Psykologi

Berlin nästa! ACBS Annual World Conference

Av Gabriella Svanberg den 2015-04-23 20:24

 

IMG_3179

 

 

 

 

 

 

 

www.contextualscience.org!

Vi ses i Berlin!!

/Gabriella

 

Kommentera

Harvardprofessorn förklarar hur vi kan träna upp vårt välmående

Av Gabriella Svanberg den 2015-04-16 21:45

Jag vill varmt rekommendera detta klipp!

IMG_3076_2

 

 

 

 

 

 

 

 

Richard Davidson är en av mina förebilder. Här berättar han om det senaste inom hjärnforskning kopplat till välmående (se klipp well-being is a skill)

Harvardprofessorn i psykologi och psykiatri är inte bara smart. Han har även hjärtat på rätt ställe. I klippet berättar han om sin uppförsbacke inom forskarvärlden när han ville forska på människors godhet och  medkänsla. Han rekommenderades byta bana och hålla sig till hjärnans anatomi kopplat till mer konkreta områden, men han stoppades inte. Richard J Davidson förstod att det gick att mäta hur hjärnan reagerade på olika typer av tankeinnehåll och hur man själv kan jobba med sitt förhållningssätt för att finna harmoni och konstruktiv attityd till det som sker.

Jag vill varmt rekommendera Davidsons klipp ovan och även tipsa om  hans bok: The Emotional Life of Your Brain

Ta hand om er vänner! /Gabriella

 

Kommentera

Free the mind - hjälp för PTSD

Av Gabriella Svanberg den 2015-04-02 21:31

Hej vänner!

Efter att just ha sett filmen "Free your Mind" vill jag gärna dela några tankar med er. Filmen handlar om Neuropsykologen Richard J Davidsons studie där han studerar effekter av träning för krigsveteraner med PTSD (Posttraumtiskt Stressyndrom).

IMG_1802

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krigsveteraner lider ofta av PTSD  vid hemkomst. Man kan drabbas av detta tillstånd om man varit med om en traumatisk händelse och kan då återuppleva traumat i form av återkommande minnesbilder, få en överdriven vaksamhet, få sömnproblem och ångest. Vanligtvis går symtomen över av sig själv men ibland behövs hjälp. Vi kan alla drabbas av detta även i samband med ett rån, en olycka eller kränkning av vår identitet på ett eller annat vis.

IMG_1809

Vid detta tillstånd är det lätt att vi börjar självmedicinera och undvika saker för att slippa ångest. Somliga tar till alkohol, droger, andra aktiverar sig på överdrivet vis eller tar mediciner. Inom mitt arbete på LVM-hem (lagen om vård av missbruk) är det en stor andel klienter som både börjat självmedicinera med alkohol eller droger eller fortsatt på grund av det. Man kan ha prövat lite droger och sedan hamnat i traumatiska situationer  som man sedan självmedicinerar med ytterligare dövande preparat. Man hamnar i en ond cirkel.

Att döva eller undvika hjälper på kort sikt men kan lätt leda till isolering och destruktivitet. Det är med denna vetskap jag är glad över både filmen som gjorts samt den forskning kring behandlings metoder som sprider sig.

IMG_1889

Blir du nyfiken och vill veta mer om metoderna eller filmen så finns info på denna länk. Det handlar om att öka sin medvetenhet om tankar och känslor och finna ett konstruktivt förhållningssätt till det som är. Istället för att trycka undan får man lära sig att vara med det som är så att det till slut distaniseras och tappar greppet. Våra minnen finns alltid kvar, men precis som ett sår som är läkt kan vi läka även emotionella sår.

Kram till er alla! /Gabriella

Kommentera

Intresset för neurofeedback växer

Av Gabriella Svanberg den 2015-03-26 23:21

Det är idag lätt att få en ADHD diagnos men svårt att få hjälp med sina symtom ( impulsivitet, hyperaktivitet, uppmärksamhetsproblem)

Spännande inom området är neurofeedback. En metod som fått ett uppsving i och med ökad kunskap om neuroplasticitet (hjärnans formbarhet).

IMG_1673

 

Med elektroder på huvudet som visar EEG kurvan får man feedback om hur man ligger till och genom diverse övningar får man lära sig enligt principen "learning by doing". På en intressant föreläsning talar professor Holtmann om studier gjorda i Tyskland. Han visar hur klienter får spela ett slags dataspel och där det blir mörkt så fort EEG kurva och arousalnivå är för hög och perfekt ljus då kurvorna är i balans. Klienterna tränas genom sin feedback och mätningar görs av hjärnstrukturer som man anser formas.

