Sydafrika 19 feb - 3 mars 2013

Visar en gammal aktivitet. Observera att informationen nedan är inaktuell.

Följ med på en spännande resa för att besöka en Star for Life skola, njuta av god mat, viner och spännande safari! Två av Star for Life´s ambassadörer, Alexandra Charles och Carl-Jan Granqvist är med på resan. De är med er från början till den 28 februari.

Resan börjar i Sydafrikas östra del, i KwaZulu Natal provinsen. Här börjar ni med att få en inblick i Star for Life’s verksamhet, det gör ni genom att besöka en workshop där ni får se hur coachen jobbar med eleverna. Ni kommer också att få vara med på invigningen av en ny skola, en väldigt speciell upplevelse. Eftersom ni bor precis utanför en av landets bästa nationalparker passar ni på att tillbringa en heldag åt att leta efter ”The Big 5”. Slutligen får ni en dag i naturreservatet Cape Vidal innan ni tar er vidare med flyg ner till Kapstaden.

Det är sedan dags att avsluta med vackra Kapstaden, där ni kommer att besöka Robben Island, kåkstäderna, vindistrikten och inte minst Star for Life dagen som äger rum den 27 februari. Ni har med er en guide under hela resan för att ut det mesta av er resa.

Sammanfattning

I grova drag följer ni denna rutt:

19 feb Avresa från Sverige
20 feb Ankomst Durban, vidare till Hluhluwe
21 feb Workshop på en Star for Life skola
22 feb Lanseringen av en ny Star for Life skola
23 feb Cape Vidal
24 feb Heldag safari
25 feb Flyg till Kapstaden
26 feb Ledig dag, alt heldag med Carl-Jan Granqvist eller middag med Carl-Jan Granqvist
27 feb Robben Island samt Wines For Life dagen
28 feb Cookalong med Carl-Jan Granqvist
1 mar Ledig dag, alt heldag i vinlandskapen med Carl-Jan Granqvist
2 mar Eftermiddag kåkstadstur samt avresa till Sverige
3 mar Ankomst Sverige

Program

19 feb: Avresa Sverige
Avresa från Köpenhamn, Stockholm eller Göteborg till Frankfurt eller London där alla sammanstrålar och flyger gemensamt ner till Johannesburg.

Måltider: Middag (flygplansmat)

20 feb: Johannesburg – Durban – Hluhluwe
Ni landar på morgonen i Johannesburg och fortsätter sedan till Durban. När ni landar i Durban runt lunchtid, blir ni mötta av er guide och körda till ert boende på Hluhluwe Hotel. Ni checkar in och har eftermiddagen ledig för att vila lite efter resan.

Måltider: Frukost (flygplansmat)

Protea Hotel Hluhluwe ***

Detta hotell är beläget alldeles i utkanten av samhället Hluhluwe och ligger nära såväl safaripariker som Indiska Oceanen. Protea Hotel Hluhluwe erbjuder ett prisvärt boende och bra utgångspunkt om man skall besöka nationalparken eller Star for Life´s verksamhet i området. Samtliga 76 rum är utrustade med Satellit-TV, telefon, te- & kaffekokare, luftkonditionering samt privata badrum. På hotellet finns det en restaurang och konferensmöjligheter. Naturligtvis finns det en pool på området.

21 feb: Besök på Star for Life skola

Efter frukost beger ni er iväg för att besöka en av Star For Life´s skolor där ni kommer att få besöka en klass och se hur coachen arbetar med eleverna. Möjlighet ges också att träffa och prata med eleverna. Ni går sedan på en rundtur i byn, guiden berättar om hur man lever i byarna, folkets traditioner och man får lära sig om Zulukulturen på ett mycket interaktivt och intressant vis. Detta är så långt från turistråket man kan komma. Ni äter därefter lunch hos Siphile, Star for Life’s ansvarige i Sydafrika och besöker slutligen Star for Lifes kontor inne i stan innan ni återvänder till ert boende.

Innan kvällens gemensamma middag gästas ni av Anna från LDB FC. Hon bor i Sydafrika för att introducera fotboll till tjejerna i Sydafrika. Ni har möjlighet att vara med på en träning med henne och se hur hon jobbar. Det är en tuff värld hon befinner sig där hon jobbar med en mansdominerad sport och försöker ändra på kultur och värderingar. Star for Lifes generalsekreterare Sam Olofson berättar mer om Star for Life projektet och hur man jobbar för att ge skolungdomarna en bättre framtid samtidigt som Triple & Touch underhåller. Ni har en gemensam middag på kvällen som avslutas med en uppvisning i Zuludans.

Måltider: Frukost, Lunch och Middag

22 feb: Invigningen av en ny Star for Life skola

Efter frukost beger ni er iväg för att vara med på något väldigt speciellt; invigningen av en ny Star for Lifes skola. Det är en fantastisk händelse och unikt att få vara med om. Hela skolan samlas, alla får var sin Star for Life T-shirt som de dagen till ära har på sig. Triple & Touch spelar och då resan sammanfaller med de nya ambassadörernas resa kommer även Måns Zelmerlöw, Real Group och andra att närvara. Rektorn håller tal och alla eleverna introduceras till programmet. Detta är verkligen en dag man kommer att minnas och ge ett livslångt intryck! Efter invigningen serveras lunch innan ni åker tillbaka till Hluhluwe Hotel.

Måltider: Frukost och Lunch

23 feb: St Lucia och Cape Vidal

Efter frukost blir ni hämtade för avfärd mot Cape Vidal, som är en UNESCO skyddad marin nationalpark, vid Indiska Oceanen. Ni åker först med buss till den lilla staden St Lucia och tar er sedan ut till udden i öppna jeepar. Med er har ni en picknick lunch, guide och snorkelutrustning. Dock kan det vara så att ni inte kan snorkla om tidvattnet är fel. Ut till udden (Cape Vidal) är det ca 3 mil och på vägen kan man se elefanter, antiloper, giraffer och en mängd andra djur. Till Cape Vidal åker man för att njuta av de orörda, enorma sandstränderna som är milslånga och inbjuder till bad och snorkling. Ekosystemet här är mycket känsligt och unikt. Detta är en lugn och skön dag med underbara naturscenerier och avslappnande bad. Ni tar med en picknick ut och äter lunch på stranden. Dryck till lunchen ingår. På eftermiddagen åker ni tillbaka för att kl.16.00 gemensamt ge er ut på en två timmars kryssning i solnedgången. Lagunen är full av krokodiler, flodhästar och en mängd fågelarter. Det är en mysig tur där ni får se dessa djur på riktigt nära håll!

Måltider: Frukost och Lunch

24 feb: Safari

Efter ett par intensiva dagar är det nu dags för lite ledig tid. Dagen fram tille ftermiddagens safari kan ni tillbringa vid poolen eller gå en tur i den lilla staden. På eftermiddagen samlas ni igen och beger er ut på nya äventyr, det är dags för safari! Ni åker ut till Dan och Christin Olofssons fantastiska safaripark Thanda. Det är en vacker park med alla Big 5. Ni är ute i cirka tre timmar, och spanar efter djur. Guiden berättar om allt ni ser på vägen och det är bara att ställa så många frågor ni vill. När mörkret sänker sig över parken tänder ni strålkastarna och kör den sista timmen i mörker. Middagen som serveras är ute i bushen, en sk. Bush dinner. Levande ljus, facklor, eldar som brinner i natten gör detta till en upplevelse att minnas resten av livet. På kvällen somnar ni fyllda med upplevelser och intryckt med ljudet av bushen som bakgrundsmusik!

Måltider: Frukost och Middag

25 feb: Hluhluwe – Durban – Kapstaden

Idag lämnar ni KwaZulu-Natal och flyger ner till Kapstaden. Här säger ni också adjö till er guide. När ni landar på Kapstadens flygplats väntar en ny buss och guide som tar er till ert hotell. Ni bor i centrala Kapstaden med närhet till restauranger, shopping och olika sevärdheter. Middag på egen hand.

Måltider: Frukost

Inn on the Square ****

Inn on the Square är ett modernt hotell med stilrena och fräscha rum i en historisk byggnad belägen på Greenmarket Square i centrala Kapstaden. Från hotellet har man gångavstånd till shopping, restauranger, V&A Waterfront, färgstarka Long Street m.m.

Hotellet har 165 rum, alla utrustade med dubbelsängar eller tvillingsängar, separat badrum, luftkonditionering, värdeskåp, tillgång till gratis WiFi, satellit TV, te- och kaffe facilitet, hårtork och skrivbord. På hotellets restaurang The Dish kan man avnjuta utsökt mat med sydafrikanska influenser. De har även ett bra sortiment med lokala och importerade viner som ni kan njuta av i restaurangen, i The Cigarr Lounge eller ute på terrassen.

Hotellet har dessutom en uppvärmd pool med utsikt över Table Mountain, bastu, ett mindre gym och fitness center, barnpassning och de kan ordna med transfer mellan flygplatsen och hotellet.

26 feb: Kapstaden

Idag har ni möjlighet att uppleva Kapstaden på egen hand eller följa med på något av nedan alternativ. Ni kan följa med Carl-Jan Granqvist ut i vinlandskapen runt Stellenbosch. Ni smakar på olika viner och njuter av de vackra omgivningarna. Han guidar er runt bland vingårdarna och lunch äter ni på någon mysig restaurang i vinlandskapet. Vingårdarna väljs ut av Car Jan och vi garanterar en upplevelse utöver det vanliga. Detta alternativ betalas separat och tillkommer till resans pris.

Måltider: Frukost och eventuell lunch om man är med på turen

27 feb: Wines for Life

Efter frukosten beger ni er gemensamt ner till The Waterfront för avresa till Robben Island. Detta är ön som Nelson Mandela satt fängslad på i 19 år. Från båten ges det ett bra tillfälle till att fotografera Kapstaden och det vackra Table Mountain i bakgrunden. En rolig, och mycket givande utflykt. På ön har ni en guide som berättar om fängelset och ni får även se cellen Nelson Mandela satt i.

Idag är det dags för Star for Life att besöka Klein Constantia! Bussen tar er till eventet tidig eftermiddag och här minglar ni med de andra gästerna och passar på att prova viner från de lokala gårdarna som ställer ut. Ni kommer under eftermiddagen också att ha en gemensam provning där ni kommer att ledsagas och inspireras av några av Sveriges främsta vinkännare. När kvällen tränger sig på tänder vi en ordentlig brasa och njuter av en sydafrikansk Braai (grill). Under kvällen kommer ni att underhållas av Triple & Touch, Måns Zelmerlöv och flera andra kända svenska artister. Festen kommer att fortsätta långt in på natten!

Måltider: Frukost och middag.

28 feb: Kapstaden

På förmiddagen har ni möjlighet att utforska Kapstaden på egen hand. På eftermiddagen samlas ni och beger er iväg till ett besök på ett diamantmuseum och diamanttillverkning. Här får man se hur diamantslipning går till från råsten till färdigt smycke. Sydafrika är ju mycket känt för sina diamanter och priserna här är billiga. Fabriken är inte öppen för allmänheten, bara för personer med en speciell inbjudan får komma in, så detta är ett bra tillfälle att handla billigt, både smycken och lösa stenar säljs. Vi får handla till nästan grossistpriser! Inte nog med det. När ni kommer in så serveras det ett glas champagne. I vart glas ligger det en liten sten, men endast en av stenarna är äkta, de andra är falska. Det gäller att dricka försiktigt! När glaset är tomt fiskar ni upp stenen och går till en i personalen som berättar hur man ser skillnad mellan en äkta och falsk sten. Om du är den med den äkta stenen så får du behålla den!! Stenen har ett värde av R2500.

Vi beger oss sedan till Camps Bay Beach, det fashionabla stället med en mängd restauranger och vackra hus. Här äter ni middag på Paranga Restaurant, en tre rätters middag.

Måltider: Frukost och Middag

1 mar: Kapstaden

Ledig dag. Kanske kan ett besök på Godahoppsudden locka? Eller bad på Camps Bay Beach? Varför inte lite shopping i Waterfront eller en tur upp på Table Mountain? Er guide hjälper er att boka dessa turer om ni vill.

Måltider: Frukost

2 mar: Hemresa

Idag är det dags att resa hem men innan det är dags för det så äter ni en lunch på ett mycket speciellt och i kåkstaden populärt ställe. Här står fina bilar av märkena Porsche, Ferrari, Mercedes och Bentleys på rad och de mest förmögna färgade sydafrikanerna håller till här. Man går in, väljer ut sin köttbit och bär sedan själv in den till kocken som grillar den och bär ut till restaurangen när den är färdig. Detta är verkligen en autentisk upplevelse och absolut inget ni någonsin kommer att få uppleva igen. Efter lunchen har ni en kåkstadstur innan ni åker till flygplatsen.

Förhoppningsvis har ni många fina minnen med er i bagaget!

Måltider: Frukost, Lunch och Middag (flygplansmat)

3 mar: Hemkomst

Resans pris inkluderar:

 • Hela programmet enligt ovan
 • Flyg från Sverige till Sydafrika t/r
 • Inrikesflyg Johannesburg – Durban, Durban – Kapstaden
 • Boende 5 nätter med frukost på Hluhluwe Hotel*** (boende i dubbelrum)
 • Boende 5 nätter med frukost på Inn on The Square **** (boende i dubbelrum)
 • 3 timmars safari i öppna fordon med utbildad guide/viltvårdare på Thanda Game Reserve
 • Besök på Star For Life skola
 • Heldagsbesök vid lanseringen av en ny Star for Life skola
 • Dagsutflykt Cape Vidal med öppna jeepar inklusive inträden
 • Flodkryssning i St Lucia
 • Inträde på Star for Life välgörenhetsdag inklusive middag och viss dryck
 • Robben Island tur
 • Kåkstadstur
 • Alla nämnda måltider
 • Dricks på alla restauranger, safariguider, bärare på flygplatser och hotell
 • Auktoriserad, engelsktalande guide på hela resan (två olika)
 • Färdledning av Alexandra Charles och Carl Jan Granqvist 19 feb – 28 feb

Tillkommer

 • Dricks till guiden och chaufför (totalt ca 200 kr/person)
 • Drycker vid samtliga måltider där det inte ingår
 • Övriga aktiviteter samt måltider som inte är specificerade
 • Flygskatter och avgifter (ca 4000 kr men kan komma att ändras)

Pris: 23 350 kr / person (del i dubbelrum)

Minimum 14 pers
Maximum 28 pers

Det finns det möjlighet att uppgradera från Protea Hluhluwe Hotel till lyxiga Thanda Game Reserve, en eller flera nätter. Här kan man bo både på Main Lodge samt i Tented Camp. För tillfället kan vi enbart erbjuda en uppgradering till Main Lodge men eventuellt senare även till Tented Camp.

Om man vill resa Business Class ner till Sydafrika kan detta ordnas mot ett tillägg.

Thanda Private Game Reserve

Thanda Game Reserve är belägen drygt 20 kilometer norr om Hluhluwe i Zululand. Nationalparken som är privatägd har alla Big Five och är hela 14 000 hektar stor. Den ägs av den svenske affärsmannen Dan Olofsson och anses av många som en av Afrikas bästa privatägda safaripark. Tack vare närheten till Indiska oceanen har området ett milt klimat året runt och ni kan med fördel kombinera safarivistelsen med sol och bad. I boendet ingår helpension, samtliga drycker (vatten, läsk, lokala öl-, vin- och spritdrycker) och två safariturer/dag i öppna Landrovers med utbildad guide och spårare.

Tented Camp * * * * *

Thanda Tented Camp är en femstjärnig lodge med safaritält i kolonialinspirerad stil som ingår i den prestigefyllda hotellkedjan Leading Hotels of the World. De inredda tälten har himmelssäng, privata badrum med utom- och inomhus dusch och en magnifik utsikt över reservatet, alla med egen terrass. Tälten ligger utspridda på en sluttning och ligger enskilt utan att man kan se granntältet vilket förstärker ”Hemmingway känslan”. Lägret är inte inhägnat så det kan mycket väl hända att djuren stryker genom lägret på natten. Totalt finns det 14 tält plus ett Honeymoon tält som är större och har egen jacuzzi på trädäcket. Det finns en restaurang, bar, pool och ett mindre spa där ni kan njuta av en
massage eller enklare ansikts- och fotbehandling. I boendet ingår helpension, alla drycker (vatten, läsk, lokala öl-, vin och spritdrycker) och två safariturer/dag i öppna Landrovers med utbildad guide och spårare.

Tältcampen drivs av en generator under ett par timmar varje dag så att ni kan ladda kamerabatterier och annat väsentligt men förövrigt är campen fri från elektricitet så här får ni en äkta Afrikansk safariupplevelse!

Main Lodge * * * * *

Denna lodge har två år i rad vunnit pris som Afrikas lyxigaste safarilodge och är naturligtvis en av landets absolut bästa, även den medlem i Leading Hotels of the World. Här finns totalt 9 så kallade villor eller sviter som vardera är på 220 kvm. Samtliga sviter har egen pool, en eldstad där romantiska och privata middagar kan avnjutas, en terrass med stor divan varifrån ni har en underbar utsikt över landskapet och utomhusdusch. Invändigt har sviterna en eldstad, lounge med fåtöljer och ett litet bibliotek och alla andra bekvämligheter som man kan förvänta sig på en femstjärnig lodge. Det finns ett komplett spa och även en gemensam, lite större pool.

Uppgraderingskostnad: 3100 kr/person/natt i dubbelrum. I priset ingå helpension, all dryck (även alkohol) hela dagen och två safari/dag. Ev. kan inte alla dessa utnyttjas beroende på hur dagens program ser ut.

Wines for Life 27 feb 2013 – välgörenhetsevent i Kapstaden!

Wines for Life 2012 blev en fantastiskt lyckad tillställning. Dagen började på äkta sydafrikanskt vis, en halvtimme försenad, med välkomstdrink och tal av ägaren Simon Barlows son som välkomnade alla till Rustenbergs ägor. De 300 gästerna minglade och begav sig sedan till Rustenbergs innergård där borden var dukade och de utställande vingårdarna hade sina bord. Viner av hög klass serverades och i minglet syntes många kända ansikten. Maud Olofsson, Ulf Wagner, den svenske ambassadören Peter Tejler och en mängd artister trängdes kring borden för att prova de olika vinerna.

Ken och Göran från Triple & Touch var kvällens konferencierer och skötte sitt jobb med bravur. Tal blandades med musik, dans och mat. Först upp som talare var Peter Tejler som sedan hade bråttom iväg för att i Kapstaden möta Drottning Sylvia. Även Sam Olofsson, Star for Lifes General Sekreterare höll tal där han tackade Sydafrikaresor för att ha satt ihop denna kväll och presenterade den preliminära summan på runt 100 000 kr som kvällen skulle ge Star for Life. När sedan musiken kom igång så blev det dans, fest och fullt ös. Måns Zelmerlöw och Real Group drog upp de största applåderna och stämningen var verkligen på topp. Vi var tvungna att tacka nej till många besökare som gärna hade velat komma vilket vi naturligtvis är ledsna för.

Nästa Star for Life event (namnet ändrat från Wines for Life) kommer att hållas den 27 februari 2013 på Klein Constantia som är Sydafrikas äldsta vingård på Table Mountains sluttning i Kapstaden. Den ligger underbart belägen och har viner som på sin tid eftersöktes av Napoleon och den ryske Tsaren. Evenemanget börjar vid 15-tiden. Utvalda vingårdar/producenter ställer ut där en munskänk/vinkännare/vinmakare kommer att prata om sitt vin. Antalet viner för vinprovningen är inte bestämt men intresset är mycket stort. Då vinkännarna/vinmakarna kommer att välja sina favoriter blir det en provning med viner i yppersta klass. Vi räknar med runt 500 deltagare.

Förutom en riktigt härlig Braai (grillning) blir det även musik, dans och underhållning. Arrangemanget fortsätter långt in på natten och vi lovar att denna dag blir ett minne för livet! Kända artister såsom Måns Zelmerlöw kommer att medverka tillsammans med Triple & Touch och den sydafrikanska kören Star Choir. Vi bjuder ner ett tiotal svenska journalister från TV, radio och dagstidningar att bevaka detta evenemang. Allt överskott från detta event kommer Sydafrikaresor att skänka till Star For Life (se nedan).

Star For Life

Denna organisation bildades av Christina och Dan Olofsson, grundare till Sigma som även har en stor safarilodge i Sydafrika som heter Thanda. Star for Life är ett unikt program för att begränsa spridningen av HIV bland unga människor i södra Afrika. Organisationen bedrivs utan vinstsyfte och är politiskt och religiöst oberoende där många kända svenska profiler med bandet Triple & Touch i spetsen fungerar som ambassadörer för organisationen.

Visionen är att inspirera unga människor att tro på sin framtid och sina drömmar samt stödja dem att leva ett liv utan aids. Star for Life startade 2005 och når idag mer än 90 000 ungdomar och deras familjer i Sydafrika, Namibia och Sri Lanka.

Star for Life arbetar enligt en speciell pedagogisk idé eller modell. Idén är att stärka skolelevernas självförtroende och självkänsla med avsikten att direkt eller indirekt skapa mer positiva attityder till livet, vikten av utbildning, öka kunskapen om hiv/aids samt motivera till sundare hälsobeteende och säkrare sexualbeteende. Metoden har i oberoende undersökningar visat sig vara mycket framgångsrik.

Om Sydafrikaresor

Sydafrikaresor startade sin verksamhet 2003 efter att dess grundare Tomas Polacek kommit hem från sina fem år i Sydafrika. Idag är vi Skandinaviens största arrangör av resor till södra Afrika med 3500 resenärer som årligen reser med oss. Vi har 14 anställda och sitter i fina butikslokaler i Helsingborg. Tillsammans har vi en gedigen kunskap och stora erfarenheter av att resa i länderna i södra delen av den Afrikanska kontinenten. Vi är övertygade om att vi tillsammans kan arrangera er resa exakt så som ni vill ha den. Vi satsar inte på massturismen utan på att göra den individuelle resenärens resa så unik och speciell som möjligt.

Sydafrikaresor är medlemmar av SRF (Sveriges Resebyråförening) och har lämnat fullständiga garantier till Kammarkollegiet. Detta är en trygghet för er som resenärer att veta att vi som arrangör utför ett seriöst arbete helt enligt gällande lagar och regler. Kännetecken för en resebyrå medlem i SRF är bland annat att personalen är kompetent och erfaren och att företaget bedrivs på ett representativt sätt. Ni kan läsa mer om detta på www.srf-org.se.

Naturligtvis är vi stolta sponsorer till Star for Life där vi har engagerat oss i en egen skola, Bonga High School.

Vi har ställt alla lagstadgade garantier till Kammarkollegiet,
http://www.kammarkollegiet.se/resegarantier/sok-garanti

Alla arrangemang i Sydafrika sköts av våra partners på plats som samtliga är godkända av den sydafrikanska turistmyndigheten och kontrollenheten SATSA (Southern Africa Tourism Services Association).

Bokning

Bokning sker hos Sydafrikaresor via mail, info@sydafrikaresor.se eller via telefon 042-219050. En anmälningsavgift på 1500 kr / person betalas i samband med bokning. Slutbetalning skall vara Sydafrikaresor tillhanda senast 35 dagar innan avresa.

När:19 februari - 3 mars 2013
Plats:Sydafrika
Pris:23 350 kr / person (del i dubbelrum)

Blogg: Lili Öst

Lili Öst

Omfamna din frustration - den är din känslobarometer in action!: Inte för att jag någonsin skriver bloggar som jag inte har en stark vision med, med dagens blogg är oerhört viktig att reflektera över, för idag ska det handla om frustration, och det är alltför må... Läs mer »

Hjärtgolf

Hjärtgolfen

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
BioGaiaMatkomfortMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Gedeon RichterSvensk LivräddningMedilens Nordic ABNovartis Sverige ABMathem i Sverige ABPfizer ABMediRätt ABAstellas Pharma ABAmgen ABBayerPeptonic Mediacal ABScandicDermoshopBoehringer IngelheimBig TravelMedilensVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika