En negativ respons tar vår hjärna som ett hot och smalnar av vårt fokus. Studier visar exempelvis hur team löser kluriga uppgifter bättre efter att de fått skratta och slappna av än upplevt rädsla av att bli dömda.

Marc Benioff är en av många framgångsrika företagare som förklarar hur hans  briljanta idéer skapats under en medvetet kreativitetspaus. Han tog en månad off för att slappna av på Hawaii och där med ett vandrande sinne skapades de stora idéerna.

Precis som att en muskel behöver slappna av efter hård ansträngning behöver vårt sinne få slappna av. Att hålla ett skarpt fokus innebär inhibiering av många impulser. Det vill säga att filtrera bort annat som pockar. Detta kräver energi och efter max 4 timmar behöver vi pausa.

Albert Einstein sa en gång: " Det intuitiva sinnet är en gåva och den rationella sidan är en trogen tjänare". "Vi har skapat en kultur som bejakar tjänaren men glömt bort gåvan".

Kanske ligger det något i detta. Kanske värderas förnuftet mer än den intuitiva spontana känslan? Detta ska jag lägga mig på stranden och fundera över.

Önskar er härliga pauser i sommar för både återhämtning och kreativitet!

IMG_8624

Hälsningar från mitt sommarkontor! /Gabriella

 

 

Kommentera

Välj fokus varsamt och bli en bättre chef

Av Gabriella Svanberg den 2014-06-25 23:26

I den nypublicerade artikeln i Chef, får vi lära oss hur mästerkocken beskriver sina hemliga knep. Det handlar om fokus. Om att varsamt välja vad vi ska lägga vår energi på. Genom att varje morgon ställa sig själv en enkel fråga kan man nå höjden av produktivitet, förklarar Ron Friedman.

Frågan lyder: "arbetsdagen är slut och jag lämnar kontoret med en enorm känsla av tillfredsställelse. Vad har jag presterat? "

Genom att ställa denna enkla fråga kan vi genom svaren hitta vår inre kompass som visar vad som är viktigast just nu. Vi kan vilja mycket samtidigt och andra kan önska vår uppmärksamhet. Genom att stanna upp och vidga perspektivet kan vi få en  överblick som hjälper oss att varsamt välja istället för att något utanför skall kidnappa vårt fokus.

Läs gärna artikeln och lät dig mästerkockarnas tankar om ledarskap.

Gör som mästerkockarna - bli en bättre chef

Jag delar många tankar med Ron Friedman och jag läser just nu Danel Golemans bok om just fokus. Psykologen och vetenskapsjournalisten Daniel Goleman, även författare till boken Emotional Intelligence beskriver hur vi själva skapar vår verklighet genom vårt fokus.

"what you see depends on what you are looking for"

Tänk er tre personer som kommer in på ett kontor. Den ene personen som jobbar inom en konkurrerande verksamhet noterar saker som denne jämför med sitt eget kontor. Den andre personen är mycket intresserad av design och fastnar med sitt fokus på de designmöbler som fyller kontoret och den tredje har  smutsfobi och dras direkt med blicken till de dammiga hyllorna.

som man säger: " en ficktjuv noterar alltid personers fickor".

Kort sammanfattat kan man säga att vi vårt fokus omedvetet kidnappas från stund till stund och ju mer informationssamhället bombarderar oss med input, ju mer varsamt behöver vi styra vårt fokus medvetet.  Istället för att börja dagen med att gå igenom mail efter mail, uppmuntrar dessa ledare till att vidga vyn och börja med att bestämma vad som är läge att rikta fokus på. Kanske väljer vi fel ibland, men det kan inte vara fel att ställa frågan.

Själv skall jag de närmsta dagarna försöka att varsamt välja om jag skall leka med mina barn, läsa igenom mail, bada i havet, eller läsa min bok om fokus.

 

IMG_8720

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/Gabriella

Kommentera

Vem är du om 10 år?

Av Gabriella Svanberg den 2014-06-04 20:35

Det är med fascination jag tittar på Harvard Professor Dan Gilberts forskning om vår tidsupplevelse. Han har intervjuat människor om hur annorlunda de tror de kommer vara om 10 år. Tydligt är att människan har lättare för att minnas hur man var än att kunna förutse hur man blir. Resultaten visar en tydlig trend: Vi tror att vi ska förändras betydligt mindre än vi gör!

IMG_8211

 

 

 

 

 

 

 

 

Värderingar som njutning, framgång och ärlighet finns kvar under livets gång, men balansen förändras. Det stämmer att vi förändras mer i början av livet, men tro inte att du någonsin är framme vid mål. Vi fortsätter att förändras så länge vi lever. Fundera över vad du själv prioriterade högst som 10 åring, 20 åring, 30 åring, 40 åring osv....

IMG_8205

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Själv är jag 40 idag. Jag vet vad jag tycker om för slags musik, människor, miljö och ser med nyfikenhet fram emot kommande decennium. Vem är jag om 10 år? Hur kommer mina prioriteringar att ändras? Kanske kommer jag vilja betala ett högt pris för de där konserterna jag idag ratar på radion? Jag kan spekulera och jag kan med nyfikenhet undra....men inser mina begränsningar. Jag kan faktiskt inte till fullo veta vem jag kommer vara om 10 år. Hur kommer Du att vara ?

Visst kan vi till viss del påverka vår väg, men som ni vet händer alltid små oanade händelser i livet när vi som minst anar. Vi gör så gott vi kan! Önskar er allt det ni önskar! Här kommer TED.com klippet.

/Gabriella

 

Kommentera

Träna bort dina ADHD symtom

Av Gabriella Svanberg den 2014-05-22 21:40

Ny spännande artikel i The New York Times!

Läs den här

Daniel Goleman skriver om vikten av fokusträning för personer som har ADHD och lyfter aktuella studier inom området där man drar jämförelser med medicinering.

IMG_7500

 

-  "Det handlar om att självreglera dina inre distraktioner", förklarar Dr. Adam Gazzaley, neuropsykolog vid University of California.

 

 

 

 

 

 

Vad har du för tankar i ditt huvud just nu? Just när du läser denna text. Tänker du på vad du ska göra inför morgondagen? eller vad du inte får glömma imorgon bitti? eller att du borde ringt någon under dagen? Vad vet jag?

Det jag vet är att vi alla tänker en mängd tankar och jag vet att alla tankar inte hjälper oss. Jag vet av egen erfarenhet och av klienters, att våra tankar kan vara både onödiga och hindrande och att vi alla har detta mentala tjatter vare sig vi vill eller inte.

Jag har ett exempel från gårdagen där jag ägnade mig åt onödigt lidande i hela 20 minuter. Jag var på väg till jobbet och hade mitt första besök på företagshälsovården kl 08.00. Jag var aningen sen hemifrån och såväl buss som tunnelbana segade sig fram i extra långsam takt. Jag tittade flera gånger på klockan och insåg att jag skulle bli sen. Samma person jag blivit några minuter sen till vid ett tidigare tillfälle. Jag försökte vara närvarande, stanna upp och inte stressa upp mig i onödan men mina tankar levde sitt eget lilla liv och broderade ut en hel historia. Jag hann tänka att det var bra att jag mailat till receptionen, att han nog nu fick kaffe och att det ev. inte gjorde honom något att få sitta och vänta en lite stund. Kanske hade han något intressant att läsa? Omedvetet broderade jag ut olika scenarion, även om jag delvis hade glädje av mina mentala knep och inte bannade mig själv eller på annat vis skapade lidande. Väl framme vid jobbet sprang jag upp för trapporna och gjorde mig redo för att ursäkta mig och lite extra effektivt komma igång. Då såg jag att det var tomt i väntrummet. Vår receptionist sa att klienten ringt och meddelat att han var sen! Jag drog lite på mungiporna, tog en kaffe och smålog för mig själv när jag insåg att jag faktiskt ägnat mig åt en hel del onödigt lidande trots mitt aktiva arbete med saken:)

Jag brukar säga till mina klienter att vi ej jobbar på att tänka positivt. Vi jobbar på att tänka konstruktivt och framförallt jobbar vi på att minimera vårt onödiga lidande.

Det är till stor hjälp....men hjälper som sagt inte alltid!

IMG_2118

 

 

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Gabriella Svanberg

Gabriella Svanberg
Gör: legitimerad psykolog med en femårig universitetsutbildning i botten. Hon har en bred yrkeserfarenhet och har i 10 år arbetat inom vuxenpsykiatrin på Karolinska sjukhuset, på LVM-hem med missbruksvård, samt på ungdomsfängelser och HVB-hem. Jag är idag privatpraktiserande med samarbete inom företagshälsovård och primärvård.

Intressen: Människor och kulturer. Varför vi gör som vi gör och är som vi är. Att vara med mina tre barn 8, 6 och 3 år och se dem skratta.

Hjärtefråga: Många! Skulle vilja lyfta upp vikten av medmänsklighet och ett mer lösningsfokuserat arbetssätt inom psykiatrin. Skulle vilja vara med och skapa möjligheter till meningsfull sysselsättning och arbete för långtidsarbetslösa. Det finns många oslipade diamanter där ute som skulle kunna göra en fantastisk insats och må bra om de fick chansen! Brinner också för missbruksvård och förebyggande insatser för ungdomar. Och sist men inte minst, stressen, vår käre vän som vi måste lära oss att hantera.

Kontakt: gabriella.svanberg@sollevi.se

Övriga aktuella bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Även äldre har ont i själen : Idag är det internationella äldredagen och det ger oss möjlighet att uppmärksamma den skamliga och sorgliga diskriminering som råder för äldre inom ännu ett område. Den bittra sanningen är att e... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com