Ny säsong av Alexandras hörna!

 

Nu släpper vi säsong 2 av Alexandras hörna, en liten minitalkshow på Youtube om kvinnors hälsa. Häng med när Alexandra Charles eller någon av våra ambassadörer intervjuar och diskuterar med välkända experter, skådespelare, artister och författare! 

Prenumerera på vår Youtube-kanal så får du notiser när nytt material ligger uppe. Förutom vår programserie så ligger det även små filmer från våra seminarier, Woman in Red och wellnessövningar med Annette Lefterow.

De åtta avsnitten i säsong ett hittar du här!

 

 

Säsong 2, Avsnitt 14

 

Vi är glada att regeringen avser att inrätta en jämställdhetsmyndighet. Det behövs verkligen! 

Cecilia Schelin Seidegård talar med Alexandra Charles om skillnaderna mellan kvinnor och mäns forskning och vård. Cecilia är Landshövding på Gotland men även forskare, biokemist och har arbetat mycket med hälsa, bla. ansvarade hon för den jämställdhetspolitiska skrivelsen Makt, mål och myndighet.

Det måste bli mer jämställt inom vården! Med hjälp av fakta kan vi förändra!

 

Säsong 2, Avsnitt 13

 

Med anledning av terrorattacken i Stockholm talar Alexandra denna vecka med Solvig Ekblad, leg. psykolog och professor, om otrygghet, rädsla och ilska. Alla reagerar individuellt beroende på vad man har i bagaget. Ta tag i det jobbiga, prata om det, måla, rita dig till lugn, andas rätt. Lyssna på lugn musik vid läggdags. Det finns många tips att ta till för att må bättre. Solvig ställer upp för er som behöver råd, lyssna på vad hon har att säga.

Säsong 2, Avsnitt 12

 

Att lida utav kronisk smärta vid såväl mens som vid samlag är många kvinnors vardag. Sjukdomen heter Endometrios och är en kronisk gynekologisk sjukdom vilken är den tredje vanligaste kvinnosjukan i vårt land. Ungefär var tionde kvinna som har mens lider utav sjukdomen vilket i sin storlek även gör den till en folksjukdom.   

Greta Edelstam, docent och överläkare i gynekologi vid Danderyds sjukhus, går in på djupet vad gäller såväl behandling som hur sjukdomen är sammanlänkad med barnlöshet. Äntligen har vi börjat utvecklingen utav Endometrios-centra där man kan söka hjälp, samt nyheten om en väldigt spännande, patientrespekterande Hen-gynekologistol. Signerad Greta Edelstam.  

Säsong 2, Avsnitt 11

 

Vi drar ofta ett allt större lass, livspusslet blir svårare att få ihop, man får mer och mer att göra och det resulterar i att man drar ner på sina egna behov. Känner ni igen er? Det kan bli spiken i kistan…
Specialist på rehabiliteringsmedicin och smärtlindring och docent på Karolinska Institutet, Gunilla Brodda Jansen samtalar med Alexandra Charles på Alexandras Hörna om vad vi kan göra för att motverka det. 

Säsong 2, Avsnitt 10

 

Lyssna på detta avsnitt av Alexandras Hörna då skådespelerska Sofia Ledarp och Alexandra Charles samtalar.
För Sofia är det viktigt med balans mellan kropp och själ. Redan i antikens Grekland berättar hon, vallfärdade folk till Epiauros, en handelsstad utanför Aten. De åkte dit för att för att både kroppen och själen skulle få sitt, se på teater och besöka läkare.
Just nu är Sofia aktuell i serien Fröken Frimans krig och i den svenska dramathrillern Innan vi dör.

Säsong 2, Avsnitt 9

 

Den Indiska läkarens högsta önskan var en flugfångare till sjukhuset… det är självklart nu ordnat! Charlotte Bohman är generaldirektör för Hand in Hand vars mål är att utrota fattigdom och barnarbete genom att utbilda kvinnor så att de kan starta företag, skapa nya jobb eller vidareutveckla befintliga verksamheter.
1,6 & 2,6 miljonerklubben och Hand in Hand har ett samarbete i ett projekt som heter Women´s Health project in India. På ett lekfullt sätt utbildas 1000 kvinnor i 50 byar och i detta avsnitt berättar Charlotte om framstegen i Madhya Pradesh.

 

Säsong 2, Avsnitt 8

 

I det här avsnittet får vi träffa Helena Kopp Kallner, framstående gynekolog som berättar allt du behöver veta om hormoner, mens, PMS och inkontinens.

 

 

Säsong 2, Avsnitt 7

 

Henrik Ennart är vetenskapsjournalist och har bland annat utforskat de blå zonerna där människorna lever längre än på andra ställen. Här berättar han om varför och om hur psyket och magen hänger ihop. Det handlar om psykobiotika och probiotika. 
Visste ni tex att vi har 1,5kg bakterier i magen?


Säsong 2, Avsnitt 6

Expert på hjärtan!!
Det är Karin Schenck-Gustafsson. Hon är professor, författare, överläkare och chef för Centrum för Genusmedicin på Karolinska Institutet och har mottagit H.M Konungens medalj för sina insatser för medicinsk forskning.

I detta avsnitt av Alexandras Hörna berättar hon bla. om att stress påverkar hjärthälsan och är den främsta dödsorsaken både bland kvinnor och män.

 

Säsong 2, Avsnitt 5

Lider du av sitt-sjukan? Gör en kiruna!
Ja, hon har myntat många begrepp Mai-Lis Hellenius, professor och överläkare på Livsstilsmottagningen vid Hjärtkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset. Forskning har visat att vi sitter mest i världen i Sverige och det är viktigt att bryta stillasittandet, ta en paus och bensträckare på en till två minuter lite då och då, det gör stor skillnad. Eller gör en Kiruna (stor liten?) Varje gång du ska sätta dig ner, gör det tio gånger.. visst har det hänt att folk undrar vad jag gör när jag är på restaurang säger hon och skrattar. 

 

 

Säsong 2, Avsnitt 4

Kvinnohälsa i Indien. Vi träffar Parul Sharma, människorättsjurist och Charlotte Bohman, generaldirektör för Hand in Hand, Sweden. Tillsammans med Alexandra Charles diskuteras det gemensamma projektet, Women's Health Movement - om hur vi kan förbättra kvinnors hälsosituation på den indiska landsbygden. Där är undernäring och bristande hygien enorma riskfaktorer, utan tillgång till grundläggande hälsovård dör idag en indisk kvinna var tionde minut i förlossningskomplikationer. Det vill vi ändra på! Bland annat genom bättre och lättillgänglig hälsoutbildning.

 

Säsong 2, Avsnitt 3

Diabetesprofessorns bästa hälsoråd. I det här avsnittet träffar Alexandra Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning och får intressanta svar om den omdebatterade 5:2-dieten. Vi får också veta hur sömn och andra livsstilsfaktorer påverkar både vad vi väger och hur vi mår.

Säsong 2, Avsnitt 2

Dans kan ge bättre mental hälsa. Den här gången får vi följa samtalet mellan Alexandra Charles och Jill Taube. Jill är psykiatriker med inriktning mot att stärka det friska, enligt ett så kallat salutogent perspektiv. Hon har också utvecklat DansSteget, där föreläsningar och samtal om dans varvas med dansinspirerad rörelse. I det här avsnittet berättar Jill om hur dans genom fysisk aktivitet, gemenskap och glädje stärker vår mentala hälsa.

 

Säsong 2, Avsnitt 1

Lia Boysen om att vara stjärna på ett slott. Först ut i säsong två av webbserien Alexandras hörna, får vi träffa skådespelerskan Lia Boysen, aktuell som medverkande i SVT-programmet Stjärnorna på slottet. Lia berättar om inspelningen av programmet och om hennes mormor som växte upp i just det slottet. Hon berättar också om en jobbig period i livet då hon efter sin skilsmässa drabbades av sjukdomen giftstruma.

Blogg: Lili Öst

Lili Öst

Hållbart tänkande: Följ mig på/gilla min facebook sida för boken SÅ KLART! Hur Du & Attraktionslagen blir ett vinnande team @attraktionslagenochdu Ny vecka - nya möjligheter! Även plats för nya tankemönster! Förra... Läs mer »

Sociala media

Följ oss på Facebook

Annonser

Arken Hotel & Art Garden Spa | Hôtel Eggers | Varbergs Stadshotell & Asia Spa