IMG_1674

 

 

 

 

 

IMG_2836

På föreläsningen på KI talade professor Holtmann även om ljusterapi, meditationsformer och social jet lag.

 

 

 

 

 

 

IMG_2835

Håll ögon och öron öppna för professor Richard J. Davidson .Som bedriver forskningstudier med Dalai Lama. En oerhört intressant man som just nu är i ropet.

 

Vi hörs och ses snart igen! /Gabriella

 

 

 

 

Kommentera

Konsten att kunna hantera motgång

Av Gabriella Svanberg den 2015-03-19 22:22

Sä länge allt flyter på och går sin väg ser allt likadant ut. Frågan är hur man agerar när något strular, blir tokigt, eller kanske riktigt illa. Om man rycker på axlarna och tänker att ja ja, detta blir en bra lärdom inför nästa situation, eller bannar sig, svär över sitt misstag, ältar vad man borde gjort, slår på sig själv för sin miss?

Harvardforskaren Richard j Davidson beskriver i sin bok "The Emotional Brain" att detta är ett personlighetsdrag som ser olika ut från början, där somliga ramlar ned i ett svart hål vid motgång, medan andra skakar av sig och reser sig likt en katt som ställer sig på alla fyra efter ett fall. Dock innebär detta inte att det behöver vara konstant. Vi kan alla träna upp förmågan att ta motgångar på så konstruktivt vis som möjligt.

I terapirummet blir detta drag tydligt.  Vi råkar alla ut för motgångar i livet och mer och mer tydligt har det blivit för mig hur viktig denna hantering är. Ofta är det inte missar eller motgångarna i sig som leder till det riktiga lidandet utan ältande tankar och destruktiva cirklar det kan leda till. Faller man, börjar slå på sig själv, anklaga sig själv, får ångest, dövar det med mat eller alkohol, får ångest över det, drar sig undan....så är den onda cirkeln snart ett faktum.

En liknelse är att slå i tån i ett bord. Det händer oss alla och det gör förbaskat ont en stund. Börjar vi dock anklaga oss själva för att vi varit så klantiga och gått in i bordet, banna oss för att det hänt, oroa oss för vad vår onda tå ska ställa till med etc så gör vi smärtan till ett lidande.

Vare sig jag arbetat med klienter inom primärvård, företagshälsovård, missbruksvård eller tung psykiatri ser jag mönstret. Inte sällan är det just en liten smäll i livet som kan ha lett till onda cirklar. Det är en konst att centrera smärta och inte göra den till ett oändigt lidande som sätter krokben för framtiden.

Precis som professor Richard Davidsson tror jag vi föds med en viss läggning gällande detta. Jag tror också vi har formats mycket under vår uppväxt, hur vi blivit emottagna när vi haft bekymmer, vilket mentalt prat till oss själva vi lärt in. Jag är idag också övertygad om att dessa mönster kan läras om. Precis som när vi ska ändra vilket tankemönster eller beteende som helst så handlar det om att stanna upp, bli medvetna, acceptera att vi har det mentala tjatter vi har och lite försiktigt rucka på det. Likt när vi ska lära in ett nytt språk kommer ursprungsspråket att komma spontant en längre tid, innan vi automatiskt tänker på det nya språket. Kanske får man acceptera tankar som "å vilket idiot jag är" och låta de vara utan att för det tro på tanken och låta den hindra nästa steg.

Självmedkänsla som bland annat beskrivs i SvD jurnalistens bok "Självmedkänsla: hur du kan stoppa självkritik och förbättra relationen till dig själv och andra" är ett aktuellt ämne.

Med hjärnforskningens nya rön kan vi idag se hur olika tankesätt påverkar oss. Vi vet att vårt inre självprat kan påverka vår kemi, vårt immunförsvar, stress, ångest, ja hela vår natur. Kanske blir det som man i årets Global Education och Skill Forum förutspådde - förutom matematik kommer vi i framtida skolor även lära oss förmågor som öppenhet, nyfikenhet och en ickedömande attityd.

IMG_0241

Blir spännande att följa utvecklingen! kram/Gabriella

 

 

 

 

 

 

 

obs - om du läser detta och får dömande tankar som " å jag är verkligen inte bra att hantera motgångar". Då kan du börja träna redan nu på att inte döma dina dömande tankar.  Stanna upp och notera  dina tankar.  Låt dem vara,  klappa dig själv på axeln för att du noterade dem, andas, och säg till dig själv "Ok, jag kanske ej har de tankar jag vill ha just nu, men nu är det så och vill jag så kan jag jobba på detta. Det hjälper inte mig att jag slår på mig själv för detta" .Det handlar inte om att "lyckas/misslyckas", det handlar om att vara en hjälpande coach mot sig själv....återigen....vi kan bara göra vad vi kan i stunden.....

Kommentera

Smart Google - att tänka på arbetskraftens hjärnor!

Av Gabriella Svanberg den 2015-03-12 09:24

IMG_1468_2

 

http://www.bloomberg.com/news/videos/2015-03-10/how-google-uses-yoga-meditation-to-increase-productivity

IMG_1469_2

 

Gopi Kallayil berättar om sitt arbete inom Google som spridit sig världen över.

Go Google! Viktigt att sätta sig in i hur hjärnan fungerar om vi ska hålla vår arbetskraft fokuserade, presterande och friska! /Gabriella

Kommentera

Återhämtning på olika vis

Av Gabriella Svanberg den 2015-03-05 08:02

Jag läser i Idagsidan i SvD om  läkaren Pia Dellson som gick in i väggen. Jag tänker på våra stackars hjärnor och hur lätt det är att bli överansträngd idag! På den mottagning jag arbetar på brukar vi  jämföra en utbränd hjärna med en överansträngd lårmuskel. Precis som att vi ordineras återhämtning om vi tränat för hårt ordineras vi återhämtning för vår hjärna som kämpat för hårt.

IMG_1462

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lika svårt som det är att svara på frågan om vem som kan få en överansträngd lårmuskel är det att svara på vem som kan bli utbränd. Givetvis kan vi alla drabbas (även om vi inte alltid vill tro det), men processen kan se olika ut. Somliga är omedvetna medan andra maxar medvetet och vet att de lever på en farlig gräns. Maxar man hårt, blir det extra viktigt med återhämtning. Jag brukar även där jämföra det hela med idrott eller tankande av en bil. Kör vi fort behöver vi tanka oftare,  maxar vi vår träning behöver vi mer återhämtning. Ganska självklart egentligen. Eller hur!?

När vår hjärna är ansträngd behöver den få slappna av och vi kan komma in i detta avslappnande tillstånd på många olika sätt. Tänk er skillnaden mellan en hjärna som aktivt analyserar, räknar, bedömer, arbetar hårt kontra en hjärna som avslappnat lutar sig tillbaka och insuper en solnedgång på icke-dömande vis.

IMG_0683

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När vi jobbar med stresshantering handlar det om att skräddarsy lösningar från person till person. Förutom att jobba med vad som är våra stressorer så gäller det att hitta en skräddarsydd återhämtning. Vi har alla våra olika sätt att återhämta oss på och listan på olika metoder är lång. Egentligen handlar det om själva upplevelsen, att känna att man kan pusta ut, få ned axlarna och finna ett lugn.

Förutom styrketräning, yoga  och sömn kan det handla om att ta promenader, vara ute i naturen, uppleva "solnedgångsmode" via mindfulnessövningar, men även musiklyssnande eller tittande på youtubeklipp på söta kattungar.kattsötis

 

I senaste bloggen från Doktorn beskrivs en vetenskaplig studie:

" the power of Kawaii" om hur tittande på youtubeklipp på söta kattungar kan ge signifikanta effekter på återhämtning.  Även sjungande i kör, snickrande, påtande i trädgården är återhämtningsstrategier många väljer såsom att bara sitta rakt upp och ned och andas en stund.

Personligen har jag mycket gott att säga om mindfulnessträning och även musik tror jag vi i framtiden kommer använda mer och mer. Några minuter per dag kan spela en avgörande roll!

Vi gör så gott vi kan! ta hand om er vänner! /Gabriella

IMG_1871

 

Kommentera

Fokus - hett inom hjärnforskning

Av Gabriella Svanberg den 2015-02-26 15:18

IMG_1238

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idag kom det senaste numret av Holone - tidskriften om modern hjärnforskning. Jag läser om vetenskapliga artiklar som belyser det jag själv tror så mycket på. Träning av fokus! I min egen studie som snart är klar har vi utvärderat träning av just dessa tre fokus som nämns i vetenskapsjournalisten Daniel Golemans bok - Focus - The Hidden Drive of Excellence. 1) Fokus inåt 2)mot andra 3)mot yttre system. Det kan låta enkelt, men är en konst.

Här talas om denna förmåga för utvecklande av EQ och odlandet av den "gode ledaren" och i vår studie har vi utvärderat samma förmågor inom LVM-vården (lagen om vård av missbruk). Där kvinnor och män med ett mycket tungt missbruk har fått träna på fokus. På olika vis kan det hjälpa oss alla vilka vi än är och i vilken situation vi än befinner oss i.

 

IMG_1242

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_1244

IMG_1245

 

IMG_1246

 

IMG_1190

Genom att välja när vi ska rikta vårt fokus inåt, på andra eller ut på hela omvärlden kan vi likt en kameralins parera oss fram i livet. Ibland är det en fördel att kunna hålla kvar vårt fokus på en liten detalj, men ibland gynnas vi av konsten att släppa.

Bilden nedan ger en god överblick av alla olika delar vi kan träna upp genom samma fokusträning och jag ser fram emot att snart kunna delge resultaten av vår studie inom missbruksvården!Där har vi framförallt titta på de exekutiva funktionerna såsom impulskontroll, planering och emotionell reglering.

IMG_1199

 

Ett intressant TED.com klipp som också berör detta med konsten att ta hand om sig och sina känslor är Guy Winch som talar om hur bra vi är på att ta hand om fysisk smärta men inte vår emotionella smärta.

 

Det ligger mycket i det!

Gabriella

 

Kommentera

Vi kan vara i "synk" eller i disharmoni med en människa

Av Gabriella Svanberg den 2015-02-19 22:31

Som gammal musikelev kan jag inte låta bli att tänka på stämmor. Vi stämmer in med människor och känner när vi är i samklang. Jag  har länge funderat på känslan. Känslan av att synka med en människa. Den där känslan vi kan få ganska snabbt när vi träffar någon. Till och med bara genom ögonkontakt. När vi på riktigt ser varandra på totalt ickedömande vis. Det får själen att le och vi mår bra. Jag har försökt sätta ord på känslan och förstå det hela utifrån neuropsykologisk synvikel och jag har funnit svar.

Olika system i vår hjärna utvecklas och aktiveras för vår överlevnad och reproduktion. Bland annat har vi spegelneuroner som utvecklas redan vid 6 månaders ålder som hjälper oss att känna det andra känner. Det är dessa små neuroner som gör att vi gapar när vi matar en bebis, att vi nästan lyfter från soffan när någon på tv tar sats för det där höjdhoppet i VM.

Olika system i vår hjärna gör att vi omedvetet och automatiskt observerar andras små subtila rörelsemönster. Det kan vara ett lyft av ett ögonbryn, rörelse av en hand. Vi är olika känsliga för dessa subtila koder och studier visar hur kärlekspar rör sig i samklang utan att de ens är medvetna om det. För den känsligas öga blir detta märkbart och denne kan lättare avgöra vilka som har känslor för varandra. Studier visar att även klienter och terapeuter börjar röra sig i samklang.

Att dela fokus med en annan människa och rent bokstavligt hamna i samklang där neuropsykologiska kopplingar går i samma banor, samma mönster kan liknas vid två klockor som börjar ticka i takt.

Med samma system (anterior insula) som vi känner vår egen smärta med, känner vi andras. Har vi svårt att förstå och sätta ord på våra egna känslor kan vi ha svårt att förstå andras. Det betyder dock inte att vi inte känner. Vi kan känna utan att förstå (se Tania Singer director of the social neuroscience department in Leipzig, Tyskland.

Precis som att vi kan träna upp vår musikaliska finkänslighet. Jobba upp vår musikaliska ådra att höra de små nyanserna i både ton och styrka, kan vi träna upp denna avläsningsförmåga. Tränar vi på att "tune in" i oss själva, får vi också lättare att "tune-in" i någon annan. Precis som att goda fotbollssspelare har god spelförståelse kan detta liknas vid god människoförståelse. Avläsning av både kroppssspråk, ton och takt och synkning för att stämma ihop sig med olika personer. Att säga "hon är en god kandidat för detta jobb" och höja ögonbrynen och nicka under ordet god ger en positiv signal. Att säga samma mening och höja ögonbrynen och nicka efter att man sagt ordet god kan istället ge en sarkastisk känsla. Precis som i musiken är det de där nyanserna som gör skillnaden.

Intressant eller hur!?

IMG_0090

kram

Gabriella

Kommentera

Förhindra "time-out" genom daglig "time-in"!

Av Gabriella Svanberg den 2015-02-12 08:57

Bilden är tagen ur Harvard professor Daniel j.Siegels bok Brainstorm där professor Siegel beskriver vikten av just en "time-in". Hur det hjälper oss att 1)  få bättre koll på oss själva, våra tankar, våra känslor, fysiska kroppsförnimmelser etc 2) sätta oss in i andra människor (empati) och 3) bättre integrera  1 och 2, vilket är grunden i ett gott EQ - Emotionell intelligens.

IMG_0860

Vi kan ta en time-in på många olika sätt. Det är så lätt och så svårt på samma gång. Bara att sätta dig ned och följa din andning några andetag är att centrera ditt fokus inåt. Att ställa dig frågan hur känns det i min mage just nu, bara observera, utforska utan att döma eller värdera. Att stanna upp och känna efter hur det känns i din rygg....

Att stanna upp och titta på din kollega och fråga dig, på riktigt fråga dig "vad som pågår i hans/hennes sinne just nu". Utan att döma, utan att värdera, bara notera vilka tankar som dyker upp...Bara det i sig är en träning i att rikta ditt fokus på någon annan.

En liten övning Professor Siegel beskriver i sin bok är att ex stänga av ljudet på sin TV och titta på programmet. Bara notera dina tankar, hur du börjar tolka och analysera, skapa dig en föreställning av vad de pratar om, vad som händer. Den stora och viktiga skillnaden är om vi tror på detta mentala tjatter eller inte. Att notera vad som är dina inre tankar och vad som är sanningar. Det är en träning precis som coreträning på SATS. Förmågan att rikta ditt fokus inåt, utåt eller låta det integreras.

Inom mitt arbete på företagshälsovård träffar jag så gott som dagligen utbrända chefer. Högpresterande människor som lider av otillräcklighetstankar. Människor som bombarderas av både yttre och inre krav. En av mina rekommendationer är att ta en daglig "time-in". Efter att nu ha arbetat i 10 år med den målgruppen kan jag med handen på hjärtat säga att många har glädje av det. Många beskriver att de tidigare inte varit medvetna om hur mkt mentalt tjatter de haft/har och hur många dömande, kravfyllda tankar som jagat dem. Vi har alla vår egen personliga domare/coach inom oss och endast genom "time-in" kan vi lära känna den och faktiskt påverka och förändra den rösten - om vi vill.

Ta hand om er vänner! /Gabriella

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Gabriella Svanberg

Gabriella Svanberg
Gör: legitimerad psykolog med en femårig universitetsutbildning i botten. Hon har en bred yrkeserfarenhet och har i 10 år arbetat inom vuxenpsykiatrin på Karolinska sjukhuset, på LVM-hem med missbruksvård, samt på ungdomsfängelser och HVB-hem. Jag är idag privatpraktiserande med samarbete inom företagshälsovård och primärvård.

Intressen: Människor och kulturer. Varför vi gör som vi gör och är som vi är. Att vara med mina tre barn 8, 6 och 3 år och se dem skratta.

Hjärtefråga: Många! Skulle vilja lyfta upp vikten av medmänsklighet och ett mer lösningsfokuserat arbetssätt inom psykiatrin. Skulle vilja vara med och skapa möjligheter till meningsfull sysselsättning och arbete för långtidsarbetslösa. Det finns många oslipade diamanter där ute som skulle kunna göra en fantastisk insats och må bra om de fick chansen! Brinner också för missbruksvård och förebyggande insatser för ungdomar. Och sist men inte minst, stressen, vår käre vän som vi måste lära oss att hantera.

Kontakt: gabriella.svanberg@sollevi.se

Övriga aktuella bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Det går framåt!: I tisdag träffades 2,6 miljonerklubbens kärntrupp och ambassadörer på Clarion Hotel Tapto. Ett väldigt inspirerande möte där vi diskuterade hur vi kan nå ut med vår verksamhet och viktiga frågor bä... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa