Lyckobloggen

Politiker vill legalisera handel med kvinnans kropp

Av Leone Milton den 2015-08-26 16:57

Det är fredag den 1 mars 2013. Journalisten Cordula Schnuer puttar upp glasdörren till nyhetsredaktionen på Luxemburger Worts, slår sig ner vid sitt skrivbord och klickar fram inkorgen. Ett mail intresserar henne särskilt – hon skriver om det till en artikel och publicerar. ”Människorättsorganisation varnar: 600 marockanska kvinnor används för surrogatmödraskap åt par i Luxemburg”, lyder ingressen på texten som snabbt blir en delningssuccé i det välbärgade storhertigdömet.

Det är torsdag den 24 oktober 2014 och jag träffar Cordula Schnuer och påminner henne om de marockanska kvinnorna, men det tar en stund innan polletten trillar ner.

– Surrogat… Har jag skrivit om det? Ja, juste nu. Nu minns jag, säger Cordula och berättar att nyheten aldrig följdes upp ordentligt. Varken av media eller av myndigheter. Ingen vet riktigt vad som hände med kvinnorna eller med barnen, om det rörde sig om 600 eller om det var fler eller färre.

Jag frågar ”varför?”, och Cordula rycker på axlarna som svar. Det är uppenbart vad anledningen är: ointresse. Varför bry sig om vad som händer fattiga utomeuropeiska kvinnor?

Det är onsdag den 26 augusti 2015. Det har gått nästan ett år sedan jag pratade med journalisten Cordula samt myndighetspersoner i Luxemburg om surrogatkvinnorna som likt ett spökskepp nästan aldrig fanns, eller i alla fall bara mystiskt försvann in i dimman. För mig tog ett tag att smälta att det fanns så lite intresse för dessa kvinnor.  Och som ett sätt att bearbeta detta, minns jag att jag tänkte att ”det i alla fall är tur att vi värderar kvinnor högre hemma i Sverige”. Men gör vi det?

I går klickade jag mig in på en artikel på QX.se som handlade om vad de politiska partierna tycker om surrogatmödraskap. Alltså, om det ska bli lagligt eller förbli olagligt. I Sverige är frågan högaktuell eftersom det pågår en riksdagsutredning just nu i frågan. Centerpartiet och Folkpartiet är jättepositiva (”tjoho, va kul”, tänker de typ). Moderaterna likaså, om än lite mindre ”peppiga”. Samtliga tre partier vill dock understryka att det inte ska få ske på kommersiella villkor, det vill säga att surrogatmamman genomgår graviditeten av ekonomiska skäl. Men hur tänker Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet att de ska kunna kontrollera detta? Det verkar för mig helt omöjligt att veta att varken tvång eller ekonomisk kompensation förekommit.

Förespråkarna av surrogatmödraskap är väldigt naiva. De ser livmodern som något man kan låna ut några månader. Lite soft och roligt, sådär. De har kanske kollat för mycket på Vänner? I serien lånar Phoebe ut sin kropp pro bono till sin bror och hans fru och föder dem tre välskapta barn. När hon ska lämna ifrån sig barnen berättar hon för Chandler, Monica och de andra vännerna, att det känns lite jobbigt så hon kanske kan behålla ett barn i alla fall? Men Rachel skrattar och säger att hon är tokig, klart hon inte kan det! Phoebe skakar snabbt av sig tanken och sträcker över barnen till sina rätta föräldrar och så är avsnittet slut. I nästa avsnitt verkar hon ha glömt allt – hon är återigen i toppform och pigg som en lärka. Är det alltså så här Centerpartiet, Folkpartiet och Moderaterna tänker att processen går till?

Hade det varit det så, hade vi inte sett den kommersiella industrin vi ser i dag växa fram. En industri där kvinnorna sprutas fulla med hormoner, experimenteras på och behandlas som avelsdjur. De skriver på kontrakt som de inte förstår, kontrakt som säger att de godkänner att det finns en risk att de blir infertila eller till och med dör.

Bild hämtat från DN-artikel
Bild hämtat från DN-artikel - klicka för läsning

Fi, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet har, enligt mig, en bättre inställning till surrogatmödraskap. De anser att äldre/infertila heterosexuella pars och manliga homosexuella pars längtan efter att få barn "inte ska få inskränka på mänskliga rättigheter", att "kvinnans reproduktionsförmåga är inte är en handelsvara", samt att "surrogatmoderskap är en av de äldsta patriarkala tankefigurerna eftersom det innebär att en kvinna förväntas ställa upp samt att deras kropp ses som ett redskap tillgängligt för andra".

Kajsa Ekis Ekman, som har skrivit en bok i ämnet, Varat och varan, menar att argumenten för surrogatmödraskap är detsamma som används för legalisering av prostitution. Likheten är att man i båda fallet ser kvinnans kropp som något som kan användas av någon annan.

De psykologiska och fysiska aspekterna får heller inte glömmas bort. Att bli mamma är en omvälvande förändring i livet, så omvälvande att cirka en av tio drabbas av förlossningsdepression. Och för att inte tala om förlossningsskadorna. I Sverige får hälften av alla kvinnor som föder vaginalt en förlossningsskada ­– antingen direkt efter förlossningen eller att den upptäcks senare i livet när hon hamnar i klimakteriet. Att få ut barnet med kejsarsnitt medför även det risker direkt vid operationstillfället eller vid nästa graviditet. Det vill säga, att föda barn är ingen lätt sak. Speciellt inte i Sverige som faktiskt har betydligt mer förlossningsskador än till exempel Finland - läs gärna mer om det här.

Nej, det verkar inte spela någon roll om du befinner dig i Sverige, Luxemburg eller på månen – historien återupprepar sig; kvinnans perspektiv hamnar i skymundan.

 

Kommentera

Skoja om kvinnokroppen?

Av Leone Milton den 2015-06-03 12:07

För typ en månad såg jag en video där en kvinna läste ur en ”barnbok”. Boken hette ”Do you want to play with my balls?” och innehöll söta bilder på pojkar som leker med sina ”bollar”, underförstått sina pungkulor. Charmigt och roligt, tyckte många. Och visst, det var det väl. Men - kände jag - ännu ett sätt som killar kan skoja om sitt könsorgan på. Vi tjejer då? Kan vi skoja på samma sätt om vårt kön?

Jag bestämde oss för att testa, och inom kort hade jag och två kollegor till mig, Karin och Marie, skrivit en motsvarande bok om fittan. Den heter ”Do you want to play with my beaver?” I den får vi möta bland annat möta Carrie och Samantha som leker med en stor, hårig bäver – som så klart gillar att bli blöt. Ja, du läste rätt, stor och hårig. För så kan fittan se ut. Och det är något som vi måste börja snacka om. I dag går allt fler tjejer till plastikkirurgen och opererar sina fittläppar mindre för att de tror att det är så en fitta måste se ut. Och hår? Många lägger tusentals kronor varje år på att raka, vaxa och lasra bort något som lika gärna kan få vara kvar.

Konsekvenser blir dessutom att många inte njuter fullt ut när de har sex med någon de gillar, för deras hjärnor är ockuperade med tanken ”Duger mitt kön? Duger min kropp? Duger jag?”

Så här ska det inte vara.

Ja, jag undrar varför tjejers erogena zoner fortfarande så himla tabu? På Instagram censureras våra bröstvårtor medan männens får visas helt fritt. Och små flickor med nästintill inga bröst använder BH, främst för att dölja sina bröstvårtor. Är det rimligt? På offentliga platser manas ammande kvinnor att inte visa sin urringning. Reklam för mensskydd visar alltid någon suspekt blå vätska i stället för mensblod. Nä, jag är så himla trötta på att kvinnokroppen inte behandlas lika avslappnat och odramatiskt som manskroppen. Vi hoppas att vår bok ska bidra till det. För den här boken har blivit mer än en vitsig lek med ord. Den är ett statment kring vårt kvinnliga kön. Att det finns. Att det inte är något att hyssja kring eller skämmas för.

Här kan ni köpa ett eller flera ex av boken, 160 kronor styck. Perfekt ge bort-present? J

Kommentera

"Låt inte patienter könsdiskriminera läkare"

Av Leone Milton den 2015-04-22 15:16

Läkarstudenten Linn Österlund beskriver i en debattartikel i GP hur hon personligen upplevt att patienter med utländsk bakgrund krävt att inte behöva bli behandlade av en kvinnlig läkare. Jag, som kvinna, kan här erkänna att jag gjort mig skyldig till något liknande, nämligen kräva en kvinnlig läkare när jag ska göra en gynundersökning. Men de senaste åren har jag börjat tänka om, och i dag väljer jag inte efter kön. Så jag kräver varken att min gynläkare ska vara en han, hon eller hen. För det är väl diskriminering? Eller? När är det rätt att välja människor enbart efter kön och när är det inte okej? Vi skulle ju aldrig kunna välja bort att göra någon till chef för att hon är kvinna (då skulle det bli ett himla liv), men ibland ber vi om taxichaufförer som är kvinnor och då är det okej? foto: Bertil Ericson/GP

foto: Bertil Ericson/GP

Linn Österlund får i alla fall stöd i sin uppfattning av Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges läkarförbund.

- Patienter ska inte få välja bort läkare på grund av kön, det innebär en diskriminering av yrkesutövarna, säger Stensmyren till GP.

Oavsett vad man tycker i den här frågan, är det viktigt att våga prata om den. För vården möter människor från hela världen och deras jobb ska inte behöva handla om kulturkrockar, värderingar och fördomar - utan om att vårda någon så hen blir friskt. Där ska fokus ligga. Men då måste vi som sagt våga prata om kulturkrockar.

 

Kommentarer

Elisabeth Askvärn skrev 2015-06-03 21:02:

Fast... ibland handlar det om att en har varit utsatt för något som gör att en inte vill hamna i en situation där det könet har övertaget, som när en ska klä av sig inför en läkare, så det handlar inte bara om kultur utan om erfarenhet också och har tycker jag en ska få välja det som känns bäst.

Kommentera

Lyckopodden: Andlighet och ren mat

Av Leone Milton den 2015-04-17 06:44

I det här avsnittet av Lyckopodden träffar jag och Bianca två superhärliga och framför allt harmoniska kvinnor. Filippa Salomonson och Esther Millbratt. För några år sedan kom de båda till vägskäl i livet och valde den andliga vägen. Men vad är andlighet? Är det flummigt? Religiöst? Och vad ger det en själv att vara andlig? Både Filippa och Esther kunde intyga att det i alla fall inte var den lätta vägen - men att det för dem var den rätta. Både jag och Bianca blev faktiskt mycket inspirerade. För det är inte flummigt, tycker jag. Utan mycket handlar om att acceptera sina känslor, lyssna på sitt hjärta, vara snäll mot sitt "lilla jag" och strunta i det "dömande domaren". Vilket är helt omvänt från hur många lever i dag.

Här hittar ni mer av Filippa (som har en butik dessutom så bor ni i Stockholm kan ni köpa nyttiga juicer där)

Och här hittar ni Esthers inspirerade instagram!

 

FLY_FREE_MY_SOUL_by_chryssalis

Kommentera

Hela Sverige rasar över manspreading

Av Leone Milton den 2015-04-15 06:35

ÅT ENSAMMIDDAG I GÅR och satte därför upp iPaden på matbordet som sällskap. Hittade av en slump ett nytt program på Tv3 som heter Hela Sverige rasar. Intressant med ilska, tänkte jag och tryckte pekfingret på skärmen så första avsnittet satte igång.

nu-slapper-vi-raseriet-lost

PROGRAMMET GÅR UT PÅ ATT PROGRAMLEDARNA Olle Palmlöf, Erik Ekstrand, Tove Nordström och Robert Aschberg ska släppa sin ilska lös mot allt de retar sig på.

Tove är den enda kvinnan i programmet – som alltid när det är flera programledare i ett program är det färre kvinnor (om det inte är ett typ ett barnprogram eller Fråga doktorn). Och inte nog med det, medan de andra får ta sig an att rasa över skatteslöseriet och telemarketingbranschen så får Tove rasa över män som sitter bredbent på tunnelbanan, så kallad manspreading.

1. Så typiskt att ge jämställdhetsfrågan till kvinnan, varför kan inte Aschberg undersöka den saken?

2. Tove begav sig ut på stan för att fråga folk vad de tycker om fenomenet att män tar plats. Men hon hade inte behövt söka sig ut för att rasa över manspreading, hon hade ju bara kunnat se sig omkring på sina kollegor. Manspreading där också ju


Kommentera

Lyckopodden: Emma Igelström

Av Leone Milton den 2015-04-10 10:23

En användares foto.

 

I dagens avsnitt berättar världsmästaren Emma Igelström bland annat om självmordsförsök. På grund av det vill vi säga till dig som mår dåligt att det finns hjälp att få. Vi vet av erfarenhet att det är svårt att orka söka hjälp när man är deprimerad och att det tyvärr ofta tar tid innan man hittar rätt hjälp. Men den finns och den är din rättighet att få så kräv den. Och håll ut. Det blir bättre, för dig också men det ingår i depressionen att inte tro på det. Men vi lovar.

Här kan du hitta närmaste psykiatriska mottagning: http://www.1177.se/Stockholm/Hitta-vard/Stockholm/…

Här kan du vända dig om läget är akut och du inte orkar längre, de har öppet dygnet runt: http://www.1177.se/…/Stockholms-lans-psykiatriska-akutmott…/

Här kan du chatta anonymt och även få hjälp och råd med vad du ska göra om du är orolig att någon du känner ska ta livet av sig: https://mind.se/sjalvmordsupplysningen/


Kommentera

Emmabodafestivalen bokar MR Cool

Av Leone Milton den 2015-04-08 05:28

Festivalsommaren är snart här. Ja, jag vet. Vi har knappt hunnit smälta påskmaten så varför tjata om sommaren redan? Men för dem som planerar att besöka en festival i år börjar faktiskt förberedelserna redan nu. Biljetterna är dyra, semesterveckorna begränsade och vilken festival ska polarna till? Ja, många är i skrivande stund mitt uppe i att välja var på Sverigekartan de ska trycka ner sin röda nål. Blir det Skellefteås Trästocksfestivalen? Eller kanske Bråvalla i Norrköping? Way out West? Själv har jag gjort mitt val: det blir inte Emmabodafestivalen.

Förra året blev Emmabodafestivalen den minst jämställda festivalen i Sverige efter Sweden Rock. Av alla artister som uppträdde på Emmaboda var endast 7 procent kvinnor enligt siffror från organisationen Jämställdfestival. Nu har de flesta bokningarna för sommaren 2015 släppts och jag har räknat ut att Emmaboda faktiskt kommer bli ännu mindre jämställt i år. Av de 47 artister som presenterats på hemsidan är endast 3 kvinnor – det blir alltså 6 procent!

En av de bokade artisterna är en man som heter Anton Magnusson. Hans artistnamn är Mr Cool. För er som inte är bekanta med Mr Cools verk kommer här ett smakprov.

”Det var bara en tidsfråga innan jag skulle börja slå dig. Du förtjänade varenda slag tusenfalt. Jag hatar dig din jävla hora, jag ska kniva dig. Slänga din döda kropp över mig så du kan rida mig, spruta i din döda fitta, köra bladet i din röv och vricka så du börjar blöda din fitta /…/ Ska köra in sågen i underlivet på dig, under tiden ska jag skära upp din röv och stoppa in en hundring i den. Klippa av dina blygdläppar. Göra dig med barn och tvinga dig att göra abort och sen äta fostret.”

Och här kommer ett annat smakprov.

”Jag har en dotter hon är typ nästan elva, och skön och knulla ni kan testa själva,

Jag brukar runka och spruta henne i munnen, och fista henne jag kör typ först upp tummen i fittan på henne sen resten av näven och spottar och slår henne i ansiktet även

om hon gråter sen låter jag henne suga av mig och sen efteråt så brukar hon få en tjuga av mig".

Utdragen är inte unika, jag hade fått fram samma karaktär på textraderna från samtliga låtar som jag hittat. De handlar uteslutande om hur han våldtar, slår och mördar kvinnor och barn. Så inte nog med att Emmabodafestivalen struntar i att boka kvinnliga artister, bokar de också artister som fullkomligt kränker oss kvinnor.

Om Anton Magnusson hade sagt de här orden direkt till mig skulle jag kunna anmäla honom för sexuella trakasserier och mordhot. Men nu, bara för att han står på en scen med en mikrofon i sin hand, betraktas det plötsligt som "underhållning".

 

Nej, det är faktiskt inte okej, Emmabodafestivalen. Jag kan inte göra annat än ta mig för pannan och förundras över hur fel och ofräsch Emmabodafestivalen känns, och vilket misstag arrangörerna begår när de vägrar att följa med i tiden och inse att jämställhet är något allmänheten efterfrågar. Det är totalt omdömeslöst.  Så Grattis Emmaboda! Ni har precis kammat hem priset som årets mest tondöva musikfestival.

PS.

Många andra är också upprörda över detta och det har skapats både grupp på facebook och en namninsamling till DO.

Kommentera

Lyckopodden: Mode utan krav

Av Leone Milton den 2015-04-03 17:39

I veckan avsnitt av Lyckopodden pratar vi om mode. Mode är för många tjejer (inklusive mig själv) ett måste, det kommer med rollen att vara kvinna att också vara intresserad av kläder. Det tog lång tid för mig innan jag stannade upp och funderade om det här intresset verkligen var mitt eget intresse eller om det bara var något jag fått lära mig att intressera mig av. Jag kom fram till att kläder inte är något jag tycker är särskilt kul. Jag vill ha kläder som är bekväma. Det är det viktigaste för mig. Men det finns såklart många, många som älskar mode. Bianca till exempel. Och våra gäster Josefin Johansson, komiker, och Tommie X, stajlist. Jag tycker de har en perfekt inställning till mode. För dem finns inga pekpinnar och inga måsten. Utan kläder handlar bara om att ha roligt, uttrycka sin personlighet och må bra. Jag önskar att fler kvinnor kunde ha den här inställningen till mode. Att vi slapp klä oss för att dölja, se smalare ut eller bli accepterade.

Här hittar ni Josefin! Aktuell med bla Tjejgrejer som jag verkligen rekommenderar er att se i era städer.

Och här hittar ni Tommie X!

11027478_1586722494916795_9033449502041928965_n

Kommentera

Lyckopodden: Sjuk av Wellness?

Av Leone Milton den 2015-03-27 05:35

I veckans program av Lyckopodden gästas vi av Annette Lefterow. Välkänd wellness-profil och för mig en person jag tränat till sedan tonåren - minns dvd:erna jag köpte redan som tonåring. Annette är också ambassadör för 2,6 miljonerklubben och syns flitigt på bland annat Woman in Red. Det var så skönt att få prata med Annette om det här med Wellness. För de senaste åren har begreppet och dess innebörd förvirrat mig. Allt fler kallas sig för Wellness-experter och allt fler produkter får den etiketten. Jag googlade snabbt inför programmet och fann då att det till och med finns smink som fått namnet "wellness-smink".

lyckopoddenanette

I dagarna kom en bok ut som heter Wellnesssyndromet. En bok som handlar om baksidan med en hälsosam livsstil. Jag har inte hunnit läsa den än, men såg i nyhetsmorgon författaren Carl Cederström berätta om att Wellness för många inte längre handlar om att må bra, utan känns mer som ett krav. Är jag inte wellness nog duger jag inte. Så många hetsar för att leva upp till en fantasibild om hur en perfekt människa i balans ska vara (sånna vi ser på instagram som stå på huvudet på en strand typ).

 

Så, i veckans podd avhandlar vi på tre saker. 1. Hur ska man som konsument hitta rätt i wellness-djungeln. Hur vet man vem som faktiskt är expert och vilka produkter som faktiskt gör nytta? 2. Hur slipper man att känna av den här pressen? och 3. HUr utövar man wellness på ett härligt sätt?

Kommentera

Flickor är mer än prinsessor

Av Leone Milton den 2015-03-25 21:52

Vi talar ofta om att kvinnor tjänar mindre. 20 procent eller så. Men vi talar inte lika ofta om att det beror till stor del på att kvinnor hamnar i yrken som är sämre betalda. Sen är det såklart märkligt varför dessa yrken över huvud taget är sämre betalda. Som varför en sopgubbe ska tjäna mycket mer än en sjuksköterska. Eller att många politiker tycker att vi ska värna om ROT-avdraget (bygg), men skippa RUT (hemtjänst). Eller att det är OK med privata bolag som går med vinst inom läkemedelsindustrin (som domineras av män) men inte inom hemtjänst (som har många kvinnliga ägare).

Men, tillbaka till det här med yrken. Många tjejer växer upp och saknar förebilder inom yrken som it-yrken och yrken som kräver en ingenjörsutbildning. Många tjejer tror också att matte och fysik är något för killar, medan de som tjejer ska välja mer omhändertagande eller kreativa inriktningar. Men såklart har det här inte med kön att göra, det finns omhändertagande killar och det finns tjejer som är mattesnillen. Det handlar bara om att skapa förebilder så unga kan se möjligheterna.


Därför var det så kul att i förra veckan kunna läsa om att Robyn ska hjälpa till att locka tjejer till ingenjörsyrket. Snacka om att göra något vettigt med sitt kändisskap. ”Once you gone tech you ain’t never going back”, sjunger Robyn i sin låt ”Fembot”. Nu vill artisten, tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, inspirera andra tjejer som är nyfikna på teknik att utforska och söka sig till den fortfarande mansdominerade teknikbranschen, skriver NyTeknik. Den 18 april anordnas endagsfestivalen Tekla på KTH, där 200 unga tjejer i åldrarna 11 till 18 får chansen att utforska modern teknik – allt från ”hardcore robotprogrammering” till musikproduktion.

Kommentera

Visa 10 äldre blogginlägg »

Leone Milton

Leone Milton
Gör: Journalist, debattör och moderator.

Intresse: Umgås med mina hundar, fotbollslaget HIF, mitt jobb, inreda nya lägenheten, resa, skoja och skratta.

Hjärtefråga: Skapa bättre förutsättningar för unga tjejer att växa upp till starka och lyckliga individer. Bland annat genom att jobba mot sjuka skönhetsideal och kämpa för jämställdhet.

www.leonemilton.se

Övriga aktuella bloggar

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

1,6 miljonerklubben i Kapstaden: Nu är jag nyss hemkommen från Kapstaden! I lördags var deltog jag då vår nystartade sydafrikanska systerförening anordnade ett seminarium. I den stora konferenslokalen samlades ca 400 kvinnor och n... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa