Wellness

Om wellness i Lyckopodden

Av Annette Lefterow den 2015-03-27 14:03

lyckopoddenanetteWellness, wellness, wellness..

Det finns mycket att säga om hälsofokus, wellness och nutida trender. Lyssna på veckans avsnitt av Lyckopodden med Leone och Bianca.

Denna vecka har jag den stora äran att få var gäst i programmet och här poddas det loss om hälsa på allvar.

Vi hade ett trevligt samtal om hälsa, hälsostress, vad är yoga?, ayurveda, vata, pitta, kapha, andning, mat, humor, skratt och avslutade med en liten andningsövning som du kan prova tillsammans med oss medan du lyssnar.

Ta en skön wellnesspromenad på 1 timme och lyssna samtidigt på Lyckopodden här!

 

Kommentera

Träna i din vardag.

Av Annette Lefterow den 2015-03-22 08:35

IMG_6330

Lider du av tidsbrist? Upplever du att du inte hinner med att träna? Känner du dig svag?

Här får du 5 tips som får dig att vardagsträna utan att tänka på det!

1. Gå i trappor eller rulltappor som står stilla. Här får du den bästa vardagsträningen och vilken träning för benen. Det är bara att kliva uppåt!

2. Tåhävningar när du står och väntar, t.ex. på tåget eller bussen. Du jobbar upp balansen och stärker kroppen från tå till topp. Variera tempot upp och ner. Stanna på tå och håll balansen lite då och då.

3. Armhävningar mot diskbänken medan du lagar mat. Variera mellan brett och smalt grepp så jobbar du hela överkroppen.

4. Explosiv träning med upphopp. Hoppa högt för hälsan. 10 hopp i varje reklampaus när du tittar på TV - inga undantag!

5. Träna i sängen varje morgon. Gör lite kattyoga och yogalates. Mjuka upp hela kroppen och börja dagen på bästa sätt.

All träning som blir av är bra träning!

Just move!

Kommentera

Yoga mitt i livet

Av Annette Lefterow den 2015-02-22 10:47

Bild 45

Fördelar med yoga för dig över 50

Yoga leder för många till bättre sömn, både snabbare insomning och påverkan på sömnens varaktighet och kvalitet. Många yogautövare vaknar och känner sig mer utvilade.

Yoga anses ha en positiv påverkan på astma och även diabetes.

Regelbundet utövande kan bidra till ett lägre blodtryck.

Verkar lugnande på depression och oro.

Motverkar vanlig viktuppgång som ofta sker mellan 45 till 55 års ålder.

Verkar allmänt positivt på flertalet symptom i klimakteriet.

Stabiliserar humöret och motverkar humörsvängningar.

Dämpar och i många fall eliminerar kronisk smärta.

Kan ge minskad medicinering som resultat av minskad smärta.

Verkar positivt på andningsproblem.

Förbättrar balansen.

Förbättrar koncentrationsförmågan.

Ger finare och fastare hud.

Ger i många fall en mer effektiv tarmfunktion.

Motverkar ”knäpp och knak” i lederna.

Ger bättre självförtroende och ökat välbefinnande.

Yoga är först och främst en känsla, individuell att tolka och uppleva för var och en. Yoga är ett tillstånd som du uppnår genom att t.ex. utöva yoga andning och positioner, men du kan även uppnå s.k. yoga genom vilken aktivitet som helst som ger dig samma känsla av upprymdhet, frihet, harmoni och livskraft. En långpromenad för kropp och själ glad.

 

Kommentera

Om meditation

Av Annette Lefterow den 2015-01-26 11:50

DSC_0733

Det finns många sätt att meditera med hjälp av andningsteknik, affirmation, mantra och visualisering. Du kan använda dig av meditation för att dämpa stress, oro och ångest. Med hjälp av meditation kan du lindra huvudvärk, sömnproblem, spänningar och orolig mage. Ditt välmående och ditt självförtroende kan förändras till det bättre. Meditation är också en träningsform där du både kan aktivera och inaktivera din tanke samtidigt som du utvecklar och använder din andning.

Det är ett utmärkt sätt att aktivera sig när kroppen behöver total vila, till exempel vid sjukdom och skador. Om du plötsligt blir förhindrad till normal funktion och blir sängliggande eller befinner dig i en rehabiliterande fas, så är det lätt att tankarna börjar jobba emot dig. Oro och stress, frustration, sorg och nedstämdhet har en negativ påverkan på oss när vi istället behöver vår fullkomliga kraft och fokus på läkningsprocessen. Det är i sådana situationer som du kan hjälpa dig själv med wellness. Skapa lugn och harmoni. Tänk positiva tankar och fokusera på rätt sak. Släpp taget om tankar som inte leder någonstans eller bara begränsar dig.

Meditation eller en stund av stillhet bör vara en daglig rutin, lika självklar som att ta en dusch. Så som du tvättar kroppen kan du också tvätta och fräscha upp dina tankar. Släpp taget om destruktiva tankemönster, begränsande tankar, dåligt självförtroende, självkritik och ge i stället utrymme åt nya tankar, önskningar, stillhet och ro.

Visualisera ditt bästa liv

Den här övningen passar bra när du är ute och promenerar, sitter ner och tar en paus, ligger och vilar eller medvetet förändrar något i ditt liv.

Börja med att fokusera några minuter på din andning och samtidigt släppa taget om dina vardagstankar. Låt din tanke transformeras till en berättare, ungefär som om du läste en bok högt för dig själv. Låt ditt inre berätta om dig och hur du vill att ditt liv ska vara. Lyssna till din inre röst och ge dig själv den uppmärksamhet du behöver för att omvandla orden till känsla och möjlighet. Fokusera på tacksamhet. Börja med att tacka för olika saker som du har i ditt liv, i det lilla och i det stora. Fyll ditt inre med tacksamhet. Fokusera sedan på allt som du vill förändra, uppnå och uppleva. Visualisera i tanke och bild och se det hela i ditt inre som om du vore på bio. Upprepa detta och du kan vara säker på att saker och ting kommer att förändras till det bättre.

Kommentera

Välkommen till mitt Wellness Webinar

Av Annette Lefterow den 2015-01-16 10:16

IMG_5589

Välkommen till mitt Wellness Webinar (föredrag online)

Wellness är mitt ämne här på 2.6 miljonerklubbens blogg. Vad är då wellness? För mig personligen handlar det om kunskap. Den kunskap om hälsa som jag och du behöver individuellt för att ta hand om oss själva på bästa sätt.

Därför brinner jag extra mycket för 1.6 & 2.6 miljonerklubben som verkar för att sprida kunskap och bättre livskvalitet för alla kvinnor runt om i Sverige och hela världen. Visste du att det nu finns systerföreningar i bl.a. Tyskland, Danmark, Norge och Finland?! Goda krafter sprider sig och det är en ära att få vara ambassadör som jag nu varit sedan 2008.

Min wellness handlar om 8 vägar till bättre balans med hjälp av yoga, pilates, meditation, ayurveda, träning, mat, spa och dans. Söndag den 11 januari hade jag premiär på min nya utbildningsdag och konceptet Wellnessguide på fritiden, vilket innebär att sprida wellness både för sig själv och sin omgivning. Som wellnessguide sprider vi även information om 1.6 & 2.6 miljonerklubbens arbete.

Den nya digitala världen gör det möjlighet att även föreläsa online. Därför vill jag passa på att bjuda in dig som är medlem att delta i årets första Wellness Webinar helt utan kostnad. Det är som att gå på föreläsning men du behöver bara klicka på länken i det mejl du får när du har registrerat dig och delta hemifrån!

Föreläsning: Om wellness 

Tid: Onsdag den 28 januari kl. 19.00 - 20.00

Du kan titta på föredraget direkt från din mobil, ipad eller dator. Du kan chatta direkt online under föredraget med andra deltagare, ställa frågor till mig samt ladda ner en gratis E-bok som ingår i föredraget. Du kommer inte att synas eller höras för andra deltagare så du kan lugnt sätta dig rätt till rätta och njuta av en skön wellness-stund tillsammans.

Missa inte premiären av mitt första Welllness Webinar.

Klicka på denna länk för att registrera dig utan kostnad.

Trevlig helg!

Kommentera

Wellnessresa till Sirmione vid Garda Sjön i sköna maj.

Av Annette Lefterow den 2015-01-09 16:31

IMG_0596

Wellnessresa till Sirmione vid Garda Sjön i Italien den 5 - 10 maj 2015.

Följ med mig till platsen som personifierar wellness, spa och passion. I Sirmione vid Garda Sjön i Italien vilar och väntar en harmoni, mystik och idyll som ger dig det bästa av Italien.

Vi bor i den historiska kärnan av Sirmione, innanför stadsportarna som omsluter små gator, gränder och promenadstråk längs vattnet som alltid är blåare än blått.

Sirmione är en klassisk kurort och här njuter vi det bästa av spa, modern design likväl som naturliga källor i Garda Sjön.

Vi gör en dagsutflykt till Venedig för en historisk wellnesswalk genom gränder och över broar. Vi tar en paus och åker båt genom kanalen och under Rialtobron.

Vi gör även en dagsutflykt till romantikens Verona med en wellnesswalk till Julias balkong och beskådar Veronas stora arena för musik och opera.

Med båt tar vi oss runt på Garda Sjön och besöker andra små pärlor.

Sirmione, Verona, Venedig, Garda Sjön, Spa, Yoga, Pilates, Meditation, Yogalates, Dans, Kultur, Historik med allt och himlen därtill...

Sirmione är platsen där mitt hjärta bor. Hit återkommer jag så ofta jag kan. När jag hittade denna plats för många år sedan, hittade jag ett andra hem. Nu ser jag fram emot att få sprida och dela denna magiska plats för wellness.

Dessa platser och upplevelser upplevs som bäst i en mindre grupp på max 10 deltagare. Privat, personligt och harmoniskt = wellness.

Se bilder från Sirmione 

Anmäl ditt intresse till info@lefterow.com

Varmt välkommen!

Annette Lefterow

Kommentera

Vad är väl en salong utan dans?!

Av Annette Lefterow den 2015-01-04 05:50

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=qMYRFnN1TvM[/embed]

Se filmen här.

God fortsättning på det nya året 2015!

Åren kommer. Åren går. Men goda minnen består. Jag minns alla glada och dansanta medlemmar jag mött runt om i landet under 2014. Och här kommer "ett dansande minne" till er alla från salongen i Malmö på St. Gertruds.

En danspaus balanserar och aktiverar energi när vi sitter och lyssnar en helkväll med kropp, tanke och själ.

Sluta deppa - börja steppa!

Annette Lefterow

 

Kommentera

10 wellnesstips inför 2015

Av Annette Lefterow den 2014-12-31 08:23

IMG_6330

10 wellnesstips för ditt bästa hälsoår 2015

1. Promenera så ofta du kan.

2. Utöva 15 min morgonyoga för att starta dina ”motorer” för dagen och få kropp, tanke och själ i balans.

3. Utöva 15 min kvällsyoga för att balansera och återställa dagens skörd av aktiviteter och utmaningar samt lägga grund för en bättre sömn.

4. Titta ut genom ögonen i livet och var närvarande i stunden och i alla möten och möjligheter.

5. Le, både åt och till dig själv och andra. Skratta så ofta du kan!

6. Styrketräna för att bibehålla och förbättra din funktion samt fördröja åldrandet, rena rana anti-age träningen.

7. Sov gott. Somna med goda och snälla tankar för sköna drömmar och bästa återhämtning.

8. Mycket frukt och grönt gör livet skönt :)

9. Var kreativ och lekfull. Håll barnasinnet på topp. Det ger gott om hopp!

10. Använd din vardag för din wellness. Övningar, meditation, aktivitet och vila på minuten! Lite ger mycket.

Sist men inte minst – var snäll mot din kropp, tanke och själ. Du är värd din egen omtanke och uppmärksamhet.

Kort och gott – den bästa wellness är alltid den som blir av.

Tack för i år, Gott slut och Gott nytt år!

Wellness-hälsningar,

Annette Lefterow

Kommentera

10 tips som dämpar julstress

Av Annette Lefterow den 2014-12-19 16:10

IMG_6330

Jul, jul och allt ska vara kul men ibland tar stressen överhand och reagerar i kroppen. När vi upplever stress blir vi mindre effektiva och stressar desto mer över detta. Och därmed är julstressens ekorrhjul ett faktum. Här får du 10 wellness-tips som dämpar stress i juletid.

1. Blunda så ofta du kan. Vila blicken. Varför sitta och betrakta allt som händer i bussen eller på tåget. Ta en inre paus. Vila inom dig själv. Fokusera på att slappna av i ögonlocken och "släta ut hela ansiktet".

2. Medveten andning i allt du gör! Andningen är den röda tråden i yoga, meditation och i all fysisk aktivitet generellt. Det är också ett effektiv sätt att dämpa stress. Med fokus på in- och utandning lugnar du kroppens reaktion på stress. Andas in lugn och harmoni. Andas ut stress och oro.

3. Drick mindre kaffe (eller inget alls). Koffein och kaffe kan boosta din stress. Välj istället varm choklad, lugnande te eller varför inte lite god glögg! Visste du att både doften och smaken av glögg är lugnande för alla sinnen?! (kryddor är medicin enligt Ayurveda)

4. Vakna och somna på rätt sätt. Ge dig själv mer tid i sängen. Kroppen mår bra av att göra enklare övningar som sträcker och stretchar ut kroppen innan du kliver upp på morgonen. Samma sak när du ska sova. 5 minuter meditation och medveten andning ger bättre ro och god sömn.

5. Anti-stress massera dig själv. Ha alltid lite lavendel olja till hands. Massera huvudet och din hårbotten. Blunda samtidigt. Du är din egen bästa massör!

6. Ha ett litet hand-kit i väskan nu inför julhandeln. Handsprit och handkräm med lavendel. Massera händerna med kräm så undviker du torra händer samt får en rogivande effekt.

7. Salus Per Aqua. Duscha varmt och kallt minst fem minuter varje dag, vilket är en gammal tradition från Romarriket för att reducera smärta vid muskel- och ledvärk. Om du har ett badkar, börja varje dag med ett varmt bad. Det dämpar effektivt stress, värmer din kropp och känslan håller i sig länge. Morgonbad med eucalyptus salt = detox, lugn, värme och harmoni. Visste du att Napoleon Bonaparte badade varje morgon med övertygelse att det förlängde sömnens effekt med 4 timmar?!

8. Gör en spellista och lyssna på rogivande musik när du rör dig ute i julstressen. Låt inte det yttre påverka ditt inre.

9. Rör dig långsamt. Viktigt! Även om du har brådis, öka inte tempot. Det är marginellt hur mycket snabbare du blir av att rusa fram men det gör stor skillnad för ditt inre lugn om du går i lugn takt. Rör dig långsamt och du blir snabbare än någonsin.

10. Ta en wellness-paus här och nu. Här får du 5 minuter wellnessyoga som du kan göra utan att byta om, utomhus, inomhus eller framför datorn på kontoret. Programmet dämpar stress, mjukar upp rygg och nacke, ökar cirkulationen och piggar upp dig. Varför inte rycka med några kollegor och gör övningarna tillsammans.

God och harmonisk Jul!

Annette

Kommentera

Fredagsmys med wellnessmys

Av Annette Lefterow den 2014-11-28 12:45

Bild 5

5 tips som ger wellnessmys.

1. Dina bara-till-för-att-mysa kläder. Unna dig ett set mjuka kläder som du bara har på dig när du ska ha wellnessmys. Dessa kläder ska inte användas när du städar, stressar eller fixar runt utan bara när du ska njuta, vila och mysa.

2. Doftapotek med ljus och rökelser som ger dig rätt stämning. Precis så som vårt doftsinne påverkar hur maten smakar, påverkar även doften hur vi känner oss. Köp hem ett litet "doftapotek" av ekologiska doftljus med aromaterapi samt rökelser för alla dess olika tillfällen. Lavendel som lungnar. Sandelträ som stimulerar. Citronmeliss som piggar upp.

3. Massera mera. Trött efter en lång dag eller vecka? Ta en massage paus. Först in duschen och växla mellan varmt och kallt vatten. Därefter masserar du kroppen med massageolja eller creme. Det tar endast 5 minuter att få en rogivande effekt. Och du är din egen bästa massör.

4. 10 minuters ljudinspiration som får dig att landa här och nu. Förbered en spellista med tre låtar. Lyssna när du behöver släppa taget och bara vara.

* Den första ska få dig att slappna av - ligg ner, vila, andas och blunda

* Den andra ska inspirera dig - sitt upp och tänk på det som ger glädje

* Den tredje ska få dig att dansa - stå upp och dansa loss ;-)

Här får du min egen spellista. WELLNESSMYS på Spotify.

5. Kramas. Fysisk närhet är viktigt och ett snabbverkande sätt att må bättre. Låt varje kram hålla i sig några sekunder extra så att den sprider värme och omtanke. Kramar finns i många olika format: glädjekramar, tröstande kramar, lekfulla kramar, vänskapskramar, passionerade kramar… Det är bara att krama på så ofta du kan!

 

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Annette Lefterow

Annette Lefterow
Gör: Driver företaget Wellness by Lefterow

Intresse: Leva fullt ut, här och nu.

Hjärtefråga: Hälsobringande kunskap för alla!

Kontakt: www.lefterow.com eller annette@lefterow.com

Övriga aktuella bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

15 000 marschaller: En magisk onsdagskväll med Star for Life. 15 000 marschaller tändes på Gärdet i Stockholm där varje köpt marschall bidrar till deras verksamhet för utsatta barn och ungdomar i Sydafrika och Namibia... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